1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 7, 2023 at 2:29 PM

Ako su uveli porez na kuće za odmor i novom 'reformom' ga povećavaju za čak 150%, trebali bi uvesti i porez na nekretnine, a ne samo na kuće, dakle za sve nekretnine, stanove, kuće, garaže, zemljišta koja su zapuštena i slično, a ukinuti postojeću komunalnu naknadu koja tada više nema smisla. Neki imaju pet nekretnina, tj. stanova i državi ne plate ni centa poreza, a uredno ih rentaju na crno, dok su neki generacijama gradili jednu vikendicu da bi si mogli priušiti ljetovanje na moru i sada su ih oderali maksimalno koliko su mogli. Svaki porez bi trebao biti pravedan, a ne diskriminirajući samo za jedan dio stanovništva, dok se drugi provlače lišo ispod radara i tako godinama gomilaju bogatstvo u stanovima, pa cijene nekretnina i dalje nerealno rastu svake godine, te si mlade obitelji sa prosječnom hrvatskom plaćom više ne mogu sa dvije plaće priuštiti niti jednu jedinu nekretninu u kojoj bi živjeli sa svojom djecom.

Uvođenjem poreza na nekretnine bi se bar djelomično ispuhao i balon koji trenutno imamo na nekretninskom tržištu i cijena nerealno napucanih stanova bi time pala, te bi stanovi ponovno postali priuštivi i mladim obiteljima, koje su trenutno u najvećem problemu, jer nikad nije bilo ovakav nesrazmjer prosječne plaće i prosječne cijene po kvadratu stana. Obala je jedan poseban problem jer posljednih godina tamo većinom kupuju stranci, ali vjerojatno su i druge zemlje nekako riješile i taj problem i sigurno ima pozitivnih primjera iz prakse. Baš pratim u vijestima ovih dana kako se ruše neke bespravno izgrađene kuće po Istri i Dalmaciji, pa si mislim tko je tu zakazao, da se nije reagirao ranije sa kaznama i zatvaranjem gradilišta, a ne ljudima rušiti kuću sada kada je već izgrađena, ali to je već druga tema.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • June 7, 2023 at 2:46 PM

E moj BudFox, jesi li ti pročitao prijašnje komentare st-brajo i zdenkic ili si sjedio na ušima ?

Nije rješenje u tome da država izmišlja nove poreze, nego da primjeni postojeća pravila na sve. Znači, posao države je da uhvati one koji iznajmljuju na crno, bilo turistima, bilo domaćima, da im da kaznu zbog tog, i da onda počnu plaćati postojeće poreze i iznajmljivati legalno.

Tvoje rješenje je da ako osoba A krade, da se osobama B i C trebaju odrezati ruke kako nitko više ne bi krao.

Što se tiče nerealnih cijena nekretnina, ježim se od toga, pogotovo na ovom forumu. Tko bi trebao određivati realnu cijenu, država ili neki centralni komitet partije ? Tržišna cijena je svetinja, i upravo ona predstavlja REALNOST, realno je ono što ti je netko voljan platiti u nekom trenutku. Prema tome, nekretnine su vrlo realnih cijena. Male plaće Hrvata su rezultat hrvatske neproduktivnosti, ali to je šira tema koju ovdje neću otvarati.

Ne razumijem ni lupetanje da bi porez na nekretnine smanjio cijene, kad je jasno da se to nigdje na zapadu Europe niti u SAD-u nije dogodilo. Pogledaj ti malo cijene nekretnina u Beču, Munchenu, Kopenhagenu ili Stockholmu i usporedi sa Zagrebom. Past ćeš na guzicu koliko smo jeftini. Prosječan šljaker na zapadu ne kupuje nekretninu, unatoč svim porezima. Ali najlakše je mlatit praznu slamu.

Znači idemo ovako:

Beč (12,749 EUR m²,): https://expatrist.com/how-much-does-a-house-cost-in-austria/

Munchen: (10.500 – 11.600 EUR m² novogradnje) - https://www.fischer-immobilien-muenchen.de/immobilienprei…e-agent-munich/

Kopenhagen (7,283 EUR m²): https://www.statista.com/statistics/739…denmark-europe/

Stockholm (7,790 EUR m²) : https://www.statista.com/statistics/899…ents-in-sweden/

Sad uzmi to da oni imaju veće plaće, ali bome su im i cijene mnogo veće. I ovo su podaci 2021-2022, sad je sigurno i 500-1000 EUR više, jer poskupljuje to svima.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 7, 2023 at 2:48 PM
    Quote from Paulie

E moj BudFox, jesi li ti pročitao prijašnje komentare st-brajo i zdenkic ili si sjedio na ušima ?

Nije rješenje u tome da država izmišlja nove poreze, nego da primjeni postojeća pravila na sve. Znači, posao države je da uhvati one koji iznajmljuju na crno, bilo turistima, bilo domaćima, da im da kaznu zbog tog, i da onda počnu plaćati postojeće poreze i iznajmljivati legalno.

Tvoje rješenje je da ako osoba A krade, da se osobama B i C trebaju odrezati ruke kako nitko više ne bi krao.

Što se tiče nerealnih cijena nekretnina, ježim se od toga, pogotovo na ovom forumu. Tko bi trebao određivati realnu cijenu, država ili neki centralni komitet partije ? Tržišna cijena je svetinja, i upravo ona predstavlja REALNOST, realno je ono što ti je netko voljan platiti u nekom trenutku. Prema tome, nekretnine su vrlo realnih cijena. Male plaće Hrvata su rezultat hrvatske neproduktivnosti, ali to je šira tema koju ovdje neću otvarati.

Sve sam pročitao i sa nekim stvarima se slažem, a sa nekima ne i rekao sam svoje mišljenje, a vi nastavite dalje u istom tonu, jer koliko vidim na ovoj temi samo jedna strana smije reći ono što njima paše, dok se druge sudionike tjera sa teme, jer ne pišu i ne misle svi identično. Trebala bi vladati razmjena mišljenja, jer ne mislimo svi isto i nismo svi u istoj situaciji, te mi je jasno da onima koji imaju preko nekoliko stanova ne odgovara uvođenje nikakvog poreza, pa su i zauzeli takav stav i brane ga svim silama, ali kada se dere povećanim porezom po drugima, to im je i više nego prihvatljivo, sve dok se njih time ne dira. Uglavnom, ekipa uživajte, idem se ja dalje baviti dijonama, a ne stanovima i kućama, jer ovo je ipak investicijski, a ne porezni forum :thumbup:

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • June 7, 2023 at 2:54 PM

Svatko vama daje pravo da date mišljenje, ali ga potkrijepite argumentima. Ja kažem opet da lupetate. Dajte mi konkretan primjer gdje je porez na nekretnine rezultirao padom cijena istih, i gdje to u EU sirotinja lakše dolazi do nekretnina nego u HR. I objasnite mi zašto je 32% nekretnina u EU prazno unatoč porezu.

Dakle, ne lupetanje nego argumenti. Je li uvodimo poreze s nekim ciljom, ili ih ovodimo samo da ih imamo ?

Stav ovdje mnogih je da će porez na nekretnine omogućiti da mladi lakše kupe stan, i da su iste precijenjene. Hoću konkretne argumente od strane onih koji dijele taj stav i primjer u kojoj državi se dogodio taj efekt s uvođenjem poreza na nekretnine.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • June 7, 2023 at 3:05 PM

Našao sam listu za Zagrebom, Zagreb je u Europi tek 71. grad po skupoći nekretnina. Dakle u zapadnoj EU je možda duplo veća plaća, ali je i stan duplo, ako ne i troduplo skuplji. Vidim da je u Milanu kvadrat skoro 9620 eura, u Rimu 7.600 eura. Mislite da oni imaju toliko veće plaće ?

I zamislite, sve ove zemlje imaju porez na nekretnine. Zaključak - porez će samo dotući sirotinju, a ono što valja valjati će i dalje. I prosječni šljakeri nigdje u razvijenim zemljama ne dolaze lako do kvadrata, to je svugdje turbo skupo u odnosu na plaću. Kupujte po Albaniji dok je na vrijeme.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/region_prices_by_city?itemId=100&WCF_AMPERSAND®ion=150

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • June 7, 2023 at 3:16 PM
    Quote from BudFox

Sve sam pročitao i sa nekim stvarima se slažem, a sa nekima ne i rekao sam svoje mišljenje, a vi nastavite dalje u istom tonu, jer koliko vidim na ovoj temi samo jedna strana smije reći ono što njima paše, dok se druge sudionike tjera sa teme, jer ne pišu i ne misle svi identično. Trebala bi vladati razmjena mišljenja, jer ne mislimo svi isto i nismo svi u istoj situaciji, te mi je jasno da onima koji imaju preko nekoliko stanova ne odgovara uvođenje nikakvog poreza, pa su i zauzeli takav stav i brane ga svim silama, ali kada se dere povećanim porezom po drugima, to im je i više nego prihvatljivo, sve dok se njih time ne dira. Uglavnom, ekipa uživajte, idem se ja dalje baviti dijonama, a ne stanovima i kućama, jer ovo je ipak investicijski, a ne porezni forum :thumbup:

e vidiš, problem je baš to, mišljenje, agenda ili kako god hoćeš.

kraj dokaza koji dokazuju suprotno, i zakonskih definicija.

btw., ako netko ima nekoliko stanova, taj opet ne može u svima živjeti.

što znači da će ili iznajmiti dugoročno i platiti porez na dohodak ili će iznajmiti povremeno ili neće tu živjeti, pa će platiti porez na kuću za odmor + porez na dohodak od turističkog najma.

btw., i nekretnine su isto investicija, a slažem se da je ovo investicijski forum, a ne političko/agendaški (imate posebnu temu za takve stvari) :)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • June 7, 2023 at 3:54 PM

Zamisli da nam vlada uvede veci porez na kapitalnu dobit

i onda navede razloge koje je BudFox spomenuo

Da mladima omoguci da i oni kupe dionice

Veci Porez na kapitalnu ce smanjit cijenu dionica

Da smanji ovaj balon cijena na ZSE

Neki imaju i po pet dionica na ZSE a na 212 nitko ni nezna koliko imaju.
    Neki gomilaju godinama bogatstvo na dionicama i tek odnedavno placaju tu mizeriju od 10% a u americi je porez ...i svi sretno zive ispod mostova.

Na ZSE oni s "crnom" lovom peru tu lovu i plate onu mizeriju od 10%

gore navedeni razlozi su stvarno neoborivi za uvodjenje poreza i na nekretnine i na kapitalnu dobit :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • June 7, 2023 at 6:20 PM
    Quote from BudFox

Uvođenjem poreza na nekretnine bi se bar djelomično ispuhao i balon koji trenutno imamo na nekretninskom tržištu i cijena nerealno napucanih stanova bi time pala, te bi stanovi ponovno postali priuštivi i mladim obiteljima, koje su trenutno u najvećem problemu, jer nikad nije bilo ovakav nesrazmjer prosječne plaće i prosječne cijene po kvadratu stana.

ok, gle, imas svoje misljenje, i sve je ok, ali molim te , pokusaj mi objasniti logiku ove tvrdnje

na koj nacin bi porez na nekretnine smanjio cijene stanova, i istovremeno omogucio ljudima koji sada ne mogu kupit stan, da kupe stan

em sto nema nikakve logike, doslovce svaki podatak koji imamo iz zemalja gdje je porez uveden, govore upravno suprotno, da cijene idu gore

pokusaj mi objasniti tu tvrdnju, i kako bi rekao gospon tuld, please, speak as you might to a young child, or a golden retriever

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • June 7, 2023 at 6:47 PM

da pokusam ja objasniti kao da pricam malom djetetu

gospodin pero hdzovac (jer samo hdzovci imaju nekretnine) ima tri nekretnine, u jednoj zivi, dvije su neiznajmljene.

krenimo od opcije od uvodjenja poreza samo na nekretninu u kojoj ljudi ne zive, i time gospodin pero hdzovac mora platiti tisucu eura po nekretnini godisnje, ukupno 2 tisuce eura

da vidimo koje opcije gospon pero ima:

1. plati 2 tisuce eura godisnje jer ima novaca, dal casha, dal ustedjevinu, dal od place, dal od dionica obveznica ili dilanja duhana = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

2. prepise jednu nekretninu zeni, drugu sinu, ne placa nista poreza = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

3. jednu nekretninu iznajmi, i time uprihodi 5000 eura godisnje, od toga plati porez 2000 i zaradi 3000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

4. iznajmi obe nekretnine, time uprihodi 10000 eura godisnje, plati porez i zaradi 8000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

5. iznajmi turistima obe nekretnine i uprihodi 20000 eura po sezoni, plati porez i zaradi 18000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

u slucaju da se uvede porez na sve nekretnine, opcije 1/3/4/5 i dalje su validne, medjutim gospon pero kaze da mu je zarada od najma nakon poreza mala, pa podigne cijene najma da zaradi onoliko koliko bi zaradio da poreza nema, sto je opcija broj 6

kako dolazimo do opcije broj 7, gdje gospon pero kaze sam sebi, sto mu gromova, ne zelim niti jednu opciju gdje cu zaraditi novce, vec zelim sedmu opciju gdje cu bez ikakvog razloga prodati svoje nekretnine ispod cijene da bi mladi par si mogao priustiti nekretninu

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 7, 2023 at 8:07 PM
    Quote from zdenkic

da pokusam ja objasniti kao da pricam malom djetetu

gospodin pero hdzovac (jer samo hdzovci imaju nekretnine) ima tri nekretnine, u jednoj zivi, dvije su neiznajmljene.

krenimo od opcije od uvodjenja poreza samo na nekretninu u kojoj ljudi ne zive, i time gospodin pero hdzovac mora platiti tisucu eura po nekretnini godisnje, ukupno 2 tisuce eura

da vidimo koje opcije gospon pero ima:

1. plati 2 tisuce eura godisnje jer ima novaca, dal casha, dal ustedjevinu, dal od place, dal od dionica obveznica ili dilanja duhana = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

2. prepise jednu nekretninu zeni, drugu sinu, ne placa nista poreza = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

3. jednu nekretninu iznajmi, i time uprihodi 5000 eura godisnje, od toga plati porez 2000 i zaradi 3000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

4. iznajmi obe nekretnine, time uprihodi 10000 eura godisnje, plati porez i zaradi 8000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

5. iznajmi turistima obe nekretnine i uprihodi 20000 eura po sezoni, plati porez i zaradi 18000 = ne prodaje nekretnine ne pada cijena

u slucaju da se uvede porez na sve nekretnine, opcije 1/3/4/5 i dalje su validne, medjutim gospon pero kaze da mu je zarada od najma nakon poreza mala, pa podigne cijene najma da zaradi onoliko koliko bi zaradio da poreza nema, sto je opcija broj 6

kako dolazimo do opcije broj 7, gdje gospon pero kaze sam sebi, sto mu gromova, ne zelim niti jednu opciju gdje cu zaraditi novce, vec zelim sedmu opciju gdje cu bez ikakvog razloga prodati svoje nekretnine ispod cijene da bi mladi par si mogao priustiti nekretninu

Display More

Pa Pero moze i sada bez poreza lipo dignit cijene da zaradi vise kao da mu je porez tu bitan oce on dignit cijenu da bi zaradio vise ili jednako jel tako, a zasto to Pero ne radi kako mu odgovara, a da to nema veze s porezom nego s ponudom, potraznjom i konkurencijom, a porez tu nije bitan u tom zakljucku osim kratkotrajnog utjecaja koji bi utjecao negativno nekima ali na duzi rok sigurno promjena ima koje dovode i do pozitivnih stvari, kao sta se moze i izvest zakljucak cijene su rasle tamo di ima i nema poreza i uopce je glupo analizirati sam porez u tom svojstvu bez da se ide u siru ekonomsku sliku sta se dogadja unutar jedne zemlje i globalno, utjecaja migracija itd.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • June 7, 2023 at 8:15 PM

post je napisan kao odgovor na tvrdnju da ljudi danas imaju puno nekretnina koje zjape prazne. pa i sam post o peri polazi od cinjenice da pero ne iznajmljuje nista jer samo skuplja nekretnine i ne zeli iznajmit

nastavno na to, ljudi tvrde da ce se uvodjenjem poreza natjerati peru da

a) iznajmi nekretnine i da se cijene najma nece dizat

b) proda nekretnine ispod cijene

iznesao sam nekoliko opcija gdje ako se uvede porez i pero je primoran nekretnine iznajmiti jer nema novaca za platit porez, sto pero moze napraviti

niti u jednom slucaju pero nije primoran prodati nekretninu i spustiti cijene

i dalje cekam objasnjenje kako ce porez natjerat peru da stanove proda i kako ce cijene pasti

slusam

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 7, 2023 at 8:48 PM
    Quote from zdenkic

post je napisan kao odgovor na tvrdnju da ljudi danas imaju puno nekretnina koje zjape prazne. pa i sam post o peri polazi od cinjenice da pero ne iznajmljuje nista jer samo skuplja nekretnine i ne zeli iznajmit

nastavno na to, ljudi tvrde da ce se uvodjenjem poreza natjerati peru da

a) iznajmi nekretnine i da se cijene najma nece dizat

b) proda nekretnine ispod cijene

iznesao sam nekoliko opcija gdje ako se uvede porez i pero je primoran nekretnine iznajmiti jer nema novaca za platit porez, sto pero moze napraviti

niti u jednom slucaju pero nije primoran prodati nekretninu i spustiti cijene

i dalje cekam objasnjenje kako ce porez natjerat peru da stanove proda i kako ce cijene pasti

slusam

Display More

1. Slucaj platit ce porez, ako ima love ako nema odabrat ce druge opcije, a porez ako placa se moze preusmjerit na nesto korisnije ako vlast ne popije, ali to je druga tema i nema veze s pravom svrhom poreza.

2. Slucaj je moguc ako je porezni sustav takav da je to dopusteno bez poreza i jednostavno, zasad je i vrijedi samo ako imas malo nekretnina, kao i svaki porez i on se moze regulirat, ako krenu minjat ovo onda znaci da nesto spremaju s porezom

3,4,5 Slucaj iznajmit ce ili iznajmljiva vec sada ali sad ce prijavit jer mu je isplativije ili ce placat porez jer mu je jeftnije od prijavljivanja ali onda porez mozda treba biti slican porezu na najam ili veci da bi se isplatilo prijavit, znaci vise poreza i ravnopravnija naplata onih koji prijavljuju i ne. U svakom slucaju ako nije do sada iznajmljiva, a sad iznajmljuje ponuda se povecava na trzistu sta ogranicava rast cijene za istu potraznju ili se kvaliteta ponude poboljsava uz isti ili veci rast cijene ovisno o standardu jos jedno mjerilo sta je jako bitno kakva je kvaliteta ponude u odnosu na cijenu i rast standarda, u ovakvoj ogranicenoj ponudi kvaliteta je ispod razine za cijenu i to se masovno koristi. Uz sve to bitno je i ponasanje drzave na koji nacin ostalim mjerama potice rast cijena na trzistu, od urbanistickih planova, do turisticke namjene, do drzavne stanogradje, povrata poreza, definiranje nacin ulaganja firmi koje bi usle na trziste najma itd, samo jedna mjera ne rijesava problem bez sireg pristupa problemu.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • June 10, 2023 at 9:27 AM

A od čega bi se ovako ambiciozan plan trebao financirati? Ups! Nije valjda od poreza na nekretnine? Ili će se dodatno povećati porez na dohodak za svaki slučaj. A možda će i altruistični porezni obveznici ostatka EU preko fondova velikodušno financirati obnovu i hrvatskih nekretnina.

Veliki plan Europske komisije: Žele obnoviti čak 46 milijuna zgrada, ali ključna stvar ostaje nejasna
    Fondovi EU dosad su pokrivali 85% troškova. Hoće li ostati tako? Ako hoće, tko će podmiriti 15%, pitaju
    www.jutarnji.hr
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • June 10, 2023 at 9:55 AM
    Quote from Manu

A od čega bi se ovako ambiciozan plan trebao financirati? Ups! Nije valjda od poreza na nekretnine? Ili će se dodatno povećati porez na dohodak za svaki slučaj. A možda će i altruistični porezni obveznici ostatka EU preko fondova velikodušno financirati obnovu i hrvatskih nekretnina.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…ejasna-15344488

Znači netko bi trebao platiti porez na vlastito vlasništvo i svoju nekrentinu koju je već platio, da bi nekom drugom džabe gradio njihove nekretnine. Kao u doba Juge, imaš kuću vrati stan.

Manu dakle priznaješ da porezom na nekretnine drugi porezi neće biti smanjeni ? Ma zamisli ti to.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • June 10, 2023 at 10:06 AM
    Quote from Manu

Imamo primjer koliko smo sposobni u obnovi nakon potresa i trosenju EU novaca.

znaci nedo bog da potpisemo ikakav ugovor jer necemo obnovit nista. mi utih 10 godina necemo papirologiju sredit a kamoli nesto obnovit.

kad na to dodamo da bi jos nesto morali i sami platit odma vidimo da je to naucna fantastika za realizirat.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • June 10, 2023 at 10:24 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Manu

Znači netko bi trebao platiti porez na vlastito vlasništvo i svoju nekrentinu koju je već platio, da bi nekom drugom džabe gradio njihove nekretnine. Kao u doba Juge, imaš kuću vrati stan.

Manu dakle priznaješ da porezom na nekretnine drugi porezi neće biti smanjeni ? Ma zamisli ti to.

Stvari treba gledati malo šire a ne samo sebe. Pa i samo financiranje EU fondova je kao u doba juge. Samo što se to kod nas podrazumijeva kao normalno, doživljava ekstremno pozitivno i nitko nema ništa protiv toga jer u naše džepove ide više nego iz njih.

Ovdje se radi o energetskoj obnovi zgrada koja sama po sebi povećava vrijednost nekretnina i jasno je da će (su)vlasnici najbolje proći jer se automatski povećava vrijednost svih nekretnina a ne samo onih koje će se obnoviti.

Ne impliciram ništa glede drugih poreza. Ovo o porezu na dohodak bio je sarkazam jer se u onome što nazivaju reforma najčešće tim porezom poigravaju samo kako bi nekretnine ostale netaknute.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • June 10, 2023 at 10:31 AM

Ok, ali zašto onda ne oporezovati glavnicu štednje u banci, ili porez na vlasništvo nad dionicama, tako da mlada obitelj lakše može kupiti dionice Adrisa ? Ne razumijem zašto se selektivno oporezuje vlasništvo nad samo jednim oblikom imovine.

Kad su nekretnine "skupe", svi plaču da su skupe, evo i meni su skupe dionice Microsofta i Applea. Može li neki porez na vlasništvo da padne cijena ?

Buffet recimo ima 150 milijardi dolara u dionicama, ali istovremeno ima kuću koju je kupio prije 60-70 godina. Tako da Buffet koji je 10000x bogatiji od nekog drugog tipa plaća manji porez na imovinu. Ovo vam je odgovor zašto bogataši žele porez na nekretnine. Jer njime sirotinju lako izbace s atraktivnih lokacija.

Svaki porez na već plaćeno i stečeno vlasništvo je duboko nemoralan i predstavlja višestruko oporezivanje, a selektivni porez na imovinu je još nemoralniji, luđi i pokvareniji.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • June 10, 2023 at 10:41 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Manu

Ovo i meni prvo palo na pamet, uzali bi svima pa onda da daju nekome da obnovi, ahahahahahaah

A stvar je vrlo jednostavne matematike, imaš godišnju uštedu XY, toliko je investicija u energetsku obnovu i znaš koliko ti se isplati i za koliko ćeš isplatit ulaganje u svoju kuću, zgradu... + što podižeš vrijednost objekta.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • June 10, 2023 at 10:54 AM
    Dosta vam je skupih kvadrata? Pridružite se projektu zajedničkog stanovanja u Dugom Selu
    Iza projekta Eko naselje Prozorje stoji raznolika grupa entuzijasta raznih profesija. Žele živjeti u mjestu napravljenom po načelima permakulture, društveno…
    www.jutarnji.hr

hmm. EKO naselje. . ovo me podjseca na one komune u americi 60tih. djeca cvijeca :D

al eto ..ko nema za nekretninu moze investirat u zajednicku imovinu. hmm kao da sam to cuo od nekog yu-bravara tamo 70-80 :D

Ko ce tu placat porez na nekretninu nisam siguran jer je zajednicko vlasnistvo. Valjda ce to raspodjelit svima na iste dijelove.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • June 10, 2023 at 11:33 AM

Dionice kao imovina se već oporezuju kroz porez na dobit i porez na dividendu a štednju vrlo efikasno oporezuje inflacija.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago