Ma kad imaš takvu hrpu novca, jedan dio možeš žrtvovati i sa njim radit dar mar, nije bitno ako i nešto izgubiš, važno je napravit pomutnju 🙂
Ma hrpa mašte. S time se malo toga može.
Je mašta, ali sa jedno 100 mil, kod nas možeš svašta napraviti 😊
Ma kad imaš takvu hrpu novca, jedan dio možeš žrtvovati i sa njim radit dar mar, nije bitno ako i nešto izgubiš, važno je napravit pomutnju 🙂
Ma hrpa mašte. S time se malo toga može.
Je mašta, ali sa jedno 100 mil, kod nas možeš svašta napraviti 😊
S ovim novim klincima s REddita pada sve u vodu. Uzalud i tehnička i fundamentalna analiza. Na snazi je igra pohlepe.
pa bas i nije-ukazala se prilika jer su fondovi tolko postali pohlepni da su pretjerali(140% shorta) i sad im ekipa vraca njihovu pohlepu natrag..
Ja to gledam kroz te klince. klinac moze ispusit svojih 100- 1000$ a eto napravio je kaos s svojim frendovima koji je tek poceo i pitanje je gdje ce zavrsiti.
prosjek portfelja RH je kolko sam negdje procitao oko 5-6000$ a cisto sumnjam da su bas svi ulozili bas sve u GME. a cifre gubitaka fondova u broju nula ni neznam napisati jer svaki dan rastu kao i broj zarazenih "eksponencijalno"
Za neupuceno evo kratki osvrt na srz problematike shortanja GME.
Svatko tko misli da je ovo kraj fondova je apsolutno u krivu.
Neki će pojedinačni možda i propasti, ali generalno će ta industrija iz ovoga izaći jača i pametnija.
Ili možda samo prepredenija, kako si tko uzme...
S ovim novim klincima s REddita pada sve u vodu. Uzalud i tehnička i fundamentalna analiza. Na snazi je igra pohlepe.
pa bas i nije-ukazala se prilika jer su fondovi tolko postali pohlepni da su pretjerali(140% shorta) i sad im ekipa vraca njihovu pohlepu natrag..
Ja to gledam kroz te klince. klinac moze ispusit svojih 100- 1000$ a eto napravio je kaos s svojim frendovima koji je tek poceo i pitanje je gdje ce zavrsiti.
prosjek portfelja RH je kolko sam negdje procitao oko 5-6000$ a cisto sumnjam da su bas svi ulozili bas sve u GME. a cifre gubitaka fondova u broju nula ni neznam napisati jer svaki dan rastu kao i broj zarazenih "eksponencijalno"
Neviđen kaos koji je rasturio Wall Street: je li slučaj GameStop početak kraja dominacije fondova
ovo je ključno i u potpunoj suprotnosti od nas;
"Ova situacija s GameStopom je možda indikator kako stiže nova investicijska sila, budući da se mali investitori okupljaju na jednom mjestu i slijede jedan drugoga u veliku investiciju."
zato svako malo netko ostane delistiran, squezan po nekakvim čudnim elaboratima i tako nam i treba
"Ova situacija s GameStopom je možda indikator kako stiže nova investicijska sila, budući da se mali investitori okupljaju na jednom mjestu i slijede jedan drugoga u veliku investiciju."
zato svako malo netko ostane delistiran, squezan po nekakvim čudnim elaboratima i tako nam i treba
Pa i mi se skupljamo na jednom mjestu.... da bi se svadjali
Display Morepa bas i nije-ukazala se prilika jer su fondovi tolko postali pohlepni da su pretjerali(140% shorta) i sad im ekipa vraca njihovu pohlepu natrag..
Neviđen kaos koji je rasturio Wall Street: je li slučaj GameStop početak kraja dominacije fondova
Pa i mi imamo takvo nešto, ovaj forum i imali smo Nea.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…&index_vid=2943
Ne možeš se riješiti nameta, pa ne možeš!
Sve skupa dobro nam je, na tržištu kapitala
najveći uspjeh vraga je što je uvjerio ljude da ne postoji.
Tako i ovde , nebi me iznenadilo da iza svega stoje fondovi , lijepa je ta priča da je David pobijedio golijata , no u bajke ne vjerujem
Sve se to dešava zbog lockdowna, klinci sjede doma za kompjuterima, nema putovanja , nema izlazaka, nema šopinga, nema sporta, nemaju gdje potrošiti novac pa su odlučili dok je život na čekanju malo se zaigrati i zaraditi na dionicama na besplatnim platformama tipa Robinhood i Reddit.
Kad se objavi pobjeda nad virusom vraćamo se opet na staro normalno, ali da su iznenadili lopovsku fondovsku kliku to svakako.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…&index_vid=2943
Ne možeš se riješiti nameta, pa ne možeš!
Sve skupa dobro nam je, na tržištu kapitala
nije to nikakav namet, to je obična robna razmjena,
mi njima obične kune, oni nama vrate par zlatnih,
oni od naših žive, a poduzetnice se zlatnima dive
nije li to divno
preko 200 mil.kn sakupe čika LukaBanjaLuka i njegova klika
Mi da se i skupimo, ne bi se mogli dogovoriti oko toga koju dionicu drmati. Tu bi odmah nastala svađa i razmomilaženje.
Mi da se i skupimo, ne bi se mogli dogovoriti oko toga koju dionicu drmati. Tu bi odmah nastala svađa i razmoilaženje.
klasika
Pa i mi imamo takvo nešto, ovaj forum i imali smo Nea.
@Neo vrati se doma skuvali smo ti paštašutu
Može i kao reinkarnacija Neojunior
Potreban si nam sada više nego ikad
mislim da je i kod nas sazrijelo vrijeme za ovakvu temu.
ovdi ne igraju ni evaluacije ni fundamenti ni TA.
Vi koji imate hrpu cash-a koji Vam ne treba potegnite vlakić, a mi ostali ćemo se priključiti.
ako nećete Vi osobno, dajte taj cash svome pomladku.
mislim da je krajnje vrijeme da na ZSE ne igramo jedni protiv drugih i stalno se nadmudrujemo, nego da poguramo nešto što ili se preuzima ili prijeti delist ili je podcijenjeno, pa da svi zaradimo
Mi da se i skupimo, ne bi se mogli dogovoriti oko toga koju dionicu drmati. Tu bi odmah nastala svađa i razmomilaženje.
pa kao svaki naš sindikat, ali zato vođe imaju košaricu oko 15k kuna + vjerojatno još po koji dodatak
Display Moremislim da je i kod nas sazrijelo vrijeme za ovakvu temu.
Vi koji imate hrpu cash-a koji Vam ne treba potegnite vlakić, a mi ostali ćemo se priključiti.
mislim da je krajnje vrijeme da na ZSE ne igramo jedni protiv drugih i stalno se nadmudrujemo, nego da poguramo nešto što ili se preuzima ili prijeti delist ili je podcijenjeno, pa da svi zaradimo
Ovo što se preuzima možemo napucat na koliko god hoćemo, a onda preuzimanje bude po 5 puta manjoj cijeni. Nije to baš neka opcija. Trebalo bi prvo izglasat koje dionice ulaze u uži izbor, a oko čega bi se večina složila.
Display MoreDisplay Moremislim da je i kod nas sazrijelo vrijeme za ovakvu temu.
Ovo što se preuzima možemo napucat na koliko god hoćemo, a onda preuzimanje bude po 5 puta manjoj cijeni. Nije to baš neka opcija. Trebalo bi prvo izglasat koje dionice ulaze u uži izbor, a oko čega bi se večina složila.
to ne bi imalo odmah efekta na ove koje su u procesu, ali na sve ostalo bi nakon nekoga vremena djelovalo, pa ne bi nitko ni pomislio da daje neke nebulozne elaborate, jer eto neki trećerazredni revizor je kao fol nešto izračunao
zato stvarno mislim (iako sam vec vjerojatno dosadan) da bi trebali nekak povezat nase brokere s etorom i tradingom212
i omogucit ljudima iz cijelog svijeta da se povezu na vlakicu domacih dionica!!!
dosta je zabokrecine, purani neka letu!
ps. place mi se kada vidim koliko moja okolina love upucava na etoro, da je samo dio toga dosao na zse ...
Hrvatski termin za tzv. shortanje je kratka prodaja, a ona je teoretski moguća i na hrvatskoj burzi, ali se u praksi to u pravilu ne radi jer nema organiziranog sustava posudbe dionica. Tehnički ‘shortanje’ funkcionira tako da investitor posudi dionicu od vlasnika uz plaćanje određene kamate, prodaje ju i čeka da joj padne cijena. Tada ju kupi i vrati originalnom vlasniku. Zaradili su na razlici. Naravno, ako cijena zaista padne”, kaže Delač. Ako cijena poraste, moraju je kupiti po višoj cijeni od one po kojoj su je prodali, a imaju i trošak kamate. Kad ih je puno, nastane tzv. short squeeze
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…lavina-15046612
Ima znači i kod nas shorta. Pitanje je koliko se često koristi, i da li je obaveza igdje objaviti podatak o tome
@ zločesti
U praksi, teško da kod nas ima opipljivog šortanja, a da su u igri kakvi fondovi, tako da ovo što su napravili udruženi mali ulagači na Wall Streetu otpada, ali bi prošla financijska piramida na odabranoj dionici. Nažalost, tko zadnji - magarac. Uostalom, kao i uvijek.