Display MoreJa sam odustao od IPOa SPANa jer nisam vidio koja je ideja iza toga. S moje strane to je možda bilo kratkovidno jer da sam se malo bolje raspitao o potpori fondova, dalo se zaključiti da će IPO biti uspješan i da će se tu moći lijepo zaraditi. Pa da se i prodalo po 210 kn to je lijepih 20% u kratkom roku, nit' orao, nit' kopao.
No ja malo drugačije ulažem i stalno mi je bio dojam kod ove dionice (kroz službene i neslužbene informacije) da Uprava koristi trenutak. U vrijeme pandemije je porasla (pre)prodaja licenci i lijepo podebljala prihodovnu stranu. I sad je bio trenutak da se to unovči. Izlaskom na ZSE se otvara prilika da si imaoci dionica otvore put za unovčavanje dugogodišnjeg truda. Sve lijepo upakirano u priču nagrađivanja zaposlenika i otvaranja kompanije financijskim tržištima. Što je zapravo i točno - nagradili su zaposlenike i izlaskom na burzu sigurno podigli standarde financijskog izvješćivanja.
Ali iako matematički sve izgleda dobro, fali mi suština - što sa novcima, kako će firma rasti, može li napraviti vrijedne akvizicije ili znaju kako uložiti u nove proizvode dodane vrijednosti, jer trenutne marže su više trgovačke nego IT-evske. O tome ni riječi.
Ovi manevri su me samo učvrstili u tim razmišjanjima...
To sam pricao od pocetka. Za IT bransu su oni relativno velika i da se razumijemo stabilna firma, ali sa malo ideja i potencijala za porast marze i dobiti. Jednostavno suvlasnici firme koji su vec u godinama i kako cujem neki nazalost i sa zdravstvenim komplikacijama u IPO-u su vidjeli priliku za unovcavanje svojeg dijela po visoj cijeni nego da su prodali npr. HT-u cijelu firmu prije par godina, kada se pricalo o tome.
Ajmo ih npr. usporediti za Infobip-om, koji je Unicorn, pa odmah vidis ocigledne razlike izmedju te dvije firme, te razlike u valuaciji i mogucnostima sirenja na trzistu, a Infobip jos nije ni izasao na burzu, a ako je pametan izlistat ce se na Nasdaq, pa ce biti puno vise ulagaca i likvidnosti od ZSE, te ce to biti potencijalno puno uspjesnija prica od ove, ma da se i tu moglo zaraditi, ali ne previse.
Infopib i Span su možda u istom sektoru, al skroz različite vrste poslova obavljaju.. do te mjere da imaju međusobnu suradnju umjesto da konkuriraju jedni drugima na natječajima..
Span će ove godine dostići dobit infobipa od 2020, vjerojatno i prestići.. ako pogledaš u kontekstu zaposlenih, to je trenutno duplo veća dobit po zaposleniku (doduše, treba vidjeti kakve će oni rezultate imati ove godine). Vidjet ćemo s vremenom jel ova eksplozija prihoda i dobiti ove godine "plesala je jedno ljeto", ili će se nastaviti trend.
Zakaj je ovo napravljeno, ne znam, jer se ne zamaram s politikom uprave, ali sam uvjeren da nije zato jer si žele staviti koju milku u džep, to su mogli elegantnije izvesti. U konačnici, Nikola nije ništa prodao koliko sam ulovio po obavijestima, a od njega bi prvog očekivao da proda i ode u zasluženu mirovinu negdje jedriti po karibima