1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 13, 2023 at 9:22 PM

Rasprava o porezu na nekretnine je već tako daleko otišla da se vise ni ne sjećam sto je bilo na početku pa ajmo se vratiti nekoliko koraka u rikverc i ako me sjećanje ne vara bilo je prvo govora da nekretnina u kojoj stanuješ neće biti oporezovana. Jel to još uvijek tako ?

Nadalje, osim kuća, stanova, apartmana, poslovnih prostora nekretnine su također i građevinska i poljoprivredna zemljišta, što s njima, hoće li se i na njih uvesti porez na nekretnine ili iskljucivo samo na stambeno- poslovne nekretnine, u tom slučaju bi seoska populacija bankrotirala od silnih poreznih nameta.

Jasno je i da je sređenosti gruntovnog i katastarskog stanja nekretnina osnovni preduvjet za uvođenje takvog poreza, a tu smo također vrlo tanki.

Evo, ja za stan u Zagrebu kupljen i odmah u cijelosti placen 2000. g. još uvijek vodim borbu oko skidanja tuđih hipoteka i ovrha, sad mi je još ostala samo država tj. porezna i začudo s njom mi ide najteže. A knjižni vlasnik još uvijek je prevarantska firma koja mi je prodala stan i već je 12 godina u stečaju. I tko bi bio obveznik poreza, ja kao dugogodišnji posjednik i vanknjizni vlasnik ili formalni vlasnik stana firma u stečaju koja je još upisana u gruntovnici ?

Ima na desetine ili stotine tisuća takvih rubnih, nedefiniranih. nesređenih vlasničkih odnosa i nisam bas uvjerena da se naša država može nositi s time pa onda je kolega Paulie vjerojatno u pravu da ovaj porez neće biti još godinama uveden dijelom i iz ovih razloga koje sam ja nadodala.

Dok ja natipkanim na mobu post jednim prstom ode rasprava……. 😂

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 13, 2023 at 11:19 PM
    Quote from D_artagnan

e mozemo ti trazit 101 i 111, ali ako nemas kome prodat a trebaju soldi otice to i po 90-80-70-60… ako netko ne bude spreman vise platit

nece, i ako mislis da hoce, onda si jako naivan

to je moglo otici tako da je hrvatska ostala na kuni, i da nismo u eu, te da strani ulagatelji i stranci ne mogu kupovat nekretnine olako

ali to nije slucaj

mi smo malo trziste, koje je otvoreno svijetu, a svijet je velik i ima jako puno bogatasa i korporacija koje samo cekaju potamanit sve, pogotovo obalu, a vec su i poceli kao sto vidis, pa prodaju obalu iako je zakonom zabranjeno, i tko im sta moze, nista

ti mislis da ce ti takav spustiti cijenu stana za domace stanovnistvo jer je dobar u dusi?

kao sto stalno pricamo kako ljudi nece na more jer je preskupo, tko ce iznajmit tako skup stan, tko ce prodat tako skupu supu, i tko ce platiti tako skupe proizvode iz ducana

pa ako nitko ne kupi, smanjit ce cijenu

how is that going?

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 13, 2023 at 11:29 PM
    Quote from Ledica

Ima na desetine ili stotine tisuća takvih rubnih, nedefiniranih. nesređenih vlasničkih odnosa i nisam bas uvjerena da se naša država može nositi s time pa onda je kolega Paulie vjerojatno u pravu da ovaj porez neće biti još godinama uveden dijelom i iz ovih razloga koje sam ja nadodala.

poznavajuci hrvate, to ih nece sprijeciti da ne uvedu porez, nego ce ga prvo uvesti, i onda pocet komplicirat stvari polurijesenjima, kao sto uvijek rade

jer ako oni cekaju da rijese katastar prije nego uvedu porez, porez nece uvesti doslovce nikad

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 13, 2023 at 11:50 PM

razlog zasto mi je ovo bolna tema i stalno spominjem ameriku je jer sam jedno vrijeme zivio gore nekoliko godina, i vidio sam iz prve ruke kako im je sistem napravljen da bi te doslovce drzali u saci cijeli zivot

kolega sa posla je placao porez oko 4500 dolara godisnje na njihovu kucu, koju je naravno imao na kredit

samo taj godisnji porez mu je bila jedna mjesecna placa, meni je to bilo nepojmljivo

sistem je napravljen da samo radis i radis i juris i ako se nesto desi, preko noci si na ulici

kod nas toga nema, i nije mi jasno kako ljudi zele to promijeniti, to mi je tako nepojmljivo

da moras cijeli zivot biti u strahu i raditi jer ako ne, zavrsis na ulici kao beskucnik

jako zanimljiv podatak, koji je gotovo nevjerojatan, 50 posto beskucnika u americi ima posao. jel mozemo mi to zamisliti?

razbolis se, izgubis posao, nikoga ne zanima nista, porez moras platit ili ti odmah prodaju kucu da se naplate i hop na ulicu

u nekim saveznim drzavama je grace period na neplacanje samo godinu dana, nakon godinu dana, uzmu ti kucu

ne samo to, nego se moze desiti da ti uzmu kucu a ti i dalje moras placat kredit

zato tamo imaju ljudi, pogotovo middle class, nekoliko poslova, voze se na posao po sat/dva vremena pod normalu, itd itd

predivno

evo bas jedan clanak od danas sa yahooa (preporucam procitati komentare): https://finance.yahoo.com/news/states-hi…-230003864.html

prosjecni godisnji porez u new jerseyu, 10 tisuca dolara

a evo prosjecne godisnje place u NJ-u, od 50 tisuca dolara, i to je prije poreza: https://www.talent.com/salary?job=&location=new+jersey

znaci 20% od place ti ode na tax. i to je ljudima normalno?

i molim vas nemojmo pocet o tome kako nece nasi tako, nasi ce biti manji itd itd

koja je vlada ikada u povijesti civilizacije htjela manje novaca i vlasti?

jednom kada se uvede, porez ce se samo povecavati, kao sto se povecava sve ostalo

a da ne pricamo o procjenama...

imat ces stan koji si platio 150 tisuca, a oni ce ti reci da ti zapravo vrijedi 300 tisuca, i na to ce ti opalit porez

moram popit tabletu za smirenje =O

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 6:30 AM

zdenkic

bravo, čovik!

osobno nisam bio i radio u USA, ali itekako pratim šta se tamo događa, ali, kad nekima nije jasno, bolje da im to netko objasni iz prve ruke.

a pogotovo nisam znao ovaj podatak za beskućnike.

jbg., neki ovdi misle da su Bogovi na Zemlji, da se njima nikad ništa neće desiti, pa onda i daju takve sulude prijedloge.

i to šta si rekao za strance stoji, a kad mi netko od stručnjaka krene palamudit, tko zna tko ga plaća da tako palamudi.

takvi nikad ne otvaraju usta bez da dobiju kesicu (za razliku od nas budala na forumu koji mukte školujemo).

baš zato šta je ljude na ovim prostorima financijski i pravni sustav svako malo "prejebavao", odlučili su se "utvrditi" u ciglu i beton.

šteta samo šta nemamo i civilnu vojnu obvezu i pušku u kući ko Švicarci u tradiciji.

onda bi nas i političari drukčije tretirali 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 7:12 AM

btw., čisto da se sad malo vratimo i na ove naše "stručnjake" kod kojih ama baš nikad ne piše "tablica" o sukobu interesa.

recimo, u USA imaš i nešto šta se zove "foreign agent" i fino te se stavi na listu, a i mediji o tome pišu tko je tko nije.

naravno, i taj ima slobodu govora, ali kraj njega stoji "nalijepnica" da svi znaju tko je taj.

jedino kod nas se takvi mogu "sakriti" u "stručnjake" i promovirati neke svoje "ideje", bez ikakvog straha da ih netko razotkrije.

btw., kod nas nikad nije napravljena ni lustracija, nego su se "ovi" infiltrirali u politiku, skupa s ovima koji su i u bivšem sistemu "drmali".

srećom pa naš narod ima, kakvu takvu, kolektivnu inteligenciju, pa bullshit-era može namirisati na kilometar (btw., zato i masovno ne izlazi na izbore), i pušta ih da "trkeljaju", ali im je, s druge strane, postavio "zadnju crtu obrane", a to su upravo nekretnine.

neka ostale poreze kombiniraju (a može se, budem ja opet stavio prijedlog, pa "bombardirajte"), ali nekretnine ne dirajte

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 14, 2023 at 7:13 AM

Rekao je da imamo regresivan poreznim sustav koji dobro puni proračun, ali je nefer prema siromšnijima. Kaže da je ideja o porezu na nekretnine bila je i kod bivšeg ministra Zdravka Marića i trenutnog Marka Primorca, ali da je ministre prestrašila jedna hejterska grupa s Facebooka.

“Izbila je hejterska hajka protiv promjene poreznog sustava na mrežama. I meni je neobično da se ozbiljni ljudi splaše hejterske hajke na internetu. Ne mogu to razumjeti”, rekao je Ivanković.

Ivanković: Hejterska hajka već je jednom zaustavila porez na nekretnine
    Ekonomski analitičar Željko Ivanković komentirao je u Newsroomu prijedlog HUP-a.
    n1info.hr
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 7:18 AM
    Quote from Manu

Rekao je da imamo regresivan poreznim sustav koji dobro puni proračun, ali je nefer prema siromšnijima. Kaže da je ideja o porezu na nekretnine bila je i kod bivšeg ministra Zdravka Marića i trenutnog Marka Primorca, ali da je ministre prestrašila jedna hejterska grupa s Facebooka.

“Izbila je hejterska hajka protiv promjene poreznog sustava na mrežama. I meni je neobično da se ozbiljni ljudi splaše hejterske hajke na internetu. Ne mogu to razumjeti”, rekao je Ivanković.

https://n1info.hr/vijesti/ivanko…ena-kategorija/

samo izlaze, ko miševi.

di mu je disclosure? nađi mi ga :S

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 14, 2023 at 7:41 AM

A ovaj je više nego konkretan. Čak preferira porez na nekretnine u odnosu na najam apartmana.

U Hrvatskoj je isplativije živjeti od rente nego raditi. To može ispraviti samo porez na nekretnine
    U stvari, Hrvatska je zrela za temeljitu reformu poreznoga modela
    www.telegram.hr
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 14, 2023 at 7:43 AM
    Quote from Manu

https://n1info.hr/vijesti/ivanko…ena-kategorija/

Po tadašnjoj situaciji netko tko je imao 20 ležaja, plaćao je godišnje poreza, koliko je platio netko tko je imao 8000 kuna plaću u mjesec dana”, rekao je Ivanković dakle onaj tko je prijavio 20 ležaja platio je 12 puta manje poreza od recimo neke trgovkinje.

hmm

"neke trgovkinje"- gdje to neka trgovkinja ima 8000 kuna place?

20 lezaja * najmanje 300kuna(a moze biti i 1500kuna) = 6000kn. kako je "neka trgovkinja" platitla 6000kn poreza ak joj je placa 8000kn?

rano mi je pa mi ne ide nesto matematika pa ako netko moze malo pojasniti ?(

zanemaricu dalje problem da "neka trgovkinja" radi u prostoru kojeg je kupio ili unajmio poslodavac(iznajmljivac)- da rezije u tom prostoru takodjer placa poslodavac (iznjamljivac) i da poslodavac odnosno iznajmljivac snosi sve rizike poslovanja a da ona dodje na posao i odradi svoj dio karike u lancu i ne zamara se dal ce itko ili nitko doc i nesto kupit u toj trgovini(iznajmit krevet) pa da njoj moze dat njenu placu 8000kn(i navodni porez drzavi od 6000kn) za odradjeni posao.

i ne spadam u hejtersku grupu nego u ozbiljnu grupu matematicara kojoj ova njegova racunica ne štima :D

PS . i ja sam za to da se izjednace porezi- al ne tako da iznajmljivac plati 12* veci porez nego da se "nekoj trgovkinji" smanji porez al ne na tih 6000 kn od 8000kn koje tkz "strucnjak zaziva.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 7:51 AM
    Quote from emil

Po tadašnjoj situaciji netko tko je imao 20 ležaja, plaćao je godišnje poreza, koliko je platio netko tko je imao 8000 kuna plaću u mjesec dana”, rekao je Ivanković dakle onaj tko je prijavio 20 ležaja platio je 12 puta manje poreza od recimo neke trgovkinje.

hmm

"neke trgovkinje"- gdje to neka trgovkinja ima 8000 kuna place?

20 lezaja * najmanje 300kuna(a moze biti i 1500kuna) = 6000kn. kako je "neka trgovkinja" platitla 6000kn poreza ak joj je placa 8000kn?

rano mi je pa mi ne ide nesto matematika pa ako netko moze malo pojasniti :D

i ne spadam u hejtersku grupu nego u ozbiljnu grupu matematicara kojoj ova njegova racunica ne štima :D

Display More

samo sebi kopaju rupu.

neće "sirotinja" od ovog poreza dobiti ama baš ništa, ali neki CEO itekako hoće.

treba ih svih pustit da "izmigolje" vani, čisto da narod zna ispred čega se može skupiti na prosvjed

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 14, 2023 at 7:59 AM

Uopće nije smiješno. Nažalost žalosno je.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Files

Screenshot_20230314-074930.jpg 120.16 kB – 0 Downloads
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 14, 2023 at 8:06 AM

ne brkaj poreze i doprinose.

pricamo o porezima.

doporinosi su dovoljno bolna prica sama za sebe.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 8:07 AM

Manu

samo ti računaj.

i ja sam računao i argumentirao, pa džabe.

a porez na nekretnine treba biti takav da ga i "sirotinja" može plaćati.

a kad ne može, imaš scenarij koji je kolega zdenkic opisao.

btw., zaebano je bit ekonomski stručnjak kad ti ne ide matematika, nešto kao i ekipi iz ove nedavno propale banke.

ili samo prosipaš agendu, ali, onda si u sukobu interesa ili foreign agent, jbg.

btw., ovo nužno ne mislim na tebe nego na ove koji u zadnje vrijeme "iskaču iz paštete".

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 14, 2023 at 8:07 AM

To ti možda pričaš o porezima. Ja cijelo vrijeme pričam o ukupnom opterećenju na plaće.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 8:09 AM
    Quote from emil

pricamo o porezima.

dođe ti na isto, jer doprinosi nisu dovoljni da mirovinski i zdravstveni sustav funkcionira, pa se mora i iz poreza "zagrabiti".

btw., zaboravio se spomenuti i PDV koji ti isto još "odgrize" od neto plaće

Quote from Manu

To ti možda pričaš o porezima. Ja cijelo vrijeme pričam o ukupnom opterećenju na plaće.

bar se u nečemu slažemo

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (March 14, 2023 at 8:10 AM).

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 14, 2023 at 8:11 AM
    Quote from Manu

a da procitas kako se zove ova tema

ktome zadnji post na koji si zalijepio SS se odnosio iskljucivo na "strucnjaka" i placu od 8000kn .

strucnjak je naglasio da "neka trgovkinja" plati poreza 6000kn na placu od 8000kn . nije spomenuto ukupnih davanja ili bla,bla nego "POREZA"

al kad si se vec ulovio i doprinosa.

Ne bi li onda bilo u redu da i na kapitalnu dobit placas doprinose? a ne 12* manje od "neke trgovkinje"

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 14, 2023 at 8:11 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from emil

pricamo o porezima.

dođe ti na isto, jer doprinosi nisu dovoljni da mirovinski i zdravstveni sustav funkcionira, pa se mora i iz poreza "zagrabiti".

btw., zaboravio se spomenuti i PDV koji ti isto još "odgrize" od neto plaće

Quote from Manu

bar se u nečemu slažemo

Display More

Pa nije ni to baš tako malo.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 14, 2023 at 8:18 AM
    Quote from Manu

Pa nije ni to baš tako malo.

putpuno si u pravu. ne da nije malo nego je previse. al uvodjenje novih poreza nece promijenit nista na placi te trgovkinje.

novi porezi sluze iskljucivo pumpanju drzavne administracije.

sto je najgore sve je manje lijecnika-ucitelja-policajaca al je zato sve vise "Ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena" i raznih agencija s uhljebima koji imaju place od par destatakatisuca kuna.

treba sve to platit.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 14, 2023 at 8:20 AM
    Quote from st-brajo

Manu

samo ti računaj.

i ja sam računao i argumentirao, pa džabe.

a porez na nekretnine treba biti takav da ga i "sirotinja" može plaćati.

a kad ne može, imaš scenarij koji je kolega zdenkic opisao.

btw., zaebano je bit ekonomski stručnjak kad ti ne ide matematika, nešto kao i ekipi iz ove nedavno propale banke.

ili samo prosipaš agendu, ali, onda si u sukobu interesa ili foreign agent, jbg.

btw., ovo nužno ne mislim na tebe nego na ove koji u zadnje vrijeme "iskaču iz paštete".

Display More

“Sirotinja” misli da će biti oslobođena plaćanja poreza na nekretnine, a to su svi s jednom kućom ili stanom.

Pogledajte zapad ili susjednu Srbiju, pa mi javite gdje se to ne plaća na jedinu nekretninu. Oderat će vas kao zečeve po vlastitoj želji.

Uostalom, i porez na ekstra profit je trebao biti samo za naftne kompanije, pa će ga uvaliti svima. Nema nikakve sumnje da bi porez na nekretnine plaćali svi.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago