1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Utjecaj uvođenja eura na tržište kapitala

• verdi
  • March 18, 2022 at 10:12 AM
  • Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • May 22, 2022 at 5:06 PM
    Quote from Goran

Hoče li zamjena kune u € diči cijenu dionica ?

Teško je odgovoriti na to pitanje. Hoće li dići cijenu svega ostaloga? Kratkoročno, srednjoročno ili dugoročno? Teško je reći. Za potrošačka dobra sam gotovo siguran da će dugoročno biti jeftinija po trgovinama. Strana roba će lakše konkurirati hrvatskoj i svi će se natjecati povoljnijom cijenom. Mogu oni nabijati po supermarketima cijene kakve hoće, ako to nitko neće htjeti kupiti po takvim cijenama.

Koje dionice su Best buy uslijed uvođenja eura? U ADPLu je Došen više puta naglasio da ih muče troškovi konverzije s eurom i rubljom i da bi bilo jednostavnije kad bi bio samo euro. Zbog trenutne situacije nije dobar primjer, ali recimo druge izvozno orijentirane kompanije poput ERNTa će moći primati uplate direktno u eurima, bez tih troškova. I ATGR izvozi... Banke će kratkoročno upitno proći. Ali sve te stvari su već uračunate u cijenu dionica.

• sonda
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    517
    • May 22, 2022 at 5:31 PM

Zapravo, uplate u eurima ili bilo kojoj drugoj valuti su i do sad bile moguće.

Jedino je problem kad neku od valuta treba prebacit u kune, jer trebaš isplatiti plaće i druge obveze, taj tečaj je vrlo nepovoljan i trebalo ga je ugradit u svoju cijenu robe ili usluge.

Tako da slažem se da će izvoznicima uvođenje eura jako puno značiti u smislu smanjenja troškova.

• Goran
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    167
    • May 22, 2022 at 7:56 PM

- Ako jedna dionica košta npr. 15kn ili 2€.

Hoće li joj tolika cijena ostati kad pređemo na €?

Po meni neće.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • May 22, 2022 at 8:16 PM

Kako je priopćila Europska središnja banka, na zahtjev hrvatskih vlasti institucije EU odlučile su uključiti hrvatsku kunu u tzv. Exchange Rate Mechanisam (ERM 2), svojevrsnu valutnu čekaonicu za euro. Nakon konzultacija Komisije, Ekonomskog i Financijskog komiteta odlučeno je da središnji tečaj kune za euro bude 7,53450

15 kuna bi bilo 1,99 eura

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • May 22, 2022 at 9:01 PM
    Quote from Goran

Po meni neće.

Po meni je bolje što će cijene dionica biti izražene u preko 7 puta manjem nominalnom iznosu, ljudi su tada skloniji preplatit dionicu, jer sve što je iza prve decimale (lipe, eurocenti) je kao sitno...također lakše je nešto platiti 2-10 eura više, nego 15-73kn više, što je po meni super ,jer ću moći više zaraditi na trejdu...

Također sam mišljenja da će euro otvorit nam vrata za mnoge investitore iz eurozone, možda pokoji fond bude uložio novac, čisto jer mora imati dio imovine u eurima...također ono što bi ozbiljne institucionalne investitore potaknulo na ulaganje u RH( to neki imaju i u prospektu uvršteno), je ulazak RH u OECD, to je ono klub svjetske elite, od toga nema dalje.

• Goran
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    167
    • May 22, 2022 at 9:40 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Goran

Po meni neće.

Po meni je bolje što će cijene dionica biti izražene u preko 7 puta manjem nominalnom iznosu, ljudi su tada skloniji preplatit dionicu, jer sve što je iza prve decimale (lipe, eurocenti) je kao sitno...također lakše je nešto platiti 2-10 eura više, nego 15-73kn više, što je po meni super ,jer ću moći više zaraditi na trejdu...

Također sam mišljenja da će euro otvorit nam vrata za mnoge investitore iz eurozone, možda pokoji fond bude uložio novac, čisto jer mora imati dio imovine u eurima...također ono što bi ozbiljne institucionalne investitore potaknulo na ulaganje u RH( to neki imaju i u prospektu uvršteno), je ulazak RH u OECD, to je ono klub svjetske elite, od toga nema dalje.

Da, u pravu si. € kao daje veću sigurnost za ulaganja izvana.

A čuo sam da ćemo imati neometan pristup slovenskoj burzi nakon ulaska u €.

- Uglavnom je zaključak da nama, malim investitorima ,PAŠE EURO.

Tačno ????

Edited once, last by Goran: Merged a post created by Goran into this post. (May 22, 2022 at 9:42 PM).

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • May 22, 2022 at 9:56 PM

Ovo za slovensku burzu daj bože da bude tako, jer jedina stvar koja je to kočila da se dionice unakrsno uvrste na obe burze su različite valute trgovanja, sad taj problem nestaje...

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • May 23, 2022 at 7:44 PM

smijem li pitati kaj tak zanimljivoga vidite u ljubljani? na sadašnjim razinama....... u sloveniji ništa novo. da ima mogućnosti trgovati u beču i frankfurtu (a isti je trgovinski sustav) to bi bio pravi potez.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • May 24, 2022 at 2:23 PM

Nego što je s Eurom? Jel to se uvodi u kolovozu te jel još uvijek stoji da će se moć plaćati do kraja godine i s kunama ?

A bitnije pitanje zna li itko kada se očekuje da će se dogoditi konverzija na burzi? Nisam baš u toku.

Psihološki gledano nikome se ne sviđa da su mu dionice 7 i pol puta manje vrijednosti pa bi to trebalo pozitivno utjecati na trgovanje.

Medika ..samo 4000.Pa jučer mi je vrijedila 30000 :D .Ajmo udaraj po asku bar do pola od tih 30000.Će meni smanjivat vrijednost ^^

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 24, 2022 at 2:24 PM
    Quote from Kadisibil91

Nego što je s Eurom? Jel to se uvodi u kolovozu te jel još uvijek stoji da će se moć plaćati do kraja godine i s kunama ?

A bitnije pitanje zna li itko kada se očekuje da će se dogoditi konverzija na burzi? Nisam baš u toku.

Psihološki gledano nikome se ne sviđa da su mu dionice 7 i pol puta manje vrijednosti pa bi to trebalo pozitivno utjecati na trgovanje.

Koliko znam Euro se u Hrv uvodi 01.01.2023., a plaćanje u kunama poslije tog datuma ide u povijest i radi se automatska konverzija kuna

u Eure u bankama, po tečaju 1 Eur = 7.5345 Kn, pa pretpostavljam da će tako biti i sa cijenama na burzi iz kuna u Eure. Od 01.07. ove

godine se, čini mi se, sve cijene u trgovinama moraju iskazivati dvojno u kunama i u Eurima.

Uvođenje eura

Zakon propisuje i pravila preračunavanja dionica, dužničkih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca

• Ovim zakonom utvrđena su i opća pravila preračunavanja nominalne vrijednosti nematerijaliziranih dužničkih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca, preračunavanje tržišne vrijednosti dionica, nominalnog iznosa dionica i poslovnih udjela te temeljnog kapitala trgovačkih društava. Zakon propisuje i iskazivanje vrijednosti udjela u investicijskim i mirovinskim fondovima.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • May 24, 2022 at 2:28 PM
    Quote from BudFox

Od 01.07. ove godine se, čini mi se, sve cijene u trgovinama moraju iskazivati u kunama i Eurima.

Hoce li i cijene na burzi biti iskazane u kunama i Eurima? Pitam za prijatelja..

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 24, 2022 at 2:34 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from BudFox

Od 01.07. ove godine se, čini mi se, sve cijene u trgovinama moraju iskazivati u kunama i Eurima.

Hoce li i cijene na burzi biti iskazane u kunama i Eurima? Pitam za prijatelja..

Ne znam, možda ima neka obavijest na ZSE, ne mogu ništa naći, a 01.07. je za malo više od mjesec dana.

Evo našao sam nešto sa neke konferencije

Financijski sektor pod nadzorom Hanfe: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače

"„Projekt uvođenja eura strukturirano je vođen od strane Ministarstva i nacionalnih regulatora. Svi naši komentari u zakonu su prihvaćeni. Voljela bih da ima više ovako vođenih projekata. Puno pričamo o euru. No, prosječni građani su skeptični da ćemo uopće uvesti euro kao valutu. Dok oni ne vide dvojne cijene, o tome ne razmišljaju“, rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Za razliku od nekih drugih financijskih usluga, poput kredita ili investicijskih fondova, vrijednost dionica isključivo je kalibrirana uz domaću valutu. Kako Gažić ističe, posebnost dioničkog tržišta je takva da u trgovinskom sustavu u početku neće biti moguće dvojno iskazivati cijene i zato će ZSE odmah po objavi tečaja u srpnju lansirati dodatne internetske podstranice koje će imati puno širi opseg iskazivanja raspona cijena od onog na što nas zakon obvezuje, a kako bi se i brokeri i ulagači lakše educirali i na vrijeme povezali vrijednost dionica u eurima."

"Stjepko Čičak, član Uprave Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) rekao je da će namjera hrvatskog financijskog tržišta uskoro postati dio europskog sustava, da će se puno toga pojednostaviti.

„Godinama se pripremamo za ulazak u eurozonu. SKDD će napraviti automatsku konverziju za državne dužničke vrijednosne papire, a u ovom razdoblju još priprema pretvorbe vrijednosti vrijednosnih papira prema njezinoj jediničnoj vrijednosti koja je do sada bila vezana uz kune. Svakako da će SKDD organizirati i testnu konverziju prije uvođenja eura kako bi svi imatelji vrijednosnih papira mogli vidjeti novi prikaz vrijednosti i usporediti s vrednovanjima tih papira u svom sustavu“ rekao je Čičak."

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 24, 2022 at 3:52 PM
    Quote from Marielena

Ja se nadam da na kraju od eura ne bude nista.

Nada umire posljednja ^^

Mislim da još trebaju izglasati u EU parlamentu za uvođenje Eura u Hrv, pa je sve moguće :).

Mislim da je najveća prednost uvođenja Eura i što će se vjerujem dosta brzo uvesti da će se

uz male troškove transakcije uvesti kupovina SLO dionica iz HRV i obrnuto HRV dionica

iz SLO, jer je ZSE vlasnik LJSE. Mislim, imamo i sada ETF-ove 7CRO i 7SLO, ali ovako bi

mogli stock pickati, pa koga što veseli :thumbup:

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 24, 2022 at 4:07 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Marielena

Ja se nadam da na kraju od eura ne bude ništa.

Nada umire posljednja^^

Mislim da još trebaju izglasati u EU parlamentu za uvođenje Eura u Hrv, pa je sve moguće :).

Mislim da je najveća prednost uvođenja Eura i što će se vjerujem dosta brzo uvesti da će se

uz male troškove transakcije uvesti kupovina SLO dionica iz HRV i obrnuto HRV dionica

iz SLO, jer je ZSE vlasnik LJSE. Mislim, imamo i sada ETF-ove 7CRO i 7SLO, ali ovako bi

mogli stock pickati, pa koga što veseli :palac gore:

Display More

ja kao vlasnik dijonica ZB posredno sam vlasnik i LJSE, ali niti od jedne niti od druge nemam nikakve koristi, dok nam predsjednica Uprave odnese godišnje 1mil.kn a zašto, s čime mi to trgujemo, pa veći izbor ima Štefa na placu, baš me zanima tko ima koristi od tog njenog predsjedanja, očito nekome odgovara

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • May 24, 2022 at 7:20 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from BudFox

nisam siguran, ali mislim da će to biti HRD!! :huh: :/ =O

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 21, 2022 at 2:40 PM

ima li naša burza već neke odrednice o cijenama dionica u eurima,

znima me jer bih neke prodao, koje se ne daju lijepo pokratiti s 7,53 koliko je već guverner spomenuo da će biti tečaj konverzije

treba dobro paziti da nas opet ne izvaraju, centić vamo, centić tamo i evo ti opet pravične promjene

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • June 21, 2022 at 2:47 PM
    Quote from Moller

treba dobro paziti da nas opet ne izvaraju, centić vamo, centić tamo i evo ti opet pravične promjene

RE: Utjecaj uvođenja eura na tržište kapitala

[…]

Ne znam, možda ima neka obavijest na ZSE, ne mogu ništa naći, a 01.07. je za malo više od mjesec dana.

Evo našao sam nešto sa neke konferencije

https://www.hanfa.hr/vijesti/financ…e-ulaga%C4%8De/

"„Projekt uvođenja eura strukturirano je vođen od strane Ministarstva i nacionalnih regulatora. Svi naši komentari u zakonu su prihvaćeni. Voljela bih da ima više ovako vođenih projekata. Puno pričamo o euru. No, prosječni građani su skeptični da ćemo uopće uvesti euro kao valutu. Dok…
    BudFox
    May 24, 2022 at 2:34 PM

BudFox je nesto spomenuo ali za sada nista konkretno. Pretpostavljam da ce i dalje biti vrlo pravicno za njih a nesto manje pravicno za nas.

Glavno da je prosjek pravican.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • June 21, 2022 at 4:45 PM
    Quote from Moller

ima li naša burza već neke odrednice o cijenama dionica u eurima,

znima me jer bih neke prodao, koje se ne daju lijepo pokratiti s 7,53 koliko je već guverner spomenuo da će biti tečaj konverzije

vise ces izgubiti na toj prodaji/kupnji, sve mi se cini 😂

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • June 21, 2022 at 5:05 PM

Ide automatska konverzija sa 01.01.2023. po cijeni od 7,5345 kn za 1 euro i tu nema razloga strahovati za sve kune koje se nalaze na računima. Kak bu po trgovinama, kafićima, restoranima to bumo tek vidjeli...to je već druga priča.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 21, 2022 at 10:16 PM
    Quote from maratonac

Ide automatska konverzija sa 01.01.2023. po cijeni od 7,5345 kn za 1 euro i tu nema razloga strahovati za sve kune koje se nalaze na računima. Kak bu po trgovinama, kafićima, restoranima to bumo tek vidjeli...to je već druga priča.

ja u kupe ti u špade, kako će se cijene izražavati, na koliko decimala i to, evo npr, koliko će koštati DDJH ako opstane do tada

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt