1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 11, 2021 at 12:27 PM
    • #2,621

Kratko i jasno: ide upravo ono sto sam govorio cijelo vrijeme, sjajna godina.

Narasti ce znacajno potraznja, a ponuda malo ili cak negativno. Ovo drugo je sasvim moguce ako se nastavi ovako visoka cijena rudace i celika, ili ako jos dodatno naraste, sto bi onda u kracem roku potpuno zakocilo i novi orderbook.

Cini se da zakuhava savrsena oluja koja bi mogla odvesti brodare na nevjerovatne razine.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • January 11, 2021 at 12:36 PM
    • #2,622

Demand remains good across all locations, and as we head over the USD 450/LDT mark, many owners are now tempted to sell for recycling, despite some impressive charter rates being seen in different sectors.

How much longer some of these firmer rates last, remains to be seen. However, with BWTS set to be installed on a whole raft of vessels, expect another busy year in recycling markets. https://www.hellenicshippingnews.com/gms-week-02-st…an-to-continue/

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • January 11, 2021 at 12:55 PM
    • #2,623

Gdje su skeptični kolege? Sumnjam da ijedan od njih volontira na području Gline i Petrinje. Volio bih čuti i vaše mišljenje u ovim teškim trenucima za vas. Hvala.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • January 11, 2021 at 1:49 PM
    • #2,624
    Quote from maratonac

Gdje su skeptični kolege? Sumnjam da ijedan od njih volontira na području Gline i Petrinje. Volio bih čuti i vaše mišljenje u ovim teškim trenucima za vas. Hvala.

Nisam u Petrinji ni Glini vec na moru jer imam malo dijete pa smo otisli iz potresnog podrucja.

Nemam sto reci sto nisam i prije.

Kompanija je u teskom stanju. Ove godine ce imati minus iz poslovanja 50 milijuna kuna. Previsoke kamate im onemogucavaju da smanje zaduzenost.

Nisam shvatila u kojoj fazi je projekt Batala ili je prodan?

Nadam se da ce ova godina biti bolja za dry bulk. Ne smatram da ce ovaj porast vozarina sada biti stabilan, mozda jos 2 tjedna, a onda ce BDI padati prema kineskoj NG. Vozarine ce vjerojatno rasti od proljeca prema ljetu i ova godina ce biti znacajnije bolja od prethodne.

Vec sam napisala a to i dalje smatram da je ATPLu potrebna dokapitalizacija, ako ikada opet zele biti jaka firma.

Smatram da se u ovakve dane moze zaraditi trejdom za burek, ali se i bojim da to koristi i glavni dionicar da prodaje dionice malima.

• alias
    Guest
    • January 11, 2021 at 1:50 PM
    • #2,625

Oooo pa gdje si ti maratonac? Nestao prije godinu i nešto kad je ATPL krenula padati prema 440kn i od onda te nema. Evo sad te našli u Petrinji i Glini, kako svojim novcem gradis kuće potrebitima od potresa. Ali ajmo pokušati objasniti stvari onima koji objasnjenje nit mogu, nit žele shvatiti. Dakle, 5.element kaze da je predvidio vrijeme. OK. I onaj jedan tip je predvidio potrese na temelju kometa koji je prolazio dok je kuhao rucak. Šteta što ga nitko nije poslušao. Tebe svakako treba poslusati. Ono sta je vama ocito neshvatljivo je mikroekonomija i ponuda i potraznja, a s njom i promjena cijene. NITI JEDNA CIJENA, bilo koje robe za koju stavljate linkove; zeljezne rude, celika ili sad ugljena (ugljenu je cijena rasla i prije zime), nije porasla zbog strukturne (dugorocne) promjene u potraznji. Dakle, niti jedna zemlja nije kupila više te robe, pa je zbog te ogromne potraznje za time cijena porasla. Znaci, cijena je porasla iskljucivo zbog svađe Kine i Australije, ali sve su to jednokratni dogadaji koji dugorocno nece utjecati na cijenu prijevoza. Sadasnja zima je takoder jednokratni dogadaj, koji će, kad se stvari smire, ponovo, jednako snažno, spustiti cijenu vozarina. Vremenski, ovo je dogadaj koji ce trajati nekih tjedan dana i svega ce nekoliko kompanija, a koje imaju trenutno slobodne brodove, u ovih 10 dana, profitirati od toga. Zasto je vama to toliko neshvatljivo je eto meni neshvatljivo.

P.S. Samo teži debil može u raspravu oko dionica uvrstiti tešku situaciju koju neki prolaze, a zbog problema koje nemaju nikakve veze s burzom niti dionicama

• joka14
    Student
    Reakcija primljeno
    79
    • January 11, 2021 at 1:56 PM
    • #2,626

https://www.hellenicshippingnews.com/dry-bulk-marke…newed-optimism/

Dry Bulk Market: Capesizes Start the New Year With Renewed Optimism

11/01/2021 Comments Offon Dry Bulk Market: Capesizes Start the New Year With Renewed Optimism

frontview_dry_bulk_carrier_wavesb-290x242.jpg

Capesize The market has surely surprised many this week after sparking into life and quickly surpassing levels seen in November and December 2020. The Capesize 5TC ended 2020 at $16,633 and now closes out its opening week of 2021 at a resounding $21,131. Activity heated up from the middle of the week before exploding higher on Friday off the back of a heated Brazilian market. While major charterer Vale was said to be absent, rates have climbed quickly on prompter requirements scrambling to cover. Brazil to China C3 settled at ...

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • January 11, 2021 at 2:17 PM
    • #2,627

Bdi +9.6% 1761

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    663
    • January 11, 2021 at 2:19 PM
    • #2,628

Je li kasno ovdje za drivein?

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • January 11, 2021 at 2:23 PM
    • #2,629
    Quote from Meri

Je li kasno ovdje za drivein?

Tko če ga znat ali meni izgleda da zabava tek počinje.....

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • January 11, 2021 at 2:47 PM
    • #2,630

Freight futures am update Capesize up 16%
    Panamax up 10%

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 11, 2021 at 2:58 PM
    • #2,631
    Quote from alias

Oooo pa gdje si ti maratonac? Nestao prije godinu i nešto kad je ATPL krenula padati prema 440kn i od onda te nema. Evo sad te našli u Petrinji i Glini, kako svojim novcem gradis kuće potrebitima od potresa. Ali ajmo pokušati objasniti stvari onima koji objasnjenje nit mogu, nit žele shvatiti. Dakle, 5.element kaze da je predvidio vrijeme. OK. I onaj jedan tip je predvidio potrese na temelju kometa koji je prolazio dok je kuhao rucak. Šteta što ga nitko nije poslušao. Tebe svakako treba poslusati. Ono sta je vama ocito neshvatljivo je mikroekonomija i ponuda i potraznja, a s njom i promjena cijene. NITI JEDNA CIJENA, bilo koje robe za koju stavljate linkove; zeljezne rude, celika ili sad ugljena (ugljenu je cijena rasla i prije zime), nije porasla zbog strukturne (dugorocne) promjene u potraznji. Dakle, niti jedna zemlja nije kupila više te robe, pa je zbog te ogromne potraznje za time cijena porasla. Znaci, cijena je porasla iskljucivo zbog svađe Kine i Australije, ali sve su to jednokratni dogadaji koji dugorocno nece utjecati na cijenu prijevoza. Sadasnja zima je takoder jednokratni dogadaj, koji će, kad se stvari smire, ponovo, jednako snažno, spustiti cijenu vozarina. Vremenski, ovo je dogadaj koji ce trajati nekih tjedan dana i svega ce nekoliko kompanija, a koje imaju trenutno slobodne brodove, u ovih 10 dana, profitirati od toga. Zasto je vama to toliko neshvatljivo je eto meni neshvatljivo.

P.S. Samo teži debil može u raspravu oko dionica uvrstiti tešku situaciju koju neki prolaze, a zbog problema koje nemaju nikakve veze s burzom niti dionicama

Sad svi procitajte sto pise u ovom file-u u prilogu i pogledajte ovo boldano.

Pa da vidite koje notorne gluposti ovaj ovdje pise. Sramota.

Files

Breakwave+January+5+2021+Report.pdf 281.73 kB – 44 Downloads

• Goran42
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • January 11, 2021 at 3:34 PM
    • #2,632

da li ova dionica nesto vrijedi ili samo prati bdi?

• BabaLuji
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • January 11, 2021 at 3:38 PM
    • #2,633
    • Capesize + 16,0%
    • Panamax + 4,3%
  • Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • January 11, 2021 at 3:38 PM
    • #2,634

Mislim da je krajnje neposteno od IBa da prodaje svoje dionice malima jer on ima inside info, koje ovi nemaju.

Vidim da na poslovnom insideri predvidjaju 7 godina bulla. A ne znaju reci sto je sa projektom Batala.

Glavni problem ovdje je netransparentnost prema malim dionicarima.

Sto je sa projektom Batala? Je li prodan? Pod kojim uvjetima su sada tri broda dana u sell and lease back? Po kojoj kamati se zaduzuju? Koliko oni jos imaju brodova u svom vlasnistvu? Hoce li FI izaci na vrijeme ili ce opet FI za 1Q biti objavljen u ljeto pa je dionica porasla nakon loseg izvjesca itd.

Sve bih ja to voljela znati pa da odlucim hocu li sada dati 180 kn za dionicu.

Samo se posta kada BDI raste, a on raste sezonalno.

Ako nam predstoji takav bull, zasto glavni dionicar prodaje?

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 11, 2021 at 4:24 PM
    • #2,635

Pa kad je zadnje prodao?

To je vec lanjski snijeg.

Cekamo FI-eve i razvoj vozarina.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 11, 2021 at 6:04 PM
    • #2,636
    Quote from Goran42

da li ova dionica nesto vrijedi ili samo prati bdi?

Nekom vrijedi puno vise od ovih smjesnih razina, nekome ne vrijedi ni toliko.. budemo vidjeli kroz par mjeseci tko je u pravu bio

• alias
    Guest
    • January 11, 2021 at 7:34 PM
    • #2,637

Samo da nesto napisem za kraj i onda cu vas pustiti da pricate gluposti kakve god hocete. Ako se dobro sjecate, ne kao 5. element koji ima sinkopu, ja sam vam prije nekih 2 mjeseca savjetovao da ako vec vjerujete u sektor da kupite NMM i GOGL. Jel istina? Da su puno jeftiniji i manje rizicniji. Od onda je NMM porastao, evo tocno s danasnjim danom, 100%, a GOGL nekih 70%. NMM je narastao najvise od brodara, GOGL je drugi s najvecim rastom vrijednosti. ATPL se nije nit pomakla. Dakle, sve ono sta sam napisao se i dogodilo, ali vi svejedno mislite kako ja pojma nemam i rađe ćete poslusati tipa koji govori kako je znao da će zima ove godine u Kini biti iznimno jaka. Da zakljucim, vi s time sto slusate samo one koji pozitivno pišu, a nit za zimu u Kini ne znaju dok ne procitaju vijest 10 dana kasnije, i ne slusajuci one koji o tome nešto znaju, idete na štetu samo sebi. Vjerujte mi da se ja samo javljam kad se pišu neistine, ali vise nit laži nemam volje ispravljati. ATPL je u velikim problemima i ova godina će biti iznimno teška. Ako vjerujete suprotno onda o dionicama pojma nemate i bolje vam je izaci s burze, jer ce te svu lovu pogubiti. Eto toliko.

• gta1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    246
    • January 11, 2021 at 7:49 PM
    • #2,638

Firma jest u problemima, to se ne spori. Ali nije tako dramatično. A cijena i dalje ide prema gore.... Za sada osobno ne vidim prepreke za rast dionice.Momentum je u rastu. Naravno da se na dr brodarima moglo puno više zaraditi, burza je kocka. Negdje više, negdje manje, a netko izgubi i ono što ima. To je ta čar.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • January 11, 2021 at 8:25 PM
    • #2,639
    Quote from alias

Samo da nesto napisem za kraj i onda cu vas pustiti da pricate gluposti kakve god hocete. Ako se dobro sjecate, ne kao 5. element koji ima sinkopu, ja sam vam prije nekih 2 mjeseca savjetovao da ako vec vjerujete u sektor da kupite NMM i GOGL. Jel istina? Da su puno jeftiniji i manje rizicniji. Od onda je NMM porastao, evo tocno s danasnjim danom, 100%, a GOGL nekih 70%. NMM je narastao najvise od brodara, GOGL je drugi s najvecim rastom vrijednosti. ATPL se nije nit pomakla. Dakle, sve ono sta sam napisao se i dogodilo, ali vi svejedno mislite kako ja pojma nemam i rađe ćete poslusati tipa koji govori kako je znao da će zima ove godine u Kini biti iznimno jaka. Da zakljucim, vi s time sto slusate samo one koji pozitivno pišu, a nit za zimu u Kini ne znaju dok ne procitaju vijest 10 dana kasnije, i ne slusajuci one koji o tome nešto znaju, idete na štetu samo sebi. Vjerujte mi da se ja samo javljam kad se pišu neistine, ali vise nit laži nemam volje ispravljati. ATPL je u velikim problemima i ova godina će biti iznimno teška. Ako vjerujete suprotno onda o dionicama pojma nemate i bolje vam je izaci s burze, jer ce te svu lovu pogubiti. Eto toliko.

istina, u protekla 2 mj. gore navedene, prema vašim podacima imaju bolju izvedbu ali nije ni atpl loša.....daleko od toga.....bila je na 135 prije 2 mj sada je cca 180......plus od cca 35% .....da je tako svaka dva mjeseca svi milijarderi bili......😀.......naravno hipotetski, i likvidnost se nešto pita u tome svemu.......a ova naša pomalo več "prašnjava" kraljica burze stigne sve te postotke u "foto finišu" nadoknadit....a ipak domače je domaće.......ipak naša crna slavonska svinja ili riba iz Jadrana ( i to samo našeg a ne talijanskog i slovenskog) vrijedi više......autoktone sorte u malim količinama čovjek je uvijek spreman platiti više nego one iz masovne proizvodnje......haha.....obuzela me pjesnička sloboda.......i ne, nije naša kraljica još rekla posljednju sve dok vozarine ovako rastu.......tekma nije gotova jel smo u produžetcima i imamo loptu i napad za pobjedu......ak ju nisu zakucali ispod 100 kn. u onakvim uvjetima nedavno napucat će je na xxx,xx kn. u ovim uvjetima sada i koji slijede......

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 11, 2021 at 11:19 PM
    • #2,640

ovo je moj prvi komentar na ovoj temi pa prvo želim pozdraviti sve pratitelje,želim posebno pohvaliti sve one koji vrijedno i ažurno ovdje postaju bitne mat činjenice koje( imaju) bi mogle imati utjecaja na kretanje cijena bodarskih dionica.

radim to i sam radi sebe ali brzi pregled olakšava i ubrzava praćenje i donošenje odluka.

opće je poznato koji su to članovi pa da nezasluženo nekog ne izostavim bravo i samo tako naprijed.

siguran sam da ima nemalo onih koji tako misle ali nisu ili neće iz svojih razloga to napisati.

naravno da mislim i na one koji nas pokušavaju držati usidranim,privezanim za obalu kako nebi....

ponekad je negativna vijest važnija(korisnija) od pozitivne i svakako pozivam da protivnici ulaganja u brodare ili samo u neke određene brodare da raspale iz svih pera.

bez njihovog raspaljivanja nikad nebi bili tako sigurni u ispravnost vlastitih odluka,unaprijed hvala.

hvala i za sve napisano što mi je pomoglo u donošenju prošlih odluka vezanih uz ovaj sektor.

2016 sam bio izrazito bull nastrojen prema ovom sektoru,za to postoje i dokazi nije ih teško naći.

upravo zahvaljujući korektivu pesimista i tada novim mat činjenicama sam i dijelom izašao što je moj rezultat učinilo boljim.

dio je ostao,dio je dokupljen nedavno a ako sve bude po planu još se dio planira dokupiti,naravno sve ovisi o razvoju situacije.

iz ovog se da izvuči da sam ponovo u izrazito bull modu na brodare.

teško bi sad nešto izvukao što do sada vrijedni prsti pratitelja nisu već ovdje objavili.

vidim puno toga za a malo protiv ove investicije na neki rok,nikakva ženidba,udaja,dok nas smrt ne rastavi ili neka slična opcija.vidim za sebe vrlo povoljan risk-reward ratio najvjerojatnije na max 2g a moguće i bitno kraće od toga.

trejdanje nije više moj dio strategije duži niz godina,previše toga propušteno i previše toga suprotnom strategijom pokupljeno da bi promjena ikad više za mene postala opcija.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago