Da (ah, ne da mi samo Da odgovorit)
Porez na nekretnine
-
-
-
Izgleda da je pomalo krenulo oporezivanje apartmana. Vlada tjera lokalce da "iskoriste svoje fiskalne kapacitete". Znaci da podignu pausale na krevete, za pocetak. Jer sad imamo paradoksalnu situaciju da sto je vise apartmana to manje ljudi radi jer imaju vise para pa im se ne radi, a opcina se pise kao da je siromasna jer nema poreza na dohodak i prireza, i onda ostatak drzave mora financirati one stvarno bogatije. Ide to pomalo... Bas kako sam napisao nekidan da ce biti.
-
možda još nemaju svi sudovi provedenu ovu novu varijantu ili ja nemam nešto na kompu za otvaranje, provjerim, u svakom slučaju hvala
-
Izgleda da je pomalo krenulo oporezivanje apartmana. Vlada tjera lokalce da "iskoriste svoje fiskalne kapacitete". Znaci da podignu pausale na krevete, za pocetak. Jer sad imamo paradoksalnu situaciju da sto je vise apartmana to manje ljudi radi jer imaju vise para pa im se ne radi, a opcina se pise kao da je siromasna jer nema poreza na dohodak i prireza, i onda ostatak drzave mora financirati one stvarno bogatije. Ide to pomalo... Bas kako sam napisao nekidan da ce biti.
Pa je smješno je da oporezuju sa porezom i prirezom plaće za puniti proračun, a prihod od apartmana ne, tj. oporezuju paušalno parsto kuna po krevetu
-
daj uvedimo više taj porez na nekretnine, pa tko će ovo sve nahraniti, a dobro bi došlo i kao poticajna mjera za uzgajivače janjadi
Propada vladin plan spajanja općina?NIJEDNA od 428 općina ne želi spajanje, samo ih se 11 javilo za povezivanje nekih službi, piše Jutarnji list navodeći da vladin plan ukidanja 85 općina ili…www.index.hr -
daj uvedimo više taj porez na nekretnine, pa tko će ovo sve nahraniti, a dobro bi došlo i kao poticajna mjera za uzgajivače janjadi
naravno da općinari ne bi dozvolili da netko drugi opći njihove stanovnike, kada i oni sami sada to vrlo kvalitetno rade
Nijedna općina ne želi spajanjeZAGREB - Nijedna od 428 općina ne želi spajanje, samo ih se 11 javilo za povezivanje nekih službi, piše Jutarnji list, navodeći da vladin plan ukidanja 85…seebiz.eu -
Realno, HDZ bi to trebao moći izgurat kad drže dosta tih lokalnih šerifa u "đepovima". Samo prestat sa dobrovoljnim spajanjem već pogledat šta ima smisla i pospajat sve šta se da...
Kakvih 428 opčina, nama je 100 previše (al kud čemo onda sa uhljebima )
-
Realno, HDZ bi to trebao moći izgurat kad drže dosta tih lokalnih šerifa u "đepovima". Samo prestat sa dobrovoljnim spajanjem već pogledat šta ima smisla i pospajat sve šta se da...
pa ne da Bog na tržište rada.
bolje grob nego real job
-
Treba uvest porez na dionice jos veci, ukupnu imovinu, dignut poreze na placu jos vise , porez na pretilost, pusenje , alkohol, neudate i neozenjene, one bez djece, tko ima vise od jednog auta po familiji, porez na zivot u gradu i porez na zivot na selu, da se netko nebi izvukao, ako tko umre ranije nego dozivi penziju obitelj oporeznut po stopi od 99 posto , ukinut vrtice i skole jer su trosak, eventualno 5 razreda osnovne i to je dosta, bolnice jedan pregled svakih 10 godina .
Ali zato jos pod hitno uvest barem 500 opcina i 20 ak zupanija ..
Pa onda nek neki i dalje zagovaraju poreze jer bi to spasilo drzavu i kaj ja znam
Bit ce da su to ti iz opcinskih struktura
-
politika ne funkcionira na taj način, lokalni šerifi odrađuju glasove za savezne šerife, a oni njima daju "feud" na čerečenje i uživanje, zašto sam pomiješao i kauboje, feudalce i kmetove, pitate se možda, pa zato što mi upravo imamo takvu mješavinu, samo što je kao fol ucelofanirana u demokraciju i EU fondove
"Zbog toga, vladari, kao vrhovni gospodari zemlje (seniori)(HDZ, SDP), želeći što čvršće vezati za sebe svoje velikaše(lokalne stranačke šerife), dijele im zemlju (funkcije) i pravo iskorištavanja kmetova( građani). Tako kupuju njihovu privrženost u obračunu s drugim vladarima i feudalcima(HDZ;SDP; DP; IDS i ostale stranke) , no, veliki feudalci otimlju zemlju (porezi i proračunska sredstva) i jedan drugome. U tim borbama moraju imati što više svojih pristaša koji će im priskočiti u pomoć( Žalac, Rimac i ostali od Boga blagoslovljeni i građana na izborima izabrani)) ."
-
-
imam neke dionice koje ne mrdaju nikuda, hoće li i njih uvrstiti u nekretnine, samo da naplate porez
-
neki su ovdi hvalili Poljsku i Češku i njihov porez na nekretnine, a neki drugi tu sad vide svoje mjesto pod suncem
Investitori u tržište najma stanova pronašli novu obećanu zemljuwww.poslovni.hrkao što već ranije, na primjeru Njemačke rekoh, sve da se i uvede porez na nekretnine, tko će biti porezni obveznici?
hoće li to biti samo fizičke osobe ili će taj porez kačiti i pravne osobe, vjerske zajednice, pa čak i samu državu (ukoliko će se taj porez plaćati gradovima/općinama)?
isto tako, šta ćemo sa županijama kojima se trenutno plaća porez na promet nekretnina?
hoćemo li nastaviti plaćati i taj porez ili ćemo ga ukinuti?
i, u konačnici, koji je cilj takvog poreza?
je li cilj kazniti našeg Matu koji je ulagao u ciglu i beton, a nagraditi ekipu iz financijske industrije?
neki ovdje ne žele vidjeti neželjene posljedice, niti o njima i razmišljaju, a kad se priča odvrti na način da će cijene nekretnina nastaviti rasti, porezu unatoč, a vlasništvo iz ruku fizičkih osoba preći u ruke fondova, onda će naglo zašutjeti i sakriti se u mišju rupu.
da se razumijemo, ni ja nisam sretan šta nam je tržište kapitala žabokrečina, ali zato nisam ljubomoran na ljude koji su ulagali u nekretnine, koje su, btw., zadnja crta obrane za prospreritet srednje klase.
kad i one odu, onda će vam i porez na ekstraprofit vjerojatno ući u Ustav, jer mi liberalnu scenu uopće nemamo i doslovce će sve u državi postati vezano za politiku (kao u komunizmu, btw.).
a jel vi, koji se, tobože, izdajete za kapitaliste želite da vam sutra neki ćato odlučuje i kolika će biti plaća za vaš rad na slobodnom tržištu i da vam se država još više miješa u sve i svašta?
kad malo promislite i vidite stanje političke scene u RH, koja je trenutno ekstremno lijevo, shvatit ćete da je uvođenje poreza na nekretnine doslovce put u komunizam, a i sam Marx kaže da prijelaz iz kapitalizma u komunizam treba biti prirodan, tj. kad je "stanje svijesti" na toj razini da kapitalizam više ne može dati ono šta se od njega očekuje.
a "stanje svijesti" naših uhljeba je da ti, u zakonskom roku, nisu u stanju ni izdati rješenje, a vi bi im htjeli dati još više novca i utjecaja, a ko fol kapitalisti ste?
nemojte se ljutiti, al ovdi ima previše logičkih pogrešaka 🤷
-
Glavni problem s nekretninama je sličan onom s radnom snagom. Tržište nekretnina je zajedničko za cijelu EU dok je oporezivanje lokalni sport. Za vlasnike nekretnina i stanovnike bogatijih zemalja to je dobro. Za građane koji žele kupiti nekretninu to je loše a pogotovo je loše za građane siromašnijih zemalja čija primanja rastu neusporedivo sporije od cijena kvadrata.
U Hrvatskoj je to sve još i naglašenije jer su zbog atraktivnog položaja nekretnine najvrjednije što Hrvatska ima a na njih puca cijela EU pa i šire. A na kraju to bogatstvo pokupe drugi uz više štete nego koristi za lokalnu zajednicu.
U konačnici i nekretnine i radna snaga završe kod drugih.
-
Glavni problem s nekretninama je sličan onom s radnom snagom. Tržište nekretnina je zajedničko za cijelu EU dok je oporezivanje lokalni sport. Za vlasnike nekretnina i stanovnike bogatijih zemalja to je dobro. Za građane koji žele kupiti nekretninu to je loše a pogotovo je loše za građane siromašnijih zemalja čija primanja rastu neusporedivo sporije od cijena kvadrata.
U Hrvatskoj je to sve još i naglašenije jer su zbog atraktivnog položaja nekretnine najvrjednije što Hrvatska ima a na njih puca cijela EU pa i šire. A na kraju to bogatstvo pokupe drugi uz više štete nego koristi za lokalnu zajednicu.
pa što je u tome, dugoročno, loše?
nama baš i treba novo, zapadno stanovništvo koje će imati poduzetničku inicijativu i otvoriti nova radna mjesta, neovisno o državi.
ja tu vidim samo dobre stvari 🤷
kod poreza na nekretnine treba itekako biti oprezan da ne izazoveš kontraefekt.
s druge strane, ove lešinarske fondove treba izbaciti iz igre i bolje je da tu uleti država nego da plaćaš najamninu npr. B2 kapitalu.
tu definitivno igra ona tvoja ideja o državnom stambenom fondu kojem ćeš plaćati najam, a on puniti proračun za penzije, jer ove sada gluposti šta APN izvodi nemaju veze s mozgom 🤷
-
pa što je u tome, dugoročno, loše?
nama baš i treba novo, zapadno stanovništvo koje će imati poduzetničku inicijativu i otvoriti nova radna mjesta, neovisno o državi.
ja tu vidim samo dobre stvari 🤷
kod poreza na nekretnine treba itekako biti oprezan da ne izazoveš kontraefekt.
s druge strane, ove lešinarske fondove treba izbaciti iz igre i bolje je da tu uleti država nego da plaćaš najamninu npr. B2 kapitalu.
tu definitivno igra ona tvoja ideja o državnom stambenom fondu kojem ćeš plaćati najam, a on puniti proračun za penzije, jer ove sada gluposti šta APN izvodi nemaju veze s mozgom 🤷
Samo što je to trebalo odmah napraviti. Nekretnine su za naše mirovinske fondove mogle biti ono što su za norveške nafta i plin.
O APN-u ne želim više ni govoriti. Osim što je štetan za tržište onako očito neustavan nikad nije ni stavljen pod povećalo Ustavnog suda.
I zaboravi to dugoročno. Dugoročno smo svi mrtvi. Napisao sam za koga je dobro a za koga loše.
-
Drugi žele oplemeniti svoj novac, a s današnjim prinosima koji su na razini oko 6 do 7 posto, stambene nekretnine su dobar investicijski prostor.
....
“Ključno pitanje u RH je nepravednost raspoređivanja poreznih opterećenja. Kod nas je rad izuetno opterećen, u samom smo vrhu Europe. Mi u prosjeku kažemo da svatko od nas radi za još jednu plaću s obzirom na poreze i doprinose. S druge strane, dominantni udioničar u našem BDP-u je turizam – čak 25%, a unutar toga više od 60, čak i 70% udjela ima privatni smještaj. U svakom smislu rentijeri su izrazito povlašteni. Nemamo poreza na nekretnine.
-
nase nekretnine imaju prinos od 3-4 posto, a ne 6-7
strucnjakinja
-
strucnjakinja
ja ne vjerujem ovim privilegiranim "stručnjacima" ni kad darove nose.
matematički dokažem da će obična raja, koja ni ovako nije kreditno sposobna, dobiti mrvice od rasterećenja dohodka, al džabe.
isti argument ima i šef sindikata kojemu će plaća porasti više nego npr. učitelju i, naravno, dobro plaćena ekipa iz HUP-a.
i to nikome nije čudno
sad kad objavim da te EU potiče da aktiviraš i energetski obnoviš državne nekretnine, sad ni to ne valja, jer je za to kasno, a gro love iz EU green deal-a još nije ni uplaćen.
ako išta u životu mrzim, to su licemjeri
-
napisao sam u drugom threadu vec, ali, raja koja je kupila nekretnine je vec platila krdo poreza kroz placu
za svakih tisucu eura ustedjenih, ti moras skoro zaraditi 2, sto u biti znaci da si stan platio duplo
i sad kad su ti uzeli pola svega kroz zadnjih 30 godina, e sad ce ti i na nekretninu stjesti svake godine
ali sto mene najvise brine je ono sto se desava u americi
znaci ti kada placas porez na nekretninu ti vise nisi vlasnik, to vise nije tvoje
ti si samo najmoprimac od drzave, jer cim ako ne platis porez , uzimaju ti nekretninu
znaci doslovce nema smisla stediti i kupiti nesto da bi se rijesio najamnine
jer sada kada kupis ces takodjer imat "najamninu" u vidu poreza koji moras placat godisnje
a svi ljudi koji iznajmljuju stanove, sto strucnjakinja misli da ce se desiti kada moraju platit porez na nekretnine, hoce li iz svog djepa platiti ili ce podici najamninu?
ja ne znam odgovor jer nisam strucnjakinja
-
strucnjakinja
Upravo sam to htio napisati 😊
Ok na moru možda paušalci (neki) dođu blizu desetak posto. Ali prvi put kad moraš parkete zamijeniti, kupaonicu presložiti... Ta kalkulacija ne drži vodu. Osobito unutrašnjost RH i dugoročniji najam stanovništvu, tu si sretan s povratom u razini 3-4%.
Imam rješenje za gore opisani problem potražnje za nekretninama, zove se porez na nekretnine. I ne zaboraviti u paketu ni porez na nasljeđivanje istih. Takav porez na nekretnine mora biti izdašan i približiti ga što je više davanjima na nesamostalan rad (ne porezu na dohodak, već davanjima s doprinosima). A nasljedstvo oplesti s 50%. Inače ćemo nasljeđivati apartmane kao što se na fakultetu nasljeđuju sigurna radna mjesta, sin dođe na tatino mjesto. I onda nećemo sjediti na guzicama i ubirati 'plodove rada'. Nizozemska bolest.
A onima koji će odmah skočiti na zadnje noge i reći da i druge zemlje, koje imaju visoku stopu poreza na nekretnine i nasljedstvo, i dalje imaju visoke cijene kvadrata... mogu odmah odgovoriti : Zadar će biti Zadar, a Zagreb Zagreb, kvalitetne lokacije neće pasti. Ali bi zato ostatak tržišta prodisao, stranci bi shvatili da im se više ne isplati kupiti vikend appt u Splitu, kod nasljeđivanja ne bi se samo dijelilo na jednake dijelove jer bi na svoj dio platio porez, već bi ta nekretnina završila na tržištu i netko bi je uredio.
Kratkoročni efekt bi sigurno bio takav, no nema političara i min. financija s mudima. Eto
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti