1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Porez na nekretnine

• Manu
  • July 15, 2022 at 11:18 AM
  • verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 23, 2023 at 9:15 PM

zakon o nekretninama mora biti jednostavan. dok živiš npr. u centu zagreba zarađuješ puno i nije ti problem da odvojiš neku kintu za porez. kad ti kapacitet opadne vratiš se u pušću bistru gdje si se i rodio i tražiš subvenciju jer održavaš ruralnu sredinu. ovako pun grad penzića koji se natrpaju u tramvaj kad je najveća gužva, idu na izbore i traže više nego što su zaslužili i sve to otimaju od svoje djece i unučadi. u švicarskoj je sasvim normalno kad je mirovina nema više ciriha. pokupiš stvari šta možeš i ideš na selo. ja sam malo radikalniji i da me se bilo šta pita svima preko 75. g, oduzimao bi vozačke i pravo glasa. nemaš pojma šta je AI i ne možeš odlučivati o ničemu jer si podkapacitiran. na žalost ali tako je.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 23, 2023 at 9:16 PM
    Quote from verdi

stan u utrinama je totalno građevinsko smeće. hajde sad ti reci koliko to vrijedi? ko tri kuće u slavoniji. i šta bi sad da te netko oslobodi poreza na imovinu od 100 000€ koja objektivno ne vrijedi ništa. normalne države porezom nagrađuju one koji žive u ruralnim prostorima i "kažnjava" one koji se trpaju u utrine.

utrine su još super kakav je donji grad, e to tek trebaš vidjeti X/

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 23, 2023 at 9:34 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from verdi

stan u utrinama je totalno građevinsko smeće. hajde sad ti reci koliko to vrijedi? ko tri kuće u slavoniji. i šta bi sad da te netko oslobodi poreza na imovinu od 100 000€ koja objektivno ne vrijedi ništa. normalne države porezom nagrađuju one koji žive u ruralnim prostorima i "kažnjava" one koji se trpaju u utrine.

bankarski sektor je sa lažnim novcima poremetio osnovne vrijednosti. dva kvadrata balkona vrijedi ko nečije imanje. ova kriza će eskalirati sa osnovnim prehrambenim problemima. sad malo dramaturgije, šta ćeš jesti kad tvoj posao u utrinama ovako ili onako nije vrijedio ništa. za tim poslom nema potrebe. on je umjetno održavan. za krompirom uvijek ima potražnje. naši su gradovi mali, naslonjeni na nekakva sela. ali probaj zamisliti megapolise. tri dana da se prekinu lanci opskrbe nastaje ludilo. ko na filmu. a ni su ni te filmove snimali bez veze.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 23, 2023 at 9:45 PM
    Quote from verdi
    Quote from barbosa 2.0

bankarski sektor je sa lažnim novcima poremetio osnovne vrijednosti. dva kvadrata balkona vrijedi ko nečije imanje. ova kriza će eskalirati sa osnovnim prehrambenim problemima. sad malo dramaturgije, šta ćeš jesti kad tvoj posao u utrinama ovako ili onako nije vrijedio ništa. za tim poslom nema potrebe. on je umjetno održavan. za krompirom uvijek ima potražnje. naši su gradovi mali, naslonjeni na nekakva sela. ali probaj zamisliti megapolise. tri dana da se prekinu lanci opskrbe nastaje ludilo. ko na filmu. a ni su ni te filmove snimali bez veze.

fala bogu, odoh iz zg 90-te, sad imam i šume i zemlje, ima i žena još...ali nema tko raditi ?(

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • March 23, 2023 at 9:59 PM
    Quote from verdi

zakon o nekretninama mora biti jednostavan. dok živiš npr. u centu zagreba zarađuješ puno i nije ti problem da odvojiš neku kintu za porez. kad ti kapacitet opadne vratiš se u pušću bistru gdje si se i rodio i tražiš subvenciju jer održavaš ruralnu sredinu. ovako pun grad penzića koji se natrpaju u tramvaj kad je najveća gužva, idu na izbore i traže više nego što su zaslužili i sve to otimaju od svoje djece i unučadi. u švicarskoj je sasvim normalno kad je mirovina nema više ciriha. pokupiš stvari šta možeš i ideš na selo. ja sam malo radikalniji i da me se bilo šta pita svima preko 75. g, oduzimao bi vozačke i pravo glasa. nemaš pojma šta je AI i ne možeš odlučivati o ničemu jer si podkapacitiran. na žalost ali tako je.

Mensečini da ima i ovdje podkapacitiranih. Na žalost, al tako je.

Nikaragva žudi za takvima.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 23, 2023 at 10:01 PM

nema radnika nigdje. sami paraziti. ja sam ko dijete znao raditi više nego on sa 40. g. zato je ovaj poremećaj toliko bolan. moraš ga dovesti do gladi da nešto korisno počne raditi. a indijci i kinezi te pojedu za marendu. bogu hvala onaj koji to planira vidi da ovaj prostor koristi samo 15% svojih kapaciteta. da li će mo mi to iskoristiti ili će neko drugi uletjeti u ovaj bogom dani prostor najviše zavisi od nas samih.

• tupko
    Početnik
    Reakcija primljeno
    7
    • March 23, 2023 at 10:07 PM
    Quote from verdi

Recimo da osoba plati nekretninu 50 000 eura kešom, a 100 000 eura hipotekarnim bankovnim kreditom. I tada se banka upiše sa teretom 100 000 eura na nekretninu (skužio sam da dosta ljudi ne shvaća da su tehnički „podstanari“ banke dok ne isplate kredit).

Da li bi tada banka trebala plaćati „svoj udio“ u porezu na tu nekretninu? Ovisno o količini otplaćene glavnice kredita.

Kad se već priča o pravednosti poreza na imovinu.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 23, 2023 at 10:33 PM

Pa banka to lako plati pa ti prosljedi, poveca kamatu za taj iznos 😅

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 23, 2023 at 11:42 PM
    Quote from st-brajo

havi ajmo bacit jednu "nuklearnu".

pitaj ga da li porez na nekretnine dovodi do manjih cijena nekretnina? :D

Zamrla tema, pa vas je st-brajo fino navukao da se raspravljate opet.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • March 29, 2023 at 8:31 PM

ChatGPT kaže:

Porez na nekretnine?

Treba li Hrvatska uvesti porez na nekretnine?

Odluka o uvođenju poreza na nekretnine u Hrvatskoj je politička, ekonomska i društvena odluka koja bi trebala biti donesena nakon temeljite analize svih prednosti i nedostataka.

Prednosti uvođenja poreza na nekretnine su:

1. Povećanje prihoda: Porez na nekretnine mogao bi biti značajan izvor prihoda za državu, koji bi se mogao koristiti za financiranje javnih usluga i infrastrukture.

2. Povećanje pravednosti: Uvođenje poreza na nekretnine bi moglo pomoći u smanjenju nejednakosti u društvu, jer bi se teret oporezivanja prebacio s drugih oblika oporezivanja, poput PDV-a, na vlasnike nekretnina.

3. Regulacija tržišta nekretnina: Porez na nekretnine bi mogao pomoći u regulaciji tržišta nekretnina, jer bi se povećala cijena vlasništva i smanjio bi se pritisak na tržište nekretnina.

Međutim, postoje i neke nedostatke uvođenja poreza na nekretnine:

1. Povećanje troškova života: Uvođenje poreza na nekretnine bi moglo povećati troškove života za vlasnike nekretnina, što bi moglo utjecati na njihovu kupovnu moć.

2. Povećanje administrativnog opterećenja: Uvođenje poreza na nekretnine bi moglo povećati administrativno opterećenje za državu i vlasnike nekretnina, zbog potrebe za izradom novih sustava za poreznu evidenciju i provođenje poreznih kontrola.

3. Moguće nepravde: Porez na nekretnine bi mogao biti nepravedan prema vlasnicima nekretnina u određenim regijama, jer bi se njihove nekretnine oporezivale po većoj stopi od nekretnina u drugim regijama.

U konačnici, odluka o uvođenju poreza na nekretnine u Hrvatskoj trebala bi se donijeti uzimajući u obzir sve prednosti i nedostatke, te uz sudjelovanje stručnjaka, donositelja odluka i građana.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 30, 2023 at 12:30 PM

porez na nekretnine ne donosi ama bas nikakvu prednost krajnjem korisniku, tj vlasniku nekretnine, vise ne bude vlasnik, nego najmoprimac

strucnjaci objasnili, pametnome dosta.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 30, 2023 at 3:07 PM
    Quote from zdenkic

porez na nekretnine ne donosi ama bas nikakvu prednost krajnjem korisniku, tj vlasniku nekretnine, vise ne bude vlasnik, nego najmoprimac

strucnjaci objasnili, pametnome dosta.

jesu li roditelji vlasnici svoje djece nakon 18 godina ili je država :/

Redovan upis u vojnu evidenciju u 2023. godini - MORH
    Sukladno Zakonu o obrani tijekom travnja i svibnja provest će se godišnji planirani upis u vojnu evidenciju vojnih obveznika, muških osoba koje u kalendarskoj…
    www.morh.hr

znamo za što evidencija služi, ako se kojim slučajem zarati, morate se odazvati, ne trebate, želite, hoćete,.........morate :/

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 30, 2023 at 3:13 PM

ne znam kakve ovo veze ima s icim?

roditelji sigurno nisu vlasnici djece starijih od 18 godina, a nisu ni vlasnik malodobne djece

koliko znam posjedovanje i kupnja osoba je zakonom zabranjena

nisam siguran

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 30, 2023 at 3:31 PM
    Quote from zdenkic

ne znam kakve ovo veze ima s icim?

roditelji sigurno nisu vlasnici djece starijih od 18 godina, a nisu ni vlasnik malodobne djece

koliko znam posjedovanje i kupnja osoba je zakonom zabranjena

nisam siguran

ni država ih ne posjeduje, ali ih može uputiti na front :/ zanimljivo, a nisu ih ni kupili

nema nikakve veze, samo mali osvrt na porez na nekretnine, može ti država i oduzeti kuću, srušiti ako im se ne sviđa boja, a ne samo poreza naplatiti,

država je kraj ovako nemoćnih tupoglavaca, svemoćna

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • March 30, 2023 at 3:44 PM

Zapravo te ne može nitko silom uputiti na front ako ti to ne želiš. Postoji sto isprika, od anemije, do priziva savjesti. Mnogi bi i pobjegli. Da izbije bilo kakav novi sukob s obzirom na viđenu pljačku i korupciju, uvjeren sam da bi malo tko išao na front.

Nego pitanje, da li je tro-osovina vlasti Plenković, Milanović, Jandroković bila u zadnjem ratu ? Taman su bili u najboljim godinama za to.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 30, 2023 at 3:49 PM
    Quote from Paulie

Zapravo te ne može nitko silom uputiti na front ako ti to ne želiš. Postoji sto isprika, od anemije, do priziva savjesti. Mnogi bi i pobjegli. Da izbije bilo kakav novi sukob s obzirom na viđenu pljačku i korupciju, uvjeren sam da bi malo tko išao na front.

Nego pitanje, da li je tro-osovina vlasti Plenković, Milanović, Jandroković bila u zadnjem ratu ? Taman su bili u najboljim godinama za to.

oni su kao i uvijek imali ispričnicu,

ima među njima i onih kojima priziv savjesti nije dozvoljavao da se bore protiv svojih

"Da izbije bilo kakav novi sukob s obzirom na viđenu pljačku i korupciju, uvjeren sam da bi malo tko išao na front."

e da se barem još jednom zapuca barem 15 dana :)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 31, 2023 at 1:36 PM

evo nešto još bolje od poreza

Portugal će na silu iznajmljivati prazne stanove, vlasnika se neće ni pitati
    PORTUGALSKA vlada hvata se u koštac s nestašicom stambenog prostora nizom mjera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez privole vlasnika.
    www.index.hr

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 31, 2023 at 1:40 PM

fasizam je uvijek najbolje rjesenje

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 31, 2023 at 1:49 PM
    Quote from zdenkic

fasizam je uvijek najbolje rjesenje

nije li se i antiantifašizam uselio u bliže središte Zagreba i to trajno, što je još gore rješenje, osim za "stanoprimce"

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 31, 2023 at 1:50 PM
    Quote from Moller

nije li se i antiantifašizam uselio u bliže središte Zagreba i to trajno, što je još gore rješenje, osim za "stanoprimce"

ne znam sta to znaci

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 2, 2025 at 9:53 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

June 2, 2025 at 9:53 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 31

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 2, 2025 at 3:43 PM
    2. Odgovora
      31
      Pregleda
      17k
      31
    3. joe

June 2, 2025 at 3:43 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 2, 2025 at 2:49 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      920k
      2.1k
    3. slovojed12

June 2, 2025 at 2:49 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 2, 2025 at 9:53 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

slovojed12 June 2, 2025 at 2:49 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago