1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

JDPL (Jadroplov d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:23 PM
  • Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • March 30, 2021 at 11:04 AM

Hvala svima za postane informacije.

Dakle, pokusavam rezimirati ono sto sam ovdje procitala.

Status je revidirao svoje navode pa se ispostavilo da je ipak mitkko uzeo dobru vrijednost broda Bene, u uz to ni razlike za tecaj u izracunima nema ili bi bila zanemariva, sto znaci da su izracuni ispravni. I to se sada razjasnilo, to je ok, ovo je mjesto za dijalog. Flight, od Vas ocekujem da pazite na ove nestasne i uocite neispravnosti, Vi ste mi referenca. :))

S obzirom da Status navodi da su imali problema s likvidnoscu, cini se da je dobar postupak prodaja broda Bene, koji je doslovno svojevremeno plutao 10 mjeseci pred lukom u Bangladesu pod sudskom mjerom, sto znaci da tada ne samo da nije zaradjivao vec je samo bio trosak te se nije odrzavao kako treba. Prodaja bi definitivno trebala popraviti situaciju s likvidnoscu i to bi se trebalo vidjeti u iducem izvjestaju, ako transakcija bude provedena (brod je prodan za 5,125 mil $ = 37,8 mil kn).

Za dokapitalizaciju nismo sigurni da li ce se sa sigurnoscu izvrsiti, kada i kako (ide se u smijeru izdavanja dionica; harpun je naveo 4,9 mil dionica za 40,9 mil kn, sto mi se cini prilicno dobro (sto Parica kaze "ako tako bude, u teskoj smo pari" :)); trebala bih link za ovu informaciju). Za sada je dokapitalizacija izgledna i za to su izvrsene potrebne predradnje.

U Statusovom postu mi je u ocima zabljesnuo znak $ kad sam vidila da bi kratkorocno moglo i na 50 kn. :))) To sam uocila. :)) Vidim da u svom postu i Flight navodi slican scenarij „Kratkoročno je naravno moguće svašta.“

Pratim Atpl pa je ovo usputna dionica jer se bavi istom djelatnoscu. Moja procjena u projekciji za 1Q koju sam objavila za Atpl je pod „Forumas 4“, al nemojte sad to svima reci. :)) S obzirom da Jdpl ima isti tip brodova, moze se uociti u mojoj procjeni na Atpl da sam koristila gotovo iste vrijednosti vozarina i troska kao mitkko ovdje za taj tip broda. To sam ovdje vec i rekla. Cini se da bi rezultat za 1Q trebao biti dobar, a k tome se mozda zabiljezi i jednokratni priljev od prodaje broda.

RE: JDPL (Jadroplov d.d.)

Procekirala sam izracune. Sve mi se cini ispravno i prilicno konzervativno.

Usporedila sam iznose vozarina i troska koje sam koristila kod izracuna predvidjenog rezultata za 1Q/2021 za Atpl.

Za Supramax na spotu sam predvidjela prosjecnu vozarinu 16.000 $ (identicno iznosu u tabeli iznad) te trosak u iznosu 10.200 $ (u tabeli iznad je 10.182 $). Bila sam 18 $ manje precizna, uz uvjet da se trosak za isti brod ova dva brodara mogu usporediti.

Cini se da ce rezultat za 1Q biti dobar. :thumbup:
    Kvark
    March 20, 2021 at 8:36 PM

Najvise mi se svidio post Flighta kada s jedne strane navodi „worst case scenario“, a s druge dobar ukoliko se „postojeci oporavak pretvori u dugorocni ciklus rasta vozarina“. Ovo je upravo promatranje iz vise perspektiva, a svakome od nas ostavlja da procijenimo.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Mene i u Atpl vuce upravo velika vjerojatnost da se ova razina „visokih“ vozarina nastavi jer upravo ulazimo u period kada su one inace na visim razinama. Ustvari je ovaj kvartal, koji je vec iza nas, bio iznimno „neuobicajen“ s ovako visokim vozarinama.

Dok ja ovdje lamentiram i crtam, pametni na burzi nesto poduzimaju. :))) Al dok ja razmotrim, promotrim, proucim....

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 30, 2021 at 11:22 AM

Bene je koliko znam prodan radi pritisaka vjerovnika ne jer su eto tako tili da zarade, pa sumnjam da ce tu biti neke love

evo bas sam pogledao revidirano svasta se tu nadje morat cu to malo detaljno procitati pazi sad ovo

2

Dugoročni kredit odobren je za obrtna sredstva i kupnju motornog broda „Bene“ u iznosu od 30.000.000

USD. Kredit je odobren u rujnu 2013. godine, a povučen dana 1. listopada 2013. godine u više tranši uz

ponderiranu kamatnu stopu LIBOR + 2,98%. Otplata glavnice i kamata vrši se kvartalno, prvi anuitet

dospijeva 1. listopada 2014. godine, a krajnji rok dospijeća je 1. srpnja 2023. godine, odnosno 1. srpnja

2021. godine. Kao osiguranje ovog kredita Banka je upisala hipoteku na brodove „Solin“ i „Bene“. Dana 2.

studenog 2016. godine potpisan je dodatak ugovoru kojim je dogovoren moratorij u otplati glavnice do

travnja 2018. godine. U skladu s Pismom namjere od 2. siječnja 2019. godine predviđen je reprogram ovog

kredita skupa s kreditom pod rednim brojem (1). Dana 5 ožujka 2020. godine društvo je zatvorilo kreditne

obveze pomoću novih kreditnih aranžmana, kao što je spomenuto u prethodnom odlomku.

A pod dva se vodi da je ostatak glavnice 2019 bio 26 840 000 $

Iz ovog primjera vidite upravu na djelu oni na kraju 2019 imaju kredit na Bene u vrijednosti 26 840 000 $, a brod prodan 2020 za 5mil $

Sad da to poslje izgleda normalnije oni su to sve ponovo reprogramirali pod brojem 1

1

Dugoročni kredit odobren je za financiranje gradnje motornog broda „Solin“ u iznosu od 33.000.000 USD.

Kredit je odobren u prosincu 2010. godine uz kamatnu stopu LIBOR + 3,0%, a povučen dana 24. svibnja

2011. godine. Otplata glavnice i kamata vrši se kvartalno, prvi anuitet je dospio 24. kolovoza 2011. godine,

a krajnji rok dospijeća je 24. svibnja 2018. godine. Kao osiguranje ovog kredita Banka je upisala hipoteku

na brodove „Peristil“ i „Sveti Dujam“. Dana 2. studenog 2016. godine potpisan je dodatak ugovoru kojim je

dogovoren moratorij u otplati glavnice do veljače 2018. godine. Sukladno Pismu namjere od 2. siječnja

2019. godine predviđen je reprogram ovog kredita na način da će se preostala glavnica ovog kredita i kredita

pod brojem (2) objediniti u jedan kredit u ukupnom iznosu od 50 milijuna USD s ponuđenom kamatnom

stopom od LIBOR plus 2,75%, kvartalnom otpatom u 28 rata od 1 milijun dolara počevši od drugog kvartala

2019. godine i krajnjim dospijećem u 2026. godini s jednokratnom isplatom preostale glavnice. Sredstva

osiguranja jedinstvenog kredita će biti hipoteka nad brodovima „Peristil“, „Sveti Dujam“, „Solin“ i „Bene“ te

državno jamstvo u iznosu 20% vrijednosti kredita. Temeljem primljene obavijesti od 9. srpnja 2019. godine

i odluke banke o namjeri prestanka kreditiranja brodarskog sektora i prestanka restrukturiranja postojećih

kredita u brodarstvu, društvo je nakon višemjesečnih pregovora dana 5 ožujka 2020. godine zatvorilo

kreditne obveze pomoću novih kreditnih aranžmana

Sta se tice outlooka kod brodara samo jedno je bitno na kraju dana, a to su vozarine, ako budu u 2Q ostali ovakvi svi brodari ce rast to je tako

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • March 31, 2021 at 10:07 AM
    Quote from mitkko

Zivnila trgovina danas. Ovo je najveci promet u zadnje nesto vise od 3 godine.

I danas kupnja jaka.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 31, 2021 at 10:13 AM

Ako se dobro sjećam promet od 500 000 na tjednoj razini značio bi ubrzani prijelaz na modalitet kontinuirane trgovine. A baš ovaj tjedan je skraćen kao i sljedeći.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • March 31, 2021 at 10:22 AM
    Quote from Manu

Ako se dobro sjećam promet od 500 000 na tjednoj razini značio bi ubrzani prijelaz na modalitet kontinuirane trgovine. A baš ovaj tjedan je skraćen kao i sljedeći.

Tocno...

Za sada u ovom tjednu ima 150 tis kn prometa

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 7, 2021 at 9:19 AM

Solin na spotu 28k. Čestitke!👍👍👍

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • April 7, 2021 at 9:33 AM
    Quote from Manu

Kolega ako može link, izvor...?

Unaprijed hvala!

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • April 7, 2021 at 10:12 AM

Kad Jdpl ode u redovan rezim

Quote from Manu

Nije Solin, vec Trogir i to 27k. Drugi su oko 18k.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 7, 2021 at 10:36 AM
    Quote from Manu

Jadroplov ne ugovara na spot, dvoje spominju cijenu i dva razlicita broda, sigurno ima izvor zasto ga ne prikazete ?

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 7, 2021 at 10:42 AM
    Quote from Manu

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • April 7, 2021 at 10:44 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Manu

Jadroplov ne ugovara na spot, dvoje spominju cijenu i dva razlicita broda, sigurno ima izvor zasto ga ne prikazete ?

A od kud tebi da nema na spotu ??

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 7, 2021 at 10:45 AM
    Quote from D_artagnan
    Quote from StatusQuo

A od kud tebi da nema na spotu ??

Zato sta ne ugovaraju na spot vidis da pise time charter

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • April 7, 2021 at 10:57 AM

Pa onda su genijalci ako su ga ugovorili na 28k u TCu .... a ako su TC vozarine dosta niže

https://www.hellenicshippingnews.com/weekly-dry-tim…-march-31-2021/

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 7, 2021 at 11:09 AM
    Quote from D_artagnan

Pa onda su genijalci ako su ga ugovorili na 28k u TCu .... a ako su TC vozarine dosta niže

Vrlo vjerovatno s obzirom da ne ugovaraju na spot se radi o nekom kratkom TC koji je vremenski slican spotu, nagadjan.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • April 7, 2021 at 1:03 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from D_artagnan

Vrlo vjerovatno s obzirom da ne ugovaraju na spot se radi o nekom kratkom TC koji je vremenski slican spotu, nagadjan.

Možemo mi nagađati, ali i spot cijene nisu tolike tj. ako jesu onda će tek biti ludnica ... kao da je prvi april

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 7, 2021 at 1:53 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from StatusQuo

Možemo mi nagađati, ali i spot cijene nisu tolike tj. ako jesu onda će tek biti ludnica ... kao da je prvi april

Za odredjene rute mogu bit tolike, ali za neke takve rute povratna cijena moze biti duplo manja pa onda da za round trip prosijek bude srednji, ne znam sad za takvu rutu niti za specificnosti ugovora, samo govorim da ako netko vidi jednu rutu po 28 ne mora znacit da je to tako jednostavno, uostalom iz linka se vidi taj raspon od 20-30 za drugacije rute

https://www.dnfanalysis.com/CMS/imageFolder/1617377154.pdf

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • April 7, 2021 at 2:13 PM
    Quote from Manu
    Quote from Manu

Hvala puno za ovu informaciju! <3

Quote from D_artagnan

D_artagnan Isto sam i sama pomislila. :)) :thumbup:

Sad kad pokusam rezimirati posljednje informacije cini se:

--> da ugovaraju visoke vozarine ( Manu hvala za info) i da su sve vise (predsjednik uprave, u nedavnom obracanju, kaze da je granica odrzivosti 5,5 - 6,0 tis $, a sada znamo da su trenutno dosegnule visekratne iznose prethodno navedenog);

--> da svi brodovi imaju zaposlenost (http://www.jadroplov.hr/hr-hr/kretanjebrodova.aspx);

--> da je prodan "los" brod te na taj nacin popravljena likvidnost iz vise aspekata;

--> da ulazimo u period kada su vozarine na uobicajeno visim nivoima;

--> da je likvidnost na dionici sve veca;

--> da ce, ako nastavi ovim tempom, uci u modalitet kontinuirane trgovine.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • April 7, 2021 at 2:41 PM
    Quote from Kvark
    Quote from Manu

Quote from D_artagnan

--> da ugovaraju visoke vozarine ( Manu hvala za info) i da su sve vise (predsjednik uprave, u nedavnom obracanju, kaze da je granica odrzivosti 5,5 - 6,0 tis $, a sada znamo da su trenutno dosegnule visekratne iznose prethodno navedenog);

--> da svi brodovi imaju zaposlenost (http://www.jadroplov.hr/hr-hr/kretanjebrodova.aspx);

--> da je prodan "los" brod te na taj nacin popravljena likvidnost iz vise aspekata;

Display More

5,5-6k USD je valjda samo OPEX a ne break-even? Mislim da bi bilo dobro tih 5-6k pomnožiti sa 2?

Koliko smo blizu ovoga ovim tempom?

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • April 7, 2021 at 2:44 PM

Da smo u redovnom rezimu, uvjeren sam da bi isli 50% vise od trenutne cijene po kojoj se trži.

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • April 7, 2021 at 2:53 PM
    Quote from looserst
    Quote from Kvark

Display More

1. 5,5-6k USD je valjda samo OPEX a ne break-even? Mislim da bi bilo dobro tih 5-6k pomnožiti sa 2?

2. Koliko smo blizu ovoga ovim tempom?

Display More

1. Citiram: ''Tržište je u ovom trenutku za ovaj dio godine najbolje u posljednjih deset godina. Vozarine su u ovom trenutku dosegnule 12.000 dolara po danu. Prošle godine su u ovo doba godine bile između 3.000 do 4. 000 dolara. Početkom 2016. godine vozarine su bile na povijesno najnižoj razini. Granica održivosti je oko 5.500 do 6.000 dolara po danu“, pojašnjava Kovačić."

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…-pogon-15051407

2. Modalitet kontinuirane trgovine zahtjeva 1 trgovinu dnevno u prosjeku u sestomjesecnom razdoblju. Za sada (bez danasnjeg trgovinskog dana) imaju 2,1 transakciju, sto znaci da je izgledno da ce uci.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago