Ček, jel ja dobro kužim, il to znači da će oporezovati ukupnu dobit sa 18%, i onda još jednom dobit iznad prosjeka*1,2 sa dodatnih 33%? Wtf!
Po člancima sam skužio da će samo prosjek ić redovna stopa, a ovo extra po 33%
Ak je ovak kak si rekao, onda ne samo da nisu normalni, nego su potpuno poludjeli..
Koliko sam ja shvatio, ideja je da naprave porezne razrede koji bi se zasebno izračunavali za svaku kompaniju. Sva bruto dobit koja bi odgovarala prosječnoj takvoj dobiti za unazad četiri godine bila bi oporezovana po aktualnoj stopi, a sva bruto dobit koja bi prelazila taj prosjek ušla bi u drugi porezni razred koji bi bio oporezovan s 33%. To bi onda dalo različitu "efektivnu" stopu oporezivanja, ovisno od kompanije do kompanije. S obzirom da SPAN ima i imat će golemu bruto dobit, ta efektivna stopa će biti puno bliža ovih 33% nego baznih 18%(koji su ionako previsoki za Hrvatsku i po meni Hrvatska ne bi ni u jednome trenutku trebala imati porez na dobit veći od 12%, ali neomarksisti se ne slažu sa mnom).
Nije nešto oko čega bismo trebali gubiti glavu, čak i da taj nepošteni, a možebitno i protuustavni prijedlog zakona prođe... Kakve samo Kalifornija ima poreze pa to ne zaustavlja nikoga da ulaže u Apple i ostatak tih tiskara novaca koje su se tamo smjestile... Opustite se..ležerno..
Slažem se sa razmišljanjem, i ja sam tako shvatio obračun kao Mcvily77, da ukupni porez nikako ne može biti iznad 33%, čak nešto niži jer dio ide po 18%. Inače govorimo o razinama koje mogu doći blizu 50% (18 % na sve, pa još dodatno 33 na veći dio). Ako je shema koju je Parica računao točna, to je prava otimačina!! A još više boli način i vladino objašnjenje nego cifra.