1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • alfa1
    Student
    Reakcija primljeno
    258
    • July 24, 2022 at 8:11 AM
    Quote from StatusQuo

tim da postoje jos i drugi mehanizmi zastite od volatilnosti cijena sirovina

U jednom FI, ne znam da li se radilo o KODT, sam i pročitao nešto o tome da se dogovaraju s kupcima i da uzimaju u obzir cijenu sirovine.

Ukratko kao što Parica kaže glasno razmišljanje laika bez i najmanje želje za crnjačenjem i proricanjem propasti.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • July 24, 2022 at 12:32 PM
    Quote from alfa1
    Quote from Parica

cijene sirovina nisu sezonalne (bar mislim tako, nema mi logike da jesu)...

Ni meni nema logike da cijene tako skaču, ali pogledaj grafove na tradingeconomics.com

Kretanje cijena aluminija od 2014. do kraja 2019.g.- od 1650 na 2100, pa pad na 1400 skok na 2470 pa pad na 1700 USD/T.

Slično je i s ostalim sirovinama.

Da, ali obrtaj zaliha im je 108 dana sto znaci da u prosjeku potrose sve zalihe u 108 dana, odnosno da svako 108 dana narucuju nove pa mi nema logike da vrijednost zaliha u tom razdoblju od 108 dana raste/pada za cca 23%u q12018 (toiko im je iznosio ispravak vrijednosti zaliha u q12018 (-59 mil kn) u odnosu na vrijednost zaliha u bilanci (254 mil kn))...a jos veci je paradoks da su u q12020 imali negativan ispravak vr zaliha od -65 mil kn (cca 20% vrijednosti zaliha) sto bi, da je nterpretacija sa wikipedije tocna, znacilo da su im zalihe u q12020 narasle 20% u odnosu na nabavnu sto nikako nije tocno jer svijet je bio stao (zbog COVIDA) i cijene svih sirovina su bile u podrumu...

Ma siguran sam da trzisna promjena vrijednosti zaliha nema znacajan utjecaj na ovu stavku jer jednostavno dobit po kvartalima nema veze sa tom stavkom niti ta stavka prati promjenu cijena sirovina (dokaz q12020)...

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • July 24, 2022 at 1:19 PM
    Quote from Parica
    Quote from alfa1

Ni meni nema logike da cijene tako skaču, ali pogledaj grafove na tradingeconomics.com

Kretanje cijena aluminija od 2014. do kraja 2019.g.- od 1650 na 2100, pa pad na 1400 skok na 2470 pa pad na 1700 USD/T.

Slično je i s ostalim sirovinama.

Da, ali obrtaj zaliha im je 108 dana sto znaci da u prosjeku potrose sve zalihe u 108 dana, odnosno da svako 108 dana narucuju nove pa mi nema logike da vrijednost zaliha u tom razdoblju od 108 dana raste/pada za cca 23%u q12018 (toiko im je iznosio ispravak vrijednosti zaliha u q12018 (-59 mil kn) u odnosu na vrijednost zaliha u bilanci (254 mil kn))...a jos veci je paradoks da su u q12020 imali negativan ispravak vr zaliha od -65 mil kn (cca 20% vrijednosti zaliha) sto bi, da je nterpretacija sa wikipedije tocna, znacilo da su im zalihe u q12020 narasle 20% u odnosu na nabavnu sto nikako nije tocno jer svijet je bio stao (zbog COVIDA) i cijene svih sirovina su bile u podrumu...

Ma siguran sam da trzisna promjena vrijednosti zaliha nema znacajan utjecaj na ovu stavku jer jednostavno dobit po kvartalima nema veze sa tom stavkom niti ta stavka prati promjenu cijena sirovina (dokaz q12020)...

Evo sto sam nasao u dokumentu "Sastavljanje RDG-a 2018"...

"...Dio troškova koji se odnosi na proizvodnju i zalihe gotovih proizvoda ne iskazuje se kao rashod razdoblja nego kao imovina, sve dok se proizvedeni proizvodi ne prodaju. Kada se proizvodi prodaju, sučeljavaju se s troškovima koji su nastali u procesu njihove proizvodnje. Budući se dio troškova proizvodnje zadržava u neprodanim zalihama, kod trgovačkih društava

koja se bave proizvodnim djelatnostima postoji razlika između troškova i rashoda razdoblja. Troškovi obuhvaćaju sve, pa i buduće rashode, dok se rashodi odnose samo na rashode tekućeg razdoblja.

Ova razlika između troškova i rashoda se u RDG-u eliminira na poziciji Promjene vrijednosti zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda..."

Koliko shvacam bio sam u pravu, svi troskovi nastali u proizvodnji u tijeku (proizvoda koji jos nisu prodani) povecavaju vrijednost zaliha (imovina), a kroz stavku ispravak vrijednosti zaliha smanjuju rashode jer ti troskovi nisu jos suceljeni sa prihodima...njihovo knjizenje u rashodima nastaje tek kad se proizvodi prodaju...

Sto se mene tice...sve mi je jasno i ja sam gotov s ovom "problematikom" zavrsio...

Files

26-stahan-slovinac-rdg-1.pdf 885.88 kB – 18 Downloads
  • tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • July 24, 2022 at 8:45 PM
    Quote from havi

Ak vecina misli da je dobra kupnja onda je navlakusa.

Ak vecina misli da je navlakusa onda je dobra kupnja.

Treca stvar, mozda trpaju nekog svog .

Uglavnom, nemam pojma :)

Dal se vidi kaj u knjizi ?

Jos uvijek mislim da je bolje imat Koei.

Display More

kolega, može li malo opširnije i konstruktivnije zašto je po vama matica bolja kupnja od kodt-a?

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • July 24, 2022 at 9:34 PM
    Quote from havi

Mislim da ne bi trebali na KOEI gledati iz prikrajka osobnog animoziteta zbog DLKV.

KODT je skoro pa pod apsolutnom kontrolom KOEI i ista uprava deiure pa i defacto kontrolira sve clanice koncerna.

Kod KOEI se vec dulje vrijeme od posljednjeg kvartala vidi rast prodaje, narudzbi i backloga-a.

Dakle fenomen ne traje mjesec ili dva te nije ogranicen na prodaju bilo kakve imovine i jednokratne efekte od toga.

Bilo bi mi logicnije uz KODT drzati i KOEI a ako nemam KODT, kupovati KOEI.

Jer ionako kupovinom KOEI stjecem vecinski udio u KODT plus sve one krasne udjele ( pa cak i manjinske poput energetskih transformatora)

koji rade al pari ako ne i bolje od KODT.

Posla ocito ima, ali KOEI je relativno podcjenjeniji od KODT.

Dal je to opravdano ili nije , ne znam, al znamda na KOEI barem trenutno postoji jaca poluga za rast cijene koja je posljedica jace prisutnosti institucionalnih ulagaca u dionici.

Display More

evo kolega.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • July 25, 2022 at 12:30 AM

I znači nakon par dana polemike zaključak glasi " KODT ubija " , kao i dosad.

Ne treba žurit s kupnjom.Biti će tih papira , pa makar po 3000. ^^

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • July 26, 2022 at 3:12 PM
    Quote from Brunos

Ja mislim da nema skoro nikakve sanse da izvjestaj bude los. A zasto taj fond rasprodaje prije izvjestaja stvarno ne znam. Ali barem je povecao likvidnost trgovanja.

Sudeci po jutrosnjoj trgovini cini se da brod polako napusta luku i da se selimo prema vecim razinama. Tko se ukrcao moze mirno gledati rast mislim da nece dugo trebati da to poskoci na 2300+

Evo ostvarila su se predviđanja od prije par stranica i 2300 je pred padom na KODT. Povlastena ce to takoder popratiti.

To je samo dokaz da cijena nije pala zbog nekog realnog razloga nego iskljucovo obilne i agresivne prodaje.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • July 27, 2022 at 11:00 AM

Neznam dali ima tema KOEI ali ako ima je prilično nepopularna kao i sama dionica . A sad bi je trebao dodatno zacementirati CERP sa svojom najavljenom prodajom. Bar dok ne riješe to što su naumili. Jesu li ovo na 930 njihovi nalozi ?

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • July 28, 2022 at 6:51 PM

Ovo je dobra vijest za KODT pojeftinjuje bakar i metali:

Prve laste recesije: Bakar strmoglavo pada, tonu i drugi metali
    www.poslovni.hr
  • havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • July 28, 2022 at 7:10 PM

Da ste pročitali današnje polugodišnje izvješće od KOEI, vidjeli bi da im je bakar kao sirovina hedgiran pa neće imati nekog utjecaja ni rast ni pad cijene. Barem ne u dogledno vrijeme.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • July 28, 2022 at 7:51 PM
    Quote from havi

Da ste pročitali današnje polugodišnje izvješće od KOEI, vidjeli bi da im je bakar kao sirovina hedgiran pa neće imati nekog utjecaja ni rast ni pad cijene. Barem ne u dogledno vrijeme.

Hvala na opazanju. Istina nisam procitao KOEI jer nemam njihove dionice. Ne znam koliko unaprijed i u kolikom postotku zakupljuju sirovinu.

Hedgiranje nabavke sirovina se najcesce radi u odredenim postotcima nikako u cjelosti i ovisi o razdoblju. Primjerice 100% 3 mjeseca unaprijed, 60% 6 mjeseci unaprijed, 30% 12mjeseci unaprijed ili slicno. To otvara mogucnost da se u trenutcima pada trzista hedgira vise ili da se cak promijene i prilagode navedeni postotci. Nisam ni rekao da ce ovo imati trenutni ucinak nego da je dobra mogucnost za ubuduce jer sumnjam da ce proporcionalno smanjivati cijene proizvoda. Rezultati razdoblja i marze u kojima su im divljale cijene sirovina su bili odlicni pa smanjenje cijena sigurno donosi jos veci potencijal u narednim razdobljima jer za razliku od autoindustrije koja se spominje u clanku ovdje nemamo smanjenje potraznje i prodaje vec upravo suprotno- dvoznamenkasta povecanja prodaje iz kvartala u kvartal.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • August 1, 2022 at 3:21 PM
    Quote from havi

Bakar im je kao sirovina hedgiran (...)

Nisam čitao izvješće KOEI, ali koliko mi je već od ranije poznato, hedgiranje sirovina je nešto što oni (KODT) rade već godinama, ne samo u ovoj specifičnoj aktualnoj situaciji. Možda je i to jedan od razloga zbog čega su, unatoč sveopćem rastu cijena sirovina, uspjeli pozitivno poslovati. Doduše, i samo hedgiranje nešto košta, predstavlja određeni trošak, zar ne?

Usput, jedan od članova Uprave KODT-a, se dobro razumije u takve financijske postupke što dobro dođe.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 1, 2022 at 6:24 PM

Kolega Normani, Končar KOEI je vlasnik KODT i ima potpunu kontrolu nad KODT. Zar stvarno mislite da u KOEI ne znaju sto se radi u KODT?

Osnovna djelatnost Končar EI (KOEI) je upravljanje holding društvima uz druge djelatnosti. Dakle, svako društvo koncerna odnosno holdinga ima operativnu upravu, al strategija dolazi s razine KOEI. A moguće i dio objedinjene nabave obzirom da cijeli niz društva u kojima KOEI ostvaruje ili čak i ne ostvaruje kontrolu nabavlja iste ili slične sirovine kao i KODT, pa je pitanje koliko su zapravo ovisna društva samostalna u donošenju odluku koje se tiču većih nabava.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • August 1, 2022 at 11:29 PM
    Quote from havi

Kolega Normani, Končar KOEI je vlasnik KODT i ima potpunu kontrolu nad KODT. Zar stvarno mislite da u KOEI ne znaju sto se radi u KODT?

Osnovna djelatnost Končar EI (KOEI) je upravljanje holding društvima uz druge djelatnosti. Dakle, svako društvo koncerna odnosno holdinga ima operativnu upravu, al strategija dolazi s razine KOEI. A moguće i dio objedinjene nabave obzirom da cijeli niz društva u kojima KOEI ostvaruje ili čak i ne ostvaruje kontrolu nabavlja iste ili slične sirovine kao i KODT, pa je pitanje koliko su zapravo ovisna društva samostalna u donošenju odluku koje se tiču većih nabava.

Pa kako onda objašnjavate da su kompanije u sastavu KOEI različito produktivne, a KODT je zlatna koka KOEI, pa me logika uči ulagati u KODT a ne u mastodonta sa slabo uspješnim transportnim sektorom, vlakovi i tramvaji

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 2, 2022 at 7:11 AM

Pa tako, lijepo. Razliciti biznisi nemaju iste povrate. Transformatori su svi profitabilni i KODT i Energetski i mjerni. Najviše se zarađuje na KODT i Energetskim (iako tamo KOEI nije vecinsk).

Al savjetovao bih vam da malo pročitate izvješće za KOEI jer sudeći prema razmišljanju i stavovima, dugo niste: https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…f0aeac851d9.pdf

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • August 2, 2022 at 8:57 AM

Slažem se da nova uprava radi dobro i Dalekovod će pozitivno djelovati na poslovanje, ali ovih više od 60% novih narudžbi u odnosu na lani KODT zaista čini posebno zanimljivim

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • August 2, 2022 at 12:53 PM
    Quote from plavi05

(...) ali ovih više od 60% novih narudžbi u odnosu na lani KODT zaista čini posebno zanimljivim

Meni je još zanimljivija činjenica ta što su kupili proizvodnu halu u koju bi se prema planu trebali useliti sredinom sljedeće godine tako da pritok novih narudžbi ne bi trebao jenjavati, dapače, trebao bi osnažiti.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • August 2, 2022 at 1:32 PM

Končar dispatches a transformer of the maximum nominal power

JUL 21, 2022

koncar-dispatches-a-transformer-of-the-maximum-nominal-power-transformer-technology-news

Photo: KONČAR – Distribution & Special Transformers (D&ST)

Zadar, CROATIA – The transformer was manufactured as part of the project of reconstruction of the Bruška 20/110 kV transformer substation.

Končar Distribution and Special Transformers (Končar D&ST) has announced that the transformer of the maximum nominal power, manufactured by the company for the Croatian market was recently dispatched. It has a nominal power of 130 MVA and a voltage of 110/33 kV.

The transformer was manufactured by Končar D&ST as part of the project of reconstruction of the Bruška 20/110 kV transformer substation in Zadar County. According to the company, the demanding task of safe transport and delivery to the location of the Bruška substation through the difficult karst terrain of Velebit was successfully carried out by their transport partner.

Končar dispatches a transformer of the maximum nominal power
    Zadar, CROATIA – The transformer was manufactured as part of the project of reconstruction of the Bruška 20/110 kV transformer substation. Končar Distribut...
    www.transformer-technology.com
  • SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • August 2, 2022 at 5:49 PM
    Quote from havi

Pa tako, lijepo. Razliciti biznisi nemaju iste povrate. Transformatori su svi profitabilni i KODT i Energetski i mjerni. Najviše se zarađuje na KODT i Energetskim (iako tamo KOEI nije vecinsk).

Al savjetovao bih vam da malo pročitate izvješće za KOEI jer sudeći prema razmišljanju i stavovima, dugo niste: https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…f0aeac851d9.pdf

Kada dionice, a koje već i sada nisu, postanu preplačene krenuti će i cijena dionica KOEI, ako ne i prije. KOEI ima još prilično prostora za rast cijene dionica sa ovako dobrim poslovanjem. Krenulo je čak i luci Rijeka.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • August 3, 2022 at 12:27 PM

EUROPE DISTRIBUTION TRANSFORMER MARKET FORECAST 2020-2028

The Europe distribution transformer market is evaluated to project a CAGR of 7.43% over the projected period of 2020 -2028. The growth of the distribution transformer market in the region is mainly due to the inflating requirement of power all over the world. Further, Europe is estimated to be having considerable per capita consumption of electricity, making it a major market for distribution transformers.

The content cannot be displayed because it is no longer available.

Europe Distribution Transformer Market | Trends, Analysis, Share, Size
    The Europe distribution transformer market is evaluated to project a CAGR of 7.43% over the projected period of 2020 -2028. Download Sample Report Now!
    inkwoodresearch.com
    • Distribution transformer provides the final voltage transformation in an electric distribution system. Distribution transformer reduces the voltage used in distribution lines. Distribution transformer also distributes power to remote areas. Distribution transformer is available in various sizes and efficiencies depending on the installation site and needs.
    • Growth in power generation from renewable energy is creating opportunities for the distribution transformer market in Europe. Renewable projects are off-grid; therefore, they need transformers for transmission and distribution of electricity. Distribution transformer is vital part of power distribution. Distribution transformer supplies electricity from the substation to consumers.
    • Rest of Europe (countries such as Germany, France, Italy) held a significant share of the distribution transformer market in Europe in 2019. The region is anticipated to maintain its dominance during the forecast period. This can be ascribed to increase in electricity consumption due to industrialization and urbanization. Rest of Europe includes countries such as Germany, France, Italy, and Russia & CIS. These are leading countries in terms of production of electricity in the region. The demand for distribution transformers is expected to rise in these countries in the near future.
    • The U.K. and Spain are also key countries of the distribution transformer market in Europe, led by rise in investments in conventional as well as renewable energy sources in these countries. Aging grid system is one of the key drivers of the distribution transformer market in the U.K. and Spain.

https://www.transparencymarketresearch.com/europe-distrib…mer-market.html

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 10, 2025 at 5:46 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

June 10, 2025 at 5:46 PM
    1. IG (ING-GRAD d.d.) 87

• Confused 1
      • Avx
      • February 20, 2025 at 4:08 PM
      • Dionice
      • Avx
      • June 10, 2025 at 3:55 PM
    2. Odgovora
      87
      Pregleda
      32k
      87
    3. All

June 10, 2025 at 3:55 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 10, 2025 at 12:26 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      925k
      2.1k
    3. Lubo

June 10, 2025 at 12:26 PM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 284

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • June 10, 2025 at 10:25 AM
    2. Odgovora
      284
      Pregleda
      108k
      284
    3. Alboreto

June 10, 2025 at 10:25 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 10, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. Zvjezdani

June 10, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo June 10, 2025 at 5:46 PM
  • IG (ING-GRAD d.d.)

All June 10, 2025 at 3:55 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Lubo June 10, 2025 at 12:26 PM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Alboreto June 10, 2025 at 10:25 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 10, 2025 at 10:24 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon June 9, 2025 at 8:12 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

accountant June 9, 2025 at 10:21 AM
  • 7SLO

Bokyklc June 9, 2025 at 9:12 AM
  • IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

87 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago