Ovaj članak je potpuno promašan; koga zanima, Colliers je izbacio zadnje podatke za H1 2020 gdje se može vidjeti i ogromna razlika između traženih i realiziranih cijena, ali i ogroman pad broja transakcija, ponajprije u Zagrebu, uz zadržavanje približno jednakih cijena.
Nadalje, pravi tsunami tek dolazi kada Vlada kaže STOP svim subvencijama koje trenutno dijele. Realno, mi nismo vidjeli ni 10% krize koja se već osjeti u svijetu na stopi nezaposlenosti. Nije za usporedbu, ali u SADu je broj nezaposlenih s 5 milijuna u veljači, narastao na 36 milijuna u svibnju, odnosno 620% više nezaposlenih. Kod nas je taj broj skočio sa 139 na 158 tisuća u istom periodu, odnosno 13% više. NB: srpanj smo zatvorili na 151k...
Ono što je također zabrinjavajuće je rast NPL kredita u bankama, poglavito nenamjenskih i minusa po računima. U zadnje dvije i pol godine (do 30.6.2020.), ukupna suma nenamjenskih kredita i minusa po računima je porasla s 50,3 na 59,9 mlrd kuna, odnosno 19%. U istom periodu, količina istih tih kredita, ali nenaplativih, je porasla 31%, s 3 na 3,99 mlrd kuna. To samo znači da sva ona nenormalna potrošnja u zadnje tri godine polako dolazi na naplatu, a sve još bez jakog utjecaja korone.
Svaki porast NPL kredita i stope nezaposlenosti vodi prema povećanju broja ovršenih, bez iznimke. Što više blokiranih i ovršenih, to manja potražnja za stanovima. Što manja potražnja, to... Pa u normalnim državama to bi vodilo padu cijena, ali zahvaljujući turizmu i APNu, to se kod nas možda i neće dogoditi, iako bi po svoj logici trebalo. Jasno, onaj tko je već bio na ivici bankrota/ovrhe, nije vjerojatno ni razmišljao o kupnji stana, ali sada "neki novi klinci" dolaze na tu ivicu i prijete skokom/kreditom.
Iskreno, cijene nekretnina su apsurdno previsoke, jednostavno ih ekonomija ne prati. Hoće li to pući ove, iduće ili za pet godina, nemam pojma, ali hoće svakako.
U potpunosti se slažem sa ovime, još jedna stvar koju bi dodao a koja se ne može izraziti brojkama jer to valjda nitko ne broji. Kada sam planirao ići u kupovinu stana u Zagrebu, otišao sam u par agencija na razgovor, te na moje pitanje o balonu sa nekretninama; svaki je odgovorio isto, o tome se već priča zadnjih 10-15 godina, cijene od tad samo rastu, zašto ne bi rasle i idućih 10-15 godina.
Ako tako ekipa koja se bavi nekretninama misli, zašto tako nebi mislio i mali obični čovjek. A tu baš leži problem svih balona, neće valjda pući baš iduće godine.
U svakom slučaju ja sam svoju investiciju u taj sektor odgodio i uložio u neke druge stvari. Za sad sam prezadovoljan, kroz par godina ćemo vidjeti hoću li imati isto razmišljanje...