1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SPAN (SPAN d.d.)

• LodeRunner
  • May 26, 2021 at 12:21 PM
  • Muzakus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    349
    • December 2, 2022 at 3:18 PM
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Mcvily77

Ček, jel ja dobro kužim, il to znači da će oporezovati ukupnu dobit sa 18%, i onda još jednom dobit iznad prosjeka*1,2 sa dodatnih 33%? Wtf! =O

Po člancima sam skužio da će samo prosjek ić redovna stopa, a ovo extra po 33%

Ak je ovak kak si rekao, onda ne samo da nisu normalni, nego su potpuno poludjeli..

Koliko sam ja shvatio, ideja je da naprave porezne razrede koji bi se zasebno izračunavali za svaku kompaniju. Sva bruto dobit koja bi odgovarala prosječnoj takvoj dobiti za unazad četiri godine bila bi oporezovana po aktualnoj stopi, a sva bruto dobit koja bi prelazila taj prosjek ušla bi u drugi porezni razred koji bi bio oporezovan s 33%. To bi onda dalo različitu "efektivnu" stopu oporezivanja, ovisno od kompanije do kompanije. S obzirom da SPAN ima i imat će golemu bruto dobit, ta efektivna stopa će biti puno bliža ovih 33% nego baznih 18%(koji su ionako previsoki za Hrvatsku i po meni Hrvatska ne bi ni u jednome trenutku trebala imati porez na dobit veći od 12%, ali neomarksisti se ne slažu sa mnom).

Nije nešto oko čega bismo trebali gubiti glavu, čak i da taj nepošteni, a možebitno i protuustavni prijedlog zakona prođe... Kakve samo Kalifornija ima poreze pa to ne zaustavlja nikoga da ulaže u Apple i ostatak tih tiskara novaca koje su se tamo smjestile... Opustite se..ležerno..

Slažem se sa razmišljanjem, i ja sam tako shvatio obračun kao Mcvily77, da ukupni porez nikako ne može biti iznad 33%, čak nešto niži jer dio ide po 18%. Inače govorimo o razinama koje mogu doći blizu 50% (18 % na sve, pa još dodatno 33 na veći dio). Ako je shema koju je Parica računao točna, to je prava otimačina!! A još više boli način i vladino objašnjenje nego cifra.

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • December 2, 2022 at 3:35 PM
    Quote from Muzakus
    Quote from Yieldchaser

Koliko sam ja shvatio, ideja je da naprave porezne razrede koji bi se zasebno izračunavali za svaku kompaniju. Sva bruto dobit koja bi odgovarala prosječnoj takvoj dobiti za unazad četiri godine bila bi oporezovana po aktualnoj stopi, a sva bruto dobit koja bi prelazila taj prosjek ušla bi u drugi porezni razred koji bi bio oporezovan s 33%. To bi onda dalo različitu "efektivnu" stopu oporezivanja, ovisno od kompanije do kompanije. S obzirom da SPAN ima i imat će golemu bruto dobit, ta efektivna stopa će biti puno bliža ovih 33% nego baznih 18%(koji su ionako previsoki za Hrvatsku i po meni Hrvatska ne bi ni u jednome trenutku trebala imati porez na dobit veći od 12%, ali neomarksisti se ne slažu sa mnom).

Nije nešto oko čega bismo trebali gubiti glavu, čak i da taj nepošteni, a možebitno i protuustavni prijedlog zakona prođe... Kakve samo Kalifornija ima poreze pa to ne zaustavlja nikoga da ulaže u Apple i ostatak tih tiskara novaca koje su se tamo smjestile... Opustite se..ležerno..

Slažem se sa razmišljanjem, i ja sam tako shvatio obračun kao Mcvily77, da ukupni porez nikako ne može biti iznad 33%, čak nešto niži jer dio ide po 18%. Inače govorimo o razinama koje mogu doći blizu 50% (18 % na sve, pa još dodatno 33 na veći dio). Ako je shema koju je Parica računao točna, to je prava otimačina!! A još više boli način i vladino objašnjenje nego cifra.

Izgleda da je ipak kolega Parica u pravu:

U slučaju da je kompanija u nekom od prethodnih poreznih razdoblja iskazala porezni gubitak, on se ne uključuje u izračun, već se uzima kao da je oporeziva dobit tog poreznog razdoblja nula kuna. Na tako izračunatu osnovicu naplaćuje se porez po stopi od 33 posto. To znači da će tvrtka platiti porez na dobit iz 2022. po stopi od 18 posto, a potom će još na ostvareni 'ekstraprofit' platiti 33 posto dodatnog poreza na dobit.

Porez na ekstraprofit se kuha: Provjerili smo kako ga se sve može umanjiti i kako bi od njega mogli profitirati radnici
    Vladinim prijedlogom Zakona o dodatnom porezu obistinile su se zloslutne najave da će porez na ekstra profit u Hrvatskoj zahvatiti široki krug velikih…
    www.tportal.hr

Pa fakat su prolupali skroz, pa ni u Srednjem vjeku nisu kmetovima uzimali pola svega :cursing:

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • December 2, 2022 at 3:51 PM

Ja sam od Primorca čuo kad je ranije izjavio da "sve iznad, dakle 'ekstraprofit' biva oporezovano po stopi od 33%". Dakle nema dvostrukog oporezivanja, nego su dvije porezne stope, svaka za jedan porezni razred. Naravno, moguće je da sam sasvim krivo shvatio, a pogotovo tim više jer sam to pred par tjedana gledao na tv-u, a nakon toga nisam toliko, jer uvijek prebacim program kad je taj tip na ekranu pa ne znam za njegove kasnije izjave.

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • December 2, 2022 at 3:58 PM
    Quote from Yieldchaser

Ja sam od Primorca čuo kad je ranije izjavio da "sve iznad, dakle 'ekstraprofit' biva oporezovano po stopi od 33%". Dakle nema dvostrukog oporezivanja, nego su dvije porezne stope, svaka za jedan porezni razred. Naravno, moguće je da sam sasvim krivo shvatio, a pogotovo tim više jer sam to pred par tjedana gledao na tv-u, a nakon toga nisam toliko, jer uvijek prebacim program kad je taj tip na ekranu pa ne znam za njegove kasnije izjave.

A ne znam, ne bi me čudilo da je dvostruko oporezivanje u pitanju.

Ima tu raspisano, ja nisam ulovio da su dva razreda niti da je isključeno dvostruko oporezivanje:

Uključi se u e-Savjetovanja!
    Komentiraj i sudjeluj u stvaranju boljih propisa
    esavjetovanja.gov.hr
  • Muzakus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    349
    • December 2, 2022 at 4:13 PM
    Dujmović: Porez na ekstraprofit vraća nas u komunizam. Zakon je napisao stručnjak za otimačinu
    Predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović komentirao je najavljeno uvođenje poreza na ekstraprofit, kako će se taj porez mogao odraziti na hrvatsku industriju…
    www.tportal.hr

Možda je već netko stavio link, u tom slučaju isprika.

Totalno mi se svidja kako Dujmovic iskreno komentira porez, ako tako radi biznis "way to go".

Izjavio je i par činjenica koje me kao dioničara vesele :)

Ove godine SPAN je napravio nekoliko akvizicija i zaposlio 150 radnika. Mi smo do sad uspjeli unatoč, a ne zahvaljujući državi. Da smo znali za ovo drugačije bi planirali. Ne znam bi li radili ove akvizicije, ali sigurno ne bi pregovarali o sljedećima.

Na pitanje je li ga strah recesije u 2023. godini odgovora da je potražnja za kapacitetima IT tolika da nikakvog posustajanja nema.

“Mi ne vidimo posustajanje, mi na veselje države imamo prodane sve kapacitete za sljedeću godinu i preporučam im da nas opale još više”

• smrznuti
    Početnik
    Reakcija primljeno
    35
    • December 2, 2022 at 7:45 PM

taman tako... komunizam.... ali ustvari još i gore

Za komunizam znam šta je ....a ovo je kao demokracija, ljudske slobode, poštivanje privatnog vlasništva i kako već ne kojim epitetima veličano razdoblje u kojem živimo... a ustvari je populističko laprdanje i uzimanje

I ... u svjetlu toga... pošto mislim da dolazi period "mršavih krava" nebih se kladio da je ova mjera samo za ovu godinu... možda će se promjeniti naziv , ali poanta je da će se u nedostatku novca grabiti gdje najmanje "politički boli" a "uspješne firme" su idealne za to jer u HR ionako nema osjećaja za privatno-pošteno-trudom-i-znanjem-stečeno jer to nije dio naše kulture

I kako većina živi od rente ili državne sise ili muljam kombinacija ili "bitno da su sačuvana radna mjesta i moja guzica, a za firmu me zaboli" za logično je očekivati pernjanje po onima koji su ustvati izuzetak od HR gore navedenog prosjeka.

Sva sreća da SPAN, kojeg i imam u portfelju, ne ovisi o HR sto se tiče prihoda , ali nadam se da će se u idućim godinama prilagoditi poslovanju/računovodstvu za ove HR "prilike"

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • December 5, 2022 at 11:37 AM

Dobar rast cijene i prometa danas. Ima još prostora do 175000 komada.

• Muzakus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    349
    • December 5, 2022 at 12:04 PM
    Quote from nascar

Dobar rast cijene i prometa danas. Ima još prostora do 175000 komada.

A ima još prostora i za cijenovni rast.

Naime iz programa otkupa, i rezerviranih sredstava razvidno je da SPAN uprava smatra kupnju dionice do 500 kn fer cijenom.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 5, 2022 at 12:19 PM

Bilo mi je drago u tišini skupljati span po niskim cijenama i upravo mi je sada žao što raste iako mi je 1. u portfelju.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • December 5, 2022 at 12:37 PM

Pa mogli su oni i kroz raniji program otkupa kupovati do 300 kn pa nisu to činili.

https://www.span.eu/hr/media/odluka-sjednice-uprave-140122/

Oni vjerojatno trenutno ne kupuju jer sve kupnje u trezoru su pasivne kupovine (ne skida se s askom) i najčešće se kupuje u blokovima. Al dobro kupuju drugi koji očekuju da će cijena nastaviti rasti.

Dosta kompanija kod nas trenutno ima otvorene i aktivne programe otkupa pa se cijena ne miče značajnije. Sam program otkupa nije garancija ničega već pozitivna poslovna ocjenjivanja i rast rezultata. Zabrinjavajuće je da se tržište ne ponaša onako kako su to “upravitelji trezora” najčešće zamislili, unatoč niskoj likvidnosti i relativno maloj količini novca koja je potrebna da se stock ili tržište pokrene u željenom smjeru.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 5, 2022 at 12:57 PM

Ja sam se nadao da je cilj sad brzinski potrošiti par milijuna kn na otkup vlastitih dionica kako bi se smanjila dobit i dijelom izbjegao taj debilni extra porez od 33%. Danas je prošlo već 1,77 mil kn na Spanu pa nije da je cijena ošla u nebo, mogli bi komotno do kraja godine spržit 10 mil kn na otkup vlastitih dionica i platiti 3,3 mil kn manje extra poreza.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • December 5, 2022 at 12:58 PM

Koliko je kompanija kupila, to možemo sa sigurnošću znati tek naknadno. HT već dobar dio godine jako slabašne količine otkupljuje. Nisu golemi blokovi, ali očekujem i to uskoro.

Meni je ovo kod SPANa do 500kn dosta ambiciozno, ali uvijek je tako, da "bude lufta", ko na HTu do 200kn po dionici. I rok je ovdje na dvije godine.. svašta je moguće u dvije godine.. Nije mi nezamisliv market cap od milijardu kuna na SPANu u budućnosti. Kada? To nitko ne zna..

Quote from Roki

Ja sam se nadao da je cilj sad brzinski potrošiti par milijuna kn na otkup vlastitih dionica kako bi se smanjila dobit i dijelom izbjegao taj debilni extra porez od 33%. Danas je prošlo već 1,77 mil kn na Spanu pa nije da je cijena ošla u nebo, mogli bi komotno do kraja godine spržit 10 mil kn na otkup vlastitih dionica i platiti 3,3 mil kn manje extra poreza.

Riječi Vam se pozlatile, kolega.

Edited once, last by Yieldchaser: Merged a post created by Yieldchaser into this post. (December 5, 2022 at 12:59 PM).

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • December 5, 2022 at 2:16 PM

da raščistimo jednom za svagda:

otkup dionica za trezor je stvar novčanog toka odn. jednu vrst imovine (novac) mijenjate za drugu (vlastite dionice)

ni do kakve promjene dobiti tu ne dolazi, samo smanjujete novac na računu

dobit (ili gubitak) je stvar računa dobiti i gubitka iz kojeg se dobije tzv. rezultat poslovanja o kojem onda glavna skupština, a na prijedlog uprave, odlučuje što ide u isplatu dobiti, zadržanu dobit, rezerve...

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 5, 2022 at 2:18 PM
    Quote from accountant

otkup dionica za trezor je stvar novčanog toka odn. jednu vrst imovine (novac) mijenjate za drugu (vlastite dionice)

dobit (ili gubitak) je stvar računa dobiti i gubitka iz kojeg se dobije tzv. rezultat poslovanja o kojem onda glavna skupština, a na prijedlog uprave, odlučuje što ide u isplatu dobiti, zadržanu dobit, rezerve...

gledano knjigovodstveno to je tako, ali na forumu to izgleda malo drugačije, koga je briga ovdje za knjigovodstvo ^^

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • December 5, 2022 at 2:35 PM

Nisam vidio da je netko stavio prije, Intervju s Dujmovićem na N1. Osim o Haraču, im tu još o svačemu pomalo :

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 5, 2022 at 3:00 PM
    Quote from accountant

Jeste sigurni da to vrijedi kod otkupa i poništavanja svojih dionica? Nisam sigurna kako se to knjiži, prosvijetlite me/nas...

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • December 5, 2022 at 3:53 PM

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/SPAN/ZPI-SPAN-5630dec11d03a0849e186a741bb91f28.pdf

. . .

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • December 5, 2022 at 4:05 PM

Član nadzornog odbora u petak, 2. prosinca 2022. prodao 40.000 komada po 235 kn (= 9.400.000 kn).
    Današnja cijena nije baš u skladu s onom od petka.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • December 5, 2022 at 5:02 PM
    Quote from Normani

Član nadzornog odbora u petak, 2. prosinca 2022. prodao 40.000 komada po 235 kn (= 9.400.000 kn).

Zanimljiv tajming događanja …promjena otkupa,otpuštanje 40 000 kom koliko otprilike imaju Slovenci….

Nasapunali su nas?

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • December 5, 2022 at 8:21 PM
    Quote from Infinity
    Quote from Normani

Zanimljiv tajming događanja …promjena otkupa,otpuštanje 40 000 kom koliko otprilike imaju Slovenci….

Nasapunali su nas?

Čemu takva turska sila da proda? Po dogovorenoj cijeni tolika količina, kad je market išao 242kn ili koliko?

I tko je kupio?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 8:49 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      831k
      1.9k
    3. dionicar

May 19, 2025 at 8:49 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 459

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 7:28 PM
    2. Odgovora
      459
      Pregleda
      201k
      459
    3. bjane

May 19, 2025 at 7:28 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:53 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      908k
      2.1k
    3. darac11

May 19, 2025 at 4:53 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:32 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. vitoo

May 19, 2025 at 4:32 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 19, 2025 at 11:19 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. stipe_Cro

May 19, 2025 at 11:19 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

dionicar May 19, 2025 at 8:49 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 19, 2025 at 7:28 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

darac11 May 19, 2025 at 4:53 PM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

stipe_Cro May 19, 2025 at 11:19 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago