1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 11, 2023 at 4:33 PM
    Quote from Ledica
    Quote from emil

kazete 570kn *60 dana =34.200kn . tu treba odbit rezije za 60 dana. odbit radnika za 60 dana koji je pospremao za gostima i prao. kolko ostane? kolki je neoporezivi dio na dohodku? pa rad preko studentservisa da ne upadne u porezne skare je 24.000kn. znaci da odbijemo i tih 24.000 od onih 34.000 i te rezije i placu nekom studentu da cisti taj apartman 2 mjeseca ispadne da je i tih 300kn*2 previse jer kako god okrenuli ipak taj apartman trazi i odrzavanje te kupnju nove klime- frizidera-farbanje zidova itd.

zato i imamo clanke das 300kuna godisnje poreza i mozes 300.000 kuna zaradit iznajmljivanjem..

jeje. mozes ak dilas drogu u tom apartmanu s jednim krevetom :D

Niste kolega pažljivo čitali, iznajmljuju se tri sobe s kupaonama, gazdarica sama čisti( čisti ??? ) ,

posteljina iz Lidla, šarena, rohava koja se ne pegla, a nakon završetka sezone dolaze građevinski radnici kojima se predaju ključevi, a susjeda ih malo nadzire i preuzima ključeve kad odu.

To iznajmljivanje bi se trebalo tretirati kao dugoročni najam u neturistucke svrhe i trebalo bi odvojeno voditi evidencije i platiti porez na dohodak, ali tko će to kontrolirati, tko će zaviriti u njihove torbe da provjeri da li su unutra gaće za plažu ili alat… i tako to…..

Display More

3 -5 -12 soba je nebitno kad se placa po krevetu. napisali ste 2*300kuna znaci da su dva kreveta u pitanju a ako nisu to je stvar inspekcije a ne poreza i mjenjanje poreza radi utaje. tako su mi smijesni i ovi za ukidanje rada nedeljom jer se radnik treba odmorit i imat nedelju za druzenje s obitelji i odlazak u crkvu. pa nek se odmara neki drugi dan. nek ide u crkvu ponedeljkom .crkva je otvorena. nek se druzi s obitelji svaki dan a ne samo nedeljom. crkveni lobij je tu tolko jak da se radi crkve mijenja zakon. mozda da zatvorimo sve ducane jer se krade po ducanima? zatvoris ducane i eto rijesio si problem kradja po ducanima. to je ta logika koja se primjenjuje oko rada nedeljom i oko neprijavljljivanja viska kreveta kao i iznajmljivanje izvan sezone. ako je netko u nekom prekrsaju treba mu poslat inspekciju pa ako imate saznanja da ona ima vise kreveta posaljite inspekciju. ako znate da je u najmu nakon sezone nekim radnicima posaljite inspekciju .to je posao inspekcija a ne zakona o nekretninama.

ktome sto gazdarica nema pravo na zaradu ak sama cisti? mozda da joj vi dodjete ocistiti i naravno da vam to ne plati jer cemu da se vrednuje vas rad a njen ne.. a vidimo da bi vi to bolje od nje obavili (bar po prici ovdje na forumu). dal je tamo cisto ili nije ce njeni gosti prosudit i to nije na vama . da je tako kako vi kazete onda tamo nikad nitko ne bi dosao i platio tih 570kn po danu

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 11, 2023 at 4:37 PM

ljudi, nemojmo se baviti zarezima, gledajmo širu sliku, a to je da porezni sustav treba biti ujednačen, a da tržište odredi kome se više isplati iznajmljivati podstanarima, a kome turistima 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 11, 2023 at 4:42 PM
    Quote from st-brajo

ljudi, nemojmo se baviti zarezima, gledajmo širu sliku, a to je da porezni sustav treba biti ujednačen, a da tržište odredi kome se više isplati iznajmljivati podstanarima, a kome turistima 🤷

potpuno se slazem. svi znamo kak nam je lijepo bilo kad se nije placao porez na kapitalnu dobit i naravno da su onda neki navijali(koji ih nisu imali) da treba tu drzava zagrabiti i zagraabila je. i to je uredu. al sto da je zagrabila 50% umjesto 10% kako bi to ovdje neki htjeli zagrabit u tudje nekretnine al nebi da im se grabi u njihovu imovinu(keš-dionice-aute)

treba li izjednaciti porez na kapitalnu s dohodkom? ak drzava uzme 40% od dohodka treba li uzet u 40% od kapitalne ?

nemoguce je to poravnat i da svi budu zadovoljni. prije ce svi biti nezadovoljni. eto radnik je nezadovoljan jer mi ovdje vrtimo milijune i dajemo samo 10%

neki ovdje su nezadovoljni jer oni tamo iznajmljivaci daju samo 300kn po krevetu a oni ovdje daju 10 %...

umjesto da smo zadovoljani sto tu placamo samo 10% mi smo nezadovoljani jer onaj tamo placa manje od nas :..nek krava crkne....

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • March 11, 2023 at 5:01 PM
    Quote from emil
    Quote from st-brajo

potpuno se slazem. svi znamo kak nam je lijepo bilo kad se nije placao porez na kapitalnu dobit i naravno da su onda neki navijali(koji ih nisu imali) da treba tu drzava zagrabiti i zagraabila je. i to je uredu. al sto da je zagrabila 50% umjesto 10% kako bi to ovdje neki htjeli zagrabit u tudje nekretnine al nebi da im se grabi u njihovu imovinu(keš-dionice-aute)

treba li izjednaciti porez na kapitalnu s dohodkom? ak drzava uzme 40% od dohodka treba li uzet u 40% od kapitalne ?

nemoguce je to poravnat i da svi budu zadovoljni. prije ce svi biti nezadovoljni. eto radnik je nezadovoljan jer mi ovdje vrtimo milijune i dajemo samo 10%

neki ovdje su nezadovoljni jer oni tamo iznajmljivaci daju samo 300kn po krevetu a oni ovdje daju 10 %...

umjesto da smo zadovoljani sto tu placamo samo 10% mi smo nezadovoljani jer onaj tamo placa manje od nas :..nek krava crkne....

Display More

Radi se o distorziji alokacije kapitala. Previse u beton, premalo u poslove. I onda imas nerazvijenu zemlju. Definitivno treba smanjiti opterecenje placa, poslovanja, rada opcenito, a djelomicno, samo djelomicno, to nadoknaditi iz imovinskih i rentnih poreza. Ipak je cilj da se ukupni ugriz drzave smanji, i da bude ravnomjerniji, k tome jos.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • March 11, 2023 at 5:09 PM
    Quote from 5. Element

Radi se o distorziji alokacije kapitala. Previse u beton, premalo u poslove. I onda imas nerazvijenu zemlju. Definitivno treba smanjiti opterecenje placa, poslovanja, rada opcenito, a djelomicno, samo djelomicno, to nadoknaditi iz imovinskih i rentnih poreza. Ipak je cilj da se ukupni ugriz drzave smanji, i da bude ravnomjerniji, k tome jos.

bravo kolega!

ima na arhivanalitika.hr gdje se Šonje 'obračunavao' s Ticom oko tog uvođenja poreza na nekretnine

pa je zaključio da nikakav porez na nekretnine ne može zamjeniti izdašnost doprinosa i poreza na dohodak od nesamostalnog rada

ali se složio da su ukupna davanja na plaće veća, a porezi na kapital manji, od prosjeka EU

dakle povlaštenost imatelja kapitala u odnosu na radnika postoji

treba nam pravedniji porezni sustav

hoće li prva nekretnina biti oslobođena tog poreza (neka kvadratura po broju ukućana) i ima li smisla ubirati porez na neuseljenu vilu-propuh u Lici, stvar je tehničke dorade zakona

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 11, 2023 at 5:26 PM

da ne duljimo raspravu, ajmo se sloziti da bi trebalo sve nekretnine u privatnom vlasnistvu oduzeti i dati ih drzavi

nema sta nitko zivjet u svojem stanu, to je nepotrebno

/eod

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 11, 2023 at 5:34 PM

a sto cemo s porezom na imovinu? imas nekretninu. imas podstanare. placas porez na imovinu 10% od najamnine. znaci placat ces porez na imovinu i jos porez na nekretninu? i eto opet se vracamo na ravnopravnost. ako netko mora platit porez na nekretninu onda i imaoc dionice mora platit porez na dionicu samo zato jer je ima. i imaoc nekretnine i imaoc imovine(dionica) placaju porez od 10% odnosno . jedan na kapitalnu dobit a drugi na imovinu. i jedan i drugi su povlasteni u odnosu na radnika i porez na dohodak. ktome imaoc nekretnine jos mora platit i porez pri prodaji-kupnji mada je placao i porez pri iznajmljivanju a bogami i pdv kad je kupovao stvari da namjesti nekretninu.

zanima me kako gledate na štednje? i to je imovina. ktome štednja je osigurana do 100.000€ . i ajmo uvest ravnopravnost. zasto je necija stednja osigurana od drzave do 100.000€ a necija nekretnina od 100.000e nije? zasto ovaj s nekretninom mora osigurat stan od potresa a ovaj s stednjom ne mora osigurat stednju od potresa na financijskom trsistu? ovom propala banka- a ovom drugom propala zemlja i kuca se srusila.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 11, 2023 at 5:42 PM

peovic je htjela stednju iznad 100 tisuca eura oduzeti

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 11, 2023 at 5:46 PM

emil potpisujem sve što si rekao. Realno, kad neki ljudi viču da treba neki porez nabiti to je zato što oni nemaju tu imovinsku klasu. Većina navijanja za poreze dolazi iz ljubomore i pokvarenosti običnog malog čovjeka.

Nemam ništa protiv porezne ravnoteže, ali meni se čini da ćemo si ovim navijanjem svi skupa zagorčati. Nemoguće je uravnotežiti sve.

Radnik ne riskira ništa i tu je u prednosti pred imovinom, ali daje dosta od plaće. Investitor možda plaća 10%, ali može biti nulovan kao ja u Ledu. Onaj koji drži keš ima osiguranje do 100.000 EUR, ali suočava se s rekordnom inflacijom koja mu jede novce. Onaj s apartmanima riskira da mu turist napravi štetu, onaj sa stalnim gostima da mu obitelj prestane plaćat, a iselit ih ne može radi djece. Nigdje nije lako uspjeti, u nijednoj imovinskoj klasi.

Ponavljam, nemoguće je sve ujednačiti i trebamo se zalagiti da nam svima budu manji porezi.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • March 11, 2023 at 5:52 PM

upravo tako - ne treba uvodit nove poreze( npr nekretnine ili kompletnu imovinu-novac-dionice) nego treba smanjit postojece .

ako je sad nesrazmjer izmedju poreza na dohodak i poreza na kapitalnu vlada ce vrlo rado povecat porez na kapitalnu a sigurni ce se jako opirati smanjit porez na dohodak. vlada ce vrlo rado uvest porez na nekretnine al zato se nikako nece odrec pdv-a na energente da olaksa svima placanje rezija.

da ne spominjem parafiskalne namete kojih je bezbroj.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 11, 2023 at 6:06 PM
    Quote from emil
    Quote from Ledica

Niste kolega pažljivo čitali, iznajmljuju se tri sobe s kupaonama, gazdarica sama čisti( čisti ??? ) ,

posteljina iz Lidla, šarena, rohava koja se ne pegla, a nakon završetka sezone dolaze građevinski radnici kojima se predaju ključevi, a susjeda ih malo nadzire i preuzima ključeve kad odu.

To iznajmljivanje bi se trebalo tretirati kao dugoročni najam u neturistucke svrhe i trebalo bi odvojeno voditi evidencije i platiti porez na dohodak, ali tko će to kontrolirati, tko će zaviriti u njihove torbe da provjeri da li su unutra gaće za plažu ili alat… i tako to…..

3 -5 -12 soba je nebitno kad se placa po krevetu. napisali ste 2*300kuna znaci da su dva kreveta u pitanju a ako nisu to je stvar inspekcije a ne poreza i mjenjanje poreza radi utaje. tako su mi smijesni i ovi za ukidanje rada nedeljom jer se radnik treba odmorit i imat nedelju za druzenje s obitelji i odlazak u crkvu. pa nek se odmara neki drugi dan. nek ide u crkvu ponedeljkom .crkva je otvorena. nek se druzi s obitelji svaki dan a ne samo nedeljom. crkveni lobij je tu tolko jak da se radi crkve mijenja zakon. mozda da zatvorimo sve ducane jer se krade po ducanima? zatvoris ducane i eto rijesio si problem kradja po ducanima. to je ta logika koja se primjenjuje oko rada nedeljom i oko neprijavljljivanja viska kreveta kao i iznajmljivanje izvan sezone. ako je netko u nekom prekrsaju treba mu poslat inspekciju pa ako imate saznanja da ona ima vise kreveta posaljite inspekciju. ako znate da je u najmu nakon sezone nekim radnicima posaljite inspekciju .to je posao inspekcija a ne zakona o nekretninama.

ktome sto gazdarica nema pravo na zaradu ak sama cisti? mozda da joj vi dodjete ocistiti i naravno da vam to ne plati jer cemu da se vrednuje vas rad a njen ne.. a vidimo da bi vi to bolje od nje obavili (bar po prici ovdje na forumu). dal je tamo cisto ili nije ce njeni gosti prosudit i to nije na vama . da je tako kako vi kazete onda tamo nikad nitko ne bi dosao i platio tih 570kn po danu

Kolega emil , odustajem od rasprave, predajem se. Samo mali dodatak na znanje da sam ja svoju diplomu nakon nekoliko g. pospremila u ladicu i prihvatila se posla u turizmu, glancala sam sobe i kupaone, čistila zahode, pripremala doručke turistima, radila vrlo zahtjevan i delikatan posao u poljoprivrednoj djelatnosti, vodila svoju firmu, usput rodila i odgojila dva predivna sina, imam puno iskustva na raznim područjima, na vrijeme počela krvavo stečeni kapital ulagati na burzi, od 2005.g i na stranim burzama, a posljednjih 20 g. riješili smo se svega i bavimo se iskljucivo trgovanjem na burzama. Samo sam iznijela jedan konkretan slučaj koji gledam cijelo ljeto koje provodim na moru, ne želim generalizirati,ne želim nikog ocrniti, nisam jalna, nisam ljubomorna na dotičnu gospođu, nisam bila lijena, sad možda malo jesam, ali može mi biti, uredno plaćam velike iznose poreza na dividende i kapitalnu dobit, izložena sam velikim rizicima i noćas sam loše spavala pa mozda zato izgledam svađalački raspoložena, sa strepnjom čekam ponedjeljak, mislim da ona dotična gospođa ne brine brigu da li će ponedjeljak osvanuti crni ili sunčani, ona ni ne zna da se možda nekakva snježna gruda zakotrljala preko bare, a i da zna njene 3 sobe na moru nisu ni u kakvoj opasnosti za razliku od mojih dionica.Eto, toliko od mene.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 11, 2023 at 6:09 PM

uvijek imate opciju prodati sve dionice i kupiti nekretninu na moru i uzivati u blagodatima neznanja o snjeznoj grudi

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 11, 2023 at 6:35 PM
    Quote from zdenkic

uvijek imate opciju prodati sve dionice i kupiti nekretninu na moru i uzivati u blagodatima neznanja o snjeznoj grudi

Pa da srušim Crobex na 2000 ? 😂

Šala mala.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 11, 2023 at 6:49 PM
    Quote from accountant
    Quote from zdenkic

nase nekretnine imaju prinos od 3-4 posto, a ne 6-7

strucnjakinja

Upravo sam to htio napisati 😊

Ok na moru možda paušalci (neki) dođu blizu desetak posto. Ali prvi put kad moraš parkete zamijeniti, kupaonicu presložiti... Ta kalkulacija ne drži vodu. Osobito unutrašnjost RH i dugoročniji najam stanovništvu, tu si sretan s povratom u razini 3-4%.

Imam rješenje za gore opisani problem potražnje za nekretninama, zove se porez na nekretnine. I ne zaboraviti u paketu ni porez na nasljeđivanje istih. Takav porez na nekretnine mora biti izdašan i približiti ga što je više davanjima na nesamostalan rad (ne porezu na dohodak, već davanjima s doprinosima). A nasljedstvo oplesti s 50%. Inače ćemo nasljeđivati apartmane kao što se na fakultetu nasljeđuju sigurna radna mjesta, sin dođe na tatino mjesto. I onda nećemo sjediti na guzicama i ubirati 'plodove rada'. Nizozemska bolest.

A onima koji će odmah skočiti na zadnje noge i reći da i druge zemlje, koje imaju visoku stopu poreza na nekretnine i nasljedstvo, i dalje imaju visoke cijene kvadrata... mogu odmah odgovoriti : Zadar će biti Zadar, a Zagreb Zagreb, kvalitetne lokacije neće pasti. Ali bi zato ostatak tržišta prodisao, stranci bi shvatili da im se više ne isplati kupiti vikend appt u Splitu, kod nasljeđivanja ne bi se samo dijelilo na jednake dijelove jer bi na svoj dio platio porez, već bi ta nekretnina završila na tržištu i netko bi je uredio.

Kratkoročni efekt bi sigurno bio takav, no nema političara i min. financija s mudima. Eto

Display More

na kojim si ti travama, porez na nasljedstvo 50% 🤣🤣🤣🤣

Jesi ti sto u zivotu napravio u realnom sektoru ili radis na nekoj uhljeb poziciji 🤔

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 11, 2023 at 7:13 PM
    Quote from Ledica

Šala mala.

samo?

a ja mislio da barem Vi možete "potpiti" neku manju banku :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 11, 2023 at 7:21 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Ledica

Šala mala.

samo?

a ja mislio da barem Vi možete "potpiti" neku manju banku :S

Tsunami nam prijeti i bez moje rasprodaje, možda crobi zaroni i bit će u ponedjeljak “ držte gaće”.

😁

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 11, 2023 at 10:54 PM
    Quote from tupko
    Quote from accountant

A onima koji će odmah skočiti na zadnje noge i reći da i druge zemlje, koje imaju visoku stopu poreza na nekretnine i nasljedstvo, i dalje imaju visoke cijene kvadrata... mogu odmah odgovoriti : Zadar će biti Zadar, a Zagreb Zagreb, kvalitetne lokacije neće pasti. Ali bi zato ostatak tržišta prodisao, stranci bi shvatili da im se više ne isplati kupiti vikend appt u Splitu, kod nasljeđivanja ne bi se samo dijelilo na jednake dijelove jer bi na svoj dio platio porez, već bi ta nekretnina završila na tržištu i netko bi je uredio.

Kratkoročni efekt bi sigurno bio takav, no nema političara i min. financija s mudima. Eto

Molim za Vaš komentar slijedećeg scenarija:

- troje djece nasljede stan roditelja

- jedno dijete plati porez na svoju trećinu nasljedstva, ali drugo dvoje ne želi

- tko će biti vlasnik stana?

Molim uzeti u obzir Ustav Republike Hrvatske:

- članak 3. : "nepovredivost vlasništva"

- članak 48. : "Jamči se pravo vlasništva. Jamči se pravo nasljeđivanja."

Istina, postoji i članak 50. : "Zakonom je moguće u Interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti".

Ali ne zaboravite na događaje iz 1573. godine zbog zlouporabe prava (feudalaca).

Display More

Nitko.

Svo troje djece bit će suvlasnici stana u jednakim dijelovima ukoliko se drugacije ne dogovore ili je oporukom određena drugačija podjela.

Protiv onih koji ne izvrše svoju poreznu obvezu porezna uprava može pokrenuti ovršni postupak za naplatu duga i ovršenicima sjesti na plaću, mirovinu , drugu nekretninu u vlasnistvitvu 1/1, neku drugu imovinu pa čak i na pokretnine Itd.

• tupko
    Početnik
    Reakcija primljeno
    7
    • March 12, 2023 at 12:49 AM
    Quote from Ledica

Svo troje djece bit će suvlasnici stana u jednakim dijelovima ukoliko se drugacije ne dogovore ili je oporukom određena drugačija podjela.

Protiv onih koji ne izvrše svoju poreznu obvezu porezna uprava može pokrenuti ovršni postupak za naplatu duga i ovršenicima sjesti na plaću, mirovinu, drugu nekretninu u vlasnistvitvu 1/1, neku drugu imovinu pa čak i na pokretnine Itd.

Zahvaljujem na odgovoru.

Jasno je da se stan dijeli u suvlasničkim dijelovma.

Moj upit je više išao na mogućnost uvođenja poreza na nekretnine i oduzimanja iste zbog neplaćanja poreza.

Na stranicama američkog IRS-a je navedeno: "An IRS levy permits the legal seizure of your property to satisfy a tax debt."

Porez na nekretnine bi vjerojatno uveo nešto slično.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 12, 2023 at 7:43 AM
    Quote from emil

zanima me kako gledate na štednje? i to je imovina. ktome štednja je osigurana do 100.000€ . i ajmo uvest ravnopravnost. zasto je necija stednja osigurana od drzave do 100.000€ a necija nekretnina od 100.000e nije? zasto ovaj s nekretninom mora osigurat stan od potresa a ovaj s stednjom ne mora osigurat stednju od potresa na financijskom trsistu? ovom propala banka- a ovom drugom propala zemlja i kuca se srusila.

odlična usporedba.

evo da se vratimo na potresom pogođena područja.

velika većina ljudi nije osigurala nekretnine od potresa, iako je bila svjesna da se radi o nekretninama očajne kvalitete gradnje računajući da se to nikad neće dogoditi.

pa i u samom ZG, zgrade u Novom Zagrebu su prošle neokrznute, za razliku od "kvalitetne" austro-ugarske gradnje.

ako znamo da je štednja osigurana do 100.000 €, zašto onda država, tj. svi mi skupa, EU uključeno, obnavljamo nekome kuće i stanove, koje vrijede preko 100.000 €?

ako i sada, u ruševnom stanju, možeš takvu nekretninu prodati za preko 100.000 €, ne bi ti ni centa dao za obnovu.

recimo, ljudi u Petrinji, ni da se na glavu nasade, za svoje nekretnine ne mogu toliko dobiti i sasvim je jasno da se njima treba pomoći i gospodarski taj kraj aktivirati 🤷

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 12, 2023 at 8:58 AM

Ako se broj stanovnika stalno smanjuje a nekretnina povećava jednostavna matematika kaže da će se prije ili kasnije država morati okrenuti nekretninama za pokrivanje proračunskih rashoda.

I zašto bi oporezivanje nekretnina bio socijalizam a visoki tereti na plaće kao nisu socijalizam? Pa upravo način isplate plaća i njihovo terećenje za sve i svašta je nasljeđe socijalizma. Plaće bi se trebale isplaćivati u bruto iznosima a onda država svoje uzeti naknadno tako da svatko na kraju ima nekakav osjećaj koliko ga košta država.

A i samo neoporezivanje nekretnina se vuče iz socijalizma iz vremena kad je velika većina imala samo jednu nekretninu koja je smatrana pravom pa oporezivanje nije imalo smisla. Osim kuća za odmor.

Ali to sve što ste do sada naveli nije glavni argument za neuvođenje poreza na nekretnine.

Najproblematičnije je ipak što za neke klase imovine postoje izdašni poticaji pa bi opet imali situaciju u kojima se jednima uzima a drugima trpa. Doduše često su u pitanju isti vlasnici. Oni koji koji uzimaju poticaje istovremeno su i vlasnici nekretnina.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 6, 2025 at 9:12 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bjane

June 6, 2025 at 9:12 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bjane June 6, 2025 at 9:12 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago