Nije mi jasno ovo plakanje nad ekipom koja je znala da ide u bespravnu gradnju. Kockali su se sa svojim novcima i zapravo kladili na novi val legalizacije koji nije došao (po meni nije trebalo biti niti prijašnjih). Po interijeru objekta u kojem su slikali ovu gospođu bih rekao da su imali dovoljno novaca za pristojan stan, ne izgleda baš kao objekt socijalnog slučaja. Za razliku od drugog gospodina. Međutim, neki red mora postojati, argument gradili su i drugi pa mogu i ja ne može biti prihvatljiv. Kao da nisu dovoljni problem objekti iz prethodnog vala legalizacije (koji sada jesu legalni), čiji vlasnici zahtijevaju svu silu komunalne infrastrukture, pita li itko koliko košta to provlačenje, papiri, izvlaštenja (potpuna ili nepotpuna) i drugo u usporedbi s mizernim iznosom komunalne naknade i nekog x iznosa za legalizaciju?
Nekretnine opcenito u HR
-
-
-
Kolege, zadnjih 10+ godina kamatna stopa duga je bila oko 0%. U slijedecih par godina bit ce preko 5%. Po mom misljenju, krece zamiranje trzista a potom pad koji ce nadam se i mladjima omoguciti kupnju stana, naravno tko se usudi ici u rizik....
Kamatna stopa svakako imma utjecaja na tržište, ali mislim da taj utjecaj nije presudan. Odnosno, postoje i drugi utjecaji. Ako ćemo gledati dostupnost građevinskih tvrtki i radnika u Hrvatskoj, meni se čini da to ne postoji. Država se sjetila u tri mjeseca potrošit milijarde iz Fonda solidarnosti, građevinci grade zgrade i dalje, a onda nas tek čekaju milijarde iz NPOO-a.
Nadalje, razlika u cijenama između Hrvatske i sličnih država postaje sve manje, što je logično jer smo u šengenu i imamo EU.
Moj je dojam da umirovljeni Austrijanac u Hrvatskoj može kupiti zemljište i zagraditi kuću nekoliko puta jeftinije nego u Austriji, i imati kućnu pomoć nekoliko puta jeftinije nego u Austriji.
Usto, ako se cijene nekretnina smanje, a prosječne plaće povećavaju, dolazimo do multiplikacije. Ali mislim da je kod nas još uvijek potražnja bitno veća od ponude. Ne kažem da mislim da će cijene i dalje rasti, ali mislim da neće padati. Barem ne tako brzo ili naglo. Ne bi bilo loše da počnu padati, dapače. -
Koji klinac bi Austrijanac, ako može sa svojom mirovinom pokriti troškove života, selio živjeti u Hrvatsku?
Ne postoji segment života koji je u Hrvatskoj bolji nego u Austriji. Bajke o xy sunčanih sati na nekom udaljenom otoku možeš prodavati samo na nekom turističkom sajmu; u stvarnosti radi se o mjestima koja su 10 mjeseci godišnje prazna, bez ljudi i sadržaja, gdje mnogo toga ovisi o trajektu.
Naravno, puno je ljudi koji vole i takav život, sam ih znam nekoliko. Ali da će horde europskih penzionera hrliti kod nas i kupovati nekretnine, ne vjerujem.
S druge strane, hrpa norveških penzionera provodi zime na Ibizi, kao i engleskih u Varni, gdje postoje njihovi umirovljenički domovi koji im osiguravaju sve od A do Z. Pa i Ž.
To je potpuno drugačiji koncept od ovoga da sami kupuju nekretnine.
-
skoro pa svi segmenti zivota su u hrvatskoj bolji nego u austriji kada imas para
odi djir po istri i dalmaciji pa vidi koliko stranaca ima svoje nekretnine i uzivaju kada su ovdje i jedva cekaju penziju da se presele kompletno
po selima u istri ima vise njemaca nego istrijana, a nije 45ta
-
Nije mi jasno ovo plakanje nad ekipom koja je znala da ide u bespravnu gradnju. Kockali su se sa svojim novcima i zapravo kladili na novi val legalizacije koji nije došao (po meni nije trebalo biti niti prijašnjih). Po interijeru objekta u kojem su slikali ovu gospođu bih rekao da su imali dovoljno novaca za pristojan stan, ne izgleda baš kao objekt socijalnog slučaja. Za razliku od drugog gospodina. Međutim, neki red mora postojati, argument gradili su i drugi pa mogu i ja ne može biti prihvatljiv. Kao da nisu dovoljni problem objekti iz prethodnog vala legalizacije (koji sada jesu legalni), čiji vlasnici zahtijevaju svu silu komunalne infrastrukture, pita li itko koliko košta to provlačenje, papiri, izvlaštenja (potpuna ili nepotpuna) i drugo u usporedbi s mizernim iznosom komunalne naknade i nekog x iznosa za legalizaciju?
prijedlog za novi val legalizacije je na stolu premijeru,
samo je pitanje hoće li ga pogledati prije izbora i izglasati u petak prije izborne šutnje,
bilo je negdje podataka o tome koliko su uprihodili geodeti, koliko država, ali su taj novac potrošili za druge stvari,
vjerojatno će odobriti i taj novi val u određenom periodu ili čak trajno, jer u protivnom mogu porušiti još priličan broj objekata,
evo večeras je bilo o nekoj sportskoj dvorani u Sesvetama, izgrađena prije 20 godina i još nema uporabnu dozvolu, tako je to kod nas već desetljećima, prilično neuređeno stanje hrvatskih građevina,
što se tiče infrastrukture, naravno da košta,
neki dan su nakon snijega HEPovci popravljali mrežu za par kuća u Lici, a što će, ne mogu ljude sve potjerati u gradove i stanove
-
Koji klinac bi Austrijanac, ako može sa svojom mirovinom pokriti troškove života, selio živjeti u Hrvatsku?
Ne postoji segment života koji je u Hrvatskoj bolji nego u Austriji. Bajke o xy sunčanih sati na nekom udaljenom otoku možeš prodavati samo na nekom turističkom sajmu; u stvarnosti radi se o mjestima koja su 10 mjeseci godišnje prazna, bez ljudi i sadržaja, gdje mnogo toga ovisi o trajektu.
Naravno, puno je ljudi koji vole i takav život, sam ih znam nekoliko. Ali da će horde europskih penzionera hrliti kod nas i kupovati nekretnine, ne vjerujem.
S druge strane, hrpa norveških penzionera provodi zime na Ibizi, kao i engleskih u Varni, gdje postoje njihovi umirovljenički domovi koji im osiguravaju sve od A do Z. Pa i Ž.
To je potpuno drugačiji koncept od ovoga da sami kupuju nekretnine.
Pa ako njegov šiling ovdje vrijedi dva šilinga, onda si ovdje može priuštiti duplo više nego u Austriji. Znači, može mu se dupe prati dvaput dnevno, a ne samo jednom. Za početak. Da ne govorimo o tome da može pojest dvije paštete, a ne jednu. Može jednu pojest, a jednu bacit ako mu se prohtije.
-
Ma nema se sta graditi bez dozvola, i ako se treba legalizirati onda bi to trebalo visestruko naplatiti.. da ti se ne isplati.
Ali poanta je da se isto tretira onog tko bi radio kucu sebi za zivot i drugog koji to radi kao biznis ili za prodaju dalje. A svi oni koji rade na tim planovima, lokalni šerifi, ekipa koja radi na izdavanjima dozvola, oni su direktno krivi za sve ovo sto se desava.
-
Ma nema se sta graditi bez dozvola, i ako se treba legalizirati onda bi to trebalo visestruko naplatiti.. da ti se ne isplati.
Ali poanta je da se isto tretira onog tko bi radio kucu sebi za zivot i drugog koji to radi kao biznis ili za prodaju dalje. A svi oni koji rade na tim planovima, lokalni šerifi, ekipa koja radi na izdavanjima dozvola, oni su direktno krivi za sve ovo sto se desava.
upravo je to i zaustavljeno, nema više gradnje bez dozvola, ali radi se o zatečenom stanju, koje se vuče unazad 50ak godina, a to je dug period i na velikom području je izgrađeno svega i svačega, ne radi se tu samo o kućama za stanovanje i stanovima, imate mnoge gospodarske objekte, koje su ljudi sami ili uz pomoć susjeda, rodbine i prijatelja izgradili i tko je za to sada odgovoren, tko je koga trebao prijaviti i kome, koju generaciju ili politiku bi vi proglasili odgovornim,
naravno da u tome ima i zloupotreba, ali u najvećoj mjeri se radilo o potrebi, koju je država tolerirala
da zovemo sada Jožu ili Vranju, možda koji prihvati odgovornost,
poznavajući ih, prihvatili bi najviše do drugarske kritike i to je to
-
A zbog takvog zmirenja i imamo poprilicno nekretnina u vlasnistu fizickih osoba. Ljudi su radili i stvarali. I to super nekretnine.
Sudeci po sada sadasnjim placama, cijenama i svemu oko gradnje, jako malo ce ekipe napraviti nesto novo, svoje nazalost. Hbga
-
A zbog takvog zmirenja i imamo poprilicno nekretnina u vlasnistu fizickih osoba. Ljudi su radili i stvarali. I to super nekretnine.
Sudeci po sada sadasnjim placama, cijenama i svemu oko gradnje, jako malo ce ekipe napraviti nesto novo, svoje nazalost. Hbga
ako je ovakvo stanje s vodovodom i u glavnom gradu, predmnijevam da možete to u svojem razmišljanju prenijeti na cijelu državu,
imamo mi projekat, Uređena zemlja,
samo bi trebalo možda malo dopuniti,
Uređena zemlja hahahahaha,
kao da ga je pravio bivši ministar Lovro Kuščević i pomoćnica mu žena
Najmanje 100.000 Zagrepčana i dalje nije priključeno na gradski vodovod, a muka su i nebaždareni vodomjeriHoldingova tvrtka lani je uložila 22,5 milijuna € u gradnju i krpanje mreže. Ovogodišnja računica još se utvrđuje. Iznosi na uplatnicama od travnja su sedam…www.vecernji.hr -
-
Kako je moguće da tek nakon 6g većini javnosti dođe od g do G. A APn šuti jer valjda kad se ne razgovara o problemu problem niti ne postoji. A katastrofalne posljedice promafijaških mjera APn-a bile su kristalno jasne od prvog dana.
Čestitke na komentaru ispod korisnika jgalt.
-
"Porez na nekretnine je nužan. Mi smo u europskom, ako ne i u svjetskom vrhu po bogatstvu po vlasništvu nad nekretninama."
rasteretit cijenu rada i razliku pokrit nekim tipom poreza na nekretnine
-
"Države EU morat će svake godine renovirati najmanje tri posto ukupne površine zgrada u javnom vlasništvu."
Postignut dogovor, EU želi smanjiti potrošnju struje za 11.7%PREGOVARAČI Vijeća EU i Europskog parlamenta postigli su danas privremeni politički dogovor o smanjenju konačne potrošnje energije za 11.7 posto 2030. godine.www.index.hrevo rješenja, ukinuti APN kredite i napraviti nešto sa hrpom javnih nekretnina koje se raspadaju, napuštene državne stanove dati u najam.
staviti sve pod kapu nekog javnog fonda koji će uplaćivati novce u I. stup, a ako će i mirovinci sudjelovati, dati im 49% vlasništva.
+ šta ćeš najvjerojatnije i od EU-a dobit novce za to.
kakav crni porez na nekretnine, koji je btw., lokalni porez, kad je glavni uzrok rasta cijena nerad lokalnih uhljeba koji su užasno spori u izdavanju građevinskih dozvola i usklađivanju GUP-ova sa zakonom.
naravno, dodatni je bonus to što im manjka i bilo kakve vizije urbanistički i gospodarski za razvoj 🤦
btw., na cijenu rada vam opet najviše utječe opća država sa izdavanjima za mirovinsko i zdravstveno, a na dohodak i PDV-om, koji se, očito ne misle smanjivati.
tu je porez na dohodak, a pogotovo prirez zanemariva stavka.
naravno, "stručnjaci" po raznim portalima se, po običaju, bave sitarijama, a ne širom slikom 🤦
-
kome i dalje nije jasno, evo kalkulator plaće, pa računajte.
Kalkulator plaće za 2022. godinu - Isplate.info
ima bruto I i bruto II (koji se zove ukupan trošak).
onome tko ima malu plaću, pa nije uopće ni kreditno sposoban za kupiti nekretninu, dođe mu isto hoće li mu se smanjiti porez na dohodak ili će mu se to prevaliti na naslijeđenu (porez za nekretninu - prihod jedinice lokalne samouprave) ili unajmljenu nekretninu (jer će taj trošak na njega prevaliti najmodavac).
-
ako je ovakvo stanje s vodovodom i u glavnom gradu, predmnijevam da možete to u svojem razmišljanju prenijeti na cijelu državu,
imamo mi projekat, Uređena zemlja,
samo bi trebalo možda malo dopuniti,
Uređena zemlja hahahahaha,
kao da ga je pravio bivši ministar Lovro Kuščević i pomoćnica mu žena
A ono, u glavnom gradu i na dostupnost vodovodu je cirkus da to nije sve uredno i funkcionalno..
Iako van gradova, ako nema vode, a netko zeli su napravit kucu za zivot, zasto nebi mogao.
Jbga snađi se napravi sternu kako su ljudi nekad radili, jisi imao ni vode, struje, kanalizacije i isto su zivjeli za to vrijeme ok.
Glupo je ogranicavati nekom da si napravi kucu na terenu koji ima, koji je nasljedio. Zamisli situaciju da imas teren koji se vodi kao pasnjak, livada, maslinik, imas cesto do njega i sad ti ekipa uhljeba koja određuje gdje se moze graditi ili ne, kaze e nemoze, to nije gradevna zona… mozda promjenimo kad se izgraei postojeci tereni.. naravno koje je pokupovala umrezena ekipa i onda to dila 10x skuplje. A od tebe kupi taj pasnjak, livadu, kamenjar koji ce kad uhvati prebaciti u građevinske parcele..
Opcenito je zalosno da se isto gleda gradnja prve kuce za zivot i osobnu upotrebu ili da se rade apartmani, 5.kuca, stanovi za daljnu prodaju. A onda kao neki poticaji preko APNa koji je zivi cirkus, samo da nabije cijenu kvadrata
-
Opcenito je zalosno da se isto gleda gradnja prve kuce za zivot i osobnu upotrebu ili da se rade apartmani, 5.kuca, stanovi za daljnu prodaju. A onda kao neki poticaji preko APNa koji je zivi cirkus, samo da nabije cijenu kvadrata
onima koji imaju veliku plaću ili dohodak, kako god hoćete, porez na nekretnine bi došao kao budali šamar, jer bi se samo uvećala cijena najma, a ovaj bi mogao nastaviti kao i do sada.
isto tako je zanimljivo da su baš takvi najglasniji za uvođenje porez na nekretnine, jer bi se njihov dohodak time najviše i rasteretio.
mlade obitelji my ass
-
onima koji imaju veliku plaću ili dohodak, kako god hoćete, porez na nekretnine bi došao kao budali šamar, jer bi se samo uvećala cijena najma, a ovaj bi mogao nastaviti kao i do sada.
isto tako je zanimljivo da su baš takvi najglasniji za uvođenje porez na nekretnine, jer bi se njihov dohodak time najviše i rasteretio.
mlade obitelji my ass
(Ne) Nacionalizirani predsjednički stanoviStanovi dvojice predsjednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, posljednjih su dana dodatno zagolicali pažnju hrvatske javnosti. Dok bivši predsjednik Stjepan…www.hrsvijet.netSve mi zao bivseg predsjednika
-
mlade obitelji my ass
I to je legitimno. Ako postoji progresivan porez na plaće isto tako mogao bi se uvesti progresivan i prema vrijednosti nekretnina počevši od nulte stope. I to bi bilo najpravednije.
-
mlade obitelji my ass
https://www.hrsvijet.net/index.php/kolu…jedniki-stanovi
Sve mi zao bivseg predsjednika
i tada je išlo uz potporu APN (antifašisti pokupili nekretnine)
-
I to je legitimno. Ako postoji progresivan porez na plaće isto tako mogao bi se uvesti progresivan i prema vrijednosti nekretnina počevši od nulte stope. I to bi bilo najpravednije.
progresivan porez na nekretnine ti, u nas, nikad neće proći, jer bi se onda političari i razni uhljebi prvi trebali iseliti iz svojih nekretnina i otić živit u neku nedođiju.
tako da, ako ga i uvedu, bit će po općoj stopi i izazvat će neželjene posljedice koje sam već i opisao.
tako da samo naprid
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k