1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,014
    • September 19, 2022 at 3:07 PM
    • #12,401
    Quote from havi

Pa nije uloga trezora da diže cijenu nego da kupuje dionice ispod fer vrijednosti. Meni se čini da su se možda neki drugi uključili pa simuliraju ponašanje trezora. Činjenica je da čim se bid pojavi pojavi se iznenadno i ask pa ne bih stavio ruku u vatru da bi se kompanija odnosno trezor ponašala na takav način. Eto, my 50 cents…

čisto sumnjam da bi se netko tako igrao sa svojim novcima dok brodari vani i burze padaju jel tko će mu "čuvati leđa" ako se pad nastavi a trezor završi kupovinu.....da brodari vani rastu, ne bi me čudilo ali ovako ne......u ovakvoj situaciji ne kupuje se skuplje kad se može jeftinije.......bez obzira na fundamente i trenutnu cijenu koja nije visoka ovo nije "odlika" našeg tržišta.......al neka.......kao što sam rekao.....drže cijenu......

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • September 19, 2022 at 3:09 PM
    • #12,402
    Quote from Ledica
    Quote from gigic23

Pa 175.000 x 40 = 7.000.000 kn. A kako je očito glasao za 20 kn, odrekao se te razlike da bi vuci bili siti i ovce na broju. Svi sretni i zadovoljni :S :P <3 :saint:

Ma pravi humanitarac i dobročinitelj .

Za dobre poslovne rezultate UO i ID bonusi odmah.

Za dobre poslovne rezultate mali dioničari neka pričekaju.

Slijedeću godinu.

Možda se pokvare.

Pa da svi podmetnu leđa , a ne samo veliki.

:S :P <3 :saint:

Display More

Poštovana kolegice, ako ste nezadovoljni ma odmah u shopping i mijenjajte SVE.

A ovako malo to izgleda kao oporba koja je ostala izvan Sabora.

Koliko se mogu prisjetiti kada su se neki okrupnjavali mali su se smijali velikim b.....a, a ovaj narod nikada zadovoljan Ni bez dividende ni sa dividendom, ni sa starom flotom, ni sa pomlađivanjem flote, ni bez kupnje trezora ni sa kupnjom trezora, ni sa P/E 1, 5 ni sa P/E 15, ahhhhhh, ali sa brojanjem tuďih para e to.. ..

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    671
    • September 19, 2022 at 3:18 PM
    • #12,403
    Quote from hugh
    Quote from havi

Pa nije uloga trezora da diže cijenu nego da kupuje dionice ispod fer vrijednosti. Meni se čini da su se možda neki drugi uključili pa simuliraju ponašanje trezora. Činjenica je da čim se bid pojavi pojavi se iznenadno i ask pa ne bih stavio ruku u vatru da bi se kompanija odnosno trezor ponašala na takav način. Eto, my 50 cents…

čisto sumnjam da bi se netko tako igrao sa svojim novcima dok brodari vani i burze padaju jel tko će mu "čuvati leđa" ako se pad nastavi a trezor završi kupovinu.....da brodari vani rastu, ne bi me čudilo ali ovako ne......u ovakvoj situaciji ne kupuje se skuplje kad se može jeftinije.......bez obzira na fundamente i trenutnu cijenu koja nije visoka ovo nije "odlika" našeg tržišta.......al neka.......kao što sam rekao.....drže cijenu......

Teško da su zainteresirani za čuvanje leđa, njihove dionice su sigurne i dugoročne, s tendencijom gomilanja. Jedan dan blokade zbog neplaćenog računa je dokaz.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 19, 2022 at 3:28 PM
    • #12,404
    Quote from hugh
    Quote from Laudator

Pa šta će se opterećivati 10, 20 kn gore dolje. Ionako je to naša lova koju smo im ostavili na čuvanje do iduće skupštine.

kakvi majstori......nisam bio na skupštini ali stekao sam dojam po pisanju kolega koji su bili da im je "svaka kuna" bitna.......al to je valjda tako samo kad je u pitanju izglasavanje veće dividende, a kad se kupuje za trezor da bi opet sebi podjelili dionice onda više nije tako.......uvijek su bili pravi majstori.......majstori iluzije.....al dobro, sad bi valjda trebali šutit jel ipak drže cijenu dionice da ne pada........

Pa ocito je je da su imali politiiku primitaka i nagradjivanja od prije i da su pri prijedlogu od 20 kn sigurno i te troskove imali u planu i prema tome razradili model zbog cega su isli s takvim prijedlogom, nisu ga sigurno radili na nacin da im ostane na kraju 1kn ali je sigurno da su tu dodjelu imali u planu sta je i logicno, sigurno je isto da je i protuprijedlog utjecao na odluku o nagradjivanju u konacnici, sad mozda je taj model ukljucivao i kupnju dionica na burzi koje su i dodjelenje radi buducih dodjelivanja da zadrze istu kolicinu, a mozda je kupnja dionica nastala kao reakcija na skupstini oko otkupa ili vece brige za male dionicare preko utjecaja na burzi s kolicinom novca si koju mogu sada trositi bez dodatnog zaduzivanja ili mjenjanja necega iako je vjerovatno da je prva opcija realnija.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • September 19, 2022 at 3:30 PM
    • #12,405
    Quote from Meri
    Quote from hugh

Teško da su zainteresirani za čuvanje leđa, njihove dionice su sigurne i dugoročne, s tendencijom gomilanja. Jedan dan blokade zbog neplaćenog računa je dokaz.

Men's čini da su oni (izvršni direktori i UO) u ATPL, kada su vidjeli da u Hrvatskoj više nitko ne štiti male dioničare, odlučili da zašto bi oni jedini igrali pošteno, kada nitko drugi to ne radi. Pa pogledajte PPD i kako su stjecali udjele u Pevexu, Dalekovodu, Petrokemiji, Fortenovi itd., pogledajte silna prekrajanja i spajanja, poništenja kapitala itd. Zakoni o zaštiti malih dioničara u Hrvatskoj možda i postoje, ali samo načelno, bez stvarne primjene, za razliku u npr. Srbiji, gdje se stvarno provode, pa čak i u BiH, koliko znam nije bilo nulovanja dioničara od Agrokorovih firmi i onda se još netko čudi zašto se kupuju tolike nekretnine na dobrim lokacijama, a tržište kapitala već godinama stagnira. Pa nisu ljudi, pogotovo oni koji imaju značajniji novac glupi, bar ne toliko koliko svi misle. Možda su se jednom i opekli i shvatili igru i više ne dolaze na učenje novih lekcija na "tržištu kapitala". Drugo smo mi mali ovisnici o dionicama (bitno je da se lova okreće, pa čak i ako većinu vremena gubiš 8o ) koji tu provodimo i kratimo dane, pa nekad ili većinu vremena više pričamo i pišemo nego što trgujemo 8o :thumbup: :saint: :whistling:

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,014
    • September 19, 2022 at 3:37 PM
    • #12,406
    Quote from gigic23
    Quote from Ledica

Ma pravi humanitarac i dobročinitelj .

Za dobre poslovne rezultate UO i ID bonusi odmah.

Za dobre poslovne rezultate mali dioničari neka pričekaju.

Slijedeću godinu.

Možda se pokvare.

Pa da svi podmetnu leđa , a ne samo veliki.

:S :P <3 :saint:

Display More

Koliko se mogu prisjetiti kada su se neki okrupnjavali mali su se smijali velikim b.....a, a ovaj narod nikada zadovoljan Ni bez dividende ni sa dividendom, ni sa starom flotom, ni sa pomlađivanjem flote, ni bez kupnje trezora ni sa kupnjom trezora, ni sa P/E 1, 5 ni sa P/E 15, ahhhhhh, ali sa brojanjem tuďih para e to.. ..

Display More

zanimljivo kako na forumu uvijek svi koji se sa nećim ne slažu u vezi firme dobiju poruku ili da prodaju sve ili da kupe "sve" i postanu večinski ili da su prodali........zato nam otprilike ovako i je........svi naravno imamo pravo na svoje mišljenje i nema potrebe da klićemo upravi na svaki potez jel ipak je ova igra podjele dionica nakon skupštine ostavila malo gorak okus........firma dobro posluje a ako bude sreće bit će tako i dalje ali moraju ili bar ja tako mislim napraviti neki iskorak prema dioničarima a ne samo kozmetičke promjene i iluziju stvarnosti "podvaljivati" nama a sebe obilato častiti........fair play......jel ovo im više vjerovatno neće proći.........

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • September 19, 2022 at 3:51 PM
    • #12,407
    Quote from hugh
    Quote from gigic23

zanimljivo kako na forumu uvijek svi koji se sa nećim ne slažu u vezi firme dobiju poruku ili da prodaju sve ili da kupe "sve" i postanu večinski ili da su prodali........zato nam otprilike ovako i je........svi naravno imamo pravo na svoje mišljenje i nema potrebe da klićemo upravi na svaki potez jel ipak je ova igra podjele dionica nakon skupštine ostavila malo gorak okus........firma dobro posluje a ako bude sreće bit će tako i dalje ali moraju ili bar ja tako mislim napraviti neki iskorak prema dioničarima a ne samo kozmetičke promjene i iluziju stvarnosti "podvaljivati" nama a sebe obilato častiti........fair play......jel ovo im više vjerovatno neće proći.........

Dragi kolega, potpuno ste u pravu a da bi pokušali usporediti neke stvari dobro se vratiti u prošlost. Stoga bi bilo dobro usporediti npr koliki su nekada bili bonusi Upravi, a koliki su danas UO i ID u odnosu na neto dobit, odnosno koliko su npr prije bonusi bili u odnosu na ukupnu podjelu dividende ÷ bonusa. Možda ispadnu zanimljivi brojevi...

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 19, 2022 at 4:03 PM
    • #12,408
    Quote from hugh
    Quote from gigic23

Pa evo moze se slobodno raspraviti ovdje s obzirom na zastupljenost kapitala na forumu koja bi primjerena nagrada bila upravi u kojim situacijama ili je uopce ne bi trebalo biti sta mislim da se vecina ne bi slozila neka nagrada mora postojati barem po meni to je normalno svugdi, ali politika primitaka je usvojena ranije (nisam je procitao detaljno, pretpostavljam da je sve ovo objasnjeno detaljno sta se tice nacina nagrade pa na taj nacin i pisem), ali zasto se uvijek na nesto mora reagirati kao lose after the fact, a dvije godine nitko to nije spominjao niti ga je bilo briga, a svima je bilo dostupno i sada ih odjednom smeta, zasto se o tome nije raspravjalo prije, zasto se recimo nije islo u prijedlog za izmjenu ako je smatrano da svima smeta na takav nacin pa pokusat doci do pravednosti na legitiman nacin, ali ne nas nacin aktivizima je jedino kod dodjele dividende dionicarima, a sve ostalo reagiramo kada dobijemo po prstima, znaci mozemo li sve ovo sta se "nama" dogadja pripisati i sami sebima zbog naseg nacina angazmana i djelovanja kao sta sam vec i prije dao zakljucak oko djelovanja na glavnoj skupstini kojeg nema, samo je dividenda bitna, treba malo i sebe pogledati i zapitati se koliko sam ja sam kriv za neke stvari koje su se odvile jer recimo u ovom slucaju ocito je da postoji glasacko tijelo koje je bitno za donosenje odluka da bi za sve krivo okrivili "njih". Eto ja sam ovdje iznio bezbroj cinjenica o dogadjanjima i misljenima oko GS, razina naknadne cinjenicne rasprave kakva je bila pa rekao bih skoro nikakva s obzirom na broj ljudi koji je ovdje zastupljen u kapitalu, ima nesto odgovornosti i na nama samima.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,014
    • September 19, 2022 at 4:11 PM
    • #12,409
    Quote from StatusQuo
    Quote from hugh

Pa evo moze se slobodno raspraviti ovdje s obzirom na zastupljenost kapitala na forumu koja bi primjerena nagrada bila upravi u kojim situacijama ili je uopce ne bi trebalo biti sta mislim da se vecina ne bi slozila neka nagrada mora postojati barem po meni to je normalno svugdi, ali politika primitaka je usvojena ranije (nisam je procitao detaljno, pretpostavljam da je sve ovo objasnjeno detaljno sta se tice nacina nagrade pa na taj nacin i pisem), ali zasto se uvijek na nesto mora reagirati kao lose after the fact, a dvije godine nitko to nije spominjao niti ga je bilo briga, a svima je bilo dostupno i sada ih odjednom smeta, zasto se o tome nije raspravjalo prije, zasto se recimo nije islo u prijedlog za izmjenu ako je smatrano da svima smeta na takav nacin pa pokusat doci do pravednosti na legitiman nacin, ali ne nas nacin aktivizima je jedino kod dodjele dividende dionicarima, a sve ostalo reagiramo kada dobijemo po prstima, znaci mozemo li sve ovo sta se "nama" dogadja pripisati i sami sebima zbog naseg nacina angazmana i djelovanja kao sta sam vec i prije dao zakljucak oko djelovanja na glavnoj skupstini kojeg nema, samo je dividenda bitna, treba malo i sebe pogledati i zapitati se koliko sam ja sam kriv za neke stvari koje su se odvile jer recimo u ovom slucaju ocito je da postoji glasacko tijelo koje je bitno za donosenje odluka da bi za sve krivo okrivili "njih". Eto ja sam ovdje iznio bezbroj cinjenica o dogadjanjima i misljenima oko GS, razina naknadne cinjenicne rasprave kakva je bila pa rekao bih skoro nikakva s obzirom na broj ljudi koji je ovdje zastupljen u kapitalu, ima nesto odgovornosti i na nama samima.

da li je na skupštini bilo pitanja o kupovini dionica za trezor?.....ako je, kakav je bio odgovor?......

unaprijed zahvaljujem

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 19, 2022 at 4:19 PM
    • #12,410
    Quote from hugh
    Quote from StatusQuo

da li je na skupštini bilo pitanja o kupovini dionica za trezor?.....ako je, kakav je bio odgovor?......

unaprijed zahvaljujem

BIlo je pitanje neman sad pri ruci ali o tome smo nesto govorili u postu ispod, odgovor je bio nesto duzi nemoguce je sve u detalje prenit, ovaj dio je bio specificiranji pa sam ga napisao kako je i izrecen.

RE: ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

[…]

Moje izlaganje je pokusano biti prezentirano najvjerodostojnije izrecenome koliko moze bas iz razloga da izbjegnem vlastito skraceno zakljucivanje iz razloga vlastite objektivnosti jer onda prezentiran ono sta meni odgovara, te sam radi toga na kraju zasebno izrazio svoje misljenje vezano za pojedine stavke ili na konacni stav u vezi svega, a sve izreceno je pokusaj prenosenje stava i odgovora uprave u najvecoj mogucoj mjeri kako je prezentirano, s tim da je bilo bitno ipak malo tijek…
    StatusQuo
    September 6, 2022 at 11:04 PM

"

Sta se tice otkupa dionica dodat cu da bude potpunije da se osvrnuo u smislu americke burze da je otkup dionica na takvoj burzi primjeren bas zbog efikasnosti americke burze i da to trziste tamo maksimalno nagraduje bas zbog svoje efikasnosti, ali da kompanija ima odluku o otkupu dionica, kada ce ga raditi, u kojoj mjeri i velicini naglaseno je da ce se o tome jako vodit racuna i apsolutno se ne iskljucuje, ali da je prvenstveno cilj kompanije poslovanje drustva, a ne baviti se utjecajem na cijenu dionice tj. briniti se u prvom redu o interesu dugorocnih dionicara drustva kroz odrzivost poslovanja, jer na taj nacin se najvise stiti kapital dugorocnih dionicara,.

"

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • September 19, 2022 at 4:38 PM
    • #12,411

Naravno da kompanija mora biti zainteresirana za otkup svojih dionica u slučaju preniske vrijednosti istih, nema s time nikakve veze na kojoj burzi je dionica izlistana (to je čista demagogija). Efikasno tržište nagrađuje dobre stvari jer su korisne za investitora, a iste su jednako korisne neovisno o tome na kojoj se burzi događaju. Tim više, ako cijena na određenoj burzi manje raste što se više koristi buyback (npr. ZSE), znači da se buyback (kako za kompaniju tako i za dioničare) više isplati provoditi kod nas, nego na drugim tržištima koja brže ugrade tu informaciju u cijenu čime dionice postaju skuplje. Poanta buybacka nije napucavanje cijene dionice, već povećavanje udjela postojećih dioničara u društvu povlačenjem dionica. Možda ih se čak može iskoristiti prilikom otkupa drugih brodova (kao što to rade druge strane kompanije npr. prilikom preuzimanja), naravno po njihovoj stvarnoj vrijednosti, a ne po diskontiranoj tržišnoj. Fama koju su napravili oko upitnog novčanog toka da bi potom istoga koristili za krpanje trezorskih rupa nakon dodjele bonusa (u vidu dionica) upravi je jednostavno sramotna. U cijelom tom procesu su se bavili razmišljanjem o zaštiti (i razvoju) kapitala članova uprave, a kad su došli do dioničara izgleda da su stali. Što je utjecalo na ovu odluku u vezi s navodno upitnim novčanim tokom, a da se dogodilo nakon odlučivanja o većoj dividendi? Od novih poslovnih događaja vidimo samo vozarine koje su niže od prethodno ugovorenih te i havariju jednog broda? Cijena dionica im nije bitna zato što ih oni ionako ne kupuju po tržišnoj cijeni pa zarade kako god da okreneš. Situacija se može opisati kao you win, I win, you lose, I still win.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • September 19, 2022 at 4:48 PM
    • #12,412

Hah, naravno. Međutim, povećanje udjela u kapitalu kao posljedica share buybacka se događa samo ako te vlastite dionice budu poništene, tj. "povučene". Samo gomilanje tih dionica u trezor jedino olakšava isplatu dividende i implicitno koristi velikim dioničarima što se tiče prava glasa budući da prava iz vlastitih dionica miruju. I tu je naravno opet moć uprave da sebi i ostalim budžovanima dodijeli te vlastite dionice pa za čas postanu njihove, a ne više incestuozne kod društva.

Mali dioničar nema pravu istinsku korist ako se ne mijenja no. of shares outstanding, nego ostaje isti.

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • September 19, 2022 at 4:49 PM
    • #12,413
    Quote from hugh
    Quote from gigic23

Dragi kolega, nitko ne potiče ni na kupnju ni na prodaju, samo se naćinom pisanja i vjerodostojnosti radi treba artikulirati ambicije. Znaći ili si u dionici kao većina ulagača da bi zaradio na promjeni cijene neovisno od roka ulaganja ili imaš u planu dugoročnu ulagaćku strategiju sa zeljom i voljom da kompanija u budućnosti bude bolja, jača, izdržljivija, uspješnija, a da bi tvoje ulaganje u tom periodu eventualno značajno raslo, uslijed bitne promjene - poboljšanja fundamenata.

E sad obzirom da na GS svi mogu sudjelovati i SVI imaju pravo glasa, neßto se mora nekako izglasati.

Naravno ne vrijedi pravilo jedan dioničar jedan glas, već jedan dioničar glasova koliko ima dionica.

Znači definitivno tko želi utjecati na poslovnu politiku kompanije, a sudeći po pisanju na ovom forumu takvih je iovdje poprilično onda je najbolja preporuka u shopping.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • September 19, 2022 at 5:01 PM
    • #12,414

Ja zaista ne vidim zašto su dionicari toliko razočarani? Share buyback povecava vrijednost ukoliko se dionice ponište. A naravno da su veći dionicari koji ujedno vode kompaniju odlucili podržavati i pa i dizati cijenu jer ne zele da im netko van kompanije kroji poslovnu politiku. Tko misli da treba mijenjati politiku treba prikupiti glasove i pokusati imenovati novi NO kad bude prilika.

Problem je izgleda sto je dosta malih dionicara spekuliralo i kladilo se na pad cijene zbog manje dividende od protuprijedlogom predložene ii zbog pogoršanja tržišnih okolnosti, al hebiga…. nisu očekivali ovakav rasplet ili možda zaplet. Osobno mislim da uprava ne radi protiv manjinskih dionicara, al jasno je da štite svoju poziciju i to je legitimno. Kome se ne svidja, ponavljam ima priliku mijenjati NO kad to i ako bude aktualno. Do tada ne treba preuveličavati trenutne događaje niti se ljutiti nego treba biti pragmatičan i loviti prilike, a ne izmisljati neprilike.

Isprika i ispravka mislio sam na Upravni odbor, obzirom da Atlantska nema NO

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 19, 2022 at 5:53 PM
    • #12,415

Sta ste se uplasili sad toliko nije valjda da vas je uprava izula u trejdanju 😅,

Bolje da kupe po nizoj cijeni ako netko zeli prodati naravno, ali mislite da i ovo nije jako nisko? Sta je za vas nisko?

Stavite na papir NAV vrijednost - dug, zarade od ove godine, trenutne vozarine koje nam donose $$$ koji je jos i narastao, pa onda dali ce kupit po 400-500-600… i dalje je podcijenjeno poprilicno. Meni je sve to jakooo nisko, ali jako. kao da mi netko kvadrat stana prodaje sa -60-70% popustom.

A vidit cemo dali ce te trezorske podijelit uprava ili ce dobit i postojeci dionicari, pa recimo za svakih 50, dobijes 2-4 umjesto vanredne divke (otprilike kao ovih 20kn koji su nekih 5% sadasnje cijene).

Bilo je i takvih isplata ovdje, oni koji prate su bili omastili brk tada 😎. Meni osobno je to puno bolje nego sto ce mi isplatiti sada divku u kunama.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,014
    • September 19, 2022 at 6:18 PM
    • #12,416

mislim da se nema potrebe zavaravati sa time da će se dionice poništavati jel svi znamo da će se djeliti upravi i to več vjerovatno nagodinu bez obzira kakvo stanje u bry bulku bude te 2023. god.......a isto tako vrlo je vjerovatno da neće ići ni u veći otkup dionica kako bi ih podjelili kao oblik dividende ili uz dividendu........isto tako čak ne vidim ni kako su oni izuli trejdere, baš naprotiv, jel (vrlo vjerovatno) plačaju dionice više nego bi trebali a cijenu ipak bitnije ne dižu, več trejderima,bar trenutno, omogučavaju bolji izlazak (pri tome ne tvrdim da dionica ne vrijedi ove pare da nebi netko krivo shvatio).......ako ne misle dugoročno biti kupac dionica za trezor od ovoga trenutno samo trejderi profitiraju, a dugoročni nemaju ništa......

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • September 19, 2022 at 10:16 PM
    • #12,417
    Quote from Milijarder
    Quote from tento

Upravo tako hugh, netko je napisao da su izuli trejdere. Pomislio sam upravo suprotno, ali nisam ništa htio komentirati i inače od kada sam prodao gotovo ne komentiram atpl, da nebi ispalo da drukam. Kada sam ja koji nisam vješt trader, u ovoj situaciji uspio zavrtiti 200 tin jak dionica i danas zadnje prodao po 437.

Kako onda da su vješti traderi izuveni, nisu naravno nego su iskoristili i koriste ovu kupovinu za izlazak. I naravno opet čekam na 400 i niźe, i još jedanput do listopada istrejdat i to je to za ovu godinu. Nekako mi je za sada bolje biti u gotovini, ako dođe do većeg pada ja spreman, ako ne, opet spreman za ući.

Buregđije definitivno koče rast ove dionice.

Kada bi barem neko vrijeme mogli apstinirati od bureka, rast bi bio osiguran, a oni bi se zahvaljujući strpljenju kasnije omastili s janjetinom sa ražnja. ;)

Nema tih buregđija koji bi zaustavili rast cijene dionice na 700kn i više da je BDI 5500 bodova kao prošle godine kada se najavljivao

superciklus i tome slično. Ove godine je na snazi soft landing i BDI je trenutno na 1553 bodova i to na vrhuncu sezone za dry bulk

brodare, a nedavno je BDI bio čak i ispod 1000 bodova. Što se tiče strpljenja, oni koji su kupovali dionicu ATPL iznad 550 kuna prošle

i ove godine sada trebaju puno strpljenja, jer je veliko pitanje kada će cijena ponovno doći na te razine, a ja se iskreno nadam da će

se to desiti što prije i to već na proljeće ili ljeto iduće godne, a do tada će vjerojatno biti valovito, jer smo u razdoblju visoke inflacije,

velikog rasta kamatnih stopa, a ni recesija iduće godine nije isključena, tako da su trenutno luda vremena. Gledam da strani brodari

i danas padaju, pa se i DSX u svom omjeru polako približava sa cijenom ATPL, a šta će biti dalje promatrajmo svi skupa. Kupnja trezora

sigurno može kratkoročno ublažiti efekte panike i sličnog, ali dugoročno najbolji pokazatelj za kretanje cijene dionice je kretanje BDI-a,

te kako on fluktuira tako i cijene dionica dry bulk brodara fluktuiraju, te trenutno vjerojatno nitko ne zna gdje će biti BDI za mjesec, dva

ili šest mjeseci. Vjerojatno je zato ova dionica i priča svima tako zanimljiva, jer kretanje cijene ovisi o vanjskom faktoru na koji nitko nema

utjecaj, pa je sve u sferi nagađanja, vjerojatnosti i klađenja, a ni insajd informacije ovdje ponekad previše ne pomažu, već čak i odmažu :) .

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • September 20, 2022 at 10:50 AM
    • #12,418

Možda trezor ima inside informacije sa baltic exchangea, ili tko već 😀👍😄🤞

Files

Screenshot_20220920-104628_Chrome.jpg 85.35 kB – 0 Downloads
  • Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • September 20, 2022 at 11:00 AM
    • #12,419

Otkup vlastitih dionica je dobra stvar za dioničare i tražiti pod svaku cijenu nedostatke je čisti mazohizam. Osim ako nisi dioničar pa imaš neke druge motive.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 20, 2022 at 12:29 PM
    • #12,420

Nema okolisanja...idem "u glavu"...

Malo pitanja...

Quote from StatusQuo

Pa ocito je je da su imali politiiku primitaka i nagradjivanja od prije i da su pri prijedlogu od 20 kn sigurno i te troskove imali u planu...

Imaju i politiku isplate dividende od 40% godisnje dobiti...zasto svoja prava konzumiraju odmah, a nas stavljaju na cekanje???

Kad je sve planirano zasto su sebi dodijelili dionice nakon GS???

Quote from gigic23

...a ovaj narod nikada zadovoljan Ni bez dividende ni sa dividendom, ni sa starom flotom, ni sa pomlađivanjem flote, ni bez kupnje trezora ni sa kupnjom trezora, ni sa P/E 1, 5 ni sa P/E 15, ahhhhhh, ali sa brojanjem tuďih para e to.. ..

Izvrcenje cinjenica...Cije se pare broje? Tko je vecinski dionicar ATPL?

Malo teorije zvavjere...

Obzirom da je na GS izglasano isplatiti 27,63 mil kn za dividendu, odnosno izglasana je dividenda umanjena za trezorske dionica (zakonski propisano), a podijelom trezorskih dionica taj bi iznos narastao za 150 tis kn na 27,88 mil kn pa postoji mogucnost da bi u slucaju isplate dividende odluke GS postale pravno nevazece, ili mozda "ekipa" nebi uopce imala pravo na dividendu ili bi mozda nama isplatili cca.19,9kn da sebe namire🤔🤔🤔. Nastavno na navedeno moguce je da je cilj trezorske kupunje da vrati dodjeljene dionice u "kucicu" i omoguci "ekipi" da dobije pravo na dividendu...

Sad malo cinjenica...

G. Kulaš je u upravljackoj strukturi sigurno od 2015. (najvjerojatnije i ranije), g. Taslaman i g. Jerković su od 2017., a g.Domijan od 2020. Gospodin I.B. mi nije predmet proucavanja.

Od 2015, od kad je g.Kulaš u upravljackoj strukturi ATPL je ostvarila gubitak prije oporezivanja (bez jednokratnih stavki) u iznosu 201 mil kn...

Od 2107., od kad su g.Jerković i g.Taslaman u uoravljackoj strukturi drustvo je ostvarilo kumuliranu dobit prije oporezivanja u iznosu 50mil kn, te je drustvo identicnu dobit ostvarilo od 2019. kad je izvršni direktor postao g.Domijan (jer su 2017. i 2018. kumulativno poslovali na 0).

Znaci, dodijelili su sebi dionica u vrijednosti 3mil kn, dok je drustvo ostvarilo kumuliranu dobit prije oporezivanja (od 2017.) u iznosu 50 mil kn...

Nek se zna, a tko hoce moze i ukljucit u kalkulaciju, da je godisnja bruto placa Uprave oko 5mil kn, odnosno oko 1mil kn po glavi...

Posto se uvijek treba usporedjivat s najboljima evo usporedbe kako se nagradjuje kod ATGR-a...upravljackoj strukturi, u 2022., je dodijeljeno 732 dionice ukupne vrijednosti 1,17 mil kn dok je dobit prije oporezivanja u 2021. iznosila 420mil kn i isplatili su dividendu u ukupnom iznosu 167 mil kn...

Malo zloće...

Razmisljam sto je to upravljacka struktura u 2021. ucinila bolje od marketa i konkurencije...koliko shvacam, skoro nista ili minimalno...

1. Oporavak su docekali sa 4 PNMX-a na najdugorocnijem TC-u u svemiru (5g)

2. Ostatak flote je isto bio na poprilicno dugorocnom kratkorocnom TC

3. Koliko su brodova ugovorili na dugorocni TC na vrhuncu vozarina? Nula, ni jednog

4. Kolike su im bile ostvarene vozarine po brodu u 2021 u odnosu na peer grupu? Koliko se sjecam, debelo najniže...

Jedino je tajmnig novogradnji bio top. Ostalo, nista posebno...

Malo osobnog gruntanja...

Nemam nista protiv sto trezor kupuje, dapce, ali me nervira nacin na koji kupuju, placajuci vise nego trebaju i razlog zbog kojeg kupuju jer kupuju za sebe, a zele to prezentirat da rade za nas male. Pokusavaju dignut cijenu i zadovoljit spekulante i kupit mir u kuci, ali sve mi se cini da ce morat gadno odrijesit kesu za to jer mali ih kite ko bozicno drvce.

Kao i uvijek sa ATPL situacija je kompleksna i uzbudljiva i bas me zanima rasplet.

Sto se mene tice, sve manje su mi simpaticni...puna mi je kapa njihove dozirane transparentnosti (kad i sto njima odgovara), njihovog selektivnog sustava nagradivanja, razbacivanja nasih para i losih pokusaja da se male "kupi" bacajuci im mrvice dok se oni obilato caste...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 5, 2025 at 11:54 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. Blister

June 5, 2025 at 11:54 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 10:08 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. sitnariba

June 5, 2025 at 10:08 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 476

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      476
      Pregleda
      208k
      476
    3. Dado

June 5, 2025 at 9:45 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

Blister June 5, 2025 at 11:54 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

sitnariba June 5, 2025 at 10:08 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago