Stvarno nevjerovatno... Dakle, iron ore izvoz rekordno nizak, u najgorem dijelu godine za bulkere + plus kineska nova godina+ OI, a prosjeci cijene prijevoza medu najacim u zadnjih 10 godina... Pa sto ce biti u ostatku godine!?
DRY BULK
-
-
-
Pa nemas ni sta na to reci, samo i mozes trpiti. Tako to rade neznalice.
Daj neki argument na ovo sto pisem. Pobij te moje teze. Nesto napravi. Sve sto znas je uvrijedjeno davati dislajkove. Super pametno.
Opet ti sa uvredama, ali ok...to više govori o tebi..
Ajde reci iskreno što misliš/očekuješ, pa onda možemo dalje analizovati trenutnu situasion.
Da li su sada Dry Bulk vozarine na dnu/blizu dna i da li će početi uskoro rasti poslije kineske Nove godine/Olimpijade?
Ili misliš da je pad tek počeo i da će pasti i Panamaxi i Supramaxi na 10k ili niže i da ove godine nema spasa za vozarine?
Ja mislim da će rasti i kladim se na to, a tko zna možda sam i u krivu, a možda ipak u pravu.
Dok čekamo odgovor i razmišljanje kolege (sve mi se čini da ga neće ni biti ) tj. očekivanje od BDI-a za ovu
godinu evo jedna dobra vijest iz Kine. Čini se da Kinezi dobro upravljaju krizom koju je izazvao Evegrande i
opet raste prodaja stanova, što je dobra vijest za uvoz željezne rude i rast vozarina, a naviše Cape-ova.
As we have been highlighting in our Weekly China Reports in recent months, various aspects of the housing sector have been improving recently. Newly released data for December also shows that sales of commercial buildings (the vast majority of which are residential homes in China) have now climbed to a six-month high. Sales of commercial buildings last month totaled 2.026 trillion yuan. This is up month-on-month by 578 billion yuan (40%) and marks the strongest sales seen since June.
Building Sales in China Climb to Six-Month High — Breakwave AdvisorsThis marks the strongest sales seen since Junewww.breakwaveadvisors.com -
Moja ocekivanja su da ce BDI poceti rasti nakon Kineske nove godine i OIa i rasti ce sve do lipnja. Razlog?
Kraj pandemije i ulaganja u infrastrukturu radi oporavka ekonomije. Kina ce tu prednjaciti.
Sto se tice Atpla ocekujem konsolidaciju jedno vrijeme, a zatim snazan rast krajem mjeseca i priblizavanjem FIa.
346 kuna mi se cinilo kao tehnicko dno, ali tko zna u slucaju panicnog pada stranih burzi mogu se ostvariti i projekcije kolega @mitkka. Onda pada sve u panici.
Inace, dionica je trenutno fundamentalno podcijenjena i to ce FI za 2021 godinu i pokazati.
P.S. prodala sam Atpl jucer. Stalno ga kupujem/prodajem. Ali nemam potrebu to pisati na forumu. Likvidnost je nikakva pa daily trejdom zaradjujem za brokera i burek dorucak. I trenutno mi je to vjezba za americko trziste.
-
Malko stanite na loptu, smirite tenzije i nastavite dalje jer ovdje ima puno onih koji ne razumiju oko čega se ratuje,a htjeli bi nešto korisno naučiti. Izgubiti samo jednog tko nešto zna je veliki gubitak za sve tako da imajte razumjevanje da i drugi imaju pravo na svoje mišljenje, kao i da su greške dio života. Namjerne ili ne to je pak na nama da procjenimo.
Emocije su boja života, ali ako odlepršaju izvan kontrole imamo kaos. Ljudi smo i to je normalno, ali ono iznad toga je da možemo oprostiti i otpustiti ono što nas povrijedi kao što su to neke reakcije kolega. Ponekad neprimjerene, ali tako je to kad se nešto strastveno radi.
Evo ja sam danas prvi put išao pogledati malo koji je vrag taj 5TC (do sad me nije zanimalo iako imam ATPL - a i ne možeš sve stići povatati) i prvo što sam našao je da je 1992 IRA bombom od 100kg u Londonu digla zgradu Baltic Exchange u zrak ubivši troje i ranivši 90-setak. I njima je izleda BDI 5TC digao živac. Ali pravi jednoznačan odgovor za 5TC (koliko god bio trivijalan) još nisam našao što će reći da neke stvari i nisu tako jednostavne za posložiti jer očito tu ima puno finesa i detalja u kojima čuči vražičak uspjeha.
Ajde drage kolegice i kolege imajte malo razumjevanja i za one koji se ovdje ne javljaju, a možda žele nešto saznati i naučiti, ali to je teško kad se crni oblaci svađe nadviju nad temu. Oprostite sve jedni drugima, pružite si ruku pomirenja i idemo dalje u nove pobjede.
I pišite ono što znate i imate potrebu podijeliti s drugima. OK.
-
Sve je više manje tu objašnjeno. Supre su jasne, Handyi su jasni - gledaju se sve rute s popisa na navedenoj stranici.
Za kejp se gleda 5 ruta, samo ne znam kojih 5 od navedenih na popisu.
Za Pmax se gleda 5 ili 4 rute, ako se ne varam (postoje dvije varijante), samo ne znam koje rute idu pod 5 TC, a koje pod 4 TC.
-
Sve je više manje tu objašnjeno. Supre su jasne, Handyi su jasni - gledaju se sve rute s popisa na navedenoj stranici.
Za kejp se gleda 5 ruta, samo ne znam kojih 5 od navedenih na popisu.
Za Pmax se gleda 5 ili 4 rute, ako se ne varam (postoje dvije varijante), samo ne znam koje rute idu pod 5 TC, a koje pod 4 TC.
https://www.balticexchange.com/en/data-servic…y-services.html
BCI 5 T/C routes
BPI 5 T/C routesC8_14 Gibraltar/Hamburg transatlantic round C9_14 Continent/Mediterranean trip China-Japan C10_14 China-Japan transpacific round voyage C14 China-Brazil round voyage C16 China via Australia/Indonesia or South Africa or Brazil or US West Coast to UK/Continent/Mediterranean P1A_82 Skaw-Gib transatlantic round voyage P2A_82 Skaw-Gib trip HK-S Korea incl Taiwan P3A_82 HK-S Korea incl Taiwan 1 Pacific round voyage P4_82 HK-S Korea incl Taiwan trip to Skaw-Gib P6_82 Dely Spore or Busan (during US grain season) round voyage via Atlantic -
Komentar Fareast Barometra na Twitteru:
Fleeting Friday - next week is well on it's way and charterers are realizing they'll need to pay up to be at the front of the queue. Forget FFA's (positive sentiment apparent post Feb) and Feast indices are hopelessly undervalued compared to the actual market by a few thousand
-
Moja ocekivanja su da ce BDI poceti rasti nakon Kineske nove godine i OIa i rasti ce sve do lipnja. Razlog?
Kraj pandemije i ulaganja u infrastrukturu radi oporavka ekonomije. Kina ce tu prednjaciti.
Sto se tice Atpla ocekujem konsolidaciju jedno vrijeme, a zatim snazan rast krajem mjeseca i priblizavanjem FIa.
346 kuna mi se cinilo kao tehnicko dno, ali tko zna u slucaju panicnog pada stranih burzi mogu se ostvariti i projekcije kolega @mitkka. Onda pada sve u panici.
Inace, dionica je trenutno fundamentalno podcijenjena i to ce FI za 2021 godinu i pokazati.
P.S. prodala sam Atpl jucer. Stalno ga kupujem/prodajem. Ali nemam potrebu to pisati na forumu. Likvidnost je nikakva pa daily trejdom zaradjujem za brokera i burek dorucak. I trenutno mi je to vjezba za americko trziste.
bome dobro vi kažete, ja kada sam vidio kako se stvari razvijaju isto prodao svoje noćas
-
BDI 1423 (-2)
-
BCI 5 T/C routes 180000 10302 -408
BPI 5 T/C routes 82500 16165 226
BSI 10 T/C routes 58328 17531 253
BHSI 7 T/C routes 38200 17819 43
BDI INDEX 1423 -2
-
-
Lagano dolazi do preokreta, ključna su iduća dva tjedna😀
-
Lagano idemo dalje...
A ako necemo dalje morat cemo se zadovoljiti i sa ovom zaradom od "samo" 10k po brodu na dan😅
zastekali su u brazilu radi kise ali kada krene iron ore i soja
Mozda je po futuresima soja i krenula👀
Brazil's Jan soybean exports at 2.47 mil mt dwarf 50,000 mt a year earlierBrazil's soybean exports surged to 2.47 million mt over Jan. 1 30 from 49,498 mt a year earlier, the country's foreign trade department Secex said in a report…www.spglobal.com -
NMM,NM,SB,SBLK,SHIP,DRYS,DSX,EGLE,ESEA,EXM,GNK,GOGL | Stock Prices | Quote Comparison - Yahoo FinanceView and compare NMM,NM,SB,SBLK,SHIP,DRYS,DSX,EGLE,ESEA,EXM,GNK,GOGL on Yahoo Finance.finance.yahoo.com
Lijep rast za kraj tjedna...GOGL zadnjih 14 dana od 7.66 do 10.10 usd ...znači rast od preko 30% ...trend je jasno vidljiv.
-
https://finance.yahoo.com/quotes/NMM,NM,…v1?guccounter=1
Lijep rast za kraj tjedna...GOGL zadnjih 14 dana od 7.66 do 10.10 usd ...znači rast od preko 30% ...trend je jasno vidljiv.
zašto je rast gogla bitan i po čemu se gogl može uspoređivati s našim brodarima?.........
-
https://finance.yahoo.com/quotes/NMM,NM,…v1?guccounter=1
zašto je rast gogla bitan i po čemu se gogl može uspoređivati s našim brodarima?.........
Tema je dry bulk...i trend koji je vidljiv i kod drugih brodara vani zadnjih dva tjedna😉...što se tiče naših brodara po floti ...vrsti brodova ..ne po veličini flote....im je najsličniji EGLE koji nema capove...oni su rasli oko 25% zadnjih 15 tak dana ...ili možda želite reći da opći trend nema utjecaja na naše brodare?
https://finance.yahoo.com/quote/EGLE?p=EGLE
Fleet - Eagle Ships %Our Ultramax Supramax fleet contains 53 vessels carrying over 3.2M deadweight tons. View extended details for each vessel in our fleet. %www.eagleships.com -
Ja bih po floti uspoređivao EGLE - trenutno 12 % od vrha
ATPL - 30 % od vrha
EGLE rast od 17 % u zadnja dva tjedna
ATPL - 9 %
-
EGLE negdje oko 20.01. dotaknuo 38.58 usd jučer 47.23 usd..rast oko 23%.
-
ATPL - 30 % od vrha
ATPL - 9 %
Da li je brodar s kojim uspoređujete atpl možda isplačivao brutalnu dividencicu u visokom dvoznamenkastom postotku u odnosu na cijenu dionice?........kako se u takvoj usporedbi cijena kreču atpl i dsx ili neki drugi brodar koji nije isplačivao dividendu?.......natreba zaboraviti ni prosječne vozarine koje je ostvarivala atpl i firme s kojima se uspoređuje.......uzimati top firme koje su isplačivale dividendu i imale puno veče prosječne vozarine od atpl za usporedbu, može dati jako iskrivljenu sliku........isto tako, da li će brodari s kojim se atpl uspoređuje ove godine imati 75% brodova na dokovanju i ugrađivati pročistaće?......
-
vozarine na dan 04.02.2021.
Baltic Dry Index unchanged at 1,327
Capesize -0.23% to $12,772
Panamax +0.41% to $13,322
Supramax 58k tons -0.18% to $12,531
Handysize +0.47% to $10,847Vozarine na dan 04.02.2022.
BCI 5 T/C routes 180000 10302 -408
BPI 5 T/C routes 82500 16165 226
BSI 10 T/C routes 58328 17531 253
BHSI 7 T/C routes 38200 17819 43
BDI INDEX 1423 -2
Prosječna cijena atpl na dan 04.02.2021. = 179,48 kn.......
Prosječna cijena atpl na dan 04.02.2022. = 392,49 kn.....
-
ATPL - 30 % od vrha
ATPL - 9 %
Da li je brodar s kojim uspoređujete atpl možda isplačivao brutalnu dividencicu u visokom dvoznamenkastom postotku u odnosu na cijenu dionice?........kako se u takvoj usporedbi cijena kreču atpl i dsx ili neki drugi brodar koji nije isplačivao dividendu?.......natreba zaboraviti ni prosječne vozarine koje je ostvarivala atpl i firme s kojima se uspoređuje.......uzimati top firme koje su isplačivale dividendu i imale puno veče prosječne vozarine od atpl za usporedbu, može dati jako iskrivljenu sliku........isto tako, da li će brodari s kojim se atpl uspoređuje ove godine imati 75% brodova na dokovanju i ugrađivati pročistaće?......
Pošto ATPL još nije isplatila dividendu to bi trebalo značiti da je dobit još uvijek u firmi pa je i vrijednost iste veća...iako ATPL i naše firme ne isplačuju kvartalno nego na kraju godine..vidjet će mo najvjerojatnije već 15.03. hoće li biti isplate dividende...naravno slažem se s vama kolega da je teško uspoređivati brodare ...ali trend je vidljiv...a najčešće je trend kako smo se u sami mogli uvjeriti bitniji od samih pokazatelja poslovanja...to će pokazati i rezultati z q4 koji će biti rekordni za ATPL i većinu brodara a baš u tom kvartalu zabilježen je najveći pad cijene dionica.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun