1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SAPN (SAPONIA d.d.)

• tizian1
  • February 12, 2020 at 8:49 PM
    zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 1, 2021 at 9:22 AM

Dobro jutro.

Vidim , sakupljamo se polako uz kavu.

Ajde zločki pouka. Parkirala sam se ovdje u neko doba, odlučila se bogatiti. Hvali Optimu, drž' se Saponije :)

Prodaje se Maraska.

Kakvu korist od toga očekuju dioničari ?

Pitanje nije na razini druka, nego ozbiljno.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 1, 2021 at 9:35 AM

Prodajom ce dobiti prihod, a rijesiti ce se firme koja posluje negativno.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 1, 2021 at 9:48 AM

Uz keš na računu plus keš od prodaje MRSK...mogli bi uči u neku akviziciju koja bi dala dodatnu vrijednost kompaniji...vidjet će mo za koliko će se prodati MRSK....sve iznad 180 mil.kn je po meni odlično...

zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 1, 2021 at 9:59 AM

Hvala vam.

Što bi oni dakle mogli kupiti ? :/

Moja pak razmišljanja idu u pravcu da će u neko doba postati preveliki za regiju, i da će njih netko preuzeti.

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • May 1, 2021 at 10:32 AM
    Quote from tin

Uz keš na računu plus keš od prodaje MRSK...mogli bi uči u neku akviziciju koja bi dala dodatnu vrijednost kompaniji...vidjet će mo za koliko će se prodati MRSK....sve iznad 180 mil.kn je po meni odlično...

Sve iznad 100mil za cijelu Marasku bi bilo odlicno

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 1, 2021 at 10:34 AM

Napisao sam prije par mjeseci da mi ova konsolidacija miriši kao priprema za prodaju....ako uzmemo KRAŠ kao neki orijentir .... uz dobro uložene novce od prodaje MRSK...mogla bi SAPN dostići cijenu oko 130 do 150 mil eura....ipak su oni tržišni lider na području bivše države...a takve tvrtke obično kupuju velike multinacionalne kompanije.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 1, 2021 at 10:57 AM
    Quote from tin

Napisao sam prije par mjeseci da mi ova konsolidacija miriši kao priprema za prodaju....ako uzmemo KRAŠ kao neki orijentir .... uz dobro uložene novce od prodaje MRSK...mogla bi SAPN dostići cijenu oko 130 do 150 mil eura....ipak su oni tržišni lider na području bivše države...a takve tvrtke obično kupuju velike multinacionalne kompanije.

OVako iz aviona, ne bi li sljedeći potez trebao biti rješavanje konditorskog sektora, a tek onda kemijskog?

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 1, 2021 at 11:30 AM
    Quote from lebowski
    Quote from tin

OVako iz aviona, ne bi li sljedeći potez trebao biti rješavanje konditorskog sektora, a tek onda kemijskog?

To bi bio logičan potez...vrlo lako bi to pivci mogli preuzeti...

zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 1, 2021 at 11:33 AM

Sa njima će sreća biti prevelika.

Poznati su po fer preuzimanjima.

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • May 1, 2021 at 12:04 PM

Saponia svojih 52% udjela u Maraski, u knjigama vodi po 80M kuna.

Kupoprodajnu cijenu ocekujem na razini 110-130M (za cijelu kompaniju), naravno, ako uopce prodaju...tako da ocekujem jednokratni otpis u izvjescu.

A ovo da se pripremaju za prodaju cijele grupacije, mozda, no to je manje bitno. Za male dionicare je bitno da se otkljuca vrijednost kompanije, sto ce biti moguce protekom vremena i jacanjem povjerenja ulagaca da su ovako uspjesne brojke doista i odrzive.

Sto se tice inflacije, sve proizvodne kompanije ceka val inflacije ciji ce se teret preliti na potrosace...

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 1, 2021 at 12:51 PM

Ne znam jeste li pročitali ili barem preletjeli godišnje izvješće novo, ali tu je sad pregršt detaljnih informacija koje sad puno bolje objašnjavaju uzroke povećane profitabilnosti. I daju odgovor na ono glavno pitanje - je li ogroman rast profitabilnosti SAPN tijekom 2020. godine doista bio posljedica enormno povećane potražnje za dezificijentima ili su se tu događale neke druge stvari, poput promjene distributera na nekim tržištima i slično.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 1, 2021 at 4:16 PM

evo i moje viđenje hodograma događaja ovdi za Q2, pa do kraja godine.

1. "gazda" likvidrao Mepas Hrvatska i prebacio distribuciju za Kandit, KOES i SAPN na samu Saponiju, piše CnB u izvješću (po meni jako čudno, jer se baš na distribuciji i obogatio, al ok).

2. SAPN i KOES prodaju MRSK, novac dijele 50-50.

3. "gazda" prodaje KOES Saponiji za EV/EBITDA kakvog se ni jedan Nestle ne bi posramio i odnosi sav cash s računa za neke svoje daljnje poduzetničke poduhvate (vjerojatno građevina, jer "bilda" reference BDMR koji sad nešto "ziđa" po Mostaru, itd.).

4. izvješće uredno, uprava realno upozorila na moguće rizike (treba pratiti cijenu sirovina i utjecaj na marže).

5. implementiraju se nove tehnologije i SAPN kupuje "netko" (zajedno sa Kanditom i KOES u paketu, ja pretpostavljam i tko, al ne prije 2023., dok se sve ne rasčisti sa BDMR i ne uhoda "po novome").

6. bid očajan, nikakav jači profit taking nije moguć do "end game-a", a 2 godine je, obzirom na sve unutarnje i vanjske potencijalne financijske rizike dug period (osim ako nemaš nekog "fondaša" na "joker zovi" koji će se "ukazati" na bidu kad zatreba).

7. da imam neki novac koji bez problema mogu "otpisati", ja bih kupovao MRSK (relativno brza isplata) i KOES (kad "gazda" isplaćuje sam sebe, tada se novac "ne žali", osim ako "gazda" ne "zavida" na način da prvo delistira, pa uradi squeeze out, pa tek onda sebe isplati).

8. na kraju ćete ipak zaraditi, al bogami ćete se i načekati (možda u međuvremenu bude i raznoraznih vrtuljaka - šifra: Optima).

9. o cijeni dionice nema smisla pisati (tko je kupio prije fondovskog "čudesnog otkrića", taj može mirno spavati i udarati tempo na forumu, a ostali će se dobro "izvrtiti u krevetu", jer je trenutna cijena veća od P/B, a s daljnjim rastom tu već ulazimo u sferu cijene za preuzimanje, a bojim se da u slučaju bilo kakvog nenadanog potresa na tržištu bid neće imati municije za braniti).

10. tko je već kupio neka hodl-a, a ja ću radije čekati neku "grešku u koracima" ili nešto što neće baš "dobro sjesti" većini dioničara, pa pokušati skupiti što se da (kao i kolega koji je skupio ono pucanje margina u prošlom ožujku na 170 kn koje nitko nije očekivao, tko je da je, kapa do poda, moj naklon).

11. kad nešto pišete probajte na trenutak skinuti "ružičaste naočale", nikakvi Pivci, Šaranovići i slični likovi ovdi nisu u igri, a i da jesu, "gazda" je Hercegovac, a takvi će prije "predriblati" sve druge, pa i male diončare, koje koristi da mu dižu cijenu kompanija, nego sebe.

12. sretno svima!

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 1, 2021 at 4:18 PM

Boze kakve ti gluposti možeš sve smisliti

(Preuzeti) i napisati.... al hvala ti na tome. Sad znam iz kojeg si miljea. Ajde da si napisao da će pokusati izvuci lovu ili sto, nego ideš toliko daleko da izmišljaš ali bas gluposti. U svakoj varijanti smišljaš kako lova odlazi, a dionicari za nju dobivaju srednji prst. Treba malo, jel zasoliti...

Bas ti ta Saponija ne da mira? A vidim ni Optima? Jel da? Savjet: okani se brojanja love u tuđem džepu. Nije dobro za psihu, a još manje za ugled.

• Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • May 1, 2021 at 4:25 PM

Prihodi od prodaje u prva tri mjeseca 2021.godine veći za 24 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

https://www.vecernji.hr/biznis/saponia…prodaje-1488831

U članku se potkrala greška. Vjerojatno se misli na prvi kvartal 2020.

Edited once, last by Jure: Merged a post created by Jure into this post. (May 1, 2021 at 4:27 PM).

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • May 1, 2021 at 5:28 PM
    Quote from lebowski

Ne znam jeste li pročitali ili barem preletjeli godišnje izvješće novo, ali tu je sad pregršt detaljnih informacija koje sad puno bolje objašnjavaju uzroke povećane profitabilnosti. I daju odgovor na ono glavno pitanje - je li ogroman rast profitabilnosti SAPN tijekom 2020. godine doista bio posljedica enormno povećane potražnje za dezificijentima ili su se tu događale neke druge stvari, poput promjene distributera na nekim tržištima i slično.

da, informativan je izvjestaj. Nisam jos detaljno prosao, ali vidio sam taj dio o promjenama distributera u nekoliko drzava. Stvarno veliki korak naprijed u transparentnosti.

Ovo me je nasmijalo:

Neto dug / EBITDA 0,3

Gotovo su premalo zaduzeni..:-)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 1, 2021 at 5:35 PM
    Quote from Flight

Boze kakve ti gluposti možeš sve smisliti

(Preuzeti) i napisati.... al hvala ti na tome. Sad znam iz kojeg si miljea. Ajde da si napisao da će pokusati izvuci lovu ili sto, nego ideš toliko daleko da izmišljaš ali bas gluposti. U svakoj varijanti smišljaš kako lova odlazi, a dionicari za nju dobivaju srednji prst. Treba malo, jel zasoliti...

Bas ti ta Saponija ne da mira? A vidim ni Optima? Jel da? Savjet: okani se brojanja love u tuđem džepu. Nije dobro za psihu, a još manje za ugled.

ma vidi, ja pokušavam biti realan koliko god mogu, možda sam i prekonzervativan i pušem na hladno, al takav sam.

volim biti siguran u svoje ulaganje, al isto tako volim i da mogu u bilo kojem trenutku neprimjetno izaći ako se neke okolnosti promijene, a ovdi je i size-anje uloga bitno, jer su nalozi nikakvi (malo "jači" ulagač ovdi može micati tržište kako "vjetar puhne", zato šteta što ovdi nemamo službenog market makera).

stavio sam onaj svoj post s hodogramom na bookmark (hvala Admin na opciji) pa ću pustiti vremenu da potvrdi ili demantira moje razmišljanje.

još jednom zahvala kolegi bjane na informacijama sa skupštine, a koje je i ovo izvješće potvrdilo (vezano za objedinjenu distribuciju).

želim svima kvalitetnu raspravu sa što više korisnih informacija, a manje drukanja.

lijepi pozdrav i sretan praznik (ne)rada svima! :)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 1, 2021 at 6:16 PM

Ma čim si ti napisao da je bid tanak.... sve je bilo jasno ko dan.

Saponija je takva kakva jest, ali nije skupa. Ima svoje rizike, al ima i idređene potencijale. I vrijednost koju treba razumjeti i za koju treba biti strpljiv i uporan. Naravno da svi imamo svoje viđenje i potrebe i ne ponašamo se i ne mislimo isto. Al to su čari burze... i ulaganja.

Sutra kad se okrene 150 ili 200 milijuna kuna na Maraski tesko ćeš ti nekome objasniti da te love nema i da tamo nema te vrijednosti. Ili u kemiji i čokoladama. Netko će tamo platiti hrpu lovu za neku tamo “beznačajnu” firmu. Danas sam prošao pored samoborske destilerije Perković. I bas razmišljao kako je tesko i dugotrajno podići posao sa žesticom i rakijama. Za to trebaju desetljeća sa upitnim uspjehom. I zato akvizitori tako skupo plaćaju akvizicije u toj branši. Pa čak i ove lokalne.

Kažem ti da bezveze trošiš energiju. Prerano si prodao. U investiranju treba biti strpljiv. Kad odeš.... lijepo se zahvalis i zaželis drugima sreću i uspjeh.... a ne da stalno smišljaš neke nove intrige i pokusavas srusiti cijenu. Pokazati da si bio u pravu. Vjeruj mi, nisi. I moraš naučiti to prihvaćati. EOD

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 1, 2021 at 8:28 PM

Da rezimiramo:

Rast neto dobiti u Q1 odnosu na 2020 = 100%

4.897.082 kn - 8.651.338 kn

Potvrda prodaje MRSK primljenim predujmom ( očekivana dobit po dionici između 110 i 150 kn), nadam se finaliziranju prodaje prije početka tur.sezone

Dobit po dionici u 2020 - 101,28 kn neto

Rast prihoda u Q1/ 2021 24% ali i rashoda 23%

Maraska ostvarila dobit ,malu oko pola mil.kn ali dobit za razliku od Q4 2020 kad su imali 10 mil.kn gubitka

Kandit čekamo izvješće

Zaduženost: mala

Tržišna kapitalizacija : 418 188 000 kn ( za usporedbu uzimam KRAŠ koji ima veće prihode oko 20% na razini godine -dobit u Q1 7.343.685 kn, tržišna kapitalizacija: 1 064 021 000 kn)

https://www.mojedionice.com/dionica/SAPN-R-A

https://www.mojedionice.com/dionica/KRAS-R-A

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • May 1, 2021 at 8:36 PM

Nevjerojatno je da su tvornice Saponia, Kandit i Maraska sa svim svojim pogonima, brendovima, znanjem, iskustvom i trzistem valorizirani nesto vise od 400 miliona kuna uz ovako dobro poslovanje.

Gledam taj broj, gledam izvještaj za 2020. i to mi nema smisla...

Vrijedi to puno vise.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,512
    • May 2, 2021 at 9:53 AM

U zemlji iznajmljivača, sobarica i konobara, na svaku industrijsku proizvodnju se gleda s podsmijehom. Sve dok ne dođe stranac i izvali gutu para za tu industriju. Pa se onda svi čude

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 2:10 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 2:10 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 11:57 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      889k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:57 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 22, 2025 at 2:10 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,803 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago