Display MoreDisplay MoreParica vise bi volio kad bi ti rekla za Crobex, nego me upoznat. Halo?! Mogao si bar presutiti. Samo bi me iskoristio. Ah... Znam ja takve...
Vidis kako gigic23 zna da je u rujnu revizija indexa, al tepa svojoj "kraljici". :)) Ah i njemu...
Malo ste me danas u'vatili u djir, al neka, zasluzila sam. :))
Pokusat cu pojasniti kako se racuna poredak dionica u Crobexu pa cete sami zakljuciti kako trenutno stoji Atpl.
Dakle, prvi uvjet je 75% trgovinskih dana u 6 mjeseci (01.03.-31.08). One koje ovaj uvjet zadovoljavaju ulaze u izracun poretka u samom Crobexu.
Atpl definitivno zadovoljava 1. uvjet. Njom se, za sada, nije trgovalo samo 1 dan.
Dionice se u Crobexu rangiraju po vaganom trzisnom udjelu, koji se sastoji od dva kriterija od kojih svaki sudjeluje sa 50%.
1. Kriterij
Udjel u free float trzisnoj kapitalizaciji: (broj izlistanih dionica pojedine dionice x FF faktor x zavrsna cijena dionice) / free float svih dionica u Crobexu
2. Kriterij
Udjel u prometu ostvarenom u unutar knjige ponuda u sestomjesecnom razdoblju = ukupan promet te dionice / ukupan promet svih dionica u Crobexu
S obzirom da je ocito da je promet Atpl jako velik vec duze vremensko razdoblje (danas je bio 1/3 prometa na burzi) te da cijena dionice stalno raste, a to su faktori koji su bitni za ova dva kriterija iznad navedena, ocito je da ce njeno mjesto u Crobexu biti prilicno visoko.
Ako ne bude nekih znacajnih promjena, mogli bi je gledati u Crobexu10 kod iduce revizije. Hint: ETF-7CRO
imam pitanje vezano za ovo: da li bi to znacilo da bi odredeni fondovi koji imaju u pravilniku/prospektu crobex 10 morali pojacano kupovati atpl u tom trenutku i da li je logicno da to dodatno podigne cijenu od rujna? Da li takvi fondovi smiju unaprijed kupovati atpl npr sada ili moraju cekati da sluzbeno postane dio tog indexa?
Vec sam jednom o ovom pisala pa Vas molim da pogledate taj post, koji sam stavila ovdje u nastavku, da se opet ne ponavljam.
Ti fondovi trenutno ne kupuju. Cekaju sluzbeno uvrstenje. Ne vjerujem da izracunavaju pa kupuju na temelju toga. Svasta se moze dogoditi da tvrtka ne bude ipak uvrstena, unatoc izracunu (eventualno pokretanje nekog od postupaka, delistiranje i dr).
Tako je, pretpostavka je da ce njihova kupovina pozitivno utjecati na likvidnost.
RE: TPNG (tankerska plovidba next generation)
[…]
Namjera mi je bila unaprijed dobronamjerno upozoriti da ce dionica izaci iz sastava Crobexa.
Informacija moze biti dobra, ako je znamo upotrijebiti i staviti u kontekst. Isprika sto nisam pojasnila u cijelosti; pogresno sam pretpostavila da se podrazumijeva pa ovom prilikom ispravljam propust.
U pravu ste, ova informacija nema veze s analizom tvrtke, ali moze imati s vrijednoscu dionice. Postoje i neki drugi faktori, osim samih FI, koje smo prisiljeni pratiti. Naime, postoje fondovi koji…