To je ipak novac iz EU... Mislim da se tu neće moći ukrasti više od 10%
Hebote gdje mi to živimo, stvarno smo mazohisti svi od reda...
Hebote gdje mi to živimo, stvarno smo mazohisti svi od reda...
borba protiv korupcije ili izuvanje iz pozicije vase brkića i discipliniranje desnog bloka udružene organizacije ...pitam se, pitam se
a i interesantno kako nitko ne postavlja pitanje kako je došlo do toga da je hr. postala raj za isisavanja novca nekih tamo banana tvrtki od od hr potrošaća hep-a i što vrdoljak ima s time
Tak je.....pitanje samo hoće li se onih preostalih 90% nakon "oporezivana" upotrijebiti u prave svrhe odnosno u nešto što dalje stvara novac ili u nešto što siše novac i dalje......
evo upravo u novom izdanju poslovnog......minostarstvo financija sprema se na novo zaduženjeu lipnju a za mkesec i pol dolazi velika rata duga na naplatu..... i uz sve ro nemamo nikoga tko twita i diže burzu več godinama samo one koji je uništavaju.....a ni same firme koje su na njoj, ne sve naravno, ali dobar dio njih nije učinio ništa a niti je sposoban učiniti ništa pp pitanju rezultata firmi s kamoli koristi za dioničare......
Detalj koji mi jučer nije bio jasan, a ni ovdje ga nitko nije jasno komentirao - barem nisam vidio. Jučer sam imao dojam da je onih 10 mlrd EUR SAV novac koji treba RH dobiti u periodu od 2021 do 2027 - NIJE! Samo dio. Pojašnjeno u ovom linku.
Hrvatska postaje glavna dobitnica europskog plana oporavka
Citiram.
"Hrabri i moglo bi se reći revolucionarni plan EK predviđa da članice povuku tijekom sljedećih 7 godina 750 milijardi eura te ih otplate negdje između 2028. i 2058. godine, odnosno s velikim počekom i vrlo dugom ročnošću. Pri tome će se EU zadužiti izdavanjem obveznice, a zemlje članice izdati će jamstva, vjerojatno sukladno svom udjelu u financiranju EU proračuna. Ako je udio Hrvatske prema zadnjim podacima 0,89 posto, to znači da ćemo za zajedničko EU izdanje EU obveznica morati dati oko 6,6 milijardi kuna jamstava, a dobit ćemo od EU samo po osnovi „Next Generation“ plana više od 10 milijardi eura koji bi se teoretski mogli početi ulagati od 2021. godine. To znači da preuzimamo prihvatljivi financijski rizik. Uz to, Hrvatska će računati na redovno financiranje iz EU programa u novom financijskom okviru. Hrvatska stoga u godinama koje dolaze sveukupno može postati velika dobitnica po pitanju EU financiranja. Za Hrvatsku je posebno bitno to što će veći dio sredstava u planu oporavka dobiti kao grantove (73 posto), a ostatak kroz zajmove tako da neće doći do porasta zaduženosti zemlje."
Dakle 10 mlrd EUR koji je jučer odobren je krizni novac + ono što je trebalo biti normalno financirano kroz predviđene fondove dakle otprilike još toliko. Sve skupa oko 20 milijardi EUR u 7 godina. Ako je to točno - o da i ZSE će to itekako osjetiti - ma koliko bude zamračeno.
A neće previše jer EU nije veslo sisala znaju s kim imaju posla i imaju mehanizme da to spriječe. Efikasne za razliku od naših. Naime bilo što da se otkrije krivo i 5 godina nakon dovršetka bilo kojeg EU projekta imaju pravo tražiti opoziv svih novaca dobijenih za provedbu projekta tako da mislim da neće biti baš previše muljatora koji će se s time ići igrati.
Naime u projektima postoji klauzula održivost u kojem autor projekta prije nego ga se odobri mora opravdati njegovu održivost do 5 godina nakon završetka financiranja i ako se netko s time igra, a dobio je pare i ulove ga - pušiona žestoka. Ne opraštaju nikome. Zamislite da 5 godina od dovršetka Pelješca EU zatraži povrat novca jer je netko muljao - bilo bi veselo. Sumnjam da si itko može tako nešto priuštiti.
Pitam se hoće li RH uspjeti iskoristiti barem dio ovoga da se zaista razvije u dobrom smjeru ili će i ta prilika biti bačena u vjetar.
Zanimljivo. Ima li netko da to drugačije vidi?
upravo tako , ovih 10 milijardi je uz ono što ide redovno na raspolaganje a zavisi koliko povučemo
harpun - ovaj puta će se sigurno povući sve što se može jer su se sada u RH ekipirali timovi koji znaju kako se to radi. Administrativno izuzetno komplicirano upravo zbog tih superkontrola koje postoje tijekom čitavog trajanja bilo kojeg projekta. Uglavnom ima jako malo prostora za muljaže upravo zbog toga.
Jedan primjer zašto su te superkontrole uvedene. Tu priču sam čuo od nekoga tko se time dugo bavi i nije izmišljena. Ali je nevjerojatna. Kada su Bugari 2007 imali ovo što RH sada ima onda nije bilo takvih kontrola. I tako jednom ekipa za poljoprivredu lijepo napravila projekte u kojime su jedna od stavki traktori od 500.000 eura. Nema problema sve odobreno i realizirano i svi sretni i zadovoljni.
Jednom prilikom ipak došla jedna inspekcija iz EU tako da rutinski provjeri stanje ne očekujući nikakve probleme i zatraže nabavnu dokumentaciju za traktore. Ispalo je da traktori koštaju samo 150.000 eura. A faktura na 500,000? - Ok a gdje je ostalih 350.000? Kaže njima lik nakon malo otezanja - to je otišlo na privjesak. Inspektor zgranuto pita - kakav "privjesak" od 350.000 eura ?!? WTF !?! Pokažite nam taj privjesak. I lik ga odvede u garažu i pokaže mu - novi Ferrari. Nije bio jedini. Svi koji su imali slične projekte su napravili istu stvar. E poslije toga je EU skužila s kime ima posla i to je "malo" postroženo. SVE u procesu nabave se dokumentira i fotografira da ne bi nekom nešto slično opet palo na pamet. Ali naravno uvijek se nađe pametnjakovića koji misle da su pametniji.
Uglavnom tko god se bavio EU projektima zna da je to izuzetno zahtjevno i zapravo vrlo teško realizirati, ako sve nije čisto kao suza. Barem su do mene došle takve informacije. I zato to tako sporo i ide. Ali ide jer ako je nešto opravdani i dokazani trošak - ne pita se za cijenu.
harpun - ovaj puta će se sigurno povući sve što se može jer su se sada u RH ekipirali timovi koji znaju kako se to radi. Administrativno izuzetno komplicirano upravo zbog tih superkontrola koje postoje tijekom čitavog trajanja bilo kojeg projekta. Uglavnom ima jako malo prostora za muljaže upravo zbog toga.
Jedan primjer zašto su te superkontrole uvedene. Tu priču sam čuo od nekoga tko se time dugo bavi i nije izmišljena. Ali je nevjerojatna. Kada su Bugari 2007 imali ovo što RH sada ima onda nije bilo takvih kontrola. I tako jednom ekipa za poljoprivredu lijepo napravila projekte u kojime su jedna od stavki traktori od 500.000 eura. Nema problema sve odobreno i realizirano i svi sretni i zadovoljni.
Jednom prilikom ipak došla jedna inspekcija iz EU tako da rutinski provjeri stanje ne očekujući nikakve probleme i zatraže nabavnu dokumentaciju za traktore. Ispalo je da traktori koštaju samo 150.000 eura. A faktura na 500,000? - Ok a gdje je ostalih 350.000? Kaže njima lik nakon malo otezanja - to je otišlo na privjesak. Inspektor zgranuto pita - kakav "privjesak" od 350.000 eura ?!? WTF !?! Pokažite nam taj privjesak. I lik ga odvede u garažu i pokaže mu - novi Ferrari. Nije bio jedini. Svi koji su imali slične projekte su napravili istu stvar. E poslije toga je EU skužila s kime ima posla i to je "malo" postroženo. SVE u procesu nabave se dokumentira i fotografira da ne bi nekom nešto slično opet palo na pamet. Ali naravno uvijek se nađe pametnjakovića koji misle da su pametniji.
Uglavnom tko god se bavio EU projektima zna da je to izuzetno zahtjevno i zapravo vrlo teško realizirati, ako sve nije čisto kao suza. Barem su do mene došle takve informacije. I zato to tako sporo i ide. Ali ide jer ako je nešto opravdani i dokazani trošak - ne pita se za cijenu.
jasno je to svima koji realno gledaju na stvari
Ja samo znam da će sve dugove platiti generacije iza nas i one iza njih. Običnih građana i poreznih obveznika. Većina politickih aktera i lokalnih šerifa (razina županija, grad,općina, selo) se ionako nafutra i opskrbi otpremninom još i za praunuke. Budućnost kakve takve suverenosti Hrvatske a kamo li ekonomski neovisne je u neku ruku utopijski smiješna. Sa rukom na srcu (a zapravo sa mislima na kyti i figom u džepu ) živela nam naša Soc Rep Hrvatska još 1000god. Više mi ovdje drukamo i twitamo nego naši politicki seljoberi i krkani😄
Hajde da razjasnimo da budemo sigurni: Dali će nam dat 7 milijardi eura? Ili će nam posudit 7 milijardi eura?
nema đabe ni u stare babe ali da......bespovrarno 7 ali kroz četiri godine valjda....al itreba to valjda ići i ma neke projekte a njih treba smisliti i lovu povući.....nismo ni do sada iskorištavali sav novac koji se nudio....al još treba te iznose i izglasat...
Jel ovo hapšenje jučer ima veze sa EU lovom? Nekako je preslučajno da se to dogodi isti dan kad su objavili vijest da bi bilo slučajno? Ako da, hoće li maknuti iz igre još "štetočina" koji bi rado bacili šapu na koji euro? Nije da ih u Hrvatskoj fali, pogotovo u vladajućoj koaliciji...
borba protiv korupcije ili izuvanje iz pozicije vase brkića i discipliniranje desnog bloka udružene organizacije ...pitam se, pitam se
a i interesantno kako nitko ne postavlja pitanje kako je došlo do toga da je hr. postala raj za isisavanja novca nekih tamo banana tvrtki od od hr potrošaća hep-a i što vrdoljak ima s time
Sve je to jedna velika hobotnica, bilo bi zanimljivo kaj bi i brat od trenutnog predsjednika imao za izjavit o ovome jer je i on bio poslovno povezan sa nekima od navedenih, a nesto se i pisalo zadnjih godina o tome, ali pojeo vuk magarca izgleda,
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…z-bih/10355236/
Mala smo drzava, puno ekipe se medjusobno pozna , bez obzira na politicko ili vjersko uvjerenje, a puno puta sam dozivio prilikom svog posla , gdje se neke navedene osobe na tv svadjaju ( po meni igra za javnost ) a u druzenjima su si prijatelji ili u najmanju ruku se postivaju i jedan drugom pomaze ako moze, a usluge kad tad dodu na naplatu i samim time jedni druge drze u saci , dok se ne promjeni neka politicka klima ili se jednostavno odluci " zrtvovat " nekoga za neki drugi cilj.
tko s vragom tikve sadi ......
Taj novac ako se i odobri neće pasti s neba. Netko na kraju to sve mora platiti na ovaj ili onaj način, čak i bespovratna sredstva. Mislim da je u Otvorenom neki dan rečeno da je Hrvatska ukupno u plusu za sve ove godine članstva u EU za nekih 25 milijardi kuna. S obzirom da je planirano da cijela EU vraća ukupan dug, dio tih bespovratnih sredstava ćemo i mi vratiti na neki način. Ako se bude dobro iskoristio taj paket kroz kvalitetne projekte mogli bi biti u debelom plusu u odnosu na ono što ćemo uplatiti, ali u teoriji možemo biti i u minusu.
Druga stvar koja mi pada na pamet u borbi protiv korupcije , koliko mi imamo pravomocnih presuda protiv nase politicke kreme?
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…ancima/9435281/
https://www.telegram.hr/politika-krimi…anu-vidosevicu/
https://www.24sata.hr/tagovi/sudenje-sanaderu-126016
https://direktno.hr/domovina/suden…-njegov-180741/
A mi ovdje mozemo nepropisno parkirat pa ako ne platimo kaznu ovrsit ce nas u roku keks.
Display MoreDruga stvar koja mi pada na pamet u borbi protiv korupcije , koliko mi imamo pravomocnih presuda protiv nase politicke kreme?
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…ancima/9435281/
https://www.telegram.hr/politika-krimi…anu-vidosevicu/
https://www.24sata.hr/tagovi/sudenje-sanaderu-126016
https://direktno.hr/domovina/suden…-njegov-180741/
A mi ovdje mozemo nepropisno parkirat pa ako ne platimo kaznu ovrsit ce nas u roku keks.
Ma jasno da je to sve predizborni folklor u svrhu zagušenja medijskog prostora i to tempiran samo dan nakon Ćorićeve blamaže s Inom. Sve već više puta viđeno.
https://m.24sata.hr/news/hrvatskoj…lektrana-696179
Eto kak se lova troši a najjače mi je kad netko kaže ili misli :"ovaj put bit ce drugačije"
mi na našim političarima ciše ni ne možemo biti na dnu.......mi smo odavno pali u bezdan....
kol. havi, predsjednikov brat je preminuo u 09.mj. 2019.
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2186351
E da, je index ali bit ce la papa.......
Ps. ....
Ne zaboravite izaci na izbore.....izaberite jedan broj i sigurno cete pogrijesiti.....
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2186351
E da, je index ali bit ce la papa.......
Ps. ....
Ne zaboravite izaci na izbore.....izaberite jedan broj i sigurno cete pogrijesiti.....
Ja sam mislio da ste vi malo ozbiljniji...prenosite senzacionalisticke clanke sa indexa....pa do prije par dana su imali sve o Koroni iz minute u minutu, a 1 zarazeni dnevno...sada su nasli novu temu po koji ce guslati do iznemoglosti....
Dobro je rekao onaj Oleg Mastruko: Prvo su sirili paniku oko Korone i da se sve zatvori, a u Hrvatskoj manje zarazenih i umrlih nego za vrijeme sezonske gripe... A sada kad su to ispucali sada ce o krizi i otkazima do iznemoglosti....
Licemjeran portal na n-tu, a clanke im vecinom pisu studenti, koji prevode sa The Suna i ostalih senzacionaliatickih portala, takozvanog zutila.