1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 9, 2022 at 8:49 AM
    • #11,841

Jb

Quote from Yieldchaser
    Quote from KultLicnosti

Idući tjedan opet isto crvenilo, baš nema dobrih vjesti niotkuda, gdje god se okrenuo naopako. Najviše me brine Njemačka.

Na Poslovnom me pokoji kolega zabavlja s nekim kakti dobrim pokazateljima.

Stvarnost je da su trendovi loši. Loši su preko bare, a kud u EU. U pravu ste za Njemačku. Ne ide to na dobro. Trendovi su loši. Bili su loši još pred mjesec dana, da ne bi sad bili. A na jesen? Na godinu?

U zadnjih 6 godina koliko se bavim ulaganjima, po prvi puta sam se pretvorio u velikog debelog medvjeda.

Ti nisi ni u osnovnu krenuo sa ulaganjima, kad dođes do faksa, tj. do bar 20 godina, do onda ces jos puno toga nauciti 😉. Nije sve crno ni bijelo uvijek, i u dobrim i losim vremenima ima dobrih ili losih prilika i odluka.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 9, 2022 at 9:22 AM
    • #11,842
    Quote from Kadisibil91
    Quote from Yieldchaser

Na Poslovnom me pokoji kolega zabavlja s nekim kakti dobrim pokazateljima.

Stvarnost je da su trendovi loši. Loši su preko bare, a kud u EU. U pravu ste za Njemačku. Ne ide to na dobro. Trendovi su loši. Bili su loši još pred mjesec dana, da ne bi sad bili. A na jesen? Na godinu?

U zadnjih 6 godina koliko se bavim ulaganjima, po prvi puta sam se pretvorio u velikog debelog medvjeda.

Da je i dobro svakodnevnim crnjačenjem i ponavljanjem mora biti loše. Ok ,shvatili smo svi. Inflacija,stagflacija,recesija,depresija,bankroti,nafta ,plin,rat,populacija,globalno zatopljenje,mad max,sumrak svijeta,kraj života.......

Život može bit onakav kakvim ga živite i percipirate. I radostan,ako niste znali.Sami odabirete svoj put i sreću.

kolega odlično ste locirali ove izraze koji su se na jednom uvukli u medijski prostor i jezik širokih masa. ja bi još samo nadodao dva koji bi se trebali pojaviti naknadno. prvi je: suverenitet. ma šta god to nekome značilo. on će biti bitan da bi došli do drugog: digitalni novac. mislim da će to biti i poslednji u ovom ciklusu ludila i histerije. smatram da je monetarna reforma krajnji cilj kompletne ove operacije. u prilog tome ide i odluka međunarodne banke za poravnanje u baselu od ovog tjedna. naime donijeli su odluku da u rezervama može biti i 1% cripto valute. koje i kako nisu precizirali ali je odluka sam po sebi revolucionarna. a i inače su se u zadnje vrijeme učestali u raznim odlukama. naravno da to jako mali broj ljudi prati bez obzira što su od enormnog značaja. sretno nam svima bilo.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 9, 2022 at 11:09 AM
    • #11,843

Da i ja mislim da digitalni novac i kontrola preko njega neki cilj. Ali to nece bas bili lako provesti.

E sad dali ce to biti dobro ili lose, ostaje da se vidi.

Sad ako napravis sranje posalju te u zatvor, ono zahebano, nije ugodno… ali prođe, godina, pet, deset….. ali puno zahebanije je ako ti financijski blokiraju imovinu ako je imas nakon sto nesto napravis kontra zakona, pa ti oduzmu, 5%, 20% 90%…. Ako nemas nista, onda ti se zivo hebe sto ce ti uzeti 50% od nicega..

Sad, problem je kakvi ce bit zakoni, i zasto bi se svi bas slagali sa tim sto je par likova izglasalo neki nebulozan zakon i pravila… a mozda ti isti koji su to donjeli su kre.eni.. kao recimo sad u rusiji, ako javno kazes da je rusija pokrenula rat u ukrajini, ode ti na 10-15 godina u sibir na hlađenje.. makar se ne slagao sa takvim zakonima..

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 9, 2022 at 12:30 PM
    • #11,844

neće nitko narod ni pitati da li će se složiti ili neće. bitno je da se veliki igrači dogovore o modalitetu i nadzoru tog novca da se više nebi ponavljalo da monopolisti zloupotrijebe svoj položaj pa štancaju enter do mile volje. ameri su u zadnje dvije godine naštancali 6 trliona $ kao u predhodnih 40. eu 2,5 triliona €. zbog toga je bitan suverenitet, a ne da neke države ištekaju kao npr. sa twitera vlastitog predsjednika, ili sa fejsa ili you tube-a. bitan je dogovor nuklearnih sila amerike, rusije i kine. svi drugi će morati poslušati. privatne kompanije ako budu dosadne mogu biti i nacionalizirane. ni prvi ni zadnji put. da im država nije omogućila nebi to ni imali. bilo bi bog dao bog uzeo. ali ponavljam suverene države. sitna boranija se ništa ne pita.

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • July 10, 2022 at 6:17 PM
    • #11,845

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije/monetarna-politika/tecajna-lista/tecajna-lista&ved=2ahUKEwjLr7bp2-74AhUIO-wKHbpvAzEQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw2NXlVSlhRUNvp7dpOPnp9i

Srednji tecaj dolara 7,43kn.

Brodari ce profitirati.

• Marsovac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    448
    • July 10, 2022 at 10:11 PM
    • #11,846

Sigurno povoljno za brodare koji ostvaruju prihode u dolarima, ali i za Viktor Lenac s obzirom na američke brodove u škveru.

Za nas obične smrtnike loše, Gura nam cijenu benzina gore :(

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • July 10, 2022 at 11:11 PM
    • #11,847
    Vlada: Arbitražna odšteta bit će plaćena Molu, a ne Ini
    www.poslovni.hr

lijepo "hranimo" mađare.......sigurno im love neće falit za kupovinu jeftine ruske nafte........mi nemamo pa nam je zato dobra i ona skupa......

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • July 11, 2022 at 4:49 PM
    • #11,848
    Sljedeću recesiju obilježit će teška stagflacijska dužnička kriza
    www.poslovni.hr

vrlo dobar članak koji u sebi ima nekoliko pitanja ali naslov uglavnom govori sve.......nekima je sve to jasno več odavno, neki su shvatili nedavno, neki još prolaze kroz fazu poricanja, neki će shvatiti tek na dnu a oni najlošiji učenici neće razumjeti što se dogodilo ni nakon što sve prođe.........

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,058
    • July 11, 2022 at 5:12 PM
    • #11,849
    Quote from hugh

https://www.poslovni.hr/kolumne/sljede…a-kriza-4344999

vrlo dobar članak koji u sebi ima nekoliko pitanja ali naslov uglavnom govori sve.......nekima je sve to jasno več odavno, neki su shvatili nedavno, neki još prolaze kroz fazu poricanja, neki će shvatiti tek na dnu a oni najlošiji učenici neće razumjeti što se dogodilo ni nakon što sve prođe.........

Ma odličan članak, mora da je autor jedan od bogatijih ljudi, jer sve zna, i precizno razjašnjava nama neznalicama.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 11, 2022 at 6:36 PM
    • #11,850

autor članka je nourijel roubini i čisto sumnjam da je on neka sirotinja. no pređimo preko tih dječjih upadica tipa tko je pametniji bogati mesar ili profesor ekonomije da bi se posvetili nečemu drugom. ništa novo što i mi ne vidimo nije nam otkrio. taj pad cijene dionica nije najgore što može snaći vlasnike istih (govorim za eu, a poslije i za sad). dugovi kompanija su ogromni i evidentni. povećavanjem kt oni su u banani. jedno od mogućih riješenja je noćna mora za postojeće dioničare. NACIONALIZACIJA. znači država preuzima kompaniju, postojeći dionočari puše, kad frka prođe država nema interes i nije prirodni vlasnik tih kompanija i prodaje ih onima koji imaju vulo. nešto kao pokvareni dokap kroz otkup dugova na hr način. o tome se već priča. energetske kompanije po ovim cijenama energenata su uvelike izložene. uniper bi mogao biti lakmus papir za takve poduhvate. ovo nije obična kriza. ovo je stoljetna kriza.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • July 11, 2022 at 6:58 PM
    • #11,851

Vidim da se na mjestu koje uopće nije tema već danima lamentira i izmišljaju nekakvi scenariji ala Vidooviti Milan. Roubini koji Btw. već desetljeće priča da je nova kriza iza ugla (a događaji su ga do sada demantirali) mo recimo da je ovaj pit u pravu piše o ocekivanjima pada dioničkog tržišta za 30% u SAD-u, a u situaciji dugotrajne krize i stagflacije za 50%. I to je vise manje vjerojatno i korektno procijenjeno.

Al da slučajno mi na lokalnoj burzi ne budemo zakinuti, svakodnevno nam se javljaju dva-tri vidovita Milana, Jeremije ili kako se već nazivaju, i pišu ali doslovno pizdarije. Nažalost, većina investitora je na odmoru, al uvijek se nađe neka “sirotinja” da mudrije i komentira stručne clanke. Valjda zato jer tek kad oni potvrde i napišu još pokoji vlastitu glupost postanu još veći u vlastitom ogledalu. Toliko veliki da ma koliko se udaljili od njega, još uvijek ne stanu u njega.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 11, 2022 at 7:00 PM
    • #11,852
    Quote from verdi

autor članka je nourijel roubini i čisto sumnjam da je on neka sirotinja. no pređimo preko tih dječjih upadica tipa tko je pametniji bogati mesar ili profesor ekonomije da bi se posvetili nečemu drugom. ništa novo što i mi ne vidimo nije nam otkrio. taj pad cijene dionica nije najgore što može snaći vlasnike istih (govorim za eu, a poslije i za sad). dugovi kompanija su ogromni i evidentni. povećavanjem kt oni su u banani. jedno od mogućih riješenja je noćna mora za postojeće dioničare. NACIONALIZACIJA. znači država preuzima kompaniju, postojeći dionočari puše, kad frka prođe država nema interes i nije prirodni vlasnik tih kompanija i prodaje ih onima koji imaju vulo. nešto kao pokvareni dokap kroz otkup dugova na hr način. o tome se već priča. energetske kompanije po ovim cijenama energenata su uvelike izložene. uniper bi mogao biti lakmus papir za takve poduhvate. ovo nije obična kriza. ovo je stoljetna kriza.

Hehe Nourijel Roubini, nije bez razloga zasluzio nadimak Dr. doom ili permabear :D, nije da nece pogodit jednom jer ako si stalno bear jednom moras i pogodit taj bear ali ako si stalno bear onda to i nije pogodak nego vise falitak koliko je bullova falio u nizu jer je njemu svaki bio razlog za doom day, a trziste je znamo kakvo bilo, tako da Roubini nije bas mjerilo za pogodak i tajming kada ce se nesto desit.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 11, 2022 at 8:13 PM
    • #11,853

sve jasno. crnjači i kad treba i kad ne treba. da sam njega slušao mogao sam se objesiti davnih dana. po mom mišljenju ovaj puta je podbacio. uz sve ostala što pratim zanimaju me i novi izrazi koje nam ubacuju. za nacionalizaciju sam nedavno čuo i malo razmislio i ona se odlično veže uz prije pomenutu suverenost. u politici si prije imao jasne podjele na jastrebove i golubove. sad su ubačeni i nojevi. malo se okreneš oko sebe i vidiš ih bezbroj. jedino milanović i orban strše. i kad pomisliš otišao je boris, ne može gore kandidira se liz truss. nema dalje. vladu ti sruše pakistanac i indijac. da li je ona jadna gledala finala wimbledona? juniorsko, žensko, parovi i muško finale. sport je isto odraz nečega. jedno su želje a situacija na terenu je nešto sasvim deseto.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • July 11, 2022 at 8:54 PM
    • #11,854

Roubinija se sluša isto kao što se i Kulića sluša jer ne pričaju bez veze, ali kod njih je perspektiva na obzoru uvijek tamna, no srećom se ne realizira sve onako kako je rečeno jer je tu previše IF-ELSE kombinacija u igri dok se to iskristalizira. Ali na vrijeme smo upozoreni to se ne može poreći.

I opet sada neću ništa novo reći, ali mali rezime dosadašnjeg "kriznog" iskustva. Kod bilo koje krize je ključna stvar - preživjeti uz što manje štete. Štetu se u krizama gotovo ne može izbjeći, ali može ograničiti.

Smanjiti izloženost dugovima, smanjiti nepotrebne troškove, rizične investicije ograničiti na podnošljive gubitke i osigurati uvjete za koliko je moguć normalan život dok to stanje ne prođe (crni fond, rezerve...). I naravno to treba napraviti prije nego kriza udari punom snagom jer poslje se jeb.nom kajati. E a nakon krize su gotovo uvijek fantastične prilike da se višestruko povrati ono što je eventualno izgubljeno i to je to. Ima na forumu dosta igrača koji ovo jako dobro kuže i rade.

E sad - mi praktično iz krize 2008-9 još nismo ni izašli zahvaljujući nizu domaćih kriza koje su to orkestrirale. U skladu s tim se ni ova globalna kriza ne bi trebala tako jako osjetiti kod nas, ali znajući kakve prljave igre igraju veliki igrači (sjetite se COVID krize i stanja na burzi - lom) sve je moguće očekivati iako nema veze sa stvarnom ekonomskom podlogom. Ali to što nema veze nam neće pomoći ako tako odluče oni koji na to realno i mogu utjecati. Stoga oprez.

Kako god - činjenica je da smo još daleko do razrješenja (vrhunca) ove situacije jer jedino što se promijenilo je zapravo respons FED-a na inflaciju svi ostali krizni pritisci i dalje su prisutni i dok je tako stvari mogu otiči u "špade" u bilo kojem trenu.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • July 11, 2022 at 9:26 PM
    • #11,855

Jutros kontam, na što me ovo podsjeća... jer mi uvijek mislimo da je baš ovog puta drugačije, a sve je već viđeno.

Podsjeća me na ljeto pred početak rata u nas. Prvi balvani kod Knina, mislila sam- pa neće valjda biti toliko ludi.

Bili su.

I kroz par mjeseci spala sam sa plaće od tisuću njemačkih maraka, doba Markovića i prvog obilja u životu, mogla sam u free shopu kupiti čokolada, i TV i sat... spala sam na plaću od 150 njemačkih maraka, i nije bilo ni za jedne cipele kupiti od plaće za mjesec dana rada. Jedva je bilo za kruh, crni. Ustani u šest ujutro i u red za kruh. Ne lažuckam.

Hvala, najljepša im dala.

I tako je to trajalo punih deset godina

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • July 11, 2022 at 9:32 PM
    • #11,856

Da li je itko razmislio zašto Europska centralna banka nije povisila kamatne stope ? Lijeni, nesposobni...

Biti će prije da se ne usude, jer je situacija tragična

Manjak energenata, plin ne možeš naštampati, divljačka inflacija, pa ti budi heroj i zaustavi je u uvjetima poremećaja opskrbe

Čeka nas stagflacija, rok neodređeno, kao i rat u Ukrajini koji eto traje dulje od mjesec- dva i nije parada. Spaljena zemlja, eto što je.

Na koncu će se inflacija riješiti sama od sebe. Padom potrošnje.

Pa ako crnjačim, namažite me katranom i perjem :S

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • July 11, 2022 at 9:45 PM
    • #11,857
    Quote from zlocesti

Jutros kontam, na što me ovo podsjeća... jer mi uvijek mislimo da je baš ovog puta drugačije, a sve je već viđeno.

Podsjeća me na ljeto pred početak rata u nas. Prvi balvani kod Knina, mislila sam- pa neće valjda biti toliko ludi.

Bili su.

I kroz par mjeseci spala sam sa plaće od tisuću njemačkih maraka, doba Markovića i prvog obilja u životu, mogla sam u free shopu kupiti čokolada, i TV i sat... spala sam na plaću od 150 njemačkih maraka, i nije bilo ni za jedne cipele kupiti od plaće za mjesec dana rada. Jedva je bilo za kruh, crni. Ustani u šest ujutro i u red za kruh. Ne lažuckam.

Hvala, najljepša im dala.

I tako je to trajalo punih deset godina

Display More

Za vrijeme Markovičevog dinara ste imali 1000 DM plaću, a ovu od 150 DM ste imali 1992. za vrijeme HRD-a. Uvođenjem kune situacija se počela mijenjati. Već 1996. - 1997. su plaće bile 500 DM+, a na boljim radnim mjestima i više.

Čemu pretjerujete u svakom svom postu.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 11, 2022 at 9:45 PM
    • #11,858

da nebi ispalo da iznosim stalno samo svoje mišljenje pokušati ću vam interpretirati o čemu razmišljaju u jednoj od najboljih ako ne i najboljoj domaćoj kompaniji. predpostavljam da znate o kome se radi jer bi vam to trebalo biti u žiži interesa i u opisu radnog mjesta. naime, prije koji mj. imali su video konferenciju za svoje djelatnike na kojoj su iznijeli planove za budućnost. tome je prisustovalo par sto ljudi tak da to nije nikakva tajna. prvobitni plan je bio ove godine napraviti IP na burzi u Seattle-u i prikupiti dodatni kapital za daljnu ekspanziju (sad su prisutni u 62 države). njihov glavni konkurent je već izlistan negdje po cijeni cca30$ i narastao do preko 200$ pa se opet vratio ispod 100$. to je jako bitno za menadžment jer bi i oni dobili pakete dionica. odlučeno je da se to odgađa do 2024. zbog frke na tržištima kapitala. prioritet im je čekati pražnjenje balona i jeftino preuzimanje onoga što je kompatabilno njihovom poslovanju. to vam je to. mišljenje eksperata dokazanih u praksi. ima tu i mišljenja raznih forumskih eksperata pa se sami odlučite o čemu će te vi razmišljati. za ovu info ne tražim ni hvala.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • July 11, 2022 at 9:49 PM
    • #11,859
    Quote from zlocesti

Da li je itko razmislio zašto Europska centralna banka nije povisila kamatne stope ? Lijeni, nesposobni...

Biti će prije da se ne usude, jer je situacija tragična

Manjak energenata, plin ne možeš naštampati, divljačka inflacija, pa ti budi heroj i zaustavi je u uvjetima poremećaja opskrbe

Čeka nas stagflacija, rok neodređeno, kao i rat u Ukrajini koji eto traje dulje od mjesec- dva i nije parada. Spaljena zemlja, eto što je.

Na koncu će se inflacija riješiti sama od sebe. Padom potrošnje.

Pa ako crnjačim, namažite me katranom i perjem :S

Display More

Da usosi sve one koji se usude štediti. Da ne bi nedajbože netko profitirao držeći eure.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 11, 2022 at 9:52 PM
    • #11,860

Za sve koji ovih dana nariču o najvećoj inflaciji u povijesti, jedan lijepi esej o rušenju inflacije u Hrvatskoj krajem 1993., pred uvođenje kune. Nakon ovog članka, inflacija od 10 ili 12% na godišnjoj razini izgleda kao dječja igra

Rušenje hiperinflacije u Hrvatskoj 1993.: tržište je kao voda, uvijek pronađe svoj put
    Ekonomski lab
    arhivanalitika.hr

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      449
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago