1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • June 14, 2021 at 2:50 PM
    • #5,761
    Quote from Brunos
    Quote from Kvark

Parica vise bi volio kad bi ti rekla za Crobex, nego me upoznat. Halo?! Mogao si bar presutiti. Samo bi me iskoristio. Ah... Znam ja takve...

Vidis kako gigic23 zna da je u rujnu revizija indexa, al tepa svojoj "kraljici". :)) Ah i njemu...

Malo ste me danas u'vatili u djir, al neka, zasluzila sam. :))

Pokusat cu pojasniti kako se racuna poredak dionica u Crobexu pa cete sami zakljuciti kako trenutno stoji Atpl.

Dakle, prvi uvjet je 75% trgovinskih dana u 6 mjeseci (01.03.-31.08). One koje ovaj uvjet zadovoljavaju ulaze u izracun poretka u samom Crobexu.

Atpl definitivno zadovoljava 1. uvjet. Njom se, za sada, nije trgovalo samo 1 dan.

Dionice se u Crobexu rangiraju po vaganom trzisnom udjelu, koji se sastoji od dva kriterija od kojih svaki sudjeluje sa 50%.

1. Kriterij

Udjel u free float trzisnoj kapitalizaciji: (broj izlistanih dionica pojedine dionice x FF faktor x zavrsna cijena dionice) / free float svih dionica u Crobexu

2. Kriterij

Udjel u prometu ostvarenom u unutar knjige ponuda u sestomjesecnom razdoblju = ukupan promet te dionice / ukupan promet svih dionica u Crobexu

S obzirom da je ocito da je promet Atpl jako velik vec duze vremensko razdoblje (danas je bio 1/3 prometa na burzi) te da cijena dionice stalno raste, a to su faktori koji su bitni za ova dva kriterija iznad navedena, ocito je da ce njeno mjesto u Crobexu biti prilicno visoko.

Ako ne bude nekih znacajnih promjena, mogli bi je gledati u Crobexu10 kod iduce revizije. Hint: ETF-7CRO

Display More

imam pitanje vezano za ovo: da li bi to znacilo da bi odredeni fondovi koji imaju u pravilniku/prospektu crobex 10 morali pojacano kupovati atpl u tom trenutku i da li je logicno da to dodatno podigne cijenu od rujna? Da li takvi fondovi smiju unaprijed kupovati atpl npr sada ili moraju cekati da sluzbeno postane dio tog indexa?

Display More

Vec sam jednom o ovom pisala pa Vas molim da pogledate taj post, koji sam stavila ovdje u nastavku, da se opet ne ponavljam.

Ti fondovi trenutno ne kupuju. Cekaju sluzbeno uvrstenje. Ne vjerujem da izracunavaju pa kupuju na temelju toga. Svasta se moze dogoditi da tvrtka ne bude ipak uvrstena, unatoc izracunu (eventualno pokretanje nekog od postupaka, delistiranje i dr).

Tako je, pretpostavka je da ce njihova kupovina pozitivno utjecati na likvidnost.

RE: TPNG (tankerska plovidba next generation)

[…]

[…]

Namjera mi je bila unaprijed dobronamjerno upozoriti da ce dionica izaci iz sastava Crobexa.

Informacija moze biti dobra, ako je znamo upotrijebiti i staviti u kontekst. Isprika sto nisam pojasnila u cijelosti; pogresno sam pretpostavila da se podrazumijeva pa ovom prilikom ispravljam propust.

U pravu ste, ova informacija nema veze s analizom tvrtke, ali moze imati s vrijednoscu dionice. Postoje i neki drugi faktori, osim samih FI, koje smo prisiljeni pratiti. Naime, postoje fondovi koji…
    Kvark
    February 10, 2021 at 6:47 PM
  • BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 14, 2021 at 2:51 PM
    • #5,762

Kupnja je jaka na ovoj razini, ali i prodaja. Tko je jači?

Da nema te ATPL, ostatak burze može na kolektivni

godišnji, jer se ništa drugo ne dešava :/ :sleeping:

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 14, 2021 at 2:55 PM
    • #5,763
    Quote from BudFox

Kupnja je jaka na ovoj razini, ali i prodaja. Tko je jači?

Da nema te ATPL, ostatak burze može na kolektivni,

jer se ništa drugo ne dešava.

a baš se netko zainteresirao za burzu, izgleda je p.p.z.io na ovakav promet pa diže prosjek

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • June 14, 2021 at 3:06 PM
    • #5,764

čudna trgovina danas prije i nakon objave rastućeg BDI-a, netko procjepljuje velikim količinama sve željne doza. Nadam se da ne ide još koji val...ili se malo ipak nadam.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 14, 2021 at 3:14 PM
    • #5,765
    Quote from tomoto
    Quote from trial

Ako se danas objavi BDI na 3.000 bodova (a mogao bi), bit će to ozbiljan dodatni poguranac dionici.

Da, danas će biti još u plusu. Ali od sutra vjerojatno okreće u lagani minus...

Ne bih se složio.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ne/2276995.aspx

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 14, 2021 at 3:59 PM
    • #5,766

Evo ga na 2.949 bodova. Rast od dobrih 3 %.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • June 14, 2021 at 6:03 PM
    • #5,767
    Quote from Sheriff

Dobro je da se u zajednici počelo pričati o izlazu.

90% postova su neke informacije koje i dalje daju strong bull perspektivu.

No dosta nas misli ili nemisli isto o izlazu. Neko si je zadao cifru za izlazak, neko kada počne promjena supply/demand ravnoteže itd.

No svi misle izać, ne znam tko čak i u ovom trenutku misli da npr 5-6 god dugoročno je "mudro" provesti u brodaru. BDI je volatilna životinja, brodari trebaju maximizirati ovakve trenutke i čuvati pare za loše dane, ubosti koji brod. To im garantira opstanak. I ja bi rađe dividendu, večinski je isto investitor. Možda ovakav trenutak čeka godinama, zato je i ulazio.

Koje su vaše vizije izlaska?

Osobno, na tjednoj bazi balansiram kolicinu jer se slijepo drzim pravila da mi pozicija ne smije preci 30%...nikad nemam egzaktan target izlaska...

Cijenu svega pa i vozarina definira iskljucivo ponuda i potraznja...

O potraznji za bulk sektorom ne znam skoro nista...citam clanke, pratim forum i zdravoseljacki razmisljam...po svim dostupnim podacima potraznja bi trebala rast (sto pokazuje i rast cijena sirovina), Indija bi trebala postat ozbiljan igrac, USA najavljuje infrastrukturne projekte, Kina se ubrzano razvija i potreba za sirovinama bi trebala rast i sigurno nece samo gledat sa strane kako USA trpa u infrastrukturu, tu je i rast globalnog BDP-a, helikopterski novac i inflacija, itd...itd...ukratko, potraznja ce rast, a stopa rasta ce ovisit o beskonacnim politicko/ekonomskim varijablama...ali ce rast...

Ponudu je puno lakše pratit...

Trenutni orderbook je 5,8% postojece flote, i iz mjeseca u mjesec pada i trenutno je na na ATL-u (all time low)...

Od 2007., oko 80% brodogradilista je zatvoreno (ima članak, ne da mi se kopat😀), a ostala prezivjela brodogradilista pune knjige narudzbi kontenjerasima...

Bilance bulk firmi su devastirane te trenutno nemaju financijskih kapaciteta za narucivanje novogradnji, a ni zainteresiranih kreditora...

Obzirom da je vremenski rok od odluke o narudzbi novih brodova do same isporuke poprilicno dug (odokativno, sigurno vise od godinu (i pol) dana) znacajniji rast bulk novogradnji nije realno ocekivat prije 2024. godine...

Za mene, najvazniji dio na strani ponude je da ne postoji mogucnost kratkorocnog utjecaja na ponudu...to znaci da je sljedece minimalno dvije godine ponuda u "banani" i nema joj pomoći...do znacajnijih promjena na strani ponude (zbog ogranicenih financijskih kapaciteta bulk kompanija i ogranicenih kapaciteta brodogradilista) proci ce barem 5 godina...IMHO

Uz ovako nizak orederbook i nemogucnost kratkorocnog utjecaja na strani ponude potraznja i ne treba bit iznad prosjecna da bulkovi plove u plusu...

Siguran sam da ce bulk sektor plovit u plusu barem do 2025. godine...a koliki ce plus biti ovisit ce iskljucivo o kretanju potraznje

I.B. je, kao i mi, samo investitor (ali puno veci) i sigurno razmislja o strategiji izlaska...jedini nacin da izadje s tolikom kolicinom je da ATPL postane dividendna dionica (kao i RIVP kad je poceo izlazit) i zato mislim da ce vec dogodine ATPL isplatit simbolicnih 10kn po dionici...smatram i da se nece ic u pomladjivanje flote vec ce se vecina viska love isplacivat kroz divku...jer ipak je nama (pa i I.B.) bitnija vlastita korist od dobrobiti drustva...

Zbog svega navedenog, umorni moreplovci, pripremite se za brojanje dolara🤟🤟🤟...

• Vergilije
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    1,080
    • June 14, 2021 at 8:08 PM
    • #5,768

Nije većinskom potrebna neka posebna strategija izlaska, uz buduće parametre kakve ste naveli dovoljno je oglasiti prodaju i naći će se neki domaći ili strani fond koji bi ga isplatili. Meni je zanimljivo što će napraviti osim dividende, primjerice moguće su dokapitalizacije radi kupnje novih brodova, strateško partnerstvo s nekim većim, krupne stvari koje bi značajno povećale vrijednost firme i naravno njegovog udjela. Jer u pozitivnom okruženju kakvo je trenutno IB ima i škare i sukno, a svi ostali se šlepamo na valu 🙂

2+2=4

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • June 14, 2021 at 8:25 PM
    • #5,769
    Quote from NaBiduAsku

čudna trgovina danas prije i nakon objave rastućeg BDI-a, netko procjepljuje velikim količinama sve željne doza. Nadam se da ne ide još koji val...ili se malo ipak nadam.

meni uopće nije čudna trgovina danas...promet je bio pristojan, iako ne osobito velik, ali trend je i dalje up-RSI je ušao u pregrijano područje, cijena je još iznad Bollingera...očekivao sam zericu više top cijene, prije ispuhavanja (obzirom na obilne bikovske pripreme ovdje u zadnja dva dana) ali nije bitno, oprezno nastavljamo u revijskom tonu - šport i glazba 8)

intraday - malo smo zaronili ispod MA10, ali rastući MA 20 još drži vodu..znači izgleda izlaze samo drhtave ručice, dok veliki još ne.. ;)

oligarhija

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • June 14, 2021 at 8:38 PM
    • #5,770

Da zgodno je uočiti Top 10 po prometu

ATPL 2.234.048

Ostali 2.504.323

Zaista nije osobito velik. Inace zanimljivo da je od 03.05 do danas promet sa ATPL 40 133.431 kn mil kn. :)

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • June 14, 2021 at 8:50 PM
    • #5,771
    Quote from Parica

...

Od 2007., oko 80% brodogradilista je zatvoreno (ima članak, ne da mi se kopat😀), a ostala prezivjela brodogradilista pune knjige narudzbi kontenjerasima...

Bilance bulk firmi su devastirane te trenutno nemaju financijskih kapaciteta za narucivanje novogradnji, a ni zainteresiranih kreditora...

Obzirom da je vremenski rok od odluke o narudzbi novih brodova do same isporuke poprilicno dug (odokativno, sigurno vise od godinu (i pol) dana) znacajniji rast bulk novogradnji nije realno ocekivat prije 2024. godine...

..

Display More

..koja trenutno (preživjela) brodogradilista u HR pune knjige narudžbi kontenjerašima...možeš li komentirati malo detaljnije? Lp

oligarhija

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • June 14, 2021 at 9:08 PM
    • #5,772
    Quote from bubimir
    Quote from Parica

...

..

Display More

..koja trenutno (preživjela) brodogradilista u HR pune knjige narudžbi kontenjerašima...možeš li komentirati malo detaljnije? Lp

Display More

nisam paricin odvjetnik ali siguran sam da je mislio na svjetska brodogradilišta jel bio je nedavno članak o tome na dry bulk temi......

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • June 14, 2021 at 9:14 PM
    • #5,773
    Quote from hugh

nisam paricin odvjetnik ali siguran sam da je mislio na svjetska brodogradilišta jel bio je nedavno članak o tome na dry bulk temi......

hvala..ima ih u nas još živučih, bolje reći preživjelih..VL - cca znamo što radi, a za 3. maj nisam siguran...transparentnost im očito nije prioritet na listi izvrsnosti X(

oligarhija

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • June 14, 2021 at 9:45 PM
    • #5,774
    Quote from bubimir
    Quote from hugh

hvala..ima ih u nas još živučih, bolje reći preživjelih..VL - cca znamo što radi, a za 3. maj nisam siguran...transparentnost im očito nije prioritet na listi izvrsnosti X(

VL je remontno brodogradiliste... velika je to razlika...mislio je na trendove u svijetu siguran sam i ja u to... poskupjela je sirovina tako da nije ni u kineza vise jeftino napraviti brod

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 14, 2021 at 10:03 PM
    • #5,775

Nema toliko novogradnje u iduce dvije godine pa ce brodarine samo rasti, vecinu novogradnje odnijet ce kontejneri, to i je razlog ovolikog optimizma, uz globalni oporavak.

• tomoto
    Početnik
    Reakcija primljeno
    13
    • June 14, 2021 at 10:05 PM
    • #5,776

Što se to vani događa sa brodarima?? Svi redom u velikim minusima...

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • June 14, 2021 at 10:21 PM
    • #5,777
    Quote from KicanCRO

Nema toliko novogradnje u iduce dvije godine pa ce brodarine samo rasti, vecinu novogradnje odnijet ce kontejneri, to i je razlog ovolikog optimizma, uz globalni oporavak.

Delivery Year by Size

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • June 14, 2021 at 10:24 PM
    • #5,778
    Quote from tomoto

Nema nekih posebnih vijesti, danas su preko bare odlucili malo igrati potapanje brodova. Takav je (usa) market :rolleyes:

• tomoto
    Početnik
    Reakcija primljeno
    13
    • June 15, 2021 at 8:21 AM
    • #5,779
    Quote from looserst

Nema nekih posebnih vijesti, danas su preko bare odlucili malo igrati potapanje brodova. Takav je (usa) market :rolleyes:

Nadam se, jer koliko vidim padali su između 3 i 11 %.

Bojim da bi moglo i kod nas doći do malog hlađenja, vidjeti ćemo....

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 15, 2021 at 8:51 AM
    • #5,780
    Quote from tomoto

To su samo sitne oscilacije unutar kontinuiranog rasta cijena otpočetka godine. Ništa zabrinjavajuće.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:06 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. goranlagea

May 23, 2025 at 4:06 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 473

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:39 PM
    2. Odgovora
      473
      Pregleda
      204k
      473
    3. All

May 23, 2025 at 3:39 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 2:37 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:37 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

goranlagea May 23, 2025 at 4:06 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 23, 2025 at 2:37 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago