1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 26, 2023 at 9:58 AM
    Quote from Buafff
    Quote from plavi05

Ovisno o specifičnosti transformatora od narudžbe do isporuke je otprilike prođe 6 do 9 mjeseci, dakle ove nove narudžbe mogle bi biti realizirane do

Ta informacija mi ne znači puno, znam da se u teoriji može napraviti ali imamo li mi kapaciteta za to trenutno, koliko toga još možemo proizvest, prije investicije u proširenje i imali na lokaciji još mjesta za to? Auto se isto može napraviti u 2 mjeseca i prije pa se čekalo preko godinu dana za novi. Nekako ne vjerujem da bi prihvaćali ovoliku količinu posla a da ne mogu dosta toga isporučit (i tako podignit prihode i dobit), a opet ne znam kakvo je stanje na tržištu, očito je usred ove zelene transformacije navala na trafo, pa se možda ovaj backlog neće toliko "brzo" prebaciti u povećanje prihoda(dobiti) kako na prvu izgleda. Ne mislim ništa loše, dioničar sam tu godinama i namjeravam i dalje bit. Samo me zanima koliko još možemo rasti na ovako ludim stopama rasta, da li fizički ima mjesta, know how imamo.

To ne mora biti lose ako je kapacitet ogranicen, jer onda raste marza i produktivnost

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • May 26, 2023 at 10:40 AM

Nemogu se automobili uspoređivati sa transformatorima, elektroenergetska mreža je strateško, sigurnosno i razvojno pitanje cijele Europe, pitanje je biti ili nebiti

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 26, 2023 at 12:00 PM

I ne samo Europe. Tako je u cijelom svijetu. Neki se tek razvijaju, oni razvijeni imaju nerjetko dosta dotrajalu (nategnutno održavnu) mrežu za koju je kranje vrijeme obnoviti je, s čim se onda kombiniraju i ova nova eko nastojanja (pa se radi vjetro, solarne i sl. izvore, što sve zahtjeva nove transformatore, pa čak i u prometu dolaze električni autmobili, i ovi AI i drugi datacentri su gladni struje - dakle struja je baš in, nismo tako dosadna industrija!).

To sve utječe na te globalne značajne stope rasta industrije na srednji i duži rok.

U kraćem roku imamo i ovu dodatno pojačanu potražnju zbog kombinacije faktora koji se dogodio zadnjih godina, koji malo povećao cikličnost (inače ipak nam umjereno ciklične industrije). Jer prvo se malo manje investiralo/odgađalo za vrijeme korone (što nas uopće nije okrznulo...), pa se nakupilo sad da se mora sve odjednom (jer potražnja nikoga ne čeka, u Americi dolaze uragani i toplinski valovi bez da nekog pitaju, u ostatku svijeta drugi izvori potražnje također nisu previše fleksibilni, svi bi trošili struju sad, bez odgode na par godina), pa se dogodila inflacija cijena materijala što utječe na cijene transformatora itd., da imamo pojačanu fizičku potražnju po pojačanim cijenama.

To malo olakšava ovo čišćenje backloga, jer nije sav taj backlog fizičko povećanje, dobar dio je cjenovno. No koja god dinamika. Meni se sviđa da je backlog snažan. Sve će se to s vremenom isporučiti!

Što se tiče fizičkih kapaciteta, ne znam brojeve detaljno, ali skoro sve ove investicije što rade periodički (i dobivaju porezne olakšice za to :) ) imaju u sebi kao ključnu komponentu povećanje/normalizaciju kapaciteta proizvodnje/testiranja/skladištenja (mislim da se govori o brojci oko par desetaka do cca. 50 % svaki put svakih par godina), a po tom pitanju se i PET Poljska tek treba pokazati (tamo su isto ključne investicije sad gotove ako dobro razumijem što se pisalo zadnje).

Često se radi "preko 100 % optimalnog" kapaciteta (dok se čeka proširenje), što ponekad u biti negativno utječe na profitabilnost (zato ove "normalizacije i optimizacije tokova robe i materijala" ponekad kao tema)

A što se tiče valuacije, baš to naše investiranje se veže na onu vječnu temu i najviše zamućenu brojku u svim financijskim izvještajima svijeta (često uopće neraščlanjeno, neobjavljeno, pa se mora otprilike pogađati iz dinamike drugih varijabli kao amortizacija): growth vs. maintance capex, a koja je ključna za vidjeti pravo stanje vrijednosti, ispravno računati free cash flow u smislu "owners earnings". Ne bi se trebalo od operativnog oduzimati cijeli capex, nego samo "maintance capex" (što je kod ne-brzo-rastućih i/ili kapitalno intenzivnijih kompanija većina pa se često radi prečac, uzme sve, no kod rastućih može biti skroz obratno - većina našeg capexa je growth capex!).

balthazar
    Početnik
    Reakcija primljeno
    61
    • May 26, 2023 at 1:30 PM
    Quote from Buafff

Što donosi ova posljednja investicija koja je u tijeku "Održivi SETup", hoće donijeti do povećanja kapaciteta proizvodnje, ako da koliko, ili pak ubrzanja procesa?

Iz godišnjeg izvješća: Navedeni prostor (druga polovica hale uz rezni centar) će se investicijskim projektom "Održivi SETup" iskoristiti prvenstveno za normalizaciju postojećeg nivoa proizvodnje i povećanje skladišnih prostora što će omogućiti optimizaciju poslovnih procesa i primjerenije tokove materijala, sirovina, opreme i gotovih proizvoda.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 26, 2023 at 1:58 PM

Bilo kuda, Katarina svuda 😋

Stariji znaju o čemu govorim.

Papir je solidan, dividend mizeran. Ovoliki rast cijene unekoliko iznenađujući.

Pa oni koji su mislili unutra, unutra su , koji nisu niti neće.

Hodlamo dakle 🙃

balthazar
    Početnik
    Reakcija primljeno
    61
    • May 26, 2023 at 3:09 PM
    Quote from zlocesti

Hodlamo dakle 🙃

Možeš li nešto nacrtati za nas koji smo unutra 🤗

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 30, 2023 at 2:37 PM

Prigodna misao za dan državnosti - “25 puta smo sigurniji od Amerike” što će tiče ove teme! Jer, mi proizvodimo 5 puta više nego što nam u Hrvatskoj treba, dok oni proizvode 5 puta manje nego im treba, kaže ovdje https://www.niskanencenter.org/powering-the-n…ormer-shortage/

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • May 30, 2023 at 5:08 PM
    Quote from zlocesti

Hodlamo dakle 🙃

Dividendni prinos ovisi o tome koliki vam je bio ulaz

bez ocjena molim

• Dadan
    Početnik
    Reakcija primljeno
    35
    • May 30, 2023 at 9:17 PM
    Quote from zlocesti

Hodlamo dakle 🙃

Meni dividendni prinos 23%, nekad je bio manji ali treba odnekud startat i biti strpljiv.

S ovom dionicom strpljenje se isplati i to jako.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 31, 2023 at 3:49 PM

Dadan Što ti je 23 %? Sve dividende skupa do sada, ili tekući godišnji dividendni prinos na cost basis (ulog)? :huh: Toliko nije ni meni... još. Biti će možda već na godinu ako će povećavati dividendu (i ako ja ne budem dokupljivao pa si previše povećao cost basis).

Ako je ne bi povećavali, za tri godine bih ja skupio ukupno preko 100 % uloga nazad vraćeno kroz dividende! Ako će povećavati to je možda već za dvije godine.

U Hrvatskoj imamo sreću da su porezi na dividende umjereno visoki, pa je ovo idealno. Sve što ostane nakon reinvestiranja i vraćanja dugova, treba ići ekspresno u dividende.

Najbolje bi bilo da oni mogu to sve reinvestirati u povećanje kapaciteta proizvodnje (ili efikasnost proizvodnih i poslovnih procesa, povećanje marži dakle) uz veliki povrat na investiciju pa da nema potrebe za dividendama. No, očito nema baš toliko prilika, ili im ide jako dobro, da sve što žele oni investiraju, i svejedno uvijek ostane za solidne dividende, uglavnom rastuće, u zadnje vrijeme dosta redovito i snažno rastuće.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 31, 2023 at 4:10 PM
    Quote from Lynx

Dadan Što ti je 23 %? Sve dividende skupa do sada, ili tekući godišnji dividendni prinos na cost basis (ulog)? :huh: Toliko nije ni meni... još. Biti će možda već na godinu ako će povećavati dividendu (i ako ja ne budem dokupljivao pa si previše povećao cost basis).

Ako je ne bi povećavali, za tri godine bih ja skupio ukupno preko 100 % uloga nazad vraćeno kroz dividende! Ako će povećavati to je možda već za dvije godine.

U Hrvatskoj imamo sreću da su porezi na dividende umjereno visoki, pa je ovo idealno. Sve što ostane nakon reinvestiranja i vraćanja dugova, treba ići ekspresno u dividende.

Najbolje bi bilo da oni mogu to sve reinvestirati u povećanje kapaciteta proizvodnje (ili efikasnost proizvodnih i poslovnih procesa, povećanje marži dakle) uz veliki povrat na investiciju pa da nema potrebe za dividendama. No, očito nema baš toliko prilika, ili im ide jako dobro, da sve što žele oni investiraju, i svejedno uvijek ostane za solidne dividende, uglavnom rastuće, u zadnje vrijeme dosta redovito i snažno rastuće.

Meni je na cost basis oko 21-22%, s tim da su ove godine isplatili manji postotak nego inace tako da dogodine uz rast dobiti i ako isplate isti postoak moze biti dosta vise

• Dadan
    Početnik
    Reakcija primljeno
    35
    • May 31, 2023 at 4:12 PM

Pa ulazna cijena mi je oko 60 eur, imam ovu dionicu preko deset godina, a nedavno je bio i split stock tako da je za mene prinos sada 8 puta bez isplaćenih dividendi.

Nažalost dividende nisam reinvestirao i od 2013 godine više nisam kupovao ovo čudo.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 31, 2023 at 4:18 PM

I onda netko da kaže "slaba dividenda"... :) Kad tako stalno raste, za umjereni broj godina se dođe do tih situacija "više od 100 % dobio nazad kroz dividende kumulativno". To se ne postiže lako niti u klasičnim "dividendnim dionicama". Ovo nije "dividendna dionica", ovo je rastuća kompanija, koja usput isplaćuje i dividende, "jer može".

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 31, 2023 at 4:33 PM
    Quote from Dadan

Pa ulazna cijena mi je oko 60 eur, imam ovu dionicu preko deset godina, a nedavno je bio i split stock tako da je za mene prinos sada 8 puta bez isplaćenih dividendi.

Nažalost dividende nisam reinvestirao i od 2013 godine više nisam kupovao ovo čudo.

E pa zato i možeš imati veći taj "dividend yield on cost" od mog! Ja sam dokupljivao i kasnije, pa mi se prosječna cijena ulaza (usklađeno za sve) popela na 81,06 EUR. Ali najjeftinije kupnje su mi 34,91 EUR iz ožujka 2009.

Vjerujem da će slične priče imati za 10-15 godina i ove nove generacije investitora koje tek sad čuju za KODT.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • June 2, 2023 at 10:30 AM

ti će vjerojatno kupovati končar

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 2, 2023 at 10:54 AM
    Quote from plavi01

ti će vjerojatno kupovati končar

Tko će kupovati Končar? Svak čast KOEI, i to je dobra dionica, ali KODT je posebno zanimljva stvar kao jedna od rijetkih transformatorskih “pure-play” kompanija. Toga nema puno u svijetu. To samo po sebi je velika vrijednost. Štoviše, to je toliko zanimljivo da ja imam na pameti i jednu ideju kompleksne korporativne akcije spajanja i razdvajnja serijom zamijena dionica (slično kao nekad KORF/VLHO/RIVP) kojom bi se izvuklo iz KOEI udio u KOTR i KPT zajedno s KODT (pod KODT) pa da imamo jednu firmu koja ima samo transformatore i ništa osim transformatora (sva tri). No, to je možda prekomplicirano za naše u KOEI i nema volje za to…

Kad ne tako, onda ćemo u KODT nadam se nastaviti ovako kako smo i do sada krenuli, samostalno u tom smijeru u kojem je očito da idemo.

Naime, ovo je naša prošlost (jedan simpatični pure-play s drugog kraja svijeta, ali baš kao mi, prije par desteljeća stanje): https://www.voltamptransformers.com/index.php/dashboard/index/

A ovo je što želimo postati u budućnosti, njima rame uz rame: https://www.sgb-smit.com

Zanimljivo je proučavati konkurenciju, i industriju, i u drugim geografijama. U drugim firmama kao da vidiš razne faze prošlosti i budućnosti naše firme.

Danas smo oko 4 manji od njih kao europskog pure-play lidera (kvalitetom možda već tu negdje…), a skoro duplo veći po prihodima od ovog simpatičnog Indijca (mada oni imaju duplo veću tržišnu kapitalizaciju od nas, iako im biznis raste povijesno točno po istim stopama kao mi, zanimljivo to kod njih valuacijski).

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 9, 2023 at 11:59 PM

Ušli u prvih 10 po veličini izvoza. Brzo ćemo i u prvih 5? 😉

Files

IMG_1218.jpeg 269.85 kB – 0 Downloads
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • June 10, 2023 at 12:14 PM

U prvih deset po veličini izvoza smo valjda već dvije godine (2021., 2022.). Sljedeća stepenica je prvih 5. Dobivamo one nagrade za “najboljeg velikog izvoznika”, ali još je dalek put do “najvećeg “.

Mislim da ćemo puno prije toga kao dionica biti jedna od onih glavnih (10 % cap) članica CROBEX-a.

Tu je prvi korak ući u njega. To možda već u rujnu? Mislim da ulazimo s oko 5 % težinom.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • June 12, 2023 at 8:51 AM
    Quote from Lynx

U prvih deset po veličini izvoza smo valjda već dvije godine (2021., 2022.). Sljedeća stepenica je prvih 5. Dobivamo one nagrade za “najboljeg velikog izvoznika”, ali još je dalek put do “najvećeg “.

Mislim da ćemo puno prije toga kao dionica biti jedna od onih glavnih (10 % cap) članica CROBEX-a.

Tu je prvi korak ući u njega. To možda već u rujnu? Mislim da ulazimo s oko 5 % težinom.

Kodt ili Kodt2?

• kovach
    Student
    Reakcija primljeno
    167
    • June 12, 2023 at 9:11 AM

Hoće li danas biti isplata dividende, nije valjda da će čekati zadnji dan tj. 15.06.2023?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago