SAPN (SAPONIA d.d.)

 • tizian1

  Changed the title of the thread from “SAPN” to “SAPN (SAPONIA d.d.)”.
 • ne mrda se ni gore ni dolje..najdosadnija dionica uz IGH na burzi..

  Izvjesce ovo solidno..iduce lose radi prodaje udjela Fortanove..duplo ispod cijene knjigovodstva. Nece Saponia jos dulje vrijeme nigdje.

 • pomalo kolega, ne znam da li ste svjesni da ovo vrijedi puno puno više, malo strpljivosti i realnosti uvijek dobro dođe.

  Riješio se Agrokor, slijedi uskoro obavijest o prodaji Maraske...to ste zaboravili.

  Zarada po dionici kad izađe fi će biti sasvim solidna.

 • da, ukupno ce biti zarada..jer ce Maraska anulirati gubitak...al sto mislite sto ce biti s BV?

  Evo ja odokativno kazem bit ce na cca 520 umjesto 550kn. Koliko god prizeljkivali cuda vise od 420kn tesko cemo gledati jer ovdje nema kao u Podravke mirovinskih fondova.

 • pomalo kolega, ne znam da li ste svjesni da ovo vrijedi puno puno više, malo strpljivosti i realnosti uvijek dobro dođe.

  Riješio se Agrokor, slijedi uskoro obavijest o prodaji Maraske...to ste zaboravili.

  Zarada po dionici kad izađe fi će biti sasvim solidna.

  Kolega, pa nećemo valjda nastaviti s politikom s jednog starog foruma. Izgleda da ću se morati angažirati na threadu Analiza fin. izvještaja ovdje, na forumu.


  Postoji dobit po dionici a postoji i normalizirana dobit po dionici, gdje su ovakvi efekti isključeni, jer ako je Agrokor otpisan, iza nas, s ovom prodajom, onda i prodaju MRSK treba gledati tako. Kao jednokratni efekt. Zašto to govorim? Jeste li pogledali koliko je vremena prošlo kad je prvi puta pretvarano potraživanje u kapital MRSK i to po 70 kn? Jako davno. Ako prodaju po 100 kn taj paket, mali je to prinos na ulog čak i računajući kamatu do tada. Anualizirano gledajući.

  Ali kažem SAPN nije fond, pogotovo ne fond rizičnog kapitala gdje se onda na uloženi rizik očekuju veći povrati. Nitko ne spominje što je to točno napravila uprava u Maraski: posložila procese, sinergija distribucije, profitabilnost, povećanje prodaje, diverzifikacija palete proizvoda... Dozvoljavam (iako sumnjam) da sam fulao sa 100 kn po dionici ali kad mi netko posloži odgovore na pitanja gore, onda možemo povisiti bet.

  Dotad gledati što SAPN može operativno napraviti da se više ne događaju Agrokori jer su, eto, smislili kako da se bave prikrivenim kreditiranjem drugih a ne osnovnim poslovima koji su upisani kao djelatnosti pri trg. sudu.

 • Ne da mi se raspravljati s tobom. Svatko zna vrijednost za sebe. Pa naravno da su to jednokratni efekti , ali ako će se sa tih npr. 100 mil. kn koje dobiva Saponija od Maraske pametno podijeliti(investicije, smanjenje duga i ostalo) onda će isto imati itekako pozitivan učinak na poslovanje kompanije.

 • Svakako je dobro rjesavati se svega sto je non-core, smanjivati dug i investirati u core business.

  Predvidjam nakon ovog i prodaju Kandita, konsolidaciju matice i prodaju core business-a Henkelu ili nekom.

  Nemam Sapn, ali imat cu.

 • Saponia je dobra firma i tu nema dileme. Dionicaje odradilan solidan rast od 190 do 360kn i prirodno sad se hladi. On sto brine jest 1 vecinski koji nilad nece dat dividendu, pokriva preko Saponie crne rupe Brodomerkur i Mepas.

  Puno toga mene smeta. Al istina, da nema toga dionica bi sad bila na 550kn.

 • Opet looser accountant gadi temu ovdje. Radi se o najordinarnijem falsifikatoru koji je rasprodao dionice po najnižim cijenama i sad ovdje izmišlja kojekakve gluposti nastojeći cijelo vrijeme prikazati efekte prodaje imovine manjima nego sto oni jesu.


  Lik je čekao godinama i prodao, sad očito ne moze doći sebi da nije dočekao, a da se počela otključavati vrijednost. Dno dna.


  👎

 • Dobar dan,


  čitao sam poslovni dok ga nisu unakazili, a sad sam se odlučio registrirati ovdje da mogu čitati teme. Ali i postavljati pitanja: kao što mi i nick kaže skroz sam novi u dionicama pa bih molio strpljenja.


  Stalno se navodi kako je gazda vlasnik i Kandita, ali na listi dioničara Žito doo ima 85 posto - a vlasnik Žita je Pipunić?

 • Kandit je d.o.o. A Saponia je d.d.

  Dakle prvo je drustvo ogranicene odgovornosti, a drugo dionicko drustvo sto nas zanima kao dionicare i trgovce vrijednosnih papira.

  Al zanimljivo pitanje ste postavili kolega. Naime kao vlasnik i jednog i drugog je naveden MEPAS.

  Dakle da dodje do prodaje Kandita pitanje je hoce li Saponia i njeni dionicari vidjeti ista od toga. Ili je to ako se proda na racunu Mepasa, a ne Saponie.

  Kolega Tizian mozete li nam ovo pojasniti jer ni meni nije jasno kako Saponia ima ikakve veze s Kanditom. Al siguran sam da Vi to bolje znate.

  Znaci li to da je Saponia samo jamac? A od prodaje lova ide Mepasu? Budite dobri pa nam razjasnite. Jer ako od prodaje Saponia ne dobiva nista vec mozda samo povratak posudjenog novca, onda je upitno sve.

 • @Neo

  Tebi je dosadno pa me kao malo zezaš.

  Pa znaš dobro da je 100% vlasnik Kandita firma koja se zove Saponia d.d. i koja naravno konsolidira Kandit.

  A većinski vlasnik Saponije je Mepas tj. Grbešić, mi smo manjinski vlasnici.😀

 • Hvala na odgovoru.


  Upravo zato sam i pitao jer dosta se spominjalo kako će za SAPN biti odlično ako se i Kandit proda. Mepas je vlasnik i Koestlina i po toj logici od prodaje Maraske na račun SAPN stiže samo 53 posto sredstava, ostalih 46 ide Koestlinu. Očito sam krivi dojam stekao čitajući poslovni.


  Mislim, ja bih tako napravio kad bi prodavao Kandit ili Koestlin, jer zašto bih te novce prebacivao u SAPN i onda dijelio sa dioničarima.


  tizian1


  Ima li negdje gdje bi mogao vidjeti da je Kandit u vlasništvu Saponie a ne Mepasa. Možda malo pilam, ali mene cross firme neodoljivo podsjećaju na umreženost Agrokor sastavnica a svi znamo kako je završila ta priča.

 • zadnje rev. izvješće Kandita, 24.str.:

  Osnutak

  Društvo je osnovano dana 3. studenog 2010. godine. Dana 20. svibnja 2011. godine Kandit Grupa d.d.,

  Osijek prodaje tvrtku Kandit d.o.o., Osijek (tvornica čokolade i bombona). Prema Rješenju Trgovačkog

  suda, dana 18. ožujka 2014. godine društvo Saponia d.d. Osijek upisano je kao 100% vlasnik.

 • Zahvaljujem,


  Ono što me zbunjjuje jest da na službenoj stranici ZSE piše da je većinski dioničar Mepas ,dok prema navodima Digge i Accounta (tj. trgovačkog suda da budemo korektni) je to SAPN. Jednostavno se ne snalazim u tim finesama :(

 • Zahvaljujem,


  Ono što me zbunjjuje jest da na službenoj stranici ZSE piše da je većinski dioničar Mepas ,dok prema navodima Digge i Accounta (tj. trgovačkog suda da budemo korektni) je to SAPN. Jednostavno se ne snalazim u tim finesama :(

  Mislite na ovo :

  Kandit grupa postaje Termes grupa

  IPK Kandit d. d. je Termes grupa

  A Kandit d.o.o. ne kotira na burzi jer je d.o.o.

 • Da hvala,


  ma i na to (objasnio mi je Neo) - a i na podatak da je Mepas (zse) odnosno SAPN vlasnik Kandita (trgovački sud) -meni to jednostavno nije isto i jednako i otvara mi prostora za sumnju .

 • Hvala na pojasnjenju kolega Tizian. Sad je sve jasno. Nisam Vas zezao, jer imate neke stranice koje navode vlasnik Mepas. Ali ok...sad je jasno..Saponia je vlasnik Kandit d.o.o.

  Sve 5.

 • Kako sam i pretpostavljao slijedi pad do 280kn. Trenutno na 322kn. Ide to jos nize. Samo strpljivo.