Zrno po zrno....
KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)
-
-
-
Končar d.d. otkupljuje dionice Končar električnih vozila d.d. prodanih prilikom ESOPa... Baš me zanima koliko će im prodat po toj cijeni i tko je napravio "nezavisnu procjenu" (KOEL EPS za 2022 je 15,93 EUR).
Top 10 3.1.2023.
1. INTERKAPITAL VRIJEDNOSNI PAPIRI D.O.O. (68481874507)/KONČAR,D.D. (45050126417) 117.629,0000 4.705.160,00 EUR 75,04 Transakcijski račun 2. BAGO DARINKO (94314293412) 1.870,0000 74.800,00 EUR 1,19 Osnovni račun 3. Grupa računa na kojima je uknjižena ista količina vr. papira 999,0000 39.960,00 EUR 0,64 - -
Pretpostavljam da će u vro dugom roku Končar d.d. biti manji od Končar D&ST (sad je obratno) jer sve ostalo plus efekt holding diskonta možda neće moći doći do preostalih 48 % veličine te jedne tvrtke kćeri tadaIspada da nam je tržište efikasnije nego sam ja mislio. Prije samo pola godine sam rekao da će u “vrlo dugom roku” tržište vrednovati ove dvije kompanije (po mom mišljenu) ispravnim relativnim odnosnom veličina - KODT veća kompanija, majka nešto manja od njega. I to se dogodilo već jučer (simboličnih 3% razlike u mcap). Mislio sam da će obje rasti sličnije brzo pa će trebati godine da dođe do tog preokreta u ispravni redoslijed.
Ja to naravno ne mogu precizno ocijeniti koliki odnos točno treba biti, niti je previše bitno dok su obje podcijenjene, obje dobre investicije po mom mišljenju, i to dosta ovisi o gledanju na holding diskont, koliko točno stavljate, kakva je “capital allocation” na razini Grupe, ali eto sad je barem redoslijed tih veličina u toj ugrubo procjeni koju jedinu mogu imati meni konačno logičan. -
Pretpostavljam da će u vro dugom roku Končar d.d. biti manji od Končar D&ST (sad je obratno) jer sve ostalo plus efekt holding diskonta možda neće moći doći do preostalih 48 % veličine te jedne tvrtke kćeri tadaIspada da nam je tržište efikasnije nego sam ja mislio. Prije samo pola godine sam rekao da će u “vrlo dugom roku” tržište vrednovati ove dvije kompanije (po mom mišljenu) ispravnim relativnim odnosnom veličina - KODT veća kompanija, majka nešto manja od njega. I to se dogodilo već jučer (simboličnih 3% razlike u mcap). Mislio sam da će obje rasti sličnije brzo pa će trebati godine da dođe do tog preokreta u ispravni redoslijed.
Ja to naravno ne mogu precizno ocijeniti koliki odnos točno treba biti, niti je previše bitno dok su obje podcijenjene, obje dobre investicije po mom mišljenju, i to dosta ovisi o gledanju na holding diskont, koliko točno stavljate, kakva je “capital allocation” na razini Grupe, ali eto sad je barem redoslijed tih veličina u toj ugrubo procjeni koju jedinu mogu imati meni konačno logičan.KOEI je vjerojatno jedina kompanija na ZG burzi koja kada objavi novosklopljene poslove da se miče iz te dionice što prije. Što oni više objavljuju o tramvajima i električnim vlakovima to znači da će biti posla, a vrlo mala zarada u odnosu na KODT. Čak i konsolidacija Dalekovoda možda neće bitno promijeniti. Dok se na to doda ova nevjerojatno spora prodaja investitora koji prodaje tih nešto tisuća koje ima kao da ih neće još tri godine prodati. Ali s obzirom da je cijena KODT već na visokim razinama možda se kupci okrenu i na KOEI. Dionica je malo vrednovana ali što kad jednostavno ti vlakovi i tramvaji čine dionicu ne interesantnom.
-
Ovo na kraju napisano moglo bi biti točno da će interes za kodt prestati i kupci će se okrenuti končar u pogotovo jer je NB napravio analizu u korist končara. No ima sada i neka kontra analiza čiji izračun ako se ostvari kodt bi vredilo 1500 eura.
Usput da napomenem FK prodaje končar.
Za grupu končar izgleda što god se kupi rizika nema.
-
O Končaru i njihovim poslovima sve se zna, da se ne ponavljamo.
Za dionice uvijek postoji rizik, možda malo manji nego drugdje. Slažem sa vama osim da nema rizika. Lp
-
Ovo na kraju napisano moglo bi biti točno da će interes za kodt prestati i kupci će se okrenuti končar u pogotovo jer je NB napravio analizu u korist končara. No ima sada i neka kontra analiza čiji izračun ako se ostvari kodt bi vredilo 1500 eura.
kolega, imate li link od te analize od strane NB-a?
Hvala
-
Bilo je na njegovom fejsu
-
Pa kad F stane s prodajom ili rasproda pa da i Koei ode gore, malo zaostaje za kćerima...
-
Zanimljibo kako idu valuacije
Končar EI nudi otkup do 100 posto dionica ovisnog društva, Darinku Bagi bi skoro moglo sjesti 100 tisuća euraKončar EI nudi otkup do 100 posto dionica ovisnog društva, Darinku Bagi bi skoro moglo sjesti 100 tisuća euraforbes.n1info.hr -
-
Po ovome kak se razvija situacija na burzi bakić daje prognoze kao i Vakula a Floki pogađa sa kodt i prodajom končara.
-
obrana kote 200€ ?
-
-
Premalo je dionica prodano otkako je izašao iz prvih 10. Ako ponovi još koji blok, a to mu izgleda ide, može brzo izaći. Ovako ni blizu.
-
10% rasta u 3 tjedna
-
Lijepe brojke bi mogle biti na izvješću.
Meni ispada:
Prihod 2022 722 mil.
Prihod 2023 projekcija 845 mil
Dobit 2022 41 mil
Dobit 2023 projekcija 71 mil. eur
Ebitda 2022 65 mil
Ebitda 2023 projekcija 92 mil.eur
Novac 57 mil na 122 mil.
P/E 2022 13.82
P/E projekcija 2023 7.99 , cijena dionice 220
EV/EBITDA 2023 projekcija 5.73!!!
-
Upravo cijena presla u par tjedana target koji sam imao u godinu dana u nekom najboljem planu >20%.
A s druge strane s nekakvim ADRS nemrem desetljece na zelenu granu... koje smecw od dionice...
-
Ali tu je problem što je dionica nelikvidna, i kad kupci budu htjeli van teško će moći bez velikog rušenja cijene.
Lako je ući po visokoj cijeni, ali je teško više izaći.
-
Ali tu je problem što je dionica nelikvidna, i kad kupci budu htjeli van teško će moći bez velikog rušenja cijene.
Ma o cemu vi pricate... svako malo se potvrdi cijena nekom mega blok transakcijom u milijunima... ovo je blue chip u svakom pogledu...
-
Uvijek ista priča. Jučer je bilo 360.000 € prometa, prekjučer 140.000 €. Danas će vjerojatno biti opet preko 100.000 €. Baš me zanima koliki vi to portfelj imate kolega kad vam je dionica nelikvidna.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti