1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Nekretnine opcenito u HR

• sasab
  • May 11, 2020 at 3:21 PM
  • tepra
    Guest
    • September 10, 2020 at 3:01 AM
    Quote from mikromakrto

Ovaj članak je potpuno promašan; koga zanima, Colliers je izbacio zadnje podatke za H1 2020 gdje se može vidjeti i ogromna razlika između traženih i realiziranih cijena, ali i ogroman pad broja transakcija, ponajprije u Zagrebu, uz zadržavanje približno jednakih cijena.

Nadalje, pravi tsunami tek dolazi kada Vlada kaže STOP svim subvencijama koje trenutno dijele. Realno, mi nismo vidjeli ni 10% krize koja se već osjeti u svijetu na stopi nezaposlenosti. Nije za usporedbu, ali u SADu je broj nezaposlenih s 5 milijuna u veljači, narastao na 36 milijuna u svibnju, odnosno 620% više nezaposlenih. Kod nas je taj broj skočio sa 139 na 158 tisuća u istom periodu, odnosno 13% više. NB: srpanj smo zatvorili na 151k...

Ono što je također zabrinjavajuće je rast NPL kredita u bankama, poglavito nenamjenskih i minusa po računima. U zadnje dvije i pol godine (do 30.6.2020.), ukupna suma nenamjenskih kredita i minusa po računima je porasla s 50,3 na 59,9 mlrd kuna, odnosno 19%. U istom periodu, količina istih tih kredita, ali nenaplativih, je porasla 31%, s 3 na 3,99 mlrd kuna. To samo znači da sva ona nenormalna potrošnja u zadnje tri godine polako dolazi na naplatu, a sve još bez jakog utjecaja korone.

Svaki porast NPL kredita i stope nezaposlenosti vodi prema povećanju broja ovršenih, bez iznimke. Što više blokiranih i ovršenih, to manja potražnja za stanovima. Što manja potražnja, to... Pa u normalnim državama to bi vodilo padu cijena, ali zahvaljujući turizmu i APNu, to se kod nas možda i neće dogoditi, iako bi po svoj logici trebalo. Jasno, onaj tko je već bio na ivici bankrota/ovrhe, nije vjerojatno ni razmišljao o kupnji stana, ali sada "neki novi klinci" dolaze na tu ivicu i prijete skokom/kreditom.

Iskreno, cijene nekretnina su apsurdno previsoke, jednostavno ih ekonomija ne prati. Hoće li to pući ove, iduće ili za pet godina, nemam pojma, ali hoće svakako.

U potpunosti se slažem sa ovime, još jedna stvar koju bi dodao a koja se ne može izraziti brojkama jer to valjda nitko ne broji. Kada sam planirao ići u kupovinu stana u Zagrebu, otišao sam u par agencija na razgovor, te na moje pitanje o balonu sa nekretninama; svaki je odgovorio isto, o tome se već priča zadnjih 10-15 godina, cijene od tad samo rastu, zašto ne bi rasle i idućih 10-15 godina.

Ako tako ekipa koja se bavi nekretninama misli, zašto tako nebi mislio i mali obični čovjek. A tu baš leži problem svih balona, neće valjda pući baš iduće godine.

U svakom slučaju ja sam svoju investiciju u taj sektor odgodio i uložio u neke druge stvari. Za sad sam prezadovoljan, kroz par godina ćemo vidjeti hoću li imati isto razmišljanje...

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • September 10, 2020 at 10:24 AM

Agenti za nekretnine su samo prodavači i oni žele prodati što više po što većoj cijeni, kao i svi drugi prodavači.

Ni jedan prodavač ti neće reći da ćeš njegovu robu sutra moći kupiti po xy% jeftinije.

Ponavljam, nekretnine nisu usamljeni otok koji će moći izbjeći sudbinu ostatka ekonomije. Nisu to mogle ni 2008., ni u ranijim krizama, neće ni danas.

I nije ni bitno da VMD, Alfastan ili netko treći spusti svoje cijene 20, 30 ili 50%; crna nevolja će natjerati postojeće vlasnike na spuštanje cijena, ako im zagusti pod nogama i to je dovoljno da zaljulja tržište.

• Lurker458
    Student
    Reakcija primljeno
    64
    • September 10, 2020 at 12:50 PM

Od nekretnina (barem u ZG) nema ništa pametnoga dok APN ne "prođe". Aktivno pratim stanove u ZG i trenutno je situacija prividno dobra za postojeće vlasnike. Cijene stanova u ok kvartovima se drze i cak blago rastu, no stanovi se ne prodaju vec stoje 3-4 mjeseca. Cak i oni koji se cine kao dobre ponude u odnosu na trenutno stanje.

Koliko je APN prenapuhao trziste govori cinjenica da investitori zgrada povecavaju cijene stanova za 150€/m2 (prije mjesec dana kvadrat bio 1850, trenutno 2020€) u nadi da ce manje investitorski orijentirani kupci kupiti pošto poto. A u cijeloj zgradi od 20 jedinica samo 3 prodana.

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • September 10, 2020 at 8:50 PM

Koliko je realno cijena materijala i rada? Recimo da ides napravit kucu sa 3 stana po cca 80-90 kvadrata... koliko bi te dosao kvadrat bez terena?

Vjerujem daleko od tih 2000 eura... to je skoro 500k eura !!! Inace imam rjeseno stambeno pitanje, ali se cudim da ekipa se ne dogovori i njih 3-4 zajedno ne naprave po svom gustu u pola te cijene

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • September 10, 2020 at 9:31 PM

Ja sam krenuo s prijateljima u tako nesto pa smo nakon tjedan dana planiranja bili na pas mater ^^

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • September 10, 2020 at 10:10 PM

A je istina, tesko je sve zelje uskladiti, ovaj bi ovako, ovaj onako.... a nista onda platite stan duplo pa ste na miru 😂

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 10, 2020 at 11:39 PM
    Quote from D'artagnan

A je istina, tesko je sve zelje uskladiti, ovaj bi ovako, ovaj onako.... a nista onda platite stan duplo pa ste na miru 😂

Nema do svog mira cijena ne pita 😂

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • September 11, 2020 at 11:11 AM
    Quote from D'artagnan

Koliko je realno cijena materijala i rada? Recimo da ides napravit kucu sa 3 stana po cca 80-90 kvadrata... koliko bi te dosao kvadrat bez terena?

Vjerujem daleko od tih 2000 eura... to je skoro 500k eura !!! Inace imam rjeseno stambeno pitanje, ali se cudim da ekipa se ne dogovori i njih 3-4 zajedno ne naprave po svom gustu u pola te cijene

Ovisno gdje radiš. U Istri se da to napravit u 1-2 godine za 1.000 - 1.200, al treba imat cash za avansiranje i uložiti dosta vremena.

To je ako si investitor; ako imaš nešto svojih građevinara + opreme, prođeš jeftinije.

Ako radiš za sebe doći ćeš na 1.500 jer ćeš željeti nešto malo kvalitetnije + zemlja i papiri.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2020 at 4:19 PM

Hrvatska znatno iznad europskog prosjeka po rastu cijena nekretnina

https://www.poslovni.hr/nekretnine/hrv…retnina-4253953

https://tradingeconomics.com/croatia/housing-index

gledajući graf od gore, svatko normalan bi rekao da smo u balonu, pogotovo kad gledamo index od 2007. (koliko graf pokazuje)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • October 8, 2020 at 8:33 AM

Pa kako neće rast cijene kad imamo ogromnu potražnju koja je posljedica snažnog gospodarskog rasta zadnjih 13 godina, nekoliko desetaka, da ne kažem stotina tisuća doseljenih iz drugih zemalja, uređenih vlasničkih odnosa i niske kamatne stope...

A ne, čekaj... :saint:

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • December 3, 2020 at 3:02 PM
    Quote from D'artagnan

ali se cudim da ekipa se ne dogovori i njih 3-4 zajedno ne naprave po svom gustu u pola te cijene

Svojevremeno sam o tome razmišljao. S onima s kojima bi se htio dogovorit ne možeš jer svatko ima neke svoje ideje a s onim drugima se ni ne pokušavaš jer ih nećeš blizu sebe. :)

A tek kad dođe na red da treba istrest keš .... rocket science.

Ne može se uzet kreda na projektnu ideju. :)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 19, 2021 at 10:20 PM

Sad kad krene obnova stanova i kuca u Zg, Petrinji i okolici... jel ide obnova samo jedne primarne nekretnine koju netko ima ili se obnavlja sve sto je sruseno, jel bilo price o tome?

Jer ako se obnavlja van primarnog objekta, onda je to stvarno smjesno, onda bi trebala drzava i obestetiti sve koji su umjesto u drugi, trecu nekretninu, poslovni prostor ulozili i na Trziste kapitala i ostale oblike investiranja viska imovine...

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • January 19, 2021 at 10:25 PM

a kolega.. rizik poslovanja.. što da Vam kazem.. ja mislim da mora čovijek imati tu adresu stanovanja najmanje godinu dana da bi mu se islo u obnocu a ne da je to kao vikendica bila.. ako me razumijete.. jer akoimate krov nad glavom neki drugi..

ako se mene pita.. ako netko ima npr stalnu adresu u Petrinji i kuca mu je srusena i vikendicu / kucu na moru - njemu država ne bi trebaa obnavljati.

Može prodati nekretninu za odmor i izgraditi / kupiti novu. Mislim ono, razumijem ako je to nekome jedini krov nad glavom i nije imao osiguranej nekretnine od potresa.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 20, 2021 at 10:07 AM

Najvjerojatnije ce sirotinja opet ispusit.

Nikad nije bilo skroz pravedno.

Moze netko imat jednu kucu i deset miliona na stednji a netko dvije kuce i bit u minusu na tekucem i bez prebijene pare.

https://www.njuskalo.hr/prodaja-kuca/petrinja?sort=cheap

• Ivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • January 30, 2021 at 11:51 PM

Naravno da će kao i uvijek sirotinja nastradati, a mislim da će se i dio srednjeg sloj zbog toga približiti sirotinji.

Vidim da se spominje da će se spriječiti betonizacija Hrvatske, ali bilo je priče da će biti visoki porez na građevinska zemljišta da se prisili vlasnike da ih stave u funkciju (izgrade nešto ili jeftino prodaju). Bogati će se uvijek snaći, a sirotinja neće moći plaćati pa će biti prisiljena prodavati. Stranci će to iskoristiti uz jeftinije nekretnine neće im onda niti porez toliko podići ukupan trošak. Od poreza nitko neće dobiti ništa osim države koja će brzo to potrošiti i uskoro izmišljati nove poreze ili povećavati postojeće (a već se je dobro naplatila prilikom izgradnje nekretnine) i stranaca koji će iskoristiti jeftinije cijene nekretnina. Priče da će se rasteretiti trošak rada su priče za malu djecu, nekima će možda plaće porasti, većini neće i penzije neće, a novi porez će se morati plaćati.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • January 31, 2021 at 10:07 AM

Apsolutno se ne slažem. Jasno je rečeno da se porez neće plaćati za prvu/jedinu nekretninu. Ergo, "sirotinja" neće nastradati.

A kad smo kod pojma sirotinje, jesam li ja siromašan ako i žena i ja imamo natprosječna primanja, ulažemo u dionice, nekretnine i fondove, a živimo u najmu?

• Ivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • January 31, 2021 at 10:28 AM

Zaboravio si gdje živimo, puno toga se veli pa ispadne drugačije ili se vremenom modificira

Ja sam mislila na ljude koje imaju vrijedne nekretnine (imaju sreće što su na pravom mjestu), a u mirovini su ili imaju male plaće.

A jesam ja bogata imam stan plaćat ću kredit do penzije, naslijedila sam od bake kuću staru 80g. i dva gradilišta bogu iza nogu (svaki mjesec plaćam priključke struje i vode i čišćenje dvije livade koje su građevinska zemljišta) već je 5 godina u oglasniku za prodaju ili najam (još nitko nije ni pitao), od roditelja ću naslijediti drugu kuću (bit će ista situacija kao i sa ovom prvom) i mali gospodarski objekt koji pokušavaju iznajmiti godinama (našli su potencijalnog najmporimca za 500 kn, ali je sve propalo jer je porezna rekla da će obračunavati porez kao da primaju 2000 kn).

To će biti četiri nekretnine (jedna na kreditu, druga zarađena u rudniku, a dvije izgrađene radničkim plaćama punim stažom) i dva građevinska zemljišta i ja ću biti nekretinski tajkun, a neću imati ni lipe koristi od nekretnina samo ću imati trošak za održavanja, režija i veliki porez.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 31, 2021 at 11:03 AM

I to je dobro ako si 1/1 vlasnik. Ali ako ima puno suvlasnika pa je sve zapetljano... a takvih terena i objekata ima jakoo puno po HR.. tako da su nekretnine jako zahebane za podijeliti

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • January 31, 2021 at 11:04 AM

Ne nego imaš prevelika očekivanja od tih nekretnina.

Nekretnina, kao i svaka druga imovina, vrijedi samo onoliko koliko je netko spreman platiti za njih.

Ljudi koji imaju skupe nekretnine, a male redovne prihode, su budale pa nek se uvrijedi tko god želi.

Nema apsolutno nikakve logike, emocije na stranu, da udovica s 2 tisuće kuna mirovine živi u stanu od 80+ kvadrata na zelenom valu.

Tu jedan mjesec grijanja pojede pola godišnje mirovine, da ne spominjem druge troškove.

Ali zato ta udovica treba i može prodati taj stan za ogromne novce i odseliti u drugi dio grada gdje će si kupiti stan od 50 kvadrata, imati duplo manje režije i hrpu love sa strane. Da, ona tad neće biti 2 metra od Emirovog repa, morat će se voziti pola sata tramvajem, ali neće ni kukati da je država ovakva ili onakva.

• Ivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • January 31, 2021 at 11:12 AM

Ja nemam nikakva prevelika očekivanja, kao što sam rekla nitko nije ni zvao i pitao da bi kupio ili iznajmio (ali tko zna na koliko će to država procijeniti), a roditelji su prostor (u biti malo veća garaža) htjeli iznajmiti za 500 kn, ali za državu to vrijedi puno više i htjeli su porez obračunavati na 2000 kn. Njima bih tih 500 kn mjesečno nešto značilo i država bi nešto dobila, a ovako nitko ništa.

Ako je udovica poštenim radom zaradila taj stan i čitav život živi u tom stanu, zašto bi se ona sad pod stare dana selila u neku selendru. (zato što državi fali love, a kradu na sve krajeve)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 6:48 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

May 25, 2025 at 6:48 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani May 25, 2025 at 6:48 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago
  • Ulaganje u nekretnine na Jadranu

39 Replies, 3 years ago