1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • June 12, 2021 at 11:18 PM
    • #5,721
    Quote from Junak
    Quote from looserst

Hipotetski...dode do 520, izade izvjesce sa 40 milja dobiti, bdi je na 3200 sa tendencijom rasta i ti sutra prodajes?

u tom slucaju ne, nisam robot, ali svaki rast nekad mora stati, a racunati da ce nesto u ovom iznimno volatilnom sektoru trajati 2 godine je po meni ludilo. Dovoljno je samo viditi povijest BDIa i onda skuziz da godisnja najveca i najmanja razina su po nekoliko puta udaljene...

ali idemo do 500, 520 pa cemo viditi dalje....

Ma iskreno najvise me zanima kako si dosao do 525? Ako nije TA a izgleda da nije :/

hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • June 12, 2021 at 11:22 PM
    • #5,722
    Quote from pod_zidom
    Quote from maratonac

Ljudi se više boje rasta nego pada. Nevjerojatno je to da se ljudi uplaše jer je nešto tobože puno raslo (npr. 100%) i ne vjeruju da može rasti još i puno više.

Mnogi izlaze jer eto, ne može neka dionica cijelo vrijeme rasti, mora se malo i korigirati. Najčešće promaše taj trenutak kada izaći, pa onda više ni ne ulaze u dionicu iz straha jer je eto kao previše rasla pa se boje da će baš ući u trenutku kad će krenuti kakva eventualna korekcija. Takvih će bit ovdje najviše.

Doista mislim da nema ovdje puno investitora koji su svjedočili, a da su imali dionicu, rastu kakav smo imali tijekom 2007. godine.

Brodari su dionice gdje je volatilnost najveća, cikličnost posebno izražena. Dionica je doslovna u blatu već 13 godina. I ok, ljudi se boje da će se i sad dogodit nakon par mjeseci rasta neka kvaka i da će opet gledati film koji gledaju unatrag 10 ili više godina. Vozarine su visoke, ali eto, rijetko tko vjeruje da je moguće da se održe na ovakvim visokim razinama tijekom 2 ili više godina. I to je razlog zašto se ljudi tako ponašaju i kad je u pitanju ulaganje u ovu dionicu. Skeptični su jer su navikli na pad i samo pad ko magarac na batine. I stalno su u nekom strahu ako su u dionici.

Najveći problem takvima će biti ako će zaigrati film koji nisu dosad gledali, a kakav je igrao davne 2007. godine. Mnogi će bit izuveni iz cipela. Jer ako vozarine nastave s rastom ili se zadrže samo na ovim razinama tijekom iduće 2-3 ili više godina, siguran sam da će malo ljudi s ovog foruma dočekati razine na koje će otići cijena dionice ATPL. A upravo će takvi daleko najviše profitirati.

Samo ste zaboravili reći da je poslije 2007. došla 2008.. A ta nije bila baš lijepa.

Display More

da, fuj ta 2008. tad se dionicu moglo prodavati od 3500 kn početkom godine pa sve do 1300 sredinom desetog mjeseca 2008.......s tim da su dnevne protrgovane količine dionica također bile relativno velike kao i sada......s obzirom da sad vozarine idu u suprotnom smjeru nego tada, mislim da ćemo svi koji imamo atpl i oni koji će ju tek imati, biti veoma sretni i sa 1300 a najstprljiviji možda dočekati i puno veće cijene od toga da ne kažem i napad na novi ath jel to sad izgleda ludo ali nikad ne reci nikad......isto tako netreba u tom slučaju zanemariti i dividendu koja bi tada bila 10 i više % u odnosu na trenutnu cijenu dionice......ali polako......step by step.......skočili smo,rekli hop i idemo dalje......

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • June 13, 2021 at 12:35 AM
    • #5,723

Iz dana u dan svi gledamo kretanje vozarina, ali ih vecina zaboravi stavit u kontekst troskova...

Prema izvjescu (2018 i Q12021) breakeven (BE) po brodu je oko 11k USD/d, ma neka bude 13k USD (sto nitko na svijetu nema; kad je beg bio cicija🤪)...za one koji neznaju, BE iskazuje iznose SVIH dnevnih troskva broda...

Ako uzmemo da prosjecne vozarine ostanu na ovim razinama cca. 30k USD/d, to znaci da svaki brod dnevno zaradi (cista neto dobit jer u shippingu nema poreza na dobit) oko 17k USD, odnosno 105k kn...

Neka 5 pnmx i 1 supra koje su na petogodisnjem TC voze pet godina na 0, sto je jako, jako malena vjerojatnost...ostaje nam "samo" 6 brodova koje dnevno zaradjuje 630k kn...

Nek je godisnja uposlenost flote oko 90% (inace je oko 97%), ATPL ce u godinu dana zaradit oko 215 mil kn...

Cisto za informaciju, razlika od 2k USD/d za koju sam povecao BE godisnje, za samo 6 brodova, iznosi oko 25 mil kn...odnosno svaki dan/tjedan kad vozarine narastu 2k USD budite svjesni da to znaci povecanje godisnje neto dobiti oko 25 mil kn (i to na "samo" 6 brodova)...ili povecanjem prosjecne godisnje uposlenosti flote na 95% razlika u neto dobiti je oko 13 mil kn...

A ako zelite realniju sliku, ove brojke pomnozite sa 1,5x jer cisto sumnjam da ce ovih 6 brodova na petogodisnjem TC -u vozit na 0 sljedecih 5 godina...kladio bih se da imaju indeksirane vozarine (cak je kolega Status to dobro obradio u jednom postu)...

Ovo je racunica bez ikakvog buduceg rasta, odnosno pokazuje sadasnju vrijednost vozarina ako se zadrze na ovim razinama sljedecu godinu/dvije...

Koliko god nama BDI trenutno izgledao visok, ipak je on samo 3k, to jesu visoko profitabilne razine, ali daleko od ludnice i euforije...a nakon 13 godina valjanja u blatu, uz ovakav orderbook i uz cinjenicu da su ove vozarine postignute u tradicionalno "losim" kvartalima, mora doc i euforija...to dokazuje i proslost, ali i zdrav razum...

Kako bilo kupovao sam i u cetvrtak i u petak...i stalno imam osjecaj da ne mozes fulat kod kupnje, po koliko god kupis, za mjesec dva ce cijena bit veca...

P.s. na odmoru sam pa pijem (i pisem) vise nego bi trebao🙈🙈🙈

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • June 13, 2021 at 8:33 AM
    • #5,724
    Quote from pod_zidom
    Quote from maratonac

Ljudi se više boje rasta nego pada. Nevjerojatno je to da se ljudi uplaše jer je nešto tobože puno raslo (npr. 100%) i ne vjeruju da može rasti još i puno više.

Mnogi izlaze jer eto, ne može neka dionica cijelo vrijeme rasti, mora se malo i korigirati. Najčešće promaše taj trenutak kada izaći, pa onda više ni ne ulaze u dionicu iz straha jer je eto kao previše rasla pa se boje da će baš ući u trenutku kad će krenuti kakva eventualna korekcija. Takvih će bit ovdje najviše.

Doista mislim da nema ovdje puno investitora koji su svjedočili, a da su imali dionicu, rastu kakav smo imali tijekom 2007. godine.

Brodari su dionice gdje je volatilnost najveća, cikličnost posebno izražena. Dionica je doslovna u blatu već 13 godina. I ok, ljudi se boje da će se i sad dogodit nakon par mjeseci rasta neka kvaka i da će opet gledati film koji gledaju unatrag 10 ili više godina. Vozarine su visoke, ali eto, rijetko tko vjeruje da je moguće da se održe na ovakvim visokim razinama tijekom 2 ili više godina. I to je razlog zašto se ljudi tako ponašaju i kad je u pitanju ulaganje u ovu dionicu. Skeptični su jer su navikli na pad i samo pad ko magarac na batine. I stalno su u nekom strahu ako su u dionici.

Najveći problem takvima će biti ako će zaigrati film koji nisu dosad gledali, a kakav je igrao davne 2007. godine. Mnogi će bit izuveni iz cipela. Jer ako vozarine nastave s rastom ili se zadrže samo na ovim razinama tijekom iduće 2-3 ili više godina, siguran sam da će malo ljudi s ovog foruma dočekati razine na koje će otići cijena dionice ATPL. A upravo će takvi daleko najviše profitirati.

Samo ste zaboravili reći da je poslije 2007. došla 2008.. A ta nije bila baš lijepa.

Display More

Dobro jutro, ta 2008 me dobro koštala bio početnik na burzi, izašao s burze s velikim minusom i vratio se 2020. Zato nekada i postavljam za Vas koji pratite burzu dugo, glupa pitanja., Nakon 2008 sada pušem i na hladno. Nekada mi je dovoljan dobronamjeran savjet da da potvrdim ili nepotvrdim svoje razmišljane.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • June 13, 2021 at 9:10 AM
    • #5,725
    Quote from tento
    Quote from pod_zidom

Dobro jutro, ta 2008 me dobro koštala bio početnik na burzi, izašao s burze s velikim minusom i vratio se 2020. Zato nekada i postavljam za Vas koji pratite burzu dugo, glupa pitanja., Nakon 2008 sada pušem i na hladno. Nekada mi je dovoljan dobronamjeran savjet da da potvrdim ili nepotvrdim svoje razmišljane.

Kolega, to je sve ok. I ja sam se spalio 2008 jer nisam izasao na vrijeme. Itekako.

Medjutim, ovo sad je pocetak ciklusa. Nesto kao 2004-2005. Sad ste na vrijeme usli.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • June 13, 2021 at 9:22 AM
    • #5,726

Parica Nekidan smo ja I friend na pivi isto tako razglabali gdje da izadjemo iz dione , jeli to 500 , 600 kuna ? Jer velike cifre i zarada na racunu čovjeka tjeraju da razmišlja o prodaji.

I onda nakon 5 ture nešto tako slično računamo, s tim da smo mi računali da I ovih 6 preostalih brodova ne voze za papar I sol, friend se skoro zagrcnuo od cifre koju smo dobili, i to popriličnom prostoseljackom računicom. Onda sam za kraj sjetio se da postoji I ona famozma revalorizacija imovine , nešto slično što je već jednom radjeno kad su smanjili vrijednost brodova, samo što bi ovaj put bilo suprotno . Tu je počela prica o divki , a noć smo završili ispod stola , sretni ko bebe, odlucni da se nećemo zadovoljiti sa pišljivih 600 kuna po dioni . E sad , jesmo li bili previše euforicni , ili previše pijani , neznam . Al znam da je bio good feeding.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • June 13, 2021 at 10:18 AM
    • #5,727
    Quote from tento

Kolege opet ozbiljno pitanje za znalce, molim pomoć. U razmišljanju sam, da ono što sam napravio s ptk(prodao i kupio atpl ) isto napravim s tpng. Što me muči, razina kada sam kupovao atpl od 270 pa nadalje, a danas je puno viša. Molim Vaše mišljenje.

većinu nas muče ista pitanja! za prve dvije kupnje atpl prodao sam upravo tankersku i vodio pomalo žestoku debatu sa fanovima tpng o tom potezu. za sada se pokazalo da je to bio odličan potez! atpl plus točno 100% (prvih dviju kupnji), a tnpg minus 10%. kasnije prodavao neke manje pozicije (ne pod moraš), pa mi cijena pobjegla na 289 kn. zadnja kupnja 325 kn.

i sam si postavljam pitanje da li kupovati i dalje?

kako nemam štampariju doma kao kolega milo :) X( , ozbiljno razmišljam kratiti pozicije poput adrs, podr i sl. uz likvidaciju još nekih manjih ne toliko atraktivnih (ali potentnih) pozicija i DA, JOŠ KUPOVATI!!! zašto???

sa kompletnom pozicijom atpl sam u plusu nekih 75% za manje od tri mjeseca i to mi pruža priličnu sigurnost da investicija neće ići u minus!!! iako me pomalo i plaši ovaj brzi rast cijene. ali kada pročitam zadnjih desetak stranica teme, za sada sve izgleda više nego dobro! a i FI je za mjesec i pol dana, pa ćemo svi znati puno više.

eto, ako sam pomogao...

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • June 13, 2021 at 12:32 PM
    • #5,728

Dobro je da se u zajednici počelo pričati o izlazu.

90% postova su neke informacije koje i dalje daju strong bull perspektivu.

No dosta nas misli ili nemisli isto o izlazu. Neko si je zadao cifru za izlazak, neko kada počne promjena supply/demand ravnoteže itd.

No svi misle izać, ne znam tko čak i u ovom trenutku misli da npr 5-6 god dugoročno je "mudro" provesti u brodaru. BDI je volatilna životinja, brodari trebaju maximizirati ovakve trenutke i čuvati pare za loše dane, ubosti koji brod. To im garantira opstanak. I ja bi rađe dividendu, večinski je isto investitor. Možda ovakav trenutak čeka godinama, zato je i ulazio.

Koje su vaše vizije izlaska?

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • June 13, 2021 at 2:31 PM
    • #5,729

Ja sigurno ove godine ne izlazim više.. samo ulazim, ito već sutra....😀

• Sony
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    262
    • June 13, 2021 at 2:31 PM
    • #5,730
    Quote from Sheriff

No dosta nas misli ili nemisli isto o izlazu. Neko si je zadao cifru za izlazak, neko kada počne promjena supply/demand ravnoteže itd.

No svi misle izać, ne znam tko čak i u ovom trenutku misli da npr 5-6 god dugoročno je "mudro" provesti u brodaru. BDI je volatilna životinja, brodari trebaju maximizirati ovakve trenutke i čuvati pare za loše dane, ubosti koji brod. To im garantira opstanak. I ja bi rađe dividendu, večinski je isto investitor. Možda ovakav trenutak čeka godinama, zato je i ulazio.

Ulaz na 190 kn,nemora više ići gore samo da tako ostane još oko godine dana da nemoram platiti porez,,već sam duplirao cijenu ćak i više, što je bio cilj na početku ali sad se sve mijenja i neću izlaziti jer vjetrovi pušu u pravom smjeru.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • June 13, 2021 at 2:45 PM
    • #5,731
    Quote from Sony
    Quote from Sheriff

Ulaz na 190 kn,nemora više ići gore samo da tako ostane još oko godine dana da nemoram platiti porez,,već sam duplirao cijenu ćak i više, što je bio cilj na početku ali sad se sve mijenja i neću izlaziti jer vjetrovi pušu u pravom smjeru.

Display More

Ide to gore jos silovito. Brat mi je direktor u jednoj firmi u NL, radi s brodarima, koristi njihove usluge, vesele se jako kaze, jos barem godinu i pol rasta se ocekuje.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • June 13, 2021 at 4:04 PM
    • #5,732
    Quote from Milo

Odluka je pala, poslušaću tullwaya, i ja ponovo ulazim :)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • June 13, 2021 at 5:14 PM
    • #5,733
    Quote from Junak
    Quote from looserst

Hipotetski...dode do 520, izade izvjesce sa 40 milja dobiti, bdi je na 3200 sa tendencijom rasta i ti sutra prodajes?

u tom slucaju ne, nisam robot, ali svaki rast nekad mora stati, a racunati da ce nesto u ovom iznimno volatilnom sektoru trajati 2 godine je po meni ludilo. Dovoljno je samo viditi povijest BDIa i onda skuziz da godisnja najveca i najmanja razina su po nekoliko puta udaljene...

ali idemo do 500, 520 pa cemo viditi dalje....

Vjeruj mi da je bilo ludilo 2007. Ocekivati da ce par i kaljuža trajati 13 godina !!! Ja sam vec 2016. Mislio da ce se poceti ovo desavati i tada sam najvecu kolicinu skupio,.... a da je sad puno narasla u zadnjih 2-3 mjeseca??? Pa prije bi rekao da je bepotrebno pata na te razine, ali to je trzista kapitala... pogotovo HR trziste kapitala 😏.

Kako su kolege napisali i ja mislim da je sad vrijeme za biti pohlepan i strpljiv malo duze razdoblje 😎

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • June 13, 2021 at 5:18 PM
    • #5,734

Da li itko zna koliko teže u tonama, brodvi atlanske?

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • June 13, 2021 at 5:24 PM
    • #5,735

Flota Atlantske plovidbe sastoji se od 12 brodova izgrađenih u brodogradilištima najviše svjetske klase i prosječne starosti 9,9 godina. Sastav naše flote vrlo je raznolik, krećući se od brodova Handymax (2), Supramax (5) do Panamax (5) brodova i ima ukupni kapacitet više od 750.000 DWT.

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • June 13, 2021 at 5:29 PM
    • #5,736

Kolega hvala na informaciji, ali mene zanima kolko teže metala, kad bi sad išli u rezalište ili kad bi se gradili novi...jer sad je željezo 15kn 1 kg, a prije nove godine je bilo 7kn..

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • June 13, 2021 at 5:52 PM
    • #5,737

Da ne bi bilo nikakve zabune moram reći ovo: 2008. sam spomenuo slučajno i slučajno na ovoj temi. Nemam ATPL, niti druge brodare, ne nagovaram na izlazak ili ulazak. Površno pratim situaciju oko brodarskih kompanija.

Valjda me još uvijek žulja sve što se događalo te 2008. godine.

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • June 13, 2021 at 5:52 PM
    • #5,738
    Quote from Milo

Kolega hvala na informaciji, ali mene zanima kolko teže metala, kad bi sad išli u rezalište ili kad bi se gradili novi...jer sad je željezo 15kn 1 kg, a prije nove godine je bilo 7kn..

I koliko bakrenih djelova imaju ako moze... nadam se da se salite sa tim pitanjima

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • June 13, 2021 at 5:55 PM
    • #5,739
    Quote from Milo

Izrezati brod koji je odslužio svoje košta puno više nego što vrijedi čelik od kojeg je brod sagrađen. Mislim da je to odgovor na pitanje.

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • June 13, 2021 at 7:59 PM
    • #5,740
    Quote from tento
    Quote from Milo

Odluka je pala, poslušaću tullwaya, i ja ponovo ulazim :)

Izostavio kolegu 5.elementa. Hvala kolegama na savjtima. Od sutra u kupovinu, možda se dogodi da kompeziram 2008.🤔

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 10:23 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 23, 2025 at 10:23 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 23, 2025 at 10:23 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago