1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SAPN (SAPONIA d.d.)

• tizian1
  • February 12, 2020 at 8:49 PM
  • LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • April 28, 2023 at 2:38 PM
    • #1,081

Znaci bomba iz Saponie: Dajana Mrčela više nije predsjednice uprave Saponie:

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/SAPN/COI-SAPN-6f881023854fd8c306c02e42ddd75828.pdf

"... umjesto gđe. Dajane Mrčela za predsjednika Uprave Saponije d.d. od 02.05.2023. godine imenuje dosadašnji član Uprave gosp. Ivan Grbešić iz Širokog Brijega,..."

Ako gosp. Grbešić, kao vlasnik, misli da može bolje raditi posao nego što je radila Dajana, mislim da se grdno vara i ne zna u što se upušta. Ima sreće da preuzima obnovljenu tvornicu i firmu u odličnom financijskom položaju.

Prodao sam ovu dionicu prošle godine. Da ju imam sada, prodao bih ju zbog ovoga.

• kvart99
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    592
    • April 29, 2023 at 1:31 PM
    • #1,082

Pitanje vezano uz KOES, ali posto to skoro nitko ne prati osim mene, pitam tu, jer se radi o istoj stvari.

Zasto oni ne prikazuju dobit od prodaje dionica Maraske koja je realizirana tijekom prosle godine ?

Da li to ide samo u konsolidirano koja ce se tek objaviti negdje u IX mjesecu, ako je suditi po prosloj godini ?

Pitam zato jer KOES uopce ne objavljuje konsolidirano, ali svejedno navode u objavljenom izvjestaju za 2022.

da jos nisu knjizeni svi podaci za proslu godinu ??

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 2, 2023 at 2:18 PM
    • #1,083
    Quote from LeoNT

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…e42ddd75828.pdf

"... umjesto gđe. Dajane Mrčela za predsjednika Uprave Saponije d.d. od 02.05.2023. godine imenuje dosadašnji član Uprave gosp. Ivan Grbešić iz Širokog Brijega,..."

Ako gosp. Grbešić, kao vlasnik, misli da može bolje raditi posao nego što je radila Dajana, mislim da se grdno vara i ne zna u što se upušta. Ima sreće da preuzima obnovljenu tvornicu i firmu u odličnom financijskom položaju.

Prodao sam ovu dionicu prošle godine. Da ju imam sada, prodao bih ju zbog ovoga.

Display More

Slažem se s vama da ovo sigurno nije dobra vijest za dioničare Saponije koju je gđa Dajana uspješno i predano vodila. Mislim da je dobro radila svoj posao i Saponia je pod njenim vodstvom postala prepoznatljiva tvrtka u svojoj branši sa pomno osmišljenom marketinškom strategijom, a i sama je sudjelovala u promociji proizvoda Saponije, koji su jako dobro prolazili kod ljudi, te mi se također bila svidjela njena odluka, zbog koje je možda i morala otići iz Saponije, a to je da ne podiže dodatno cijene proizvoda, ne zato jer mora, već zato jer to svi drugi rade i firme bilježe sve više prihode zbog inflacije i extra profit na koji poslije plaćaju extra porez državi i to na leđima stanovnika Hrvatske koji su sve siromašniji. Želim puno sreće gđi Dajani i vjerujem da će naći još i bolju poziciju od ove koju je imala, jer će svaka korporacija biti sretna da u svojim redovima ima tako predanu i lojalnu osobu koja je bila čak 29 godina u jednoj firmi, respect za to:thumbup:

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • May 2, 2023 at 2:30 PM
    • #1,084
    Quote from BudFox
    Quote from LeoNT

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…e42ddd75828.pdf

Display More

Slažem se s vama da ovo sigurno nije dobra vijest za dioničare Saponije koju je gđa Dajana uspješno i predano vodila. Mislim da je dobro radila svoj posao i Saponia je pod njenim vodstvom postala prepoznatljiva tvrtka u svojoj branši sa pomno osmišljenom marketinškom strategijom, a i sama je sudjelovala u promociji proizvoda Saponije, koji su jako dobro prolazili kod ljudi, te mi se također bila svidjela njena odluka, zbog koje je možda i morala otići iz Saponije, a to je da ne podiže dodatno cijene proizvoda, ne zato jer mora, već zato jer to svi drugi rade i firme bilježe sve više prihode zbog inflacije i extra profit na koji poslije plaćaju extra porez državi i to na leđima stanovnika Hrvatske koji su sve siromašniji. Želim puno sreće gđi Dajani i vjerujem da će naći još i bolju poziciju od ove koju je imala, jer će svaka korporacija biti sretna da u svojim redovima ima tako predanu i lojalnu osobu koja je bila čak 29 godina u jednoj firmi, respect za to:thumbup:

Display More

upoznao gospođu na skupštini ?(

mislim da sam jedan od rijetkih dioničara sa foruma.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 18, 2023 at 12:54 PM
    • #1,085

Ponekad bi čovjek mogao pomisliti da na ZSE postoji i neke efikasnosti tržišta.

Ja sam ovdje nešto duže nego je ona predsjednica uprave, i to je bilo prije svega zbog izrazito niske cijene obzirom na neki po meni realistični (umjereni) potencijal razvoja te kompanije, da je cijena bila i više nego dovoljno niska da uračunava sve rizike i vlasničke strukture, likvidnosti itd.

Nakon što je ona došla na čelo postalo je jasno da se firmom baš ozbiljno upravlja, razvija u pravom smijeru, da se tu osim niske cijene stvara i određena kvaliteta biznisa.

I tržište kao da to i prepoznaje. Baš za vrijeme njenog mandata je krenulo ovako malo jače, i pred kraj mandata se malo povuklo.

Ja ovdje nastavljam biti dioničar jer činjenica je da je Dajana Mrčela kompaniju ostavila u stanju kakvom valjda nikad u povijesti nije bila, modernom, osnaženom, za nastavak sve uspješnijeg poslovanja.

Files

IMG_1166.jpeg 155.88 kB – 0 Downloads
  • mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • May 18, 2023 at 2:19 PM
    • #1,086

Pitanje je bi li se taj rast cijene dogodio da se nije dogodila korona i posljedično porast potražnje za proizvodima koje ima Saponija.

Ni krivi ni dužni, proizvodi su im se prodavali bez da je itko pitao za cijenu. Kad je panika prošla, pala je I prodaja, posljedično i cijena dionice.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 18, 2023 at 2:41 PM
    • #1,087

Ne znam za cijenu dionice, i sigurno da je u nekim segmentima korona doprinijela, ali biznis se razvija od prije korone, kroz 2022. kad više nitko za koronu ne mari, prvi kvartal ove godine je dobar. Sad naravno imamo inflaciju koja ima svoje pozitivne i negativne efekte. Poanta je u tome da kompanija može uspješno poslovati kroz sva ta raznolika razdoblja.

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • May 19, 2023 at 9:40 AM
    • #1,088
    Quote from Lynx

Ja sam ovdje nešto duže nego je ona predsjednica uprave, i to je bilo prije svega zbog izrazito niske cijene obzirom na neki po meni realistični (umjereni) potencijal razvoja te kompanije, da je cijena bila i više nego dovoljno niska da uračunava sve rizike i vlasničke strukture, likvidnosti itd.

Nakon što je ona došla na čelo postalo je jasno da se firmom baš ozbiljno upravlja, razvija u pravom smijeru, da se tu osim niske cijene stvara i određena kvaliteta biznisa.

I tržište kao da to i prepoznaje. Baš za vrijeme njenog mandata je krenulo ovako malo jače, i pred kraj mandata se malo povuklo.

Pišem iz dojma...SAPN sam kupovao u razdoblju 2011.-2014. i prodao oko 800 HRK.
    Rekao bih da je glavni okidač u reformiranju kompanije bio ipak Agrokor, da ih je taj event trgnuo da poprave upravljanje, a zatim je došao COVID boost uz prethodni dolazak Mrčele na čelo kompanije.
    Tržište je nešto kasnije prepoznalo value, što sam rado iskoristio za izlazak.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • May 19, 2023 at 9:54 AM
    • #1,089

Bilo bi im bolje da se prodaju. Ako to znaju i mogu. Ovako neće osvojiti nova tržišta i zauvijek će stagnirati.

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • May 19, 2023 at 11:34 AM
    • #1,090

To je bio jedan od razloga zašto sam izašao - jer naprosto ne vidim događaj koji bi se imao ostvariti, a da može pozitivno utjecati na rast cijene, dok u isto vrijeme poslovanje prihodovno stagnira, uz teret inflacije.
    Konkurencija je žestoka, a kupac ima listu brendova u koje podjednako vjeruje pa bira jefitniji u trenutku potrebe.

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • May 19, 2023 at 11:45 AM
    • #1,091

Dajana je napravila puno. Nitko to ne moze osporiti. Na marketinškom planu, firma je postala vidljivija prema kupcima, ali i prema drugim firmama kao partner (kroz Dajanino aktivno sudjelovanje u poslovnoj zajednici).

Za neki iskorak poslovanja, prvo se trebala srediti situacija u 'vlastitoj kući'. To je i napravljeno zadnjih par godina.

Ne znamo kakvi su planovi vlasnika i zašto je odlučio preuzeti ulogu CEOa. Valjda ce biti nesto u slijedecem FI.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 19, 2023 at 1:17 PM
    • #1,092
    Quote from LeoNT

Dajana je napravila puno. Nitko to ne moze osporiti. Na marketinškom planu, firma je postala vidljivija prema kupcima, ali i prema drugim firmama kao partner (kroz Dajanino aktivno sudjelovanje u poslovnoj zajednici).

Za neki iskorak poslovanja, prvo se trebala srediti situacija u 'vlastitoj kući'. To je i napravljeno zadnjih par godina.

Ne znamo kakvi su planovi vlasnika i zašto je odlučio preuzeti ulogu CEOa. Valjda ce biti nesto u slijedecem FI.

Sin od pokojnog vlasnika želi šefovati i to je vjerojatno jedini i glavni razlog preuzimanja te pozicije, dok mu je otac pretpostavljam bio pametniji i upravljanje je prepustio profesionalcima koji su godinama unutra i znaju sve što se događa u firmi od dna do vrha:thumbup:. Znamo kako obično na kraju prođu firme u kojima se miješa vlasnički i upravljački dio...zadnji primjer je Agrokor gdje je cijela šira i uža obitelj radila na upravljačkim pozicijama... mislim, ne mora se to i ovdje desiti, ali ove promjene na vrhu sigurno nisu nešto što veseli male dioničare, zajedno uz ovu visoku inflaciju, cijene energenata i žestoku konkurenciju, jer svaki trgovački lanac danas ima svoj brend sapuna i deterdženata koji prodaje po sniženoj cijeni...

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 19, 2023 at 1:27 PM
    • #1,093
    Quote from BudFox
    Quote from LeoNT

Sin od pokojnog vlasnika želi šefovati i to je vjerojatno jedini i glavni razlog preuzimanja te pozicije, dok mu je otac pretpostavljam bio pametniji i upravljanje je prepustio profesionalcima koji su godinama unutra i znaju sve što se događa u firmi od dna do vrha:thumbup:. Znamo kako obično na kraju prođu firme u kojima se miješa vlasnički i upravljački dio...zadnji primjer je Agrokor gdje je cijela šira i uža obitelj radila na upravljačkim pozicijama... mislim, ne mora se to i ovdje desiti, ali ove promjene na vrhu sigurno nisu nešto što veseli male dioničare, zajedno uz ovu visoku inflaciju, cijene energenata i žestoku konkurenciju, jer svaki trgovački lanac danas ima svoj brend sapuna i deterdženata koji prodaje po sniženoj cijeni...

Pokojni Anđelko Leko mislim da je napravio najbolji potez.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • May 19, 2023 at 1:45 PM
    • #1,094
    Quote from Clicker

To je bio jedan od razloga zašto sam izašao - jer naprosto ne vidim događaj koji bi se imao ostvariti, a da može pozitivno utjecati na rast cijene, dok u isto vrijeme poslovanje prihodovno stagnira, uz teret inflacije.
    Konkurencija je žestoka, a kupac ima listu brendova u koje podjednako vjeruje pa bira jefitniji u trenutku potrebe.

Apsolutna istina, Kod svih kemikalija zanima me samo cijena i akcija.

• bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • May 19, 2023 at 2:14 PM
    • #1,095

Saponia ima u vlasništvu Kandit.

Nesto slatko za ponuditi.

Mašta presušila :|

Saponijini proizvodi su trenutno najpristupačniji cjenovno.

Radi se punom parom,ljeto ide.

DI krema za sunčanje za sve male i velike.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • May 21, 2023 at 12:17 PM
    • #1,096
    Quote from BudFox
    Quote from LeoNT

Quote from lebowski
    Quote from BudFox

Pokojni Anđelko Leko mislim da je napravio najbolji potez.

Odlican potez napravio je i Škojo s Mlinarom kada ga je prodao.

• KressoM
    Student
    Reakcija primljeno
    238
    • May 22, 2023 at 4:32 PM
    • #1,097

Svi sve znaju, čak i što je kome u glavi i ko se hoće praviti šef. Zanimljivo. Svi potezi vlasnika su vjerojatno zato da si unište imovinu, a ne zato jer imaju mozda nesto drugo u planu...

Bivši član Uprave Kraša Davor Bošnjaković novi je ključni čovjek u Saponiji i Kanditu
    Davor Bošnjaković, jedan iz prve lige menadžera iz Agrokora u godinama koje su prethodile njegovoj propasti, nova je ključna osoba u Saponiji i Kanditu,…
    lidermedia.hr

O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • May 22, 2023 at 5:25 PM
    • #1,098

Svako dobro i ako se pokrenu u pravom smijeru svim investitorima ce biti veselje.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 7, 2023 at 4:40 PM
    • #1,099

Hoće li nam se to i Saponija malo oživjeti na burzi?!

Ove godine većina hrvatskog potfelja mi baš luduje (pozitivno). Ovo je za sada crna ovca potfelja. Baš me zanima hoće li se i ovo do kraja godine pridružiti ekipi.

• Dr.Kalica
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • July 7, 2023 at 5:22 PM
    • #1,100

Kad otiđem do Lidla i nekih drugih dućana pa vidim deteržent Likvi 16-20 kn, dok neki tamo odmah pored njega 8-9 kn. Ne mogu se zapitati tko tu koga je*e.

Tko još kupuje i puši njihova sr*nja, čudo je pravo.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 8:13 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. misterno

May 29, 2025 at 8:13 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      381
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 29, 2025 at 8:13 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago