1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • September 10, 2023 at 5:11 PM
    Quote from pod_zidom
    Quote from zdenkic

to sto se ti ne ponasas tako, na zalost ne znaci da se vecina ljudi ponasa, dapace

ako se nikad nisi bavio usluznom djelatnosti, bilo kakvom, ne znas kakvi su ljudi

pogotovo kod nas, jer su se navikli da im svi pimplaju jaja, i kada dodju na more misle da su tih sedam dana kraljevi

no sad vec offtopicarimo naveliko, dobit cemo po prstima

Malo zajebancije nikad nikome nije naškodilo.

A na temu: kad mi iznajmiš na tjedan dana apartman i platim ga, taj tjedan sam ja gazda apartmana a ne ti.

Nažalost događalo mi se da sam morao nakon dva dana bježati od iznajmljivača koji su morali svaki dan gurnut nos unutra, brojati koliko trošim i sl.

Display More

ja kad idem u neciji apartman odma ponesem par rigova sa sobom.

nafrljim klimu upalim par rigova da rudare i onda mi je jeftinije :D

ipak sam ja gazda onda a ne pravi gazda ... pravi gazda je posle sretan sto sam otisao :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 10, 2023 at 5:12 PM
    Quote from pod_zidom

A na temu: kad mi iznajmiš na tjedan dana apartman i platim ga, taj tjedan sam ja gazda apartmana a ne ti.

ne, nisi gazda, vec si u najmu

Quote from emil

citam i gledam ja zasto bi rigotinu furao sa sobom, a ti o bitkonjima pricas :D

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • September 10, 2023 at 5:16 PM
    Quote from emil

Ovo se ne isplati radit ni ako mjerilo ima padavicu, kamoli legit... :D

Kod nas je trenutačno potrebno uložiti 33.455 dolara za rudarenje jednog bitcoina.

25.756,08 USD (−0,47%)

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 10, 2023 at 5:18 PM

pisao sam vec na ovu temu ali da ponovim

porezi su takvi kakvi jesu na apartmansko iznajmljivanje jer im nikakav trosak nije priznat

isto je kao i sa obrtnicima pausalcima, koji placaju nikakav porez, od par posto na prihode

ali ni njima nije nista priznato, i zato je porezno opterecenje takvo

da se apartmanistima prizna trosak, nitko nikad nebi platio porez, jer malo njih bi ikad bilo u plusu

trenutacni kredit od 200 tisuca eura, je 1200 eura mjesecno, sto znaci 14400 eura godisnje

da vam je apartman popunjen 100 dana u godini, po 100 eura, i da cijeli prihod gledate kao dobit, to je 10000 eura godisnje

jos ste 4400 u minusu

a u taj trosak idu sve one stavke koje je kolega spomenuo

i rezije, i cistacica, i usluge od airbnba, i turisticka pristojba, itd itd itd

porez bi platili na sveto nikad

ovako ubiru puno poreza na kolicinu, uzmu na krevet, i uzmu dal ima turista unutra ili nema, nebitno kako je vlasnik poslovao

to im pridonosi puno vise poreza nego da priznaju troskove

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • September 10, 2023 at 5:28 PM
    Quote from zdenkic

pisao sam vec na ovu temu ali da ponovim

porezi su takvi kakvi jesu na apartmansko iznajmljivanje jer im nikakav trosak nije priznat

isto je kao i sa obrtnicima pausalcima, koji placaju nikakav porez, od par posto na prihode

ali ni njima nije nista priznato, i zato je porezno opterecenje takvo

da se apartmanistima prizna trosak, nitko nikad nebi platio porez, jer malo njih bi ikad bilo u plusu

trenutacni kredit od 200 tisuca eura, je 1200 eura mjesecno, sto znaci 14400 eura godisnje

da vam je apartman popunjen 100 dana u godini, po 100 eura, i da cijeli prihod gledate kao dobit, to je 10000 eura godisnje

jos ste 4400 u minusu

a u taj trosak idu sve one stavke koje je kolega spomenuo

i rezije, i cistacica, i usluge od airbnba, i turisticka pristojba, itd itd itd

porez bi platili na sveto nikad

ovako ubiru puno poreza na kolicinu, uzmu na krevet, i uzmu dal ima turista unutra ili nema, nebitno kako je vlasnik poslovao

to im pridonosi puno vise poreza nego da priznaju troskove

Display More

Možda grubo i neprimjereno ali moram: muka mi je od ovakvih računica i financijske nepismenosti u Hrvata.

Investirao si u nešto, svojim prama ili kreditom nevažno.Imaš povrat na investiciju, kroz godine ćeš vratiti uloženo. Koliko godina, to je pitanje tvoje sposobnosti i procjene.

Ono što si uložio uvijek imaš. Ako ne bankrotiraš jer si precjenio svoje sposobnosti.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 10, 2023 at 5:30 PM

sto je krivo , ili financijski nepismeno u tome sto sam napisao?

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • September 10, 2023 at 5:37 PM

pod_zidom

slicno mozemo rec i za ulagaca u dionicu.

imas povrat kroz dividendu. povrat imas nakon odredjenog broja godina

kroz godine si vratio ulozeno (koje je pojela inflacija) koliko godina? pitanje je koliko si sposoban i dal si dobro procijenio u koju dionicu da ulozis.

i na kraju uvjek imas ono sto si ulozio (osim u slucaju agrokora u dionicama ili potresa u nekretninama) naravno cijena moze past pa si bankrotirao (al i cijea nekretnine moze past npr 2009-2014) jer si precijenio svoje sposobnosti.

za kraj dionicar je i dalje u povlastenom polozaju jer ne mora platit nikav porez kad se odluci prodat nakon 2 godine dok je vlasnik nekretnine platio porez na promet nekretninama odma pri kupnji.

porez placaju i jedan i drugi(dividenda-iznajmljivanje)

tko je onda tu privilegiran?

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 10, 2023 at 5:55 PM

emil

poanta priče je da je nekretnina trenutno "scarce asset" i to najviše zbog turizma, inflacije i nerada uhljeba (od ne-prikupljanja poreza na vikendice, do GUP-ova, do čekanja na građevinsku dozvolu, itd.)

ako ne promijeniš turističku strategiju na način da favoriziraš kontinentalni i cjelogodišnji turizam, nekretnina na obali će uvijek biti "scarce asset".

btw., baš sam jučer čuo "na po uva" kako je netko u Njemačkoj sve prodao, jer cure moraju nositi marame na glavi kad izlaze vani.

druga silnica koja će na tržište djelovati je očajna demografska slika.

ali, turizam je svakako here to stay, i nekretnine na premium pozicijama će u cijeni samo rasti 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • September 10, 2023 at 6:02 PM
    Quote from st-brajo

druga silnica koja će na tržište djelovati je očajna demografska slika.

Recimo jedan Split gubi godišnje na negativnom prirodnom prirastu 1000 ljudi....ej 1000 ljudi svake godine ^^ a gdje je još iseljavanje što vani, što u okolicu...

A samo u ovom trenutku je u raznim fazama realizacije oko 1000 jedinica hotelskog smještaja na području naselja Split...uz to gradi se novi studenski dom, te jedno 1000-2000 stanova...Ja samo čekam the tipping point, kada će cijene nekretnina otići oštro dole...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 10, 2023 at 6:09 PM
    Quote from Junius

Recimo jedan Split gubi godišnje na negativnom prirodnom prirastu 1000 ljudi....ej 1000 ljudi svake godine ^^ a gdje je još iseljavanje što vani, što u okolicu...

A samo u ovom trenutku je u raznim fazama realizacije oko 1000 jedinica hotelskog smještaja na području naselja Split...uz to gradi se novi studenski dom, te jedno 1000-2000 stanova...Ja samo čekam the tipping point, kada će cijene nekretnina otići oštro dole...

ja ti se baš i ne bi kladio na tu priču.

kod mene u kvartu je dosta starijih, a u stanovima živi i nekoliko generacija.

ti ljudi sigurno neće prodavati (osim ako ne budu neki sporovi oko nasljedstva).

prije bi ZG naglo mogao istankirati, jer je tamo drukčiji način i života i obitelji.

trend u svijetu je da se ovi "ultra neovisni" mladi vraćaju doma kod svojih, a dalmoši od matera nikad nisu ni utekli, nego bi materi još i svoju ženu doveli sa sobom :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 10, 2023 at 6:11 PM

na zalost mislim da nece krenut dolje, jer ima previse turista, i sada stranih radnika

i nitko ne radi nista po tom pitanju, jos sad izasao par clanaka jucer cini mi se, kako bi hrvatska propala da nemamo nepalce

kod nas uzimaju 200 eura po nepalcu, po obicnim stanovima ih je cak i po 10ak

to nas covjek nema sanse da moze platiti, em izgubi posao radi nepalca koj radi za minimalac, em izgubi stan jer nepalci placaju 2000 eura mjesecno a ostali stanovi su za najam turistima

a uz sve to, sada svi uz EU mogu kupovat stanove i zemljista

ima jedno novo naselje mislim da ima oko 200 stanova, vec je skroz prodano ovdje, i sve su kupili poljaci

a investitor nema ni gradjevinsku jos, i sve je prodao unaprijed...

tako da mislim da nekretnine nece dolje, vec ce sve vise hrvata vani, a stranaca unutra i za 10 godina necemo prepoznat hrvatsku

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • September 10, 2023 at 6:21 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Junius

ja ti se baš i ne bi kladio na tu priču.

kod mene u kvartu je dosta starijih, a u stanovima živi i nekoliko generacija.

ti ljudi sigurno neće prodavati (osim ako ne budu neki sporovi oko nasljedstva).

prije bi ZG naglo mogao istankirati, jer je tamo drukčiji način i života i obitelji.

trend u svijetu je da se ovi "ultra neovisni" mladi vraćaju doma kod svojih, a dalmoši od matera nikad nisu ni utekli, nego bi materi još i svoju ženu doveli sa sobom :S

Display More

U jednom trenutku će biti dovoljno jedinica u hotelskom smještaju da će ubiti profitabilnost kupovanja nekretnina za iznajmljivanje turistima, još kada izgrade novi studenski dom , ubiti će ih još više, jer tada neće imati studente da im plaćaju najam van sezone.

Split godišnje gubi oko 1500 ljudi, to ti znači da se svake godine isprazni 500 stanova, računaj da se još 700-800 stanova svake godine izgradi...turizam toliko novih stanova ne može apsorbirati...uz to ove cijene od 4000€ za kvadrat i porast kamata za stambene će samo dodatno pojačati iseljavanje iz Splita.

Jednostavno mora doći do jakog pada cijena, po zakonima fizike, ovo je sada anomalija.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 10, 2023 at 6:28 PM

ma ne znam, mislim da turista ima ko pljeve , a mi nista ne radimo da zaustavimo taj masovni turizam

plus kao sto sam rekao, stranci pokupuju sve sto ostalo sto se izgradi

evo preko puta mene ima manja zgrada sa 4 stana, i sve su kupili stranci, tri njemca i jedan ceh

po zimi je prazna, i po ljeti dolaze oni i njihovi prijatelji

i naravno, prijatelji su u stanu, bez da plate porez, turisticku, boravisnu, itd itd

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 10, 2023 at 6:42 PM
    Quote from Junius

U jednom trenutku će biti dovoljno jedinica u hotelskom smještaju da će ubiti profitabilnost kupovanja nekretnina za iznajmljivanje turistima, još kada izgrade novi studenski dom , ubiti će ih još više, jer tada neće imati studente da im plaćaju najam van sezone.

Split godišnje gubi oko 1500 ljudi, to ti znači da se svake godine isprazni 500 stanova, računaj da se još 700-800 stanova svake godine izgradi...turizam toliko novih stanova ne može apsorbirati...uz to ove cijene od 4000€ za kvadrat i porast kamata za stambene će samo dodatno pojačati iseljavanje iz Splita.

Jednostavno mora doći do pada cijena, po zakonima fizike, ovo je sada anomalija.

u Splitu će ti se desit raslojavanje po kvartovima i tu možeš očekivat pad, ali u svim kvartovima koji imaju adekvatnu popratnu infrastruturu, nema šanse.

ekipa u okolicu ST seli radi novogradnji, jer im se ne da zaebavat s meštrima, ali, tko god ima želju proći to iskustvo, višestruko mu se isplatilo.

ovo ti govorim iz osobnog iskustva, jer sam prije cca 6 godina svakodnevno visio na njuškalu i doslovce sam birao kvart, ali i stan koji odgovara mom stilu života.

od tada do danas stan mi je aprecirao skoro 2x, a još će i više, jer ima dosta slobodnih površina, u gradskom vlasništvu, za javne sadržaje.

btw., volio bi i ja da kvadrati gadno roknu da probam uhvatit koji dobar stan u Orinom neboderu na Blatinama, ali bojim se da neću bit te sreće :S

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • September 10, 2023 at 6:49 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Junius

Jednostavno mora doći do pada cijena, po zakonima fizike, ovo je sada anomalija.

u Splitu će ti se desit raslojavanje po kvartovima i tu možeš očekivat pad, ali u svim kvartovima koji imaju adekvatnu popratnu infrastruturu, nema šanse.

ekipa u okolicu ST seli radi novogradnji, jer im se ne da zaebavat s meštrima, ali, tko god ima želju proći to iskustvo, višestruko mu se isplatilo.

ovo ti govorim iz osobnog iskustva, jer sam prije cca 6 godina svakodnevno visio na njuškalu i doslovce sam birao kvart, ali i stan koji odgovara mom stilu života.

od tada do danas stan mi je aprecirao skoro 2x, a još će i više, jer ima dosta slobodnih površina, u gradskom vlasništvu, za javne sadržaje.

btw., volio bi i ja da kvadrati gadno roknu da probam uhvatit koji dobar stan u Orinom neboderu na Blatinama, ali bojim se da neću bit te sreće :S

Display More

Misli da sve to između mora i poljičke + širi centar će biti još i skuplje+ Meje kao kvart za hrvatsku elitu. Sve ostalo će ljostin samo tako, pogotovo sad dotrajali stanovi iz doba socijalizma...

Gledam lani se u Splitu rodila 1305 beba, to je pri životnom vijeku od 80 godina dovoljno za 104000 stanovnika... ^^

Dovoljno govori podatak da se u ciloj državi u H1 2023 prodalo cca 2300 stanova u novogradnji :D

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 10, 2023 at 8:15 PM
    Quote from Junius
    Quote from st-brajo

Misli da sve to između mora i poljičke + širi centar će biti još i skuplje+ Meje kao kvart za hrvatsku elitu. Sve ostalo će ljostin samo tako, pogotovo sad dotrajali stanovi iz doba socijalizma...

Gledam lani se u Splitu rodila 1305 beba, to je pri životnom vijeku od 80 godina dovoljno za 104000 stanovnika... ^^

Dovoljno govori podatak da se u ciloj državi u H1 2023 prodalo cca 2300 stanova u novogradnji :D

Display More

Split je specifican jer su se obitelji preselile u Solin, Kastela i sl, a nekretnine u Splitu iznajmljuju, trebalo bi Split demografski gledat kroz okolicu za pravo stanje jos uz to i stranci kupuju u splitu stanove za odmor pa i s time djeluju na demografsku situaciju.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • September 10, 2023 at 8:44 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Junius

Split je specifican jer su se obitelji preselile u Solin, Kastela i sl, a nekretnine u Splitu iznajmljuju, trebalo bi Split demografski gledat kroz okolicu za pravo stanje jos uz to i stranci kupuju u splitu stanove za odmor pa i s time djeluju na demografsku situaciju.

U pravu ste kolega, samo zadnji census, pokazuje da Kaštela, Trogir, Čiovo pogotovo, Dugi Rat i Omiš je počela nagrizati depopulacija, tu se još drži Solin, Podstrana, Klis i Dugopolje...

Naselje Split je od 1991 izgubilo 40000 stanovnika od toga zadnjih 10 godina 17000 ljudi =O

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • September 10, 2023 at 9:05 PM

Depopulacija u najvećim hrvatskih gradovima je brutalna, ne postoji zakon fizike, koji bi spriječio dugoročno jaki pad cijena nekretnina...ovo je sada anomalija...

tablicastanovnistvo.jpg?width=921&height=369.1030534351145

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 10, 2023 at 9:09 PM

Steta da nisu na kraju stavili komplet HR zadnjih 20 godiina koliko se promjenilo 😏

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • September 10, 2023 at 9:23 PM

nasi ljudi koji su odselili stan u hrvatskoj prodali nisu

cak i kupuju i dalje nove stanove u hrvatskoj iako rade u irskoj njemackoj svedskoj itd

a vec sam spomenuo da kupuju i stranci nekretnine, imamo eu trziste od 500 miliona ljudi

100 tisuca dozvola je izdano strancima, svi ovi sto su otisli sa tvojeg grafa su zamjenili stranci

imas nekoliko projekata novogradnje sada u zagrebu, koji su tek u planu, pocinju se graditi tek u 2024 godini, jos ne postoji ni gradjevinska

SVE JE PRODANO

znam da stalno ponavljas tu depopulaciju, ali to nije razlog da cijene nekretnina padnu

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 473

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:39 PM
    2. Odgovora
      473
      Pregleda
      204k
      473
    3. All

May 23, 2025 at 3:39 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 2:37 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:37 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 2:35 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:35 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 23, 2025 at 1:57 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. All

May 23, 2025 at 1:57 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 23, 2025 at 2:37 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 23, 2025 at 1:39 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago