Ocekivah vise od koei...
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Ocekivah vise od koei...
Nemojte biti tužni. u konačnici, KOEI je vlasnik 68% redovnih dionica KODT-a.
Dakle, nije KOEI toliko slab koliko su neki kolege i kolegice na KODT-u jednostavno snažni u dokupljivanju.
Naime, da ste čitali temu "Što smo danas tržili", bilo bi vam jasnije tko tu žari i pali... -
Ocekivah vise od koei...
Nemojte biti tužni. u konačnici, KOEI je vlasnik 68% redovnih dionica KODT-a.
Dakle, nije KOEI toliko slab koliko su neki kolege i kolegice na KODT-u jednostavno snažni u dokupljivanju.
Naime, da ste čitali temu "Što smo danas tržili", bilo bi vam jasnije tko tu žari i pali...Vjerojatno je ta razlika što KODT prije najavljuje dividendu i održava Glavnu skupštinu. Prošle godine su 28.4. Uprava i Nadzorni odbor predložili Glavnoj skupštini Društva isplatu dividende za KOEI. Tako da se KOEI tek sada počinje zalaufavati.
-
ne bih rekao da je visina divlke neki argumenat za kupnju koei. prije će biti disproporcija kretanja cijene u odnosu na kodt.
-
Danas izlazi revidirano FI za '22
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/KODT/FI-KODT-357c09f1464bf4f5f5920f030c72c62b.pdf
Godišnji, revidiran, nekonsolidiran
-
Meni osobito zanimljiva info iz GFI:
"Stanje ukupnih ugovorenih poslova na kraju 2022. godine iznosilo je 2.170 mil. kn što je prema stanju na
kraju 2021. godine sa iznosom od 1.394 mil. kn povećanje od 56%"
-
Fantastično je to, samo je pitanje mogu li oni odraditi sav taj posao s trenutnim resursima jednako kako ga ugovaraju. To je ogroman rast, a i prijašnjih godina raste promet brutalno. Jesu kupili dodatnu halu, i to je super. Rekao mi je frend koji radi u kpt-u da su tri godine puni i da kupac mora 3 godine čekat.
-
Dosta su tanki s gotovinom. Imaju manje od 5% gotovine na trenutnu cijenu dionice.. 18,45€/share na 31.12.2022.
I godinama imaju čudno, inkonzistentno nizak free cash flow u usporedbi s dobiti.
Je..firma raste, novi poslovi, ulaganja, itd. Cijena dionice snažno otišla gore..Super.. Ali nije mi jasno što rade sa svim tim novcem. Uzet ću si vremena pa baš proučiti malo to godišnje izvješće, ali i za ranije godine...
-
Zarada po dionici u kunama 341,14(45,2 eura) prema prema GFI 2022 (konsolidirano, revidirano)
P/E=9,3 -
-
Sjajna je ovo priča, općenito im idu u korist EU strategije, prije Europa 2020, a sada i Europski zeleni plan. Čudesne su investicije u energetiku i tu će biti prostora za KODT, pogotovo što se radi o specifičnoj industriji u kojoj ne možeš samo tako uletiti na tržište.
Jako sam zadovoljan i čak me niti dividenda ne uzbuđuje koliko razmišljanje gdje bi mogli biti za par godina.
-
Dosta su tanki s gotovinom. Imaju manje od 5% gotovine na trenutnu cijenu dionice.. 18,45€/share na 31.12.2022.
I godinama imaju čudno, inkonzistentno nizak free cash flow u usporedbi s dobiti.
Je..firma raste, novi poslovi, ulaganja, itd. Cijena dionice snažno otišla gore..Super.. Ali nije mi jasno što rade sa svim tim novcem. Uzet ću si vremena pa baš proučiti malo to godišnje izvješće, ali i za ranije godine...
Pa sve je vec objasnjeno na temi...str 28.
Kako objašnjavate taj negativan slobodni novčani tijek? Ne pratim toliko kompaniju, ne znam dovoljno o tome. Ono što vidim na MD je da su u zadnjih šest godina tri godine, od čega 2018. i 2019. imali blagi(do 5 milijuna kuna) negativni FCF. Operativni je konstantno u plusu. FCF '20. i '21. je oke, ali ni blizu neto dobiti.
Mene smetaju takve inkonzistentnosti kod kompanija. Znam da sam vjerojatno i dosadan, ali uvijek sam i uvijek ću biti opsjednut FCFom. Znam da je bila akvizicija PETa pa to može biti jedan od razloga, ali što je ovo sada izdaci prema dobavljačima ~100 milijuna eura?
Ne razumijem ovu kompaniju. Doduše nisam čitao godišnja izvješća...
CF mi je najslabija karika, ali dovoljno znam da vidim da tu nema bas nista problematicno...
FCF im je takav jer:
1. Od 2016. ulozili su 200 mil kn u dugotrajnu imovinu
2. Od 2016. isplatili su kumulativno divku u iznosu 110 mil kn
3. Ukupne obveze su im od 2016. narasle za cca 112mil kn dok je samo KI imovina narasla za 308 mil kn
U odnosu na 2016. prihodi su u 2021. narasli +64% a na kraju 2022. rast ce bit preko 100%...veci obujam poslovanja trazi vece investicije i vece zalihe i dok god ce rast ovakvim stopama FCF ce bit "losiji" jer rast poslovanja, da bi bio odrziv, treba pratit rast CAPEX-a i OPEX-a...
Jednog dana kad rast stane, usporit ce se izdaci za CAPEX i OPEX, a radni kapital ce se odrzavati na optimalnoj razini za taj volumen poslovanja pa ce u tom razdoblju FCF bit veci od dobiti...
i ovo..
Kako objašnjavate taj negativan slobodni novčani tijek? Ne pratim toliko kompaniju, ne znam dovoljno o tome. Ono što vidim na MD je da su u zadnjih šest godina tri godine, od čega 2018. i 2019. imali blagi(do 5 milijuna kuna) negativni FCF. Operativni je konstantno u plusu. FCF '20. i '21. je oke, ali ni blizu neto dobiti.
Mene smetaju takve inkonzistentnosti kod kompanija. Znam da sam vjerojatno i dosadan, ali uvijek sam i uvijek ću biti opsjednut FCFom. Znam da je bila akvizicija PETa pa to može biti jedan od razloga, ali što je ovo sada izdaci prema dobavljačima ~100 milijuna eura?
Ne razumijem ovu kompaniju. Doduše nisam čitao godišnja izvješća...
Zadnjih par godina je bilo dosta ulaganja (PET, Povecanje proizvodnog kapaciteta distributornih transformatora, Kupnja nove hale 4000 m2 , Solarna elektrana i investicije u novu opremu), pogledaj revidirana za detalje.
Moras uzesti u obzir i duplo povecanje prodaje u par godina, s obzirom da je ovo industrija to zahtjeva dosta kapitala da bi se to povecalo koje se tek kasnije naplati pogotovo je to izrazeno u zadnje vrijeme, jer kupac tek dio financira predujmom, primjera radi zalihe 2018 su iznosile oko 250 mil trenutno su preko 500mil netko je dio toga morao i platit da bi se zalihe povecale do te razine nije sve prebaceno na dobavljace nego je financirano vlastitim kapitalom, pogledaj kroz godine kretanje kratkotrajne imovine i obveza (gdje je cca ta imovina narasla za 400mil dok su obveze narasle za cca 250mil, sta znaci da su rast te imovine vecinom "zaliha" vecinom financirali sami, a i odnos potrazivanja je drugaciji), uostalom pa ne raste dividenda godinama bez ulaganja samo na osnovu postojeceg stanja, firma vec dugo godina jako dobro rasporeduje dobit prema dionicarima i za daljnji ravoj koji osigurava rast.
A za one koje ne zele puno citati...evo skracena verzija...
Od 2018. drustvo je provelo oko 227 mil kn CAPEX-a, zalihe i potrazivanja su povecana za ukupno 628 mil kn sto daje ukupne novcane izdatke od oko 855 mil kn, dok su s druge strane dugorocne obveze vece za 12 mil kn a kratkoročne oko 364 mil kn sto znaci da su u poslovanje od 2018. upucali skoro 500 mil kn....a treba pridodat tu isplacenu divku
Obzirom da prihodi galopiraju, da ugovoreni poslovi bujaju, da nemaju problema sa naplatom potrazivanja (samo je cca. 24 mil kn potrazivanja prema kupcima u dospijecu) te nemaju problema sa prodajom (obrtaj zaliha je oko 132 dana) smatram da nema nikakvih problema sto je CF "tanak". Nije na odmet napomenuti da matica nema duga i da lezi na kesu, pa KODT uvijek moze zagrabit u skrabicu matice po fiksnoj godisnjoj kamati od 0,75% (revidiran GFI2022). Upravo taj background matice omogucava KODT da investira, napada trziste i raste nekoliko puta brze od trzista na kojem posluje.
Ako nekog zanima od 2021. do 2031. ocekuje se rast EU trzista od oko 5,6% godisnje, odnosno 8,3% godisnje na globalnoj razini, dok KODT raste po 35% godisnje tako da pokusajte izracunati sto se moze ocekivati sa drustvom kroz sljedecih par godina...
..."The North America & Europe Transformers market size was valued at $35.9 billion in 2021 and is projected to reach $60.1 billion by 2031, growing at a CAGR of 5.6% from 2022 to 2031."...
(https://www.google.com/amp/s/www.alli…rmer-market/amp)
...Distribution Transformer Market size valued at USD 24.5 billion in 2021 and is anticipated to register CAGR of over 8.3% during 2022 to 2030."...
-
Sjajna je ovo priča, općenito im idu u korist EU strategije, prije Europa 2020, a sada i Europski zeleni plan. Čudesne su investicije u energetiku i tu će biti prostora za KODT, pogotovo što se radi o specifičnoj industriji u kojoj ne možeš samo tako uletiti na tržište.
Jako sam zadovoljan i čak me niti dividenda ne uzbuđuje koliko razmišljanje gdje bi mogli biti za par godina.
To me malo i plaši, dionica je napravila rast od 8 puta (čitaj osam puta)! I još ima prostora za rast? 🤔I posjedujem KODT(da nebi mislili da drukam). 😁 Ma samo neka rastu prihodi i dobit🤣🤣🤣🤣😁😁😁😁😁
-
8 puta u odnosu na sto??
-
8 puta u odnosu na sto??
Vjerojatno misli u odnosu na neku cijenu dionice iz 2000-tih.Mislim da je to potpuno nebitan podatak.To je vrijeme u kojem je dobit bila valjda par milijuna eura,a sad smo na preko 22 milijuna.Najvažnija stvar je da ponovno imamo povećanje ugovorenih poslova za 56 % uz zadržanu razinu profitne marže ,a to je do sada bio dobar indikator da će u skoroj budućnosti slično biti i povećanje dobiti.Prošli smo kroz najteže razdoblje krize neokrznuti uz brutalan rast i zajamčeno visoku potražnju u idućem desetljeću.
-
8 puta u odnosu na sto??
Vjerojatno misli u odnosu na neku cijenu dionice iz 2000-tih.Mislim da je to potpuno nebitan podatak.To je vrijeme u kojem je dobit bila valjda par milijuna eura,a sad smo na preko 22 milijuna.Najvažnija stvar je da ponovno imamo povećanje ugovorenih poslova za 56 % uz zadržanu razinu profitne marže ,a to je do sada bio dobar indikator da će u skoroj budućnosti slično biti i povećanje dobiti.Prošli smo kroz najteže razdoblje krize neokrznuti uz brutalan rast i zajamčeno visoku potražnju u idućem desetljeću.
Pa cak nebi rekao da treba ici toliko u povijest. Bas sam pogledao i ja sam svoje kupio u 11.2015 za ca 1150 kn. Uz stock split, to znaci da sam na ca 5,6 puta ili oko 28% annualized bez dividende. Ako uzmemo u obzir i dividendu, ovisno kako racunamo, nebi trebalo biti jako udaljeno od spomenutih 8x.
Zanimljivo je da je dividend yield na kupovnu cijenu ca 17%
Definitivno moja najbolja investicija na zse!
-
Pa cak nebi rekao da treba ici toliko u povijest. Bas sam pogledao i ja sam svoje kupio u 11.2015 za ca 1150 kn. Uz stock split, to znaci da sam na ca 5,6 puta ili oko 28% annualized bez dividende. Ako uzmemo u obzir i dividendu, ovisno kako racunamo, nebi trebalo biti jako udaljeno od spomenutih 8x.
Zanimljivo je da je dividend yield na kupovnu cijenu ca 17%
Definitivno moja najbolja investicija na zse!
Da, bila je cijena od 850kn (prije dijeljenja) kada sam ih ja sakupljao, jedino sam se zeznuo pa sam većinu prodao po 1100kn uz ne baš tako veliku zaradu.
-
Ovo sam kupovao čak i na početku kovida kad je cijena pala sa 1400 na 980 kuna, kada je i naš DB prestao kupovati i čekao rasplet oko korone, nakon dva, tri mjeseca cijena se vratila
-
Izašlo izvjesce...
KODT : KONČAR - DISTRIBUTIVNI I SPECIJALNI TRANSFORMATORI d.d.
Boze moj sto je ovo...za usr.at se u gaće od ludila...
Rast prihoda 34%
Rast dobiti nakon oporezivanja 75%
Rast ugovorenih poslova 73%
Rast EBITDA marže za 200 b.p. (sa 9,7% na 11,9%)
I to sve na vec visoku bazu prihoda i dobiti od lani...bolesno dobro
-
Izašlo izvjesce...
https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRKODTRA0007&tab=stock_news
Boze moj sto je ovo...za usr.at se u gaće od ludila...
Rast prihoda 34%
Rast dobiti nakon oporezivanja 75%
Rast ugovorenih poslova 73%
Rast EBITDA marže za 200 b.p. (sa 9,7% na 11,9%)
I to sve na vec visoku bazu prihoda i dobiti od lani...bolesno dobro
Sve stoji, samo računajte da je 1. kvartal prošle godine bio nešto slabiji od 3. i 4. kvartala 2022. koji su rasturili. Ovaj je sada ipak slabiji po prihodima od Q3 i Q4 iz 2022.
U svakom slučaju ovo mi je najdraža dionica. Ako bude prilike rado ću dokupiti.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
HT (Hrvatski Telekom d.d.) 726
- Admin