1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SPAN (SPAN d.d.)

• LodeRunner
  • May 26, 2021 at 12:21 PM
  • Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 11, 2021 at 8:35 PM
    Quote from Zvjezdani
    Quote from Parica

Pribroji kapitalu jos 100mil iz IPO-a i eto BVPS od 80 kn...

Moram priznati, dao si mi misliti, a čak sam i konzultirao jednog računovođu.

U pravu si, SPAN će tih 100 milijuna uknjižiti kao kapitalnu dobit što će promijeniti BV.

Ali!!!

To je samo dio priče.

Tu postaje važno gledati i dugovnu stranu.

Ukupni dug im je 174 milijuna kuna , tako da kada spojiš lovu od IPO-a i trenutni kapital, nemaju dovoljno za pokriti sve!

Vjerovnici, naročito ako su to banke, su jako sretni sa ovim IPO-om!

Pametnome dosta.

Možda u ovome leži odgovor na pitanje kud će s lovom, što su, eto, nekim čudom ili previdom zaboravili navesti u prospektu. :D

Display More

Koliko se sijecam iz prospekta, neto dug im je 17 mil kn, a EBITDA 30 mil kn tako da im je neto dug/EBITDA 0,5 sto znaci da defacto nisu zaduzeni...

Ne mozes uzimat cijeli dug bez novca i KI...to nema nikakvog smisla, uzmi bilo koju drugu firmu i vidjet ces da nijedna iz tog gledista ne izgleda zdravo...nijedna!

Ovdje dug sigirno nije problem..."samo" ih profitabilnost je.be...

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • September 11, 2021 at 9:39 PM
    Quote from Parica
    Quote from Zvjezdani

Po toj logici,

ako prodaš 99,9% firme dobiveni kapital dijeliš sa onih preostalih 0,1% dionica?

Milim da to ne ide baš tako.

I mene je to kopkalo, ali zdrav razum govori da to ide bas tako...

1. Prodaju se dionice u vlasnistvu drustva, a ne od vlasnika sto znaci da cijeli uplaceni kapital ostaje u drustvu

2. Dok sam razmisljao koju valuaciju kupujem (sudjelovao sam u IPO) isao sam racunat sto bi kupovao na trzistu (na cijeni IPO-a) da ne sudjelujem u IPO-u i tad sam shvatio da to tu istu valuaciju kupujem u IPO-u jer nemoze sudionik IPO kupovat BVPS po 28kn, a ja nakon dva tjedna i knjizenja IPO kupovat BVPS oko 80kn (ili EV/EBITDA po 11 pa na trzsitu po 8)...isto vazi i za sve druge multiple

E sad, kupovat IT firmu u IPO na EV/EBITDA 8, P/E 50, 2 P/BVPS...i uz toliko nisku NPM od 1% koja valjda nize ne moze bit meni je bilo prihvatljivo...isto tako, IT firmama su ljudi najveci kapital...SPAN ima cca. 300 programera, zamisli koji potencijal tu leži...beskonačan, pitanje je samo hoce li se ostvarit...

Zato smatram da je ovo bila "dobra kupnja"...za dva tjedna cemo bit pametniji

Display More

Kolega potencijal 300 programera je dobra kada bi i nesto programirali, oni se time ne bave, oni najvecim dijelom prodaju licence microsofta uz marzu od cca 5%???

Znaci ono sto ste vi kupili ima povrat 50 godina ako vam ikada plate ikakvu dividendu, sto su rekli da nece.

Opet kao i drugdje totalna netransparentnost u smislu planova, ocekivanja itd.

Sretno sa tim...

...sram me koliko nemam..

• Zvjezdani
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    488
    • September 11, 2021 at 9:46 PM

Moram priznati da sam vrlo neugorno iznenađen sa prospektom. Naročito s toga što je aranžer izdanja ZABA, naša najveća banka.

Izdati prospekt u kojem NEMA cjelovitog FI-a za više godina (barem 3 do 5), već samo odabranih pokazatelja prema njihovom nahođenju, i niti jedne jedine riječi o tome što se namjerava napraviti sa prikupljenim kapitalom na tržištu mi je potpuno neshvatljivo!

U prospektu čak nisu naveli niti trenutnu top 10 vlasničku strukturu (koja se može naći na SKDD), nego muljave sa vlasnicima iznad 10% i iznad 5% vlasništva.

Nevjerovatno!

Kako je to HANFA dozvolila, da mi je znati???

Da su stavili top 10 dioničara (kako Bog zapovjeda) onda bi se moglo iščitati da članovi uprave kontroliraju 54% ukupnog vlasništva kompanije.

Zanimljivo je i to da jedina žena u upravi jedina nema dionice tvrtke!

Zvijezda je rođena!

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 11, 2021 at 10:10 PM

Mene osobno ovaj IPO nije privukao, ali malo više optimizma ne bi škodilo!
    Ima sigurno puno naših forumaša koji su ovdje uložili i želim im puno sreće!

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 11, 2021 at 11:18 PM
    Quote from user35
    Quote from Parica

I mene je to kopkalo, ali zdrav razum govori da to ide bas tako...

1. Prodaju se dionice u vlasnistvu drustva, a ne od vlasnika sto znaci da cijeli uplaceni kapital ostaje u drustvu

2. Dok sam razmisljao koju valuaciju kupujem (sudjelovao sam u IPO) isao sam racunat sto bi kupovao na trzistu (na cijeni IPO-a) da ne sudjelujem u IPO-u i tad sam shvatio da to tu istu valuaciju kupujem u IPO-u jer nemoze sudionik IPO kupovat BVPS po 28kn, a ja nakon dva tjedna i knjizenja IPO kupovat BVPS oko 80kn (ili EV/EBITDA po 11 pa na trzsitu po 8)...isto vazi i za sve druge multiple

E sad, kupovat IT firmu u IPO na EV/EBITDA 8, P/E 50, 2 P/BVPS...i uz toliko nisku NPM od 1% koja valjda nize ne moze bit meni je bilo prihvatljivo...isto tako, IT firmama su ljudi najveci kapital...SPAN ima cca. 300 programera, zamisli koji potencijal tu leži...beskonačan, pitanje je samo hoce li se ostvarit...

Zato smatram da je ovo bila "dobra kupnja"...za dva tjedna cemo bit pametniji

Kolega potencijal 300 programera je dobra kada bi i nesto programirali, oni se time ne bave, oni najvecim dijelom prodaju licence microsofta uz marzu od cca 5%???

Znaci ono sto ste vi kupili ima povrat 50 godina ako vam ikada plate ikakvu dividendu, sto su rekli da nece.

Sretno sa tim...

Display More

Slazem se, ali su ipak IT-evci i od njih 300 sigurno ima 30 vrlo dobrih/odlicnih programera...dovoljno za jeba.cki iskorak...imaju dvoznamenkast rast prihoda i nikakvu marzu, nek se malo posloze i mogu do 20 mil kn nakon oporezivanja "bez muke" i bez dodatnih proizvoda...a to je povrat od 20g (P/E 20)...

Nisu jeftini, ali nisu ni (pre)skupi...

Osim financija treba gledat i siru sliku (psihologiju)...

1. SPAN ce bit jedina IT firma na marketu i tko hoce imat IT firmu u portfelju morat ce kupovat SPAN...trebao bi imat iznad prosjecnu potraznju

2. Ocekujem ulazak puno novih ulagaca (radnika i pucanstva) koji znaju samo da je SPAN dobra firma, da je iz IT sektora i da raste...valuacije ne razumiju i niti ih zanimaju...pa 90% (ma i vise) ljudi koji ulazu u crypto nemaju pojma sto je to, koliko vrijedi i kako funkcionira...samo znaju da je dobro...takva su vremena

3. Svim vecim dionicima u procesu ce bit jako bitna cijena dionice nakon IPO-a

-SPAN-u jer ce radnici bit nezadovoljni i osjecat ce se prevarenim ako cijena ide dolje i siguran sam da ce ucinit sve da cijena ide u zeljenom smjeru

-ZSE , MF-ovi i OIF-i jer je ovo, po meni, najrazvikaniji IPO u zadnjih 10 godina u kojem ce sudjelovat dosta novih ulagaca i moraju ucinit sve sto mogu da ljudi zarade jer to je najbolja reklama za trziste...a jos kad se u racunicu ukljuci stednja i prinosi na nju uspjesan IPO mogao bi biti prekretnica za nase trziste...na svakog novog ulagaca iz IPO-a doci ce 2 nova...i krece pozitivna spirala

Iako je i meni P/E najdrazi parametar ipak mi nije jedini koji koristim u donosenja odluka...niste u redu da ste spomenili samo njega, a ne i minimalnu zaduzenost, sasvim prihvatljivu EV/EBITDA-u i BVPS i dvoznamenkasti rast prihoda..a osim toga taj "visoki'" P/E nije posljedica visoke cijene vec niske profitabilnosti i zarade sto znaci da postoji ogroman potencijal za povecanje neto profitne marze bilo racionalizacijom troskova ili pruzanjem usluga dodatne vrijednosti +kontinuirano povecanje prihoda...

Puno veci problem od "visokog" P/E mi je los prospekt, slaba transparentnost, skrivanje planova za buducnost i rezultata za 2021...to me puno vise brine

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • September 12, 2021 at 6:37 AM
    Quote from Parica
    Quote from user35

Sretno sa tim...

Slazem se, ali su ipak IT-evci i od njih 300 sigurno ima 30 vrlo dobrih/odlicnih programera...dovoljno za jeba.cki iskorak...imaju dvoznamenkast rast prihoda i nikakvu marzu, nek se malo posloze i mogu do 20 mil kn nakon oporezivanja "bez muke" i bez dodatnih proizvoda...a to je povrat od 20g (P/E 20)...

Nisu jeftini, ali nisu ni (pre)skupi...

Osim financija treba gledat i siru sliku (psihologiju)...

1. SPAN ce bit jedina IT firma na marketu i tko hoce imat IT firmu u portfelju morat ce kupovat SPAN...trebao bi imat iznad prosjecnu potraznju

2. Ocekujem ulazak puno novih ulagaca (radnika i pucanstva) koji znaju samo da je SPAN dobra firma, da je iz IT sektora i da raste...valuacije ne razumiju i niti ih zanimaju...pa 90% (ma i vise) ljudi koji ulazu u crypto nemaju pojma sto je to, koliko vrijedi i kako funkcionira...samo znaju da je dobro...takva su vremena

3. Svim vecim dionicima u procesu ce bit jako bitna cijena dionice nakon IPO-a

-SPAN-u jer ce radnici bit nezadovoljni i osjecat ce se prevarenim ako cijena ide dolje i siguran sam da ce ucinit sve da cijena ide u zeljenom smjeru

-ZSE , MF-ovi i OIF-i jer je ovo, po meni, najrazvikaniji IPO u zadnjih 10 godina u kojem ce sudjelovat dosta novih ulagaca i moraju ucinit sve sto mogu da ljudi zarade jer to je najbolja reklama za trziste...a jos kad se u racunicu ukljuci stednja i prinosi na nju uspjesan IPO mogao bi biti prekretnica za nase trziste...na svakog novog ulagaca iz IPO-a doci ce 2 nova...i krece pozitivna spirala

Iako je i meni P/E najdrazi parametar ipak mi nije jedini koji koristim u donosenja odluka...niste u redu da ste spomenili samo njega, a ne i minimalnu zaduzenost, sasvim prihvatljivu EV/EBITDA-u i BVPS i dvoznamenkasti rast prihoda..a osim toga taj "visoki'" P/E nije posljedica visoke cijene vec niske profitabilnosti i zarade sto znaci da postoji ogroman potencijal za povecanje neto profitne marze bilo racionalizacijom troskova ili pruzanjem usluga dodatne vrijednosti +kontinuirano povecanje prihoda...

Puno veci problem od "visokog" P/E mi je los prospekt, slaba transparentnost, skrivanje planova za buducnost i rezultata za 2021...to me puno vise brine

Display More

Kad kupujem neku dionicu, draže mi je EV/EBITDA nizak pa da cijena dionice ima ogroman potencijal za rast, nego da firma ima ogroman potecijal postati profitabilna.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 12, 2021 at 11:27 AM

Pa meni je isto draze kupovat dionicu sa niskim multiplama...ali nije ovo lista zelja, multiple su kakve jesu i na nama je da odlucimo jel kupujemo ili ne...ja sam odlucio da su meni multiple prihvatljive, sektor potentan, potencijal neogranicen, konkurencija na burzi nikakva (samo ce oni bit IT-evci), a i nadam se vecoj zastupljenosti "price" u medijima (mini euforiji) i vecoj aktivnosti fondova na TK...ko stvorena za 5%-10% portfelja...

A ima i jos nesto...zelim sudjelovat i bit dio "price"

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 12, 2021 at 11:43 AM

Meni je super kako ste svi ili vas većina sve super i povoljno kupili. Zapravo već i zaradili…. a ne znate ni koliko ćete dobiti dionica?! Ako ćete uopće dobiti neku (značajniju) količinu obzirom na pravila alokacije i činjenicu da zaposlenici imaju garantiranu kvotu, a dokap je zapravo malen uzimajući u obzir navodni interes.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • September 12, 2021 at 4:05 PM

kada sam vidio da je "veliki interes" u ipo, odmah sam odustao! moja je deviza da je većina najčešće u krivu!

zbog svih kolega koji su upisali, nadam se da sam u krivu!

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • September 12, 2021 at 4:53 PM
    Quote from tollway

kada sam vidio da je "veliki interes" u ipo, odmah sam odustao! moja je deviza da je većina najčešće u krivu!

Znam par ljudi koji su istom logikom odlučili ne sudjelovat u INA-i i Ht-u...

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 12, 2021 at 5:26 PM
    Quote from tollway

Da si barem dao neki suvisao argument za izrneseno. Ja da sam znao da ti nećeš, stavio bi svu svoju slobodnu likvidnost na SPAN.

Salu na stranu… Meni taj SPAN nije nešto al ne mislim da ga treba zaobići. Jedino sto je meni stvarno problematično jest alokacije i mala emisija koja će vjerojatno biti višestruko premašena potražnjom u odnosu na ponudu. Valuacijski gledano IPO nije preskup.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • September 12, 2021 at 8:57 PM
    Quote from JosefBeuys
    Quote from tollway

nije to kolega ta logika. prava masna kost je bila jedino INA, i tu sam sudjelovao sa 6 paketa! kad su kod ht-a objavili da ide dodatna alokacija dionica u ipo zbog velikog interesa, upisao sam samo jedan.

ne velim da span neće biti dobra priča, ali odbilo me nedovoljno poznavanje branše i rečenica da je cijena duplo veća od ostalih iz sektora.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 12, 2021 at 10:11 PM
    Quote from tollway
    Quote from JosefBeuys

nije to kolega ta logika. prava masna kost je bila jedino INA, i tu sam sudjelovao sa 6 paketa! kad su kod ht-a objavili da ide dodatna alokacija dionica u ipo zbog velikog interesa, upisao sam samo jedan.

ne velim da span neće biti dobra priča, ali odbilo me nedovoljno poznavanje branše i rečenica da je cijena duplo veća od ostalih iz sektora.

Ma ta recenica da je cijena duplo veca je potpuni nonsens...

Pa nije isto preuzet drustvo i dokapitalizirat ga...

Kod preuzimanja kupujes equity od vlasnika i njima ide lova a tebi firma, onakva kakva je...ni mrvu bolja nego sto je bila

Kod dokapa lova ide drustvu i postajes (su)vlasnik drustva onakvog kakvo je +love koje si uplatio...velika je razlika

A isto tako, kod preuzimanja uvijek se odbija keš na racunu koji ce u slucaju IPO SPAN-a bit preko 1/3 kapitalizacije drustva...

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 12, 2021 at 11:10 PM

Nisam sudjelovao na ovoj IPO, a mislim da bez obzira kada se uvrsti na ZSE neću u dionicu dirati dok ne vidim barem, barem 2 kvartalna izvješća a možda i više. Nema žurbe, tako je na HT-u bilo kad su napucali cijenu do koje ne zna se ali vjerojatno nikada više neće doći.

• Tibro
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • September 14, 2021 at 10:55 AM

očito je navala, tko zna kakva će alokacija biti

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• pikolito
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    300
    • September 14, 2021 at 11:16 AM
    Poznato koliko će iznositi cijena dionice SPAN-a u IPO-u, drugi tjedan objava rezultata ponude
    Span d.d., prva privatna hrvatska IT kompanija koja je u srpnju najavila izlazak na Zagrebačku burzu, nakon zaključenja prvog i drugog kruga javne ponude…
    www.tportal.hr

dakle 175 kn

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 14, 2021 at 11:18 AM

Postignuta cijena 175kn na IPO, i odmah po upisu budu dionice na ZSE!

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • September 14, 2021 at 11:22 AM

a baš nisu mogli nižu cijenu. al ajde nek im je.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • September 14, 2021 at 11:25 AM
    Quote from MickeyM

Postignuta cijena 175kn na IPO, i odmah po upisu budu dionice na ZSE!

a po koliko bi se mogla prodavati, ipak se čekalo dosta dugo u redu za upis

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • September 14, 2021 at 3:03 PM

Ovisi i o tome tko je kupio, i koliko i kakve su mu nakane :S

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      394
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago