1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 19, 2023 at 12:00 PM

Broj zaposlenih vam doslovno piše u svakom izvješću. Stalno raste, nekih 4-5 % godišnji prosjek dugoročnije (zadnjih godinu-dvije malo ubrzalo na oko 10 %). Podjednako Zagreb i Poljska. Pretpostavljam da će Poljska ubrzati i postajati značjniji dio Grupe.

Prihod i profit (prosječno dugoročno) rastu brže, dakle povećava se produktivnost. Što je i nužno. Nije nama konkurencija samo u Njemačkoj i sl., nego u perspektivi i mjesta kao Turska gdje je sva operativa (pa tako i radnici) jeftinija. Pa mi (kao i Nijemci) koliko je tamo jeftinije najmanje toliko moramo biti produktivniji. Dobro nam to ide. Produktivnost je u padu samo ponekad u silaznim (“nama flat”) dijelovima ciklusa, dugoročni trend jasno pozitivan.

Trošak rada je oko 10 % prihoda. To je solidno za proizvodnu firmu ovog tipa. Bilo bi to dobro gurnuti na sigurnu udaljenost ispod 10 %, i onda je to to, brojevi/postoci otključavaju svoju magiju. Tada je za svaki mali i sasvim realni pomak gorespomenute “bruto marže” moguće to dosta prelijevati kako u dobit tako i u plaće kako bismo imali što bolje radnike za što bolje daljnje iskorake, rješavanje još većih i profitabilnijih izazova.

Neprestano optimirati proizvode, proizvodnju i poslovne procese, za što veću kvalitetu outputa, uz što manji jedinični trošak, zahtjeva dobre radnike, vrhunske inženjere.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • June 19, 2023 at 12:43 PM

majko mila šta je ovo

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • June 19, 2023 at 1:00 PM
    Quote from Roki

majko mila šta je ovo

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

To ti se zove "zakasnio sam s kupnjom" 😂😂😂😂😂😂😂

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 19, 2023 at 1:01 PM

Lako za redovnu, ali mene brine povlaštena. Ne biti “long” za jako očitu situaciju je skoro pa kao biti “short”. Međutim, ovdje je problem što svojevrsni “short squeeze” može udariti po nekom tko zbilja tu nije ništa ni kriv ni dužan. A to je bezveze. Ne bih to. Brine me sad onaj inače mi drag potencijalni ulazak KODT2 u CROBEX. Jer kako sad da indeksni fond nabuilda 5-8 % pozciju (ili koliko bi nam bila inacijalna težina po ovim cijenama?) ako ovo ostane ovako nelikvidno?

Ta naša nelikvidnost mi nije skroz jasna. Imamo prevelik free float za ovakvu likvidnost. Shvaćam da većina/većih dioničara jako dobro zna što ima pa nisu ludi prodavati. Ali mora tu biti i nekih špekulanata koji vole kupovati/prodavati non-stop. Kako na drugim dionicima to rade. Mogu to i ovdje. Doslovno nam fali zdrava doza špekulanta. Ili nekakav market-maker. Ako to može pomoći.

Da se radi o višim cijenama predložio bih upravi ono što inače ne volim ali ok po visokim cijenama: neka izdaju malo novih dionica da relaksiraju taj tržišni pritisak (ne mogu puno, ali KOEI bi se vjerojatno složio za nešto sitno, toliko da ne padne ispod 50 % ukupnog vlasničkog udjela, nekih 2 %). Ali to na ovim razinama ne bih pozdravio.

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • June 19, 2023 at 1:07 PM
    Quote from Lynx

Lako za redovnu, ali mene brine povlaštena. Ne biti “long” za jako očitu situaciju je skoro pa kao biti “short”. Međutim, ovdje je problem što svojevrsni “short squeeze” može udariti po nekom tko zbilja tu nije ništa ni kriv ni dužan. A to je bezveze. Ne bih to. Brine me sad onaj inače mi drag potencijalni ulazak KODT2 u CROBEX. Jer kako sad da indeksni fond nabuilda 5-8 % pozciju (ili koliko bi nam bila inacijalna težina po ovim cijenama?) ako ovo ostane ovako nelikvidno?

Ta naša nelikvidnost mi nije skroz jasna. Imamo prevelik free float za ovakvu likvidnost. Shvaćam da većina/većih dioničara jako dobro zna što ima pa nisu ludi prodavati. Ali mora tu biti i nekih špekulanata koji vole kupovati/prodavati non-stop. Kako na drugim dionicima to rade. Mogu to i ovdje. Doslovno nam fali zdrava doza špekulanta. Ili nekakav market-maker. Ako to može pomoći.

Da se radi o višim cijenama predložio bih upravi ono što inače ne volim ali ok po visokim cijenama: neka izdaju malo novih dionica da relaksiraju taj tržišni pritisak (ne mogu puno, ali KOEI bi se vjerojatno složio za nešto sitno, toliko da ne padne ispod 50 % ukupnog vlasničkog udjela, nekih 2 %). Ali to na ovim razinama ne bih pozdravio.

Ja se baš ne bih složio s vama, ne trebaju nam nove dionice i razrjeđivanje postojećih dioničara (meni to ide na štetu). A i KODT ima poprilično veliku dobit, veliku zadržanu dobit, mali dug i ne vidim nikakvog razloga za izdavanjem novih dionica.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 19, 2023 at 1:18 PM

Pa to i ja kažem, ne trebaju nam. I ja to mrzim, stock based compensation uključivo (vani tech firme imaju veliki problema s time, glavna stvar oko koje biti na oprezu kao ulagač).

Osim… ako se ne bismo tržili po NVDA valuacijama 😀 Jensen Huang je genijalac ali i realan čovjek u svakom smislu. Oni to doslovno sad rade. Od kad je Nvidia došla na te svoje prenapregnute valuacije oni izdaju nove dionice malo po malo, potiho bez pompe, iako im keša uopće ne treba. To je vrsta financijske optimizacije. Kako optimizirano proizvode, proizvodnju i poslovne procese, tako se mora i s financijama. Kad bi ovdje baš preko noći došli do puno tisuća EUR, onda nek izdaju 2 % novih dionica ako baš treba (recimo da ih indeksni kupi). Inače, slažem se, nikakvo izdavanje dionica ni slučajno!

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • June 19, 2023 at 1:22 PM

Trebao bi početi kupovati trezor pa onda poništiti te dionice, da povećamo vrijednost postojećih papira

• Sokolic
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    513
    • June 19, 2023 at 1:26 PM

Ne mora indeksni kupovati ako netko uđe u crobex, imaju oni neka izuzeća kod nelikvidnih. Ušao je bio moj lrhc pa nisu kupovali

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 19, 2023 at 1:33 PM
    Quote from plavi05

Trebao bi početi kupovati trezor pa onda poništiti te dionice, da povećamo vrijednost postojećih papira

To je inače ono glavno što volim vidjeti, najbolje kompanije svijeta to rade, kad god je cijena ispod “intrinzične vrijednosti” oni kupuju za poništavanje, i kroz godine i desetljeća otkupe većinu izdanih dionica, vječno smanjivanje broja.

U Hrvatskoj to niti je “običaj”, niti je ovdje moguće zbog likvidnosti, koju gore upravo navodimo kao problem a ti skroz kontra 😀 A i većinskog dioničara, nema potrebe da postaje sve veći, to ne mora biti skroz ugodno svim manjim dioničarima. To je za dionice vlasničke strukture kao JDGT i normalne američke kompanije. U Europi teže, u Europi je ova naša vlasnička struktura jako česta (ne samo u Hrvatskoj).

Ali zato su kod nas zahvaljujući poreznoj politici dividende supstitut za to!

Quote from Sokolic

Ne mora indeksni kupovati ako netko uđe u crobex, imaju oni neka izuzeća kod nelikvidnih. Ušao je bio moj lrhc pa nisu kupovali

Ok, to onda ne mora biti problem do daljnjeg, nego kad se poveća likvidnost mogu raditi svoje. Naime ovo će s vremnom postati jedna od glavnih članica CROBEX (nadajmo se, to je cilj, biti jedna od najvećih a ne samo “najboljih” kompanija u Hrvatskoj, pa logično tada i indeksa), pa ako nemaju KODT2 onda bolje nek nemaju ništa. No to je višegodišnji a ne višemjesečni proces. To se sve stigne onda uredno razvijati.

Edited once, last by Lynx: Merged a post created by Lynx into this post. (June 19, 2023 at 1:36 PM).

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • June 19, 2023 at 1:40 PM

Kad će ponovno raditi split? Zaboravio sam kako je to u statutu određeno?

Ovdje bi problem nelikvidnosti barem malo mogao biti riješen da naprave stock split 1/10. U suprotnom ćemo završiti poput Medike. Nemoš ući u mediku, nemoš ni izaći kad ti zatreba cash...

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • June 19, 2023 at 2:34 PM
    Quote from Roki

Kad će ponovno raditi split? Zaboravio sam kako je to u statutu određeno?

Ovdje bi problem nelikvidnosti barem malo mogao biti riješen da naprave stock split 1/10. U suprotnom ćemo završiti poput Medike. Nemoš ući u mediku, nemoš ni izaći kad ti zatreba cash...

Split se radi kad statutarne rezerve na početku izvještajnog razdoblja/godine budu barem 2x veće od temeljnog kapitala (piše u Statutu društva; kolega Status je to citirao prošle godine).

Na kraju 2022. kapitalne rezerve iznosile su 30,6 mil EUR, a iste će na kraju 2023. iznositi 32,8 mil EUR odnosno bit će za 2,2 mil EUR veće sukladno odobrenoj raspodjeli dobiti iz 2022. (izglasanoj na GS). Obzirom da temeljni kapital iznosi 20,3 mil EUR potrebno je da dogodine u statutarne rezerve rasporede minimalno 7,8 mil EUR i stock će se provest 2025. (jer tek na kraju godine, u godišnjem GFI-u provedu raspodjelu dobiti koja je izglasana u tekućoj godini, a koja se odnosi na prethodnu godinu)

MEĐUTIM...od ove godine, 2022., napravljen je preokret u raspodijeli dobiti...do sada je bilo uobičajeno da u statutarne rezerve ide barem 30% dobiti ostvarene u prethodnoj godini (npr. cca 60% dobiti iz 2021. je u 2022. raspoređeno u statutarne rezerve) ali ove godine je na GS odlučeno da samo 10% dobiti (cca.2,2 mil EUR) ide u statutarne rezerve...

Zašto su ove godine to napravili i je li to možda nekakav zaokret u raspodjeli dobiti nemam pojma...ali prije 2025. nema šanse da se provede, iako su, da su htjeli, mogli ove godine "napunit" statutarne rezerve na 2x temeljnog kapitala i akciju podijele dionice provesti dogodine...ali očito nisu htjeli...e sad zašto su nisu htjeli nemam pojma...ima li netko da zna?

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • June 19, 2023 at 4:43 PM
    Quote from plavi05

Biti ću iskren i reći ću da mi je draža dividenda! Jer ako kupe dionice a ne ponište ih nemamo velike koristi, a ako ih podijele sebi kroz "bonus" onda imamo štetu! I nevolim kada se dionice dijele kroz bonus.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 19, 2023 at 5:44 PM
    Quote from darac11
    Quote from plavi05

Biti ću iskren i reći ću da mi je draža dividenda! Jer ako kupe dionice a ne ponište ih nemamo velike koristi, a ako ih podijele sebi kroz "bonus" onda imamo štetu! I nevolim kada se dionice dijele kroz bonus.

Joj, to nikako. To kupovanje pa dijenjenje uopće nema smisla. Daj ljudima plaću/bonus, i nek si sami kupe dionice ako žele, ili "moraju" :) . Ima kompanija koje i to rade baš doslovno. Daju keš bonus ali uz obvezu da kupiš dionice za dio tog iznosa. To kod nas nije primjenjivo vjerojatno. Ali tko hoće nek si kupi.

Ovo me sad potaknulo da složim listu ideja kako podignuti neku proizvodnu kompaniju, npr. naš Končar D&ST, na svjetski prvoklasnu razinu, proučavajući i primjenjujući najbolja iskustva iz povijesti biznisa, proizvodanje, stvaranja vrijednosti.

Ovi su moji top picks za proučiti i naučeno pokušati primijeniti na naš razvoj:

1. Danaher Corporation po pitanju razvoja proizvodnje, dakle trajnog razvoja i optimiziranja proizvodnih i poslovnih procesa. Ako se ne varam, mi već jesmo na tom tragu, već radimo u duhu onog klasičnog "lean business model" zar ne, jedna produbljena i fanatično primjenjivana varijanta tog je njihov Danaher Business System: https://www.danaher.com/how-we-work/danaher-business-system (i oni kažu, "svatko može to pričati", ali je razlika kad netko stvarno živi te principe, to je njihova prednost, "oni to misle ozbljno")

2. Texas Instruments što se tiče "capital allocation" - https://investor.ti.com/static-files/f…f8-09763519bd1c

3. Constellation Software na temu "incetives" - https://dailyinvestor.com/investing/1596…ders-interests/

4. Sve to naravno, kako bismo jednog dana sustigli SGB-SMIT Group, u svemu. Čisto kao jedan uzor iz industrije. Ali naravno ne treba puno gledati druge, nego prije svega sebe, natjecati se sami sa sobom, obarati svoje rekorde. Ovo eksterno je samo dodatna motivacija, učenje. Važno je zadržati skromnost i nikad ne prestati učiti.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • June 20, 2023 at 9:47 AM

Biti ce vrlo zanimljivo pratiti kretanje cijene u drugoj polovici godine. Sto se mene tice target za ovu godinu je vec premasen od kada smo presli 500€ i vrlo je dobro da smo dotaknuli 600 bez puno otpora.

Ocito je da vlasnici dionica jako dobro znaju da se ovdje vrlo tesko vratiti zbog slabe ponude prodaje pa im ni ova premium cijena nije razlog za znacajnu prodaju. Kako se samo osjecaju oni koji su prodavali ispod 400 i to jos prije dividende.

Takoder evidentno je da dividenda ovdje nije nikakav faktor koji utjece na cijenu dionice kao kod nekih drugih i nismo prakticki imali nikakav propad cijene. Mislim da se skupljaju pozicije za iducih par godina vec sada jer volumeni trgovanja nisu bili bas jako mali u odnosu na prosjek.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 20, 2023 at 10:50 AM

Ja ću najviše pratiti backlog (jer je zanimljivo, ako ništa drugi) i čekati godišnje izvješće. Ok su kvartalna, kratka i jezgrovita. No godišnje mi je pravi gušt za čitanje. Na cijene ću se pokušati ne previše fokusirati jer to općenito nije zdravo. Nije da mi ovdje može nešto naštetiti, jer ne vidim nikakve transakcije da bih radio, nigdje na vidiku, ali ipak, nije “zdravo” puno to gledati. Opasno je to gledanje koliko i jesti šećer.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 30, 2023 at 2:50 PM

Evo nešto lijepo za čitanje u međuvremenu dok čekamo kvartalno - Izvješće o održivom poslovanju za 2022. https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…f6ec8acf820.pdf

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • June 30, 2023 at 3:18 PM
    Quote from Lynx

Evo nešto lijepo za čitanje u međuvremenu dok čekamo kvartalno - Izvješće o održivom poslovanju za 2022. https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…f6ec8acf820.pdf

Ima i korisnog za viši profit;

Također, krajem godine puštena je u pogon i fotonaponska elektrana snage 1.1 MW instalirana na krovovima proizvodnih hala. Elektrana bi trebala pokriti oko 35% potreba za električnom energijom KONČAR – D&ST-a na lokaciji u Zagrebu.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 30, 2023 at 7:21 PM

SOUR Ta fotonaponska elektrana je lijepa stvar u smislu ekologije, ali niti je to besplatna struja (treba amortizirati tu elektranu), niti je ovdje potrošnja električne energije značajna stavka u troškovima. To neće imati materijalan utjecaj na dobit.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 30, 2023 at 7:36 PM
    Quote from Lynx

Mali izvadak o nekim bitnim stvarima utjecaju na cijenu i buducnost

"

Gubici

Gubici transformatora u zadnjih 10-tak godina imaju konstantan trend smanjivanja koji je na razini Europske Unije formaliziran u dva navrata; 2015. – primjenom ekološke direktive razine 1 i 2021.– primjenom ekološke direktive razine 2. To danas praktički znači da se u transformatore moraju ugrađivati najbolji dostupni materijali vodiča, odnosno transformatorskog lima. Zbog toga je na srednjim energetskim transformatorima transponirani vodič uvelike zamijenio jeftiniji profilni vodič u više paralela, a laserski obrađeni lim, sve ostale vrste lima.

TEHNOLOŠKO-RAZVOJNI RIZICI KONČAR – D&ST u ovom trenutku raspolaže suvremenom tehnologijom izrade transformatora i primjerenim tehničkim rješenjima većine proizvoda iz svog programa, te je u stanju pratiti tehničko-tehnološki razvoj na zavidnoj razini.

U budućnosti se ne očekuje tehničko-tehnološko zaostajanje za glavnim konkurentima.

"

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • July 1, 2023 at 10:44 AM
    Quote from Lynx

SOUR Ta fotonaponska elektrana je lijepa stvar u smislu ekologije, ali niti je to besplatna struja (treba amortizirati tu elektranu), niti je ovdje potrošnja električne energije značajna stavka u troškovima. To neće imati materijalan utjecaj na dobit.

U konsolidiranim financijskim rezultatima za '22. Grupe Končar su napomenuli između ostalog;

"• ulaganja u fotonaponske elektrane u nekoliko tvornica doprinijeti
    će znatnim financijskih uštedama u režijskim troškovima"

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      107k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,574 Replies, 4 years ago