1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

INA (INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:36 PM
  • Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 28, 2022 at 1:30 PM
    Quote from D_artagnan

Ćo sa tim iznosima umjesto na račun umirovljenika, mogli su preuzeti pola ZSE izdanja ^^

Oni su se radije odlučili za nekretnine. I još mnogi drugi slični njima koje ne ulove. A zašto za zaštićene tax free nekretnine o tome raspravljamo na drugim temama. One se još uvijek niti ne propuštaju kroz sita umjetne inteligencije kao što se to lagano može raditi s računima i dionicama.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 28, 2022 at 1:41 PM

ne znam baš kol.Manu koliko je tu zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju...to se tek mora dokazati a i ekipa mi se ne čini baš blesava, prije arogantna, boli ih tukija... ako je sve po zakonu, zašto bi se skrivali...ako je onda kada su nabavljali plin i npr. ptkm ili neka druga plinara nabavljali od ine po toj povlaštenoj cijeni ili pod istim ili sličnim uvjetima, nema tu zlouporabe... a to što je lik insajder, to nije zlouporaba, koga je on zlouporabio, ina je dioničko društvo, prodaje energente a "tržište" kupuje i kakva je to pravna kategorija "povlaštena" ili "niska" cijena i tko tu ima suditi osim same ine a ina, koliko znam, nije podnjela nikakvu prijavu da ju je netko nesavjesnim radom ili zloporabom povjerenja oštetio ...lik je insajserski odradio sustav, impozantno su zaradili i možemo mi tu biti zavidni do prekosutra ali ako nema oštećenog onda nema niti kaznenog djela ...

za sada imamo samo ovakve informacije kakve imamo i na osnovu toga, ja ne vidim razloga za ovakvu hajku ?(

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 28, 2022 at 2:04 PM
    Quote from barbosa 2.0

ne znam baš kol.Manu koliko je tu zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju...to se tek mora dokazati a i ekipa mi se ne čini baš blesava, prije arogantna, boli ih tukija... ako je sve po zakonu, zašto bi se skrivali...ako je onda kada su nabavljali plin i npr. ptkm ili neka druga plinara nabavljali od ine po toj povlaštenoj cijeni ili pod istim ili sličnim uvjetima, nema tu zlouporabe... a to što je lik insajder, to nije zlouporaba, koga je on zlouporabio, ina je dioničko društvo, prodaje energente a "tržište" kupuje i kakva je to pravna kategorija "povlaštena" ili "niska" cijena i tko tu ima suditi osim same ine a ina, koliko znam, nije podnjela nikakvu prijavu da ju je netko nesavjesnim radom ili zloporabom povjerenja oštetio ...lik je insajserski odradio sustav, impozantno su zaradili i možemo mi tu biti zavidni do prekosutra ali ako nema oštećenog onda nema niti kaznenog djela ...

za sada imamo samo ovakve informacije kakve imamo i na osnovu toga, ja ne vidim razloga za ovakvu hajku ?(

Ti si vlasnik koji ima firmu A u vlasništvu ali ne vodiš poslovanje nego imaš čovjeka koji to radi za tebe. Međutim taj lik ima i svoju fiktivnu firmu B s kojom posluje i firma A i koja je osnovana samo za tu svrhu i to na način da 90% marže prelije u tu svoju firmu a 10% zadrži u tvojoj i ti mu za to još daš visoku plaću i bonus iako ima bezbroj drugih firmi na tržištu s kojima bi firma A zadržala 100% dobiti. To je kazneno djelo.

Takvih primjera bilo je već u praksi i to s presudama u poslovanju s ministarstvima i s javnim poduzećima. Afera Remorker recimo. Inače bi svi to radili.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 28, 2022 at 2:26 PM

ne kolega, mislim da lik nije sam odredio/manipulirao neku povoljniju cijenu drugačiju od onog cjenika koji ina ima za mol mol, ppd ili nekog trečeg nego da se samo bočno priključio u sustav...pravo pitanje će se tek postaviti...koje cijene ina daje prije navedenima i da li se lik samo uštekao na već uhodano"isisavanje" koje uprava vrši godinama u dogovoru sa hdz-om

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 28, 2022 at 2:34 PM

I ne tvrdim da je iznos cijene njegov ali to je nebitno. Zadržao je razliku a to je ključno i za to postoje dokazi i to veliki.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 28, 2022 at 2:57 PM

Nema informacije kojoj firmi su prodali plin, kako se zove? Ili koje je ta tvrtka dalje prodala plin, to bi bili jako interesantni detalji, da se vidi šira slika 🤔

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 28, 2022 at 4:24 PM

Ovdje je ključno, a to se vidim ne spominje da li je Ina bila jedini dobavljač (a cini se da jest)? Jer da su isto radili s PPD-om ili Eon-om onda treba dokazati da se radilo o zloupotrebi mjesto pravoj i pravodobnoj procjeni, preuzimanju rizika i velikoj zaradi. Takodjer ništa ne znamo o tipovima transakcija (terminske/spot) sa ili bez zaštite i sl.

Ovako, pojednostavljeno gledano kako je do sada prezentirano, igračima je falila koja daska u glavi kad su pomislili da ih nitko neće skužiti? A mislim da im ne fali. Mislim sve je moguće, al zvuci nevjerojatno. Ovdje vjerojatno postoji mnogo dublja priča i vise (sa)učesnika od kojih su ključni povlastena kasta (drzavni poslovi-tajne sluzbe i najviša domaća i Inozemna politika i takva neka kompleksnija shema). Ili je pak “nekome” ovo bilo već dugo dopusteno pa je i ova ekipica rekla, ajmo mi složiti vlastitiu shemu!

Ne znam, al meni se nedavni događaj da je kod jednog našeg plinskog poduzetnika, carina pronašla narukvicu od pola milijuna eura (koja nije prijavljena i oporezivana posebnim porezima) i nakon toga se ništa ne dogodi, (za sada), cini kao uvod u jednu mnogo širu priču ćije je razmjere uopće trenutno teško procijeniti.

A ako svemu na kraju dodamo i nedavni bijeg Ministra financija s čela te insitiucije, a prije njega i Ministra gospodarstva (koji su po funkciji u NO INE odnosno direktno zaduženi za njezinu kontrolu, resorima kojima upravljaju) onda postaje jasnije da se cijela priča već dulje vrijeme valja iza kulisa i da se saniraju posljedice / peru ruke i uklanjaju dokazi.

A opet….

Kad se cita optužnica…. Ispada da su sve radili sami na svoju ruku?!

Problem je kako to nitko u Ini nije davno uočio? A i u MFIN i FINA-i obzirom na baze podataka kojima se tamo manipulira.

Škugor i njegov otac uzeli 482 milijuna kuna, otkriveno kolike su ‘zarade‘ i ostalih iz afere
    Od INA-e su kupovali plin po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megawat satu, a potom prodavali i do 210 eura po megawat satu
    www.jutarnji.hr
  • Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 28, 2022 at 4:45 PM

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, te rezultata suradnje s Uredom za sprječavanje pranja novca, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1975., 1978., 1969., 1963., 1947.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca.

Škugor i njegov otac uzeli 482 milijuna kuna, otkriveno kolike su ‘zarade‘ i ostalih iz afere
    Od INA-e su kupovali plin po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megawat satu, a potom prodavali i do 210 eura po megawat satu
    www.jutarnji.hr
  • Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 28, 2022 at 5:07 PM

malo mi je nelogično da nisu lovu opet uložili u diJonice Ine, mogli su dobiti još 98 kn dividende ka i ja ;(

Organiziranim djelovanjem kod društava prodavatelja plina, prijavljenom trgovačkom društvu kao kupcu neosnovano su osigurali povoljnu, fiksnu cijenu plina neovisno o promjenama cijene na energetskom tržištu . Tako kupljeni prirodni plin kontinuirano su prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom

možda sada doznamo tko još sve ima isposlovanu tu povoljnu, fiksnu cijenu plina i tko nam krade od dividende, zašto svi građani i poduzetnici nemaju tu povoljnu cijenu

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 28, 2022 at 5:10 PM
    Quote from Manu
    Quote from D_artagnan

Ćo sa tim iznosima umjesto na račun umirovljenika, mogli su preuzeti pola ZSE izdanja ^^

Oni su se radije odlučili za nekretnine. I još mnogi drugi slični njima koje ne ulove. A zašto za zaštićene tax free nekretnine o tome raspravljamo na drugim temama. One se još uvijek niti ne propuštaju kroz sita umjetne inteligencije kao što se to lagano može raditi s računima i dionicama.

Pa da, pa se pitamo tko plaća u Zagrebu starogradnju 3000 eura po kvadratu ili 5000 eura novogradnju.

Otpočetka mi je to mirisalo na pranje novca.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 28, 2022 at 5:19 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Moller

pa na koliko se postavi, ne znaš jel gore kada pljačkaju naši ili ugari

Prošla godina je bila loša kada nije bilo potražnje za naftom, ali dolaze boljeg vremena

evo da se malo podsjetimo na vrijeme kada smo još imali neke nedoumice, sada ih je barem dio otklonjen i potvrđuje staro pravilo da tržište reagira barem 6 mjeseci ranije, ovdje se to proteglo na cijelu godinu, milijardica minusa nekome je dala milijardu plusa, ah ta matematika

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 28, 2022 at 5:49 PM

Bilo kuda, afera svuda

Istraga je kažu trajala dvije godine. Jesus :/

' Bem mu miška i Inine revizore

Da baš nitko ne vidi da negdje curi. Ili tih povlaštenih kupaca ima mali milijun, pa jedan više- manje

Sve ćemo mi to na zimu platiti.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 28, 2022 at 5:51 PM
    Quote from havi

Ovdje je ključno, a to se vidim ne spominje da li je Ina bila jedini dobavljač (a cini se da jest)? Jer da su isto radili s PPD-om ili Eon-om onda treba dokazati da se radilo o zloupotrebi mjesto pravoj i pravodobnoj procjeni, preuzimanju rizika i velikoj zaradi. Takodjer ništa ne znamo o tipovima transakcija (terminske/spot) sa ili bez zaštite i sl.

Ovako, pojednostavljeno gledano kako je do sada prezentirano, igračima je falila koja daska u glavi kad su pomislili da ih nitko neće skužiti? A mislim da im ne fali. Mislim sve je moguće, al zvuci nevjerojatno. Ovdje vjerojatno postoji mnogo dublja priča i vise (sa)učesnika od kojih su ključni povlastena kasta (drzavni poslovi-tajne sluzbe i najviša domaća i Inozemna politika i takva neka kompleksnija shema). Ili je pak “nekome” ovo bilo već dugo dopusteno pa je i ova ekipica rekla, ajmo mi složiti vlastitiu shemu!

Ne znam, al meni se nedavni događaj da je kod jednog našeg plinskog poduzetnika, carina pronašla narukvicu od pola milijuna eura (koja nije prijavljena i oporezivana posebnim porezima) i nakon toga se ništa ne dogodi, (za sada), cini kao uvod u jednu mnogo širu priču ćije je razmjere uopće trenutno teško procijeniti.

A ako svemu na kraju dodamo i nedavni bijeg Ministra financija s čela te insitiucije, a prije njega i Ministra gospodarstva (koji su po funkciji u NO INE odnosno direktno zaduženi za njezinu kontrolu, resorima kojima upravljaju) onda postaje jasnije da se cijela priča već dulje vrijeme valja iza kulisa i da se saniraju posljedice / peru ruke i uklanjaju dokazi.

A opet….

Kad se cita optužnica…. Ispada da su sve radili sami na svoju ruku?!

Problem je kako to nitko u Ini nije davno uočio? A i u MFIN i FINA-i obzirom na baze podataka kojima se tamo manipulira.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-k…-afere-15240288

Display More

A da su lovu samo ostavili u toj firmi i isplacivali pametno kad im je trebalo nitko ih nebi posebno primjetio 😅, a oni si isplate na privatne račune.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 28, 2022 at 7:21 PM

evo, reko baš da vidim cijene plina 2020-2021. i cijena plina 2021 je do 05 mj bila ispod 20eur i ako je tada ugovorena terminska cijena što se inače tako i radi, koji je onda krimen te ekipe, to što se poslije dogodilo ovo ludilo cijena i ekipa zakupljeni plin u 2021 prodala po višim cijenama...pa to isto i mi tu na dionicama radimo...

ništa od ove hajke, ugovor je ugovor i ako lik dokaže da drugi inini kupci imaju takve ili sl. ugovore onda će sva ova uskokova hajka biti još jedan debakl u nizu...ma pazi molimte što oni njemu stavljaju na teret i na tome grade slučaj "svjestan očekivanog rasta cijena prirodnog plina u 2021." ?(...što frajer ima čarobni grah ili temporalni uređaj iz startreka pa vidi budučnost i napad rusije na ukrajinu 2022 za godinu dana i ovo energetsko ludilo...pa kako se to može dokazati i na osnovu toga optužiti za "zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca." X/

EU Natural Gas - 2022 Data - 2010-2021 Historical - 2023 Forecast - Price - Quote
    Natural gas futures linked to TTF, Europe's wholesale gas price, were at €340 per megawatt hour amid persistent supply fears. Russia's Gazprom said it would…
    tradingeconomics.com
  • Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 28, 2022 at 7:33 PM

Da ali on nije kupovao plin na burzi po tržišnim uvjetima. On je kupovao po fiksnoj cijeni koja je stalno bila niža od tržišne i to od kompanije u kojoj radi i zajamčenu zaradu spremao u svoju firmu.. Ova cijena od 19.5 eura je posebna priča i to je krimen uprave. Je li ta cijena možda bila smišljena za nekog drugog a on je iskoristio tek ćemo vidjeti.

Inače cijena na burzi u petak bila je 340 eura.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 28, 2022 at 7:41 PM

ma kol Manu, pa postavio sam ti link na cijene plina 2021. i ne brkati proizvođača kao ina i spot tržište ...recimo da je u 4mj 2021. napravio jednogodišnji ugovor kako i svi drugi to rade i eto posr*la ga 1000% povečanje cijene...pa što bi on trebao...a to što je otvorio tvrtku i organizirao poslovanje nije zabranjeno i ako je sklopio ugovor po istim uvjetima koje je ugovarao i sa drugim distributerima, kupcima, klijentima, onda tu nema slučaja , eventualno za otkaz a ne za uskok

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 28, 2022 at 7:48 PM

Istaknula je kako HRT doznaje da je prodajni ugovor sa tvrtkom OMS Upravljanje sklopljen u listopadu 2021., a na čelu NO Ine je bio Damir Vanđelić.

Ispitani svi osumnjičeni za malverzacije s plinom u INA-i, čeka se odluka suca
    Ispitano je svih petero osumnjičenih koje USKOK tereti da su, malverzacijama s plinom, Inu oštetili za vrtoglavi iznos. Podsjetimo, u akciji koju su jučer…
    vijesti.hrt.hr

Znači kad je cijena već bila dosta iznad 19.5 a nakon toga je još samo rasla.

Bit će zanimljivo vidjeti tko je potpisao za Inu.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 28, 2022 at 8:09 PM

Škugor se, kako neslužbeno doznajemo, danas branio kako je povoljna cijena zapravo bila poslovna politika Ine koja je plin prodavala po fiksnoj cijeni, dok su je oni koji su je kupovali prodavali po varijabilnoj.

Tvrdi kako su cijene fiksirale Inine službe te da je po istima plin prodavan i svima drugima.

Škugor se brani: 'Jeftine cijene je odredila Ina, ne ja'
    USKOK vjeruje kako su osumnjičeni zaradili gotovo 850 milijuna kuna i oštetili Inu za više od milijardu kuna
    www.telegram.hr
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • August 28, 2022 at 9:24 PM

Vuk Vuković na Fejsu

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 28, 2022 at 10:07 PM

Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju

Članak 246.

(1)Tko u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu, odluci upravne ili sudbene vlasti, pravnom poslu ili odnosu povjerenja i na taj način pribavi sebi ili drugoj osobi protupravnu imovinsku korist te time ili na drugi način onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti prouzroči štetu,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2)Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka tt pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina

https://zakonipropisi.com/hr/zakon/kazneni-zakon/246-clanak-zlouporaba-povjerenja-u-gospodarskom-poslovanju

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 4:34 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 4:34 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago