dokap je nacin da onemoguće, uspore neprijateljsko preuzimanje...to je posve ok nacin, smanjiti ce free float
ATPL (Atlantska plovidba d.d.)
-
-
-
Svaka kombinacija gdje ulazi jak igrac u ATPL a nemoze skupit preko 75% je vrlo, vrlo dobra kombinacija za male dionicare.treba biti strpljiv i ne obazirat se na price i pricice. Ne bih se iznenadio ni na par placenih clanaka da potkopaju atpl. Ne treba zaboravit da nitko ne ulaze da kupi 3% vec mu je cilj preuzeti firmu. A ne treba zaboravit ni jdp, i tamo CERP vecinu koju lako moze kupiti atpl-tnpl partneri.
-
dokap je nacin da onemoguće, uspore neprijateljsko preuzimanje...to je posve ok nacin, smanjiti ce free float
Ovo je neka nova ekonometrija..., ili sarkazam?
-
Loosert a zasto ste tako ogorčeni ? To je kao da ja Vama kazem da ste sigurno bolji analiticar i investitor od Buffeta. Dakle, ATPL je u ovom trenutku dobra firma i ako BDI ode na 1300 do1500, a kako se i predvidja, tada ce ATPL uprihodovati velike iznose. Pogledajte 2021 / 2022 godinu. Porast BDI se očekuje u 2. polovini 2023. Za 2024 sa BDI se predvidja isti nastavak trenda. Cijelu godinu. Kako bi ATPL preuzimala GOGL ? Jer i GOGL ce biti u istoj sitiaciji kao ATPL, a radi se o gigantu. Kao da Infobip preuzima GOOGLE. Ali zato, mozda bi ATPL mogla preuzeti JDPL ? A mozda bi netko pozelio preuzeti ATPL ? U svakom slucaju kada ozbiljno pogledas perspektive su ovom sektoru i ovoj firmi dobre.
Iskreno, možda sam u krivu, ali to su napisali kojekakvi ozbiljni analiticari o morskim transportima i rastu BDI.
A i sada je firma dobra i stabilna. Jedino je sto uprava i vlasnici mogu makinacijama razrijediti male i povecati udio svog vlasnistva i na taj nacin malim dionicarima smanjiti vrijednost koju posjeduju. Ali tako bi moglo biti i na IGH i na drugim nasim dionicama.
Da, samo se poslusa "kojekakve ozbiljne analiticare o morskim transportima i BDI" (btw ovo zvuci ko iz doktorata vice mihanovica) i ubere se lova na atpl. Usput se kupi jdpl. Simple and easy
Mene zanima gdje je onaj loosert koji se pravio pametan prije nekog vremena. Čak su se on i nekakv stručljak s foruma ismijavali kada im prije 1 do 2 mjeseca rekoh da su " znalci i eksperti " rekli da će BDI na 1600, a danas je 1584. Zar ne ?
A glede ATPL, koja je dobra firma, ostaje nam za vidjeti kakvog bi pripetavanja moglo biti u firmi koja ima " opasan " free float i moguća je meta čak i onih s puno više novca od jedne TNPL.
Ne vjerujem da će ovo samo tako završiti. A glede onog toma i sarkazma, dosjetiti se matematike i mogućeg smanjenja free floata sa upisom novih dionica od strane jednog investitora. To bi barem trebala biti elementarna matematika. Dakle, želja je tom investitoru da što manje malih sudjeluje u dokapu, pa će i cijena na burzi ostati takbva kakva je, jer " investitori " poput gore javljajućeg tome niti ne razumiju čemu ovakav dokap. I kako bi dokap od strane jednog investitora mogao smanjiti free float. Kako vidim sa ovakvim članovima free floata ( poput looserta i tome ) sve zamišljeno će proći. Samo netko tko bi ušao u bitku za preuzimanje može im poremetiti planove.
Prvi čin je dokap.
-
Ovdje se moze ici i u borbu za preuzimanje a tada ce biti sou.
Ovo stoji. IB ni Bog da da njegova kupnja od 600kn je nepobitna. Krive investicijske odluke su učestalije, nego li one ispravne i to znatno.
EDIT: Ja sam svoj nalog na ATPL danas opozvao, da se ne probudim jedno jutro i vidim cijenu na 75€, a mene poklopilo na 53 € Nema šanse da ponovim grešku sa TPNG.
To što je kupovao po 600 ne znači da mu je i prosječna cijena ulaza tolika. Glavninu je kupio puno niže. A kupovao je i po 100.
-
Tocno kolega Manu. Ja sam poceo ulaziti par tjedana peije Bilbije i poslije sam odoka racunao njegov prosjek i mislim da je oko 36-43 eura. Ali kupnja na 600 kn u odnosu na 130kn moze pomoci u razumijevanju koliko dionica skace kad se kupuje za dobivanje vecine u kompaniji.
-
a možu li oni njemu ako se dogovore za neku nižu cijenu dati kakav stančić za stimulaciju, jer ova zadarska ekipa koja se spominje slovi kao jako fini ljudi
Predsjednica uprave Turisthotela prijavila policiji predsjednika uprave Tankerske plovidbe za prijetnje: ”Uništit ću te!”. Pola je milijarde razlogaProces preuzimanja Turisthotela od strane Tankerske plovidbe iz Zadra dobio je novu neočekivanu dimenziju: predsjednica uprave najveće zadarske hotelijerske…slobodnadalmacija.hrda nije lova upravo trebala nakon ove tur. sezone za nove akvizicije, onda prijetnje zbog potencijalne isplate imaju smisla
-
Jos malo o prospektu (znaci nije plan financirati dvije postojece novogradnje iako su odustali od predhodnog kredita znaci da to planiraju s nekim drugim ugovoriti)
"
Planirajući prikupljena sredstva utrošiti u daljnji rast flote, te obnavljanje flote kupovinom novih i polovnih brodova, a uzimajući pri tome i činjenicu da Izdavatelj već gradi dva nova broda nosivosti 82.000 dw (Izdavatelj prikupljenim sredstvima ne namjerava financirati te dvije novogradnje), Izdavatelj planira povećati kapacitet flote za oko 25% pri čemu bi zbog efikasnosti nabavljenih brodova prosječna emisija brodova u floti po prijeđenoj NM iznosila 0,31 tona CO2, ovisno i o operativnim parametrima kao što su ostvarena brzina, vrijeme provedeno u lučkim operacijama i čekanju i slično"
I dalje pravo prvenstva imaju dionicari na 28.7 cime ova rosada s intercapitalom nema veze s ovom dokapitalizacijom osim naknadno u smislu zbrajanja ukupnih dionica
"
U ponudi imaju pravo sudjelovati samo osobe – dioničari Izdavatelja koji na svojim računima nematerijaliziranih vrijednosnih papira kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. na dan 28. srpnja 2023. godine imaju jednu ili više dionica Izdavatelja (dalje: Dioničar, a dionice koje Dioničar ima na taj dan dalje: Postojeće dionice)
"
-
To što dioničari imaju pravo prvenstva ne znači da će ih većina to pravo i koristiti.
Ipak treba imati na umu da dokap ne ide po nominali nego po cijeni koja je iznad tržišne a to ide na ruku onima koji plivaju u kešu.
TP je bez sumnje takav igrač. Ako netko upiše svih 670 000 dionica sa maksimalnom cijenom onda će sve biti jasno.
-
Čudno je da je cijena na burzi niža od minimalne iz dokapa (53 ili koliko točno).
Tako da malima ni ne treba dokap kad sad mogu kupovati još jeftinije od toga (a u odnosu na maksimalnih 60 čak 17% niže).
-
-
ok, prevedite meni laiku ?
sto to sve skuap znaci ?
-
To što dioničari imaju pravo prvenstva ne znači da će ih većina to pravo i koristiti.
Ipak treba imati na umu da dokap ne ide po nominali nego po cijeni koja je iznad tržišne a to ide na ruku onima koji plivaju u kešu.
TP je bez sumnje takav igrač. Ako netko upiše svih 670 000 dionica sa maksimalnom cijenom onda će sve biti jasno.
Manja velicina upisa po manjoj cijeni moze pogodovati onome s vise kapitala da diktira veci prag upisa, pa da se radi njega upise vise kapitala ali s manje dionica.
Jedino sta moran iz prospekta skuziti kad se skoncentriram jel, znaci idu dva kruga gdje u prvom krugu dionicari imaju pravo upisa, ali nije mi jos jasna situacija u kojoj se cijena definira po najvise prikupljenom kapitalu, znaci li to da ako je ta cijena 55 eura, a dionicar u prvom krugu ponudi po 54 eura da on otpada u dokapitalizaciji iako je imao pravo prvenstva, cini mi se da je to tako skrojeno ???
-
Da tako sam i ja skužio, a ako ponudiš 60, a prosjek bude 55, upadaš po 55, ostatak ti vrate.
Tako da le logično da ćeš više stavit, ili fino uzet sad još povoljnije
-
Manja velicina upisa po manjoj cijeni moze pogodovati onome s vise kapitala da diktira veci prag upisa, pa da se radi njega upise vise kapitala ali s manje dionica.
Jedino sta moran iz prospekta skuziti kad se skoncentriram jel, znaci idu dva kruga gdje u prvom krugu dionicari imaju pravo upisa, ali nije mi jos jasna situacija u kojoj se cijena definira po najvise prikupljenom kapitalu, znaci li to da ako je ta cijena 55 eura, a dionicar u prvom krugu ponudi po 54 eura da on otpada u dokapitalizaciji iako je imao pravo prvenstva, cini mi se da je to tako skrojeno ???
Meni se isto čini jer oba kruga idu odjednom, cijena je jedna za oba kruga a kriterij cijene ima veći prioritet.
Npr. ako dioničar s 5000 dionica upiše 2500 po 55 eura a dioničar s 2 dionice upiše 1 za prvi krug a 670 000 ukupno sve po 60 eura prvi neće proći.
-
Meni se isto čini jer oba kruga idu odjednom, cijena je jedna za oba kruga a kriterij cijene ima veći prioritet.
Npr. ako dioničar s 5000 dionica upiše 2500 po 55 eura a dioničar s 2 dionice upiše 1 za prvi krug a 670 000 ukupno sve po 60 eura prvi neće proći.
Jel to onda znaci da ja npr. trebam 1000 novih upisati tako da ponudim max. cijenu kako bi bio siguran da će mi ponuda biti prihvaćena 100%, a višak ako bude mi se vrati?
-
Da tako sam i ja shvatio da to prvenstvo kao dionicar u prvom krugu je isto uvjetno pa i nije pravo prvenstvo jer ti ne garantira upis osim ako ne ponudis vecu cijenu, jedno sta ti grantira vecu alokaciju dionica u odnosu ne one koji su manji dionicari i to samo u slucaju da je maksimalna dokapitalizacija i da ponudis cijenu koja je prihvacena.
-
Jel to onda znaci da ja npr. trebam 1000 novih upisati tako da ponudim max. cijenu kako bi bio siguran da će mi ponuda biti prihvaćena 100%, a višak ako bude mi se vrati?
Tako sam shvatio.
Imaš na str. 29 prospekta točka 1.5.1 Rizik neupisa novih dionica
Točna cijena Nove dionice odredit
će se naknadno ovisno o pristiglim Upisnicama, kao ona cijena po kojoj Izdavatelj može prikupiti ukupno
najvišu svotu kapitala (dalje: Cijena). Dioničari koji su ponudili cijenu upisa po Novoj dionici nižu od
Cijene neće ostvariti pravo upisa Novih dionica te će takvim Dioničarima Izdavatelj vratiti uplaćeni iznos
u skladu s točkom 5.1.3. ovog Prospekta.
Izdavatelj procjenjuje da je vjerojatnost ostvarenja ovog rizika srednja.
S obzirom da će u tom slučaju doći do izostanka prava upisa Novih dionica od strane pojedinih
Dioničara, potencijalni negativni učinak ovog rizika procjenjuje se kao visok. -
Pa jednostavnije uzet sad što se nudi za bar -15%
-
A imas mozda 3000 dionica na asku do 60EUR, a ukupan broj dionica koje se planiraju izdati je 670.000, dakle neces puno postic ako budes lupao po asku ako si imalo veci igrac...
-
Je, ali ove će biti extra djevičanske
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-