1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

TPNG (tankerska plovidba next generation)

• tin
  • February 13, 2020 at 1:28 PM
  • Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • December 13, 2021 at 8:41 PM
    • #2,801
    Quote from BudFox
    Quote from Marin83

Ne možeš naći kada ne postoji.

Kolega je cak dvaput pisao na temi TPNG na drugom forumu, ali mu nisu javno objavili. Razlog zasto nisu to objavili mi je nepoznat, kao ni da li je to istina. Samo prenosim sto sam procitao.

Spominjao je da g. Pavic (direktor TPNG) trazi od mirovinaca lovu za dokap za kupnju brodova, ali oni vise ne daju lovu, pa se nesto prepucavaju oko prijasnjih dogovora i dokapa itd.

Pa sto smeta dokap i da ga bude? To samo pokazuje da se dugorocno razmislja o budućnosti firme. Al o dokapu zaista odlučuju mirovinci jer drze kontrolni paket odnosno mogu blokirati dokapitalizaciju jer imaju vise od 25% dionica odnosno imaju dovoljno dionica da blokiraju vodećeg dionicara.

Koliko je ta priča realna ne znam, a čak da i jest to je pozitivna vijest (u lošijoj varijanti neutralna) ako se napravi kako treba (pro rata), a tako se jedino i može trenutno napraviti obzirom na vlasničku situaciju i poslovanje firme.

Dokap je generalno uvijek dobra stvar ako fer vrednuje vrijednost i ne razvodnjava značajno posotojece dioničare i otvara se potencijal za rast i razvoj poslovanja.

hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • December 13, 2021 at 10:24 PM
    • #2,802

Tpng

Vi napravili ražanj a zec je još duboko u šumi.......ne kažem da Tpng neće rasti.........ali prije nekog značajnijeg rasta index neko vrijeme mora ili bi bar trebao biti visoko da se stvore preduvjeti.......to vrijeme nije 5 dana.......5 tankeraša danas pogledao vani,i svi rone a vi bi na nelikviduši s jakim prodavačima htjeli rast.....pare na sunce ako želite rast......ako netko ne vjeruje o čemu pričam nek usporedi vozarine tankera prošle godine i njihov rast pa onda vidi koliki je taj rast bio i koliko je muke trebalo da cijena dođe do 60 kn........znam jer sam bio na "nastavi" i ljepo zaradio......i ako se ne varam startna pozicija prije toga nije bilježila toliki minus kao u zadnjem ili zadnja 3 kvartala........pričate o nekoj velikoj podcjenjenosti a pri tome bi dionicu prodali nakon 10-20 % rasta.......nešto vam ne štima u toj prići.....nije burza caritas da netko plaća dionicu 50-55 kn pod bitnije nepromjenjenim uvjetima samo zato što je dionica dugo vremena down pa bi kao zato trebala rasti........danas opet istovari i pretovari.......trebat će još dosta love i dobrog indexa da se stvari pokrenu prema gore, odnosno bolje......

• Roman
    Student
    Reakcija primljeno
    139
    • December 14, 2021 at 8:30 AM
    • #2,803
    Quote from hugh

Tpng

Vi napravili ražanj a zec je još duboko u šumi.......ne kažem da Tpng neće rasti.........ali prije nekog značajnijeg rasta index neko vrijeme mora ili bi bar trebao biti visoko da se stvore preduvjeti.......to vrijeme nije 5 dana.......5 tankeraša danas pogledao vani,i svi rone a vi bi na nelikviduši s jakim prodavačima htjeli rast.....pare na sunce ako želite rast......ako netko ne vjeruje o čemu pričam nek usporedi vozarine tankera prošle godine i njihov rast pa onda vidi koliki je taj rast bio i koliko je muke trebalo da cijena dođe do 60 kn........znam jer sam bio na "nastavi" i ljepo zaradio......i ako se ne varam startna pozicija prije toga nije bilježila toliki minus kao u zadnjem ili zadnja 3 kvartala........pričate o nekoj velikoj podcjenjenosti a pri tome bi dionicu prodali nakon 10-20 % rasta.......nešto vam ne štima u toj prići.....nije burza caritas da netko plaća dionicu 50-55 kn pod bitnije nepromjenjenim uvjetima samo zato što je dionica dugo vremena down pa bi kao zato trebala rasti........danas opet istovari i pretovari.......trebat će još dosta love i dobrog indexa da se stvari pokrenu prema gore, odnosno bolje......

Dionica je podcijenjena i to je dovoljno. A rasti će jer je okrenula i jer se pokrenuo dugoricni trend njezina rasta odnosno vozarina.

Amerika na kraju godine uobičajeno gusla neku drugu pjesmu. Treba platiti porez i to drajva trenutnu prodaju i sentiment. Amerika je na povijesnim visinama, tankerasi nisu.

Kad na drugoj temi tvrdite kako je trenutno dobra strategija hvali more drz se kraja, mislim da griješite. Jer ova godina je bila manje više uspješna za većinu ulagača i logično je da će se na kraju godine zatvarati pozicije i sminkati porezna kartica pogotovo tamo gdje je to pitanje slobode (ako ne platiš porez ideš u zatvor), a i dosta je logično na povijesno najvišim valucaijama realizirati dio dobiti. Ja mislim da prosinac treba iskoristiti za početno pozicioniranje za sljedeću godinu i uopće se ne slažem da treba biti van papira.

Naše tržište ima dosta problema, al valuacije većine dionica nisu prenapregnute i imaju potencijal da ponove 2021. godinu.

hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • December 14, 2021 at 9:37 AM
    • #2,804
    Quote from Roman
    Quote from hugh

Tpng

Dionica je podcijenjena i to je dovoljno. A rasti će jer je okrenula i jer se pokrenuo dugoricni trend njezina rasta odnosno vozarina.

Amerika na kraju godine uobičajeno gusla neku drugu pjesmu. Treba platiti porez i to drajva trenutnu prodaju i sentiment. Amerika je na povijesnim visinama, tankerasi nisu.

Kad na drugoj temi tvrdite kako je trenutno dobra strategija hvali more drz se kraja, mislim da griješite. Jer ova godina je bila manje više uspješna za većinu ulagača i logično je da će se na kraju godine zatvarati pozicije i sminkati porezna kartica pogotovo tamo gdje je to pitanje slobode (ako ne platiš porez ideš u zatvor), a i dosta je logično na povijesno najvišim valucaijama realizirati dio dobiti. Ja mislim da prosinac treba iskoristiti za početno pozicioniranje za sljedeću godinu i uopće se ne slažem da treba biti van papira.

Naše tržište ima dosta problema, al valuacije većine dionica nisu prenapregnute i imaju potencijal da ponove 2021. godinu.

Display More

ako mislite da je tako najbolje ostaje Vam samo da hvatate pozicije za nagodinu da Vam nešto ne pobjegne......ja sam mlad, imam još vremena a pri tome sam i izvrsno pozicioniran....... ;).....meni je trenutno iznimno teško imalo procijeniti kakvo bi tržište nagodinu moglo biti pa ću odluke donositi u "hodu".......

• mariv002
    Student
    Reakcija primljeno
    71
    • December 14, 2021 at 9:57 AM
    • #2,805

na našoj burzi je jedino tpng, ali imate li neki prijedlog za USA tankerske dionice?

ili mislite da je veci potencijal na TPNG u odnosu na strane tankerske dionice?

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • December 26, 2021 at 9:51 PM
    • #2,806

"Štedljivi" su u Tankerskoj:

Ogorčeni pomorci na hrvatskoj kompaniji: Evo što su nam poslužili za Božić, pogledajte fotografiju. Poštenog obroka nismo imali mjesecima, non stop jedemo riže ‘nasuvo‘
    Većini građana su ovih dana bili puni stolovi, ali ne i djelu naših pomoraca. Naime, na jednoj našoj firmi pomorcima je za božićni ručak poslužen zagoreni…
    slobodnadalmacija.hr

Možda je na tankerima bolje.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • December 26, 2021 at 10:49 PM
    • #2,807

Ali čime se SD bavi screenshotovima bog te pitaj čijih razgovora... :rolleyes: Sad vidim razlog zašto ne čitam tiskovine Hanza Media ex EPH.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 27, 2021 at 7:56 AM
    • #2,808
    Quote from mariv002

na našoj burzi je jedino tpng, ali imate li neki prijedlog za USA tankerske dionice?

ili mislite da je veci potencijal na TPNG u odnosu na strane tankerske dionice?

STNG i TNK.

Ima i nekih grckih, jeftinijih, ali je grcko i korporativno upravljanje, tako da...

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 11, 2022 at 12:36 PM
    • #2,809

Nešto preko godinu dana sam opet izrazito bull na Shipping,da budemo precizniji na dry bulk segment.

prvo su krenuli u značajan rast lng i lpg,pa su krenuli kontejneri pa dry bulk i dolazimo do tankera koji nisu krenuli ili nisu još.

svi znamo da će krenuti jer svi segmenti shippinga imaju svoje individualne putanje na krivuljama rasta i pada.

tankeri su negdje oko dna što znači da se u godinama pred nama očekuje početak rasta.

možda i već 2022 počne ali ako nebi sa svakom sljedećom godinom se značajno povećava izglednost.

nitko od nas nebi volio zaglaviti u nečemu i čekati predugo posebice kada se na drugima može odmah i sad .

ali ti drugi su već i odradili neki veći ili manji rast pa je i prostor za zaradu bitno suženiji od nečeg što je na dnu kao tankeri.

Nedavno sam ušao sa "simboličnom" količinom oko 500 kom čisto da sebe natjeram na pozornije praćenje da budem spreman brzo uskočiti ako bi trebalo i da si dam na nekoj vjerodostojnosti u komentiranju.

na taj sam se potez odlučio jer gotov da nema nekog utjecajnijeg iili dokazanijeg shipping analitičara koji već za 2022. ne najavljuje početak oporavka.

naravno svi se ograđuju da ako neće u 2022. da će u 2023. jer tko može predvidjeti razvoj posljedica za covid19.

biti će vremena i prilike da se sa novim vijestima dotaknemo svih važnih elemenata koji utjeću na poslovanje tankera.

kako sada stvari stoje čini se da ne gori i da stignemo .....

možda i griješim nebi bilo..... :saint:

https://seekingalpha.com/article/4478723-shipping-stocks-primed-for-strong-returns-in-2022

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 11, 2022 at 2:10 PM
    • #2,810

Imate vani jeftinijih i boljih tankera.

Ali ok, kupujmo domace. :)

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• keciga
    Student
    Reakcija primljeno
    65
    • January 12, 2022 at 8:06 PM
    • #2,811

BCTI u slobodnom padu već preko mjesec dana.

625 trenutno

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • January 12, 2022 at 8:27 PM
    • #2,812
    Quote from keciga

BCTI u slobodnom padu već preko mjesec dana.

625 trenutno

607 kolega https://en.stockq.org/index/BCTI.php

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • January 12, 2022 at 8:44 PM
    • #2,813

Tanker FFA Report

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 12, 2022 at 8:57 PM
    • #2,814
    Quote from 5. Element

Imate vani jeftinijih i boljih tankera.

Ali ok, kupujmo domace. :)

:) :thumbup: za "kupujmo domace"

imam nešto i stranaca,sveukupno je to još količina simbolika jer je kako je.

poznati i u praksi dokazani svjetski shipping analitičari redom su optimistični i najavljuju već u 2022. oporavak tankera nekih razmjera

ako se pokaže da su bili u pravu češkat ćemo se iza uha.

sve dođe iznenada i kada se večina ne nada.

covid19 određuje tempo,on će odrediti brzinu oporavka.

za sada pojačava ovaj val pandemije i utjeće (spušta potražnju) na cijeli shipping pa i na tankerima.

sidro je za sada spušteno za vozarine a sa cijenama dionica nikad nisi siguran .

na shippingu generalno vrijedi pravilo da može često padati kada bi morao rasti i obrnuto.

dali je to posljedica kasnog paljenja ili preranog paljenja vrag bi ga znao :saint:

"uvik kontra" nosi bolje rezultate :/ :)

vozarine padaju,iz priloga se može izvući zanimljiva budućnost kako će covid popuštati?

Files

image_2022-01-12_205321.png 90.62 kB – 0 Downloads

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 20, 2022 at 11:19 AM
    • #2,815

Tankers

VLCC

It is still tumbling rates for the VLCC’s, with the switch to '22 flat rates making the drop even more stark. As Jan is completed and we are already 20 fixtures deep in to Feb in the MEG, charterers are exploring how low they can go in the WS 30’s for East, with each cargo collecting multiple offers. Owners are certainly not helped by bunker prices, with Brent at an eight year high, prices are up close to the USD 700/mt in Singapore, making voyage calculations a harrowing experience. Alas, precious few cargoes working at present for owners to practice calcs on. The Atlantic is no better, with Wafr/East on subs at WS 37.

Some owners are turning to T/C options, where first year returns in a 3-year deal in the low USD 30,000’s per day may seem attractive. But the key for owners will be the Q3 and Q4. They just need to get there!

Suezmax

You'd be forgiven for thinking that oil prices, presently at eight year highs, had parted permanent company with the physical freight market. The silver lining that may clear away the present bleakness comes from Goldman Sachs, who believe that by the next Northern Summer, oil inventories in OECD countries will fall to their lowest levels since 2000, and with it, Brent oil prices rising to USD 100 later this year. To the here and now, the Atlantic remains active with no discernible back haul market, as everything has become fronthaul. If this activity persists TD20 may nudge to high WS 50's. In the East, there's been an uptick in enquiry which may add a point or two, but a fresh round of cargoes is required for it to truly push on. MEG/East trades WS 62.5 for now.

Aframax

The Aframax market in the Nsea and Baltic has been very slow with rates for cross Nsea hovering around bottom levels. And without an increase in volumes or some support from surrounding markets, it is difficult to see how rates will firm for the next week. In the Baltic we had some excitement on a couple of fuel cargoes, but as one got fixed on a Suezmax (part cargo) it fizzled out. Going forward with February dates in play rates will continue moving sideways for now. In the Med/Bsea from a firm last week we have seen the rates soften and drop a few points this week. This is because cargo activity has come off somewhat, and we have also seen a few Suezmaxes come into play. We expect the market to move sideways with a soft potential in the short term.

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,002
    • February 2, 2022 at 2:07 PM
    • #2,816

Nekome dojadilo čekati?

• sonda
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    517
    • February 2, 2022 at 6:10 PM
    • #2,817
    Quote from Sheki

Nekome dojadilo čekati?

Upravo to sam pomislio kad sam išao gledati na kraju dana što se događalo. Ma i ja sam se riješio većeg dijela nedavno. Nije mi se dalo više čekati, a ne znam i što čekam.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 2, 2022 at 6:54 PM
    • #2,818
    Quote from Sheki

Nekome dojadilo čekati?

Izgleda, a izgleda da je i BCTI okrenio smjer...ovde se čeka FI za 4Q, ako bude sa ok dobiti (što je vrlo vjerovatno), to će pogurati dionicu, uz to za sveobuhvatnu dobit, već znamo kolika će biti(jer je dolar ojačao u promatranom razdoblju), bar onaj dio bez neto dobiti.

Imamo tri nepoznanice:

1. Jesu li koji tanker u prosincu sa SPOT-a stavili na ugovor(kada je BCTI bio na oko 800)

2. Jesi li radili opet procjenu vridnosti imovine(tankera) na kraju godine.

3. koliki će biti manji izdaci za kamate u 4Q, nakon zavaranja velikog kredita u 3Q

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 10, 2022 at 5:54 PM
    • #2,819

BCTI 608...napokon opet preko 600....a vidim i na TPNG blokada na 41kn i lagano se kupi na 39-40kn...

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • February 11, 2022 at 5:29 PM
    • #2,820

Evo i danas baš jaki rast BCTI od 6,09%...BCTI 645. Ovo je definitvno okrenilo smjer, baš sam danas kupio nešto dionica po 39kn,mislio se oću, neću, oću neću,,,,izgleda da u pon ih više neće biti...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 17, 2025 at 10:40 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 17, 2025 at 10:40 AM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      907k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 17, 2025 at 10:40 AM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago