Vezano za dry bulk ste migra stvarno pogodili. Zanima me koliko je robe prevezeno, količinski, od željezne rude, ugljena, žitarica... i dali je taj veliki demand pokrenuo rast brodara, ili razne nepogode, kao hladna zima, covid mjere, zagušenje luka itd.?
Poštovana kolegice/kolega na marketu sam od 2003 i doista do 2007. sam se u svojem neznanju bavio "pogađanjem".
Uspješno jer takva su bila vremena ali od mene su bili uspješniji moji brokeri sa pokupljenim provizijama koje su bile tada puno veće,zahvaljujući dominantno trejderskom pristupu propuštao sam najbolje što mi se nudilo.
Zauzet privatnim poslovnim inicijativama nisam imao vremena ni ostalo potrebnog za sjesti i učiti a i prinos mi je davao mogućnost da ne moram.
2008 sam sve poduzetničke inicijative obustavio, posvetio se i učenju,podizanju vl fin pismenosti.
spoznao svoje nedostatke i odrekao se "pogađanja" i prebacio se na prognoziranje na dostupnim utemeljenim argumentima za vlastite potrebe.
2009 sam se vratio na market i počeo INVESTIRATI.
ako bi nekog zanimalo kojim redom i sa kojim rezultatima ima u priloženom linku sa teme "dry bulk"a sve provjerljivo sa napisima na starom forumu.
2009 sam počeo i prvi puta javno komentirati.
Na PD sam bio jedan od aktivnijih komentatora i jedan od najmanje popularnih,vidim neku dosljednost u tome.
svima nama po zaslugama i vlastitom izboru
višekratno nagrađen spamerskim glavama na raznim temama ali sve su one bile odličan benchmark za zaradu onima koji su to prepoznali i pravilno po tome postupili.
malo tko zna da je moj "piratski pozdrav" na kraju pojedinih komentara podsjetnik na te moje spamerske dane,
nikad neću zaboraviti na jednom komentaru na himr sam dogurao do ocijene 2(dva)%.
nisam nikad vidio da je to netko uspio,tako to biva kad si previše ispred vremena i sve ostalo previše....
isprike na opširnom odgovoru ali potegnuli ste me za tipkovnicu sa "pogađanjem" a trenutno imam previše vremena, a sada napokon i konkretan odgovor na vaše pitanje.
za dry bulk nisu još dostupni svi statistički podaci za 2021. ali su za prvih 9-11 mjeseci.
i iz dostupnog se može izvući da je demand rastao snažno,dosta snažnije od supplya što se je izrazito pozitivno reflektiralo na avg vozrine.
shipping i dry bulk su mi i dalje najveći dio portfelja,nisam prodao već nadokupio neke a neke još nadokupljujem.
uskoro ću se dateljnije osvrnuti na temi dry bulk pa da ne dajemo previše prostora ovdje kada imamo dvije odlične teme za to.
možete li s nama podijeliti vaša burzovna očekivanja za 2022. u cijelini ili možda sa pogledom na određeni segment tržišta?
pozivam i sve ostale da se bez straha izraze svoja očekivanja za 2022.
tu smo da se zajedno učimo prognozirati,da se usavršavamo,možemo samo imati koristi od toga u budućnosti.
ima dosta dokaza da je kvaliteno prognoziranje izrazito dobro naplativo uloženo vrijeme.
nikad nije prerano za početi učiti.
virtualno investiranje?
zašto ne dapače,odlična priprema za stvarno investiranje.
da sam ga osobno odradio nebi propustio ludo zaraditi na atpl 2005-2007 ali i na ostalima.
payback time ovaj puta sam bio spreman,dokaz da nikad nije prekasno za učiti
omiljeni citat mojeg omiljenog glumca glasi:
Be prepared, son. That's my motto. "Be prepared."
RE: DRY BULK
samo iznimno potežem za ovim činjenicama kada me neutemeljenim objedama napadaju oni koji o sebi govore više nego bi ja trebao.
sve je dokumentirarano i lako provjerljivo.
na marketu sam od kraja 2003 ali tek od 2009 sam se uključio u komentiranje(PD).
od 2008-2009 nisam investirao jer sam čekao da promicatelji…