Utjecaj uvođenja eura na tržište kapitala

• rusi, malorusi, bjelorusi i ukrainci su sad ugasili svjetlo u kafani pa se u mraku dogovaraju. tko izađe živ treba ga priznati kao novog vođu i to nebi trebale biti naše brige. nego ajmo mi gledati gdje će nama glava.

ima li itko ikakvo mišljenje šta će biti sa prelaskom kune na wc papir zvani €? sve mi nekako kuna izgleda kao hrid na olujnom financijskom moru. da li to nama može pomoći u teškim vremenima? zlata nemamo ali i monetarni suverenitet je nešto. samo treba znati sa njim upravljati.

• rusi, malorusi, bjelorusi i ukrainci su sad ugasili svjetlo u kafani pa se u mraku dogovaraju. tko izađe živ treba ga priznati kao novog vođu i to nebi trebale biti naše brige. nego ajmo mi gledati gdje će nama glava.

ima li itko ikakvo mišljenje šta će biti sa prelaskom kune na wc papir zvani €? sve mi nekako kuna izgleda kao hrid na olujnom financijskom moru. da li to nama može pomoći u teškim vremenima? zlata nemamo ali i monetarni suverenitet je nešto. samo treba znati sa njim upravljati.

Odavno HR nema monetarnog suvereniteta jer sve što plaćaš plaćaš u eurima, i stan i auto kad kupuješ sve su cijene u eurima. Kuna je isključivo transakcijska valuta i kao takve je bolje da se riješimo. Zašto, zato što god kupujem gubim na tečaju, kupujem auto ovaj me odere razliku tečaja jer plaćam u kunama, plaćam apartman na moru, odere me na tečaju jer on iznajmljuje u eurima. Kupujem nešto u dolarima na e-bayu, odere me tečaj dolar euro pa euro kuna, dupli tečaj. Gdje je tu monetarni suverenitet? Ne možeš niti devalvirati kunu jer da je devalviraš 10 %, 20% ljudi više ne bi moglo plaćati stambeni kredit i što si onda napravio gdje je suverenitet? Da ne pričam da su nam kamate veće radi transakcijske valute. Tako da kolega molim Vas da ne lamaćete gluposti.

• po datumima moje objave i ovog članka može se zaključiti da sam vidovita marta. marić slobodno nek me trzne...

Nobelovac koji je kritizirao kredite u švicarcima: ''Postoje argumenti da Hrvatska pričeka s uvođenjem eura''
    Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz (79) rekao je da bi Hrvatska trebala pričekati s uvođenjem eura jer bi šteta mogla biti veća od…
    dnevnik.hr

• Problem je u toj priči je što ste vi prije, tokom i nakon ovih šokova protiv eura, protiv zapada. Nije bitno da li je to u krajnjem slučaju dobro ili loše po nas, ne ovisno o trenutku, mindset je uvijek kontra. Smrt eu, usa-i, smrt zapadu. E to je već patolgija...

• ako sam protiv € i "zapada" automatski sam onda protiv sebe. nikada. ja sam protiv NEZNANJA i ISPRANIH MOZGOVA. slobodno živi u svom svijetu, ne osvrći se na moje postove kao ni ja na tvoje. svađaš se sa člankom koji citira nobelovca. stvarno imaš visoko mišljenje o sebi.

• ako sam protiv € i "zapada" automatski sam onda protiv sebe. nikada. ja sam protiv NEZNANJA i ISPRANIH MOZGOVA. slobodno živi u svom svijetu, ne osvrći se na moje postove kao ni ja na tvoje. svađaš se sa člankom koji citira nobelovca. stvarno imaš visoko mišljenje o sebi.

Uopće nisam komentirao nobelovca, nedaj bože da se tu bakćem. Ja sam komentirao patologiju, možda sam u krivu....

• Ja bi radije da prijeđemo na paladij.

1oz paladija=100oz srebra=10000 malih novčića bakar/nikal.

Novčić od paladija bi predstavljao 20000kn, novčić od srebra 200 kn, a ovaj sitni 2kn.

Naravno, mogli bi imati one od pola unce, bio bi 10000kn, odnosno 100 kn.

A za sitno mogli bi napraviti aluminijske, kao one od lipe ili dvije.

I nek se zovu kune radi nostalgije.

Ovaj novčić od paladija bi bio kvadratnog oblika jer predstavlja približnu vrijednost kvadrata stana.

Bio bi ovo bolji izbor od eura, a i kune.

A i imali bi najpopularniju valutu na svijetu. A i ugodnije bi se osjećao u njima nego u chf-u ili usd.

• nešto bi moralo biti pokriće tom novčiću. paladij sam po sebi ne može jer je to traženi industrijski metal. kad bi i teoretski uspjeli u tome opet bi dobili zlatni dukat. znači metal podložan volatilnosti ponude potražnje. koliko ja vidim bit će neko prelazno riješenje gdje će petrodolar pokrivati određeni dio tržišta i ubaciti će se neke nove valute i štamparije. to će biti prelazni period do digitalnog bezgotovinskog plaćanja. u toj malo daljoj fazi više neće biti jedan internet pa da netko pod bilo kojim izgovorom može na globalnom nivou gasiti bilo šta, a da se dešava u toj domeni. u glavnom već se nazire novi vrli svijet. tko ima energiju, resurse, realan rad i tehnologiju za kontrolu informacija sjesti će za stol sa istim takvim i dogovoriti polazišne osnove. drugi će se prilagoditi ili propasti. dok god imamo kunu koliko god je i ona vezana za € bolje su nam pregovaračke pozicije nego da netko drugi pregovara u naše ime.

• nešto bi moralo biti pokriće tom novčiću. paladij sam po sebi ne može jer je to traženi industrijski metal. kad bi i teoretski uspjeli u tome opet bi dobili zlatni dukat. znači metal podložan volatilnosti ponude potražnje. koliko ja vidim bit će neko prelazno riješenje gdje će petrodolar pokrivati određeni dio tržišta i ubaciti će se neke nove valute i štamparije. to će biti prelazni period do digitalnog bezgotovinskog plaćanja. u toj malo daljoj fazi više neće biti jedan internet pa da netko pod bilo kojim izgovorom može na globalnom nivou gasiti bilo šta, a da se dešava u toj domeni. u glavnom već se nazire novi vrli svijet. tko ima energiju, resurse, realan rad i tehnologiju za kontrolu informacija sjesti će za stol sa istim takvim i dogovoriti polazišne osnove. drugi će se prilagoditi ili propasti. dok god imamo kunu koliko god je i ona vezana za € bolje su nam pregovaračke pozicije nego da netko drugi pregovara u naše ime.

Za sve ovo vec postoji rjesenje - Bitcoin. Uspjesno mijenja i fiat valutu i zlato (ista stvar je i sa drugim plemenitim metalima, pa i sa ovom idejom paladija). Nedostaje jos samo siroka prihvacenost, sa cime ce se stabilizirati i njegova volatilnost, ali i to je svake godine sve bolje.

Usporedba po svim kriterijima karakteristika novca:

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• bit će tu svašta u igri. vidio sam neku naznaku trgovine između kineza i rusa. neki mix yuana, rublje i tržišne cijene robe. navodno do kraja mjeseca su neka fina podešavanja. moramo biti svjesni da procesi idu jako brzo dok je pozornost na ukraini. samo što je po toj logici glavni cilj amerika. ko će to njihovom stanovništvu objasniti i kako pojma nemam. neki plan tu postoji. naše je da gledamo i čudimo se. bitcoina ima premalo da bi pokrio značajan dio. neku ulogu će odigrati sigurno. jedino što sam siguran da se više neće dešavati da netko može štancati lovu koliko želi i blokirati nešto kad želi.

• bit će tu svašta u igri. vidio sam neku naznaku trgovine između kineza i rusa. neki mix yuana, rublje i tržišne cijene robe. navodno do kraja mjeseca su neka fina podešavanja. moramo biti svjesni da procesi idu jako brzo dok je pozornost na ukraini. samo što je po toj logici glavni cilj amerika. ko će to njihovom stanovništvu objasniti i kako pojma nemam. neki plan tu postoji. naše je da gledamo i čudimo se. bitcoina ima premalo da bi pokrio značajan dio. neku ulogu će odigrati sigurno. jedino što sam siguran da se više neće dešavati da netko može štancati lovu koliko želi i blokirati nešto kad želi.

Samo da nadodam, svaki Bitcoin se moze dijeliti na 100 milijuna dijelova. Taj 1/100M dio se zove Satoshi. Dakle, ako znamo da moze postojati najvise 21M Bitcoina, znaci da moze postojati ukupno najvise 2,1E+15 Satoshija. To je prilicni potencijal za skaliranje, a uz to postoje i Layer 2 solucije koje bi bez problema mogle to dodatno skalirati.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Mislim da si za BITCOIN malo promašio, razlika je u tome što će BTC postati investicijska klasa a ne valuta i sto kao i ETH, budući da su transakcije skupe, znači minimalna transakcija iznosi 1000 satošia, ali neće biti jeftinija jer oni koji održavaju mrežu nećše je održavati ako nekako ne budu nagrađeni za svoje resurse znači, BTC kao valuta je spora, skupa. ETH je isto tako. Layer 2 riješenja kao MATIC, LTC, ADA bi mogle biti kao valuta jer su njihove transakcije jeftine.

Znači bez obzira jer šalješ 10$ u BTC ili 1000$ u BTC transakcija košta oko 20$. A ovisi o cijeni BTC-a, kod ETH-a još ovisi i o zagušenje mreže samim time su nezgrapne za normalno funkcioniranje.

Uglavnom prije će države uvesti digitalne valute, a građani će ih pretvarati preko mjenjačnica u BTC ili ETH kao investicijske klase.

Kripto valute su već krenule mijenjati dionice u startupovima kao što je u HR REVUTO, lakše im je bilo skupiti kapital preko kriptovalute, izdali su svoj COIN dali ljudima COINE za novac. Naravno nema neke regulacije, nema sigurnosti, sutra mogu nestati, nema udjela u biznisu imate samo COINE koju mogu vrijediti puno, a ne moraju vrijediti ništa, slično kao i sa dionicama samo nema regulacije.

Ovo je tržište u nastajanju i nagrade za ulog će se dugoročno isplatiti višestruko. Iako su dobici 100x gotovi (moja pretpostavka) još uvijek se možemo nadati preko 10 - 40x u slijedećih 6-10 godina. Gdje će tržište ipak biti djelomično regulirano i dobici će biti slični kao na redovitoj burzi.

Ovo su samo moje pretpostavke, imam neku sitnicu koja nije vrijedna spomena u kriptu, ali smatram da je ulaganje za neke valute relativno sigurno jer narativ je takav da će one opstati samo će vjerojatno biti regulirane. Ovo je trenutno divlji zapad jer je ulaganje relativno jednostavno za prosječnog korisnika, sve može iz svoje fotelje i ima vrlo puno malih koji se nadaju 100x preko noći slično kao tržište dionica u HR 2007/2008

• kako se stvari razvijaju idemo u obratnom pravcu. sve što se da pojesti, energija, metali realan rad su vrijednosti. ove virtualne pizdarije su produkt viška papirnatog novca. sad da ja tu ne prosipam neku pamet jer se planovi moćnika ne znaju predpostavljam da će biti digitalni novac od država koje imaju pokriće u gore navedenim materijalnim vrijednostima. morati će se uspostaviti nekakav realni pariteti da opet nekome nebi palo na pamet da printa koliko mu je volja i prisiljava druge da to kupuju. prve naznake će se uočiti kad vidimo šta se dešava sa američkim deficitom i rusko kineskim suficitom. ako sve ostane isto onda se mijenja samo valuta a pristup je isti. tj. džaba smo krečili. ako se americki deficit krene smanjivati (100B je sad mjesečno) a kod ovih suficit smanjivati onda je to stvarna promjena poslovnog i financijskog modela.