1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Tankerasi strani i domaci

• brajakica
  • October 21, 2021 at 10:07 AM
  • tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • March 15, 2022 at 6:44 PM

ako sam dobro shvatio... bcti se sastoji od dva lr i dva mr indexa. tpng ima u floti mr tankere kojima su vozarine još uvijek jadne. otuda i onaj grdi q4 izvještaj. a koliko vidim po ovim vozarinama, niti q1, a izgleda niti q2 nebudu ništa bolji.

Quote from Marin83

Objasnite mi kako vozarina može biti negativna:)

malo neobično, ali je vjerovatno moguće. ne znam kako, ali se dobro sječam da su pandemiji korone neke vrste američke nafte imale negativnu cijenu. tako je vjerovatno i ovdje. moguće nešto slično kao i negativna kamatna stopa. treba proučiti detaljnije.

Edited once, last by tollway: Merged a post created by tollway into this post. (March 15, 2022 at 6:47 PM).

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 15, 2022 at 6:53 PM
    Quote from tollway

ako sam dobro shvatio... bcti se sastoji od dva lr i dva mr indexa. tpng ima u floti mr tankere kojima su vozarine još uvijek jadne. otuda i onaj grdi q4 izvještaj. a koliko vidim po ovim vozarinama, niti q1, a izgleda niti q2 nebudu ništa bolji.

Quote from Marin83

Objasnite mi kako vozarina može biti negativna:)

malo neobično, ali je vjerovatno moguće. ne znam kako, ali se dobro sječam da su pandemiji korone neke vrste američke nafte imale negativnu cijenu. tako je vjerovatno i ovdje. moguće nešto slično kao i negativna kamatna stopa. treba proučiti detaljnije.

Ako je vozarina negativna, to znači da ti plaćaš mušteriji da mu prevoziš naftu, što nema ekonomske logike, dakle glupost teža...

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • March 15, 2022 at 6:57 PM

nema ek logike, ali velim ti da su naftaši slabije kvalitete nafte još plačali da im netko makne naftu sa skladišta!! a kako onda objasniti negativnu kamatnu stopu? tu ima ekonomske logike? a imaš i danas negativne stope u europi.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 15, 2022 at 6:58 PM
    Quote from Marin83
    Quote from tollway

Ako je vozarina negativna, to znači da ti plaćaš mušteriji da mu prevoziš naftu, što nema ekonomske logike, dakle glupost teža...

Nije glupost.

Ovo su TCE (time charter equivalent) vozarine, pogledaj definiciju. To je, pojednostavljeno, neto vozarina, iznos koji brodar dobije od unajmitelja umanjen za voyage troskove (gorivo, lucke pristojbe i slicno). Za lakse shvacanje, pojednostavljeno, znaci da u ovom slucaju vozarina blizu nule ukupan iznos koji dobiju za prijevoz jedva ili nikako pokrije trosak goriva, nista ne ostaje za pokrivanje operativnih i drugih troskova.

Takodjer, vozarine se daju za etalonski brod odredjene tonaze, starosti, bez scrubbera i koji koristi ovo novo cisce gorivo. Stvarne vozarine onda naravno variraju od broda do broda.

Brajakica ce sigurno znati ovo bolje objasniti ;)

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 15, 2022 at 7:06 PM
    Quote from tollway

nema ek logike, ali velim ti da su naftaši slabije kvalitete nafte još plačali da im netko makne naftu sa skladišta!! a kako onda objasniti negativnu kamatnu stopu? tu ima ekonomske logike? a imaš i danas negativne stope u europi.

Mislim moguće je u ovom slučaju...Rusi su u jednom trenutku davali diskont na svoju naftu iod 28 dolara po barelu samo da netko dođe po nju, pa su moguće određeni segment tankeraša rušili cijenu samo da kupci uzmu naftu od njih, ali na koncu oni su zarađivali na razlici kupovne i tržišne cijene nafte, a ne gubili...

Recimo BP je kupio tako naftu od Rusa i bila je cijela afera oko toga početkom mjeseca...

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 15, 2022 at 7:12 PM

Kako su to spot MR vozarine na rutama 37 i 38 7-8 tisuća dolara, a TPNG ugovara dugoročne po 16.000 USD?

Opet neki znalci mute vodu. Brate, ako ćeš kupovati kupuj. Ne filozofiraj i ne manipuliraj podacima.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • March 15, 2022 at 7:15 PM

mislim da se te brojke odnose na time charter. dugoročni ugovori su nešto drugo.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 15, 2022 at 7:27 PM
    Quote from mitkko

Ovo su TCE (time charter equivalent) vozarine, pogledaj definiciju. To je, pojednostavljeno, neto vozarina, iznos koji brodar dobije od unajmitelja umanjen za voyage troskove (gorivo, lucke pristojbe i slicno).

Kolega da je ovo točno onda bi to značilo. Iz FI TPNG-a: Prosječne TCE neto dnevne vozarine brodova u četvrtom tromjesečju ove godine iznosile su 12.382 USD na dan

Po vašemu kolega u 4Q TPNG je trebala poslovati sa neto dobiti...jer 4 broda na spotu su onda u 360 dana prihoda u 4Q lani zaradili cca 30 milijuna kuna, a troškovi amortizacije, kamate i plaća su bili za cijelu firmu 32 milijuna kuna...

Po vama je TNPG trebao poslovati u 4Q sa dobiti ako zanemario vrijednosno usklađivanje...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 15, 2022 at 8:48 PM
    Quote from Marin83
    Quote from mitkko

Ovo su TCE (time charter equivalent) vozarine, pogledaj definiciju. To je, pojednostavljeno, neto vozarina, iznos koji brodar dobije od unajmitelja umanjen za voyage troskove (gorivo, lucke pristojbe i slicno).

Kolega da je ovo točno onda bi to značilo. Iz FI TPNG-a: Prosječne TCE neto dnevne vozarine brodova u četvrtom tromjesečju ove godine iznosile su 12.382 USD na dan

Po vašemu kolega u 4Q TPNG je trebala poslovati sa neto dobiti...jer 4 broda na spotu su onda u 360 dana prihoda u 4Q lani zaradili cca 30 milijuna kuna, a troškovi amortizacije, kamate i plaća su bili za cijelu firmu 32 milijuna kuna...

Po vama je TNPG trebao poslovati u 4Q sa dobiti ako zanemario vrijednosno usklađivanje...

Ne želim zvučati grubo, ali ti si to sve pogrešno shvatio. Nije ovo ništa "po mom". Ovdje možeš pročitati više o detaljima izračuna TCE vozarina. Stvar je u suštini vrlo jednostavna i intuitivna.

Evo ti pojednostavljeni ukupni RDG za Q4, tu možeš vidjeti i kako se jednostavno računa taj TCE. Sve ove brojeve možeš vidjeti na stranici 18 fin. izvješća, TPNG ima jako lijepo i pregledno izvješće, vrlo transparentno o svemu izvještavaju, sve troškove imaju jasno po kategorijama razdvojene.

Ovakav isti način izračuna TCE vozarina vrijedi i za bulkere.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 15, 2022 at 9:28 PM
    Quote from mitkko

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Mogli ste odmah ovu tablicu staviti. Detaljnije ću proučit ovih dan, moraju mi se brojevi slagat.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 15, 2022 at 10:02 PM
    Quote from havi

Kako su to spot MR vozarine na rutama 37 i 38 7-8 tisuća dolara, a TPNG ugovara dugoročne po 16.000 USD?

Opet neki znalci mute vodu. Brate, ako ćeš kupovati kupuj. Ne filozofiraj i ne manipuliraj podacima.

U izračun BCTI-a ulaže TCE vozarine za više ruta, sve kako je prikazano na slici. Te objavljene vozarine za MR, 37 i MR, 38 rute su TC2 i TC14 rute, njihov prosjek se najčešće gleda kao reprezentativan za Atlantic košaricu ruta. U Pacifik košaricu ulaze rute TC11 i TC12. Vozarine za pojedine rute se mogu razlikovati i po nekoliko puta.

Rute koje ulaze u sastav BCTI indeksa:

Te oznake 37 i 38 označavaju tonažu/nosivost broda, odnosno dwt. TPNG ima veće brodove, 50-52.000 dwt, dakle sigurno voze po većim vozarinama od ovih etalonskih. 4 od 6 brodova su im eco dizajn, svi brodovi su i mlađi od 15 godina (koliko je star taj etalonski brod za koji se spot vozarine preračunavaju u TCE vozarine) što sve također povećava postignuti TCE (manja je potrošnja goriva od tog etalonskog broda pa je i TCE efektivno veći).

Inače, ovo je nekakva kategorizacija tankera:

Prema ovome, TPNG ima MR2 tankere, a vidimo da se MR vozarine objavljuju za etalonski brod nosivosti 37-40.000 dwt (dakle, za taj u prosjeku 25% manji MR1 tanker).

Vidim da su mnogi ovdje osjetljivi na kretanje cijene TPNG pa moje pisanje ispada kao drukanje. Ovdje se uopće ne radi o TPNG, ne tvrdim da TPNG vozi po ovako niskim vozarinama koje su trenutno aktualne na spotu na ovim objavljenim rutama... TPNG trenutno uopće nije tema, o TPNG možemo pisati na TPNG temi.

Sve što sam htio je pojasniti od čega se BCTI indeks sastoji i da nije uputno promatrati isključivo njega, bez uvida u vozarine pojedinih tipova brodova od kojih se BCTI sastoji.

Toliko o tome.

EDIT: Vidim da kolegica Ivana7 opet ima "one dane u mjesecu", danas sam dobio 12 dislajkova (do sada :S )... dnevni rekord, ne sjećam se da mi je do sada kliknula na doslovno svaki post od tog dana, neovisno o temi... Danas udara čak i po jučerašnjim:D.

Kolegice, ako te to zabavlja, samo naprijed, ali moram priznati da sam pomalo razočaran, mislio sam da si ti ipak ozbiljna gospođa. Ovo ti je pak jako djetinjasto 🤷.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • March 16, 2022 at 8:51 AM

Tpng uglavnom ugovara dugorocne ugovore i ove dnevne vozarine koje su jako volatilne ne znace da oni plove po tim cijenama. Puno ljudi se ovdje bez veze ljuti.

Tpng je dosadna firma. Cijena dionice se slabo mijenja.

P.S. kolegica Ivana je ovdje zaglavila zato dislike.

Da barem dobiju dividendu ovdje dionicari, bilo bi manje nervoze.

• mariv002
    Student
    Reakcija primljeno
    71
    • March 16, 2022 at 4:49 PM

di se mogu pratit vozarine za pojedine vrste tankera (mr1, mr2, lr1, lr2 itd.)? da se ne prati skupni bcti...

hvala

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • March 16, 2022 at 5:04 PM
    Quote from mitkko
    Quote from havi

U izračun BCTI-a ulaže TCE vozarine za više ruta, sve kako je prikazano na slici. Te objavljene vozarine za MR, 37 i MR, 38 rute su TC2 i TC14 rute, njihov prosjek se najčešće gleda kao reprezentativan za Atlantic košaricu ruta. U Pacifik košaricu ulaze rute TC11 i TC12. Vozarine za pojedine rute se mogu razlikovati i po nekoliko puta.

Rute koje ulaze u sastav BCTI indeksa:

Te oznake 37 i 38 označavaju tonažu/nosivost broda, odnosno dwt. TPNG ima veće brodove, 50-52.000 dwt, dakle sigurno voze po većim vozarinama od ovih etalonskih. 4 od 6 brodova su im eco dizajn, svi brodovi su i mlađi od 15 godina (koliko je star taj etalonski brod za koji se spot vozarine preračunavaju u TCE vozarine) što sve također povećava postignuti TCE (manja je potrošnja goriva od tog etalonskog broda pa je i TCE efektivno veći).

Inače, ovo je nekakva kategorizacija tankera:

Prema ovome, TPNG ima MR2 tankere, a vidimo da se MR vozarine objavljuju za etalonski brod nosivosti 37-40.000 dwt (dakle, za taj u prosjeku 25% manji MR1 tanker).

Vidim da su mnogi ovdje osjetljivi na kretanje cijene TPNG pa moje pisanje ispada kao drukanje. Ovdje se uopće ne radi o TPNG, ne tvrdim da TPNG vozi po ovako niskim vozarinama koje su trenutno aktualne na spotu na ovim objavljenim rutama... TPNG trenutno uopće nije tema, o TPNG možemo pisati na TPNG temi.

Sve što sam htio je pojasniti od čega se BCTI indeks sastoji i da nije uputno promatrati isključivo njega, bez uvida u vozarine pojedinih tipova brodova od kojih se BCTI sastoji.

Toliko o tome.

EDIT: Vidim da kolegica Ivana7 opet ima "one dane u mjesecu", danas sam dobio 12 dislajkova (do sada :S )... dnevni rekord, ne sjećam se da mi je do sada kliknula na doslovno svaki post od tog dana, neovisno o temi... Danas udara čak i po jučerašnjim:D.

Kolegice, ako te to zabavlja, samo naprijed, ali moram priznati da sam pomalo razočaran, mislio sam da si ti ipak ozbiljna gospođa. Ovo ti je pak jako djetinjasto 🤷.

Display More

I meni isto povremeno lupa dislajkove, tko će je znat, možda ustala jutros na lijevu nogu.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 16, 2022 at 5:28 PM

Seaborne Product Trade balances

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • March 18, 2022 at 8:55 AM
    Quote from mitkko
    Quote from brajakica

Kao i na dry bulku opet sirite oprez (paniku) i deluzije.

Kod mene nema deluzije jer sve je dokumentirano ovdje. Analize i prognoze u studenom da su "nafta i tankerasi odlican izbor u 2022."

To je omogucilo zaradu na 2 mjeseca od +85% nafta i 40-50% na stranim tank/produkt.

Hocemo li ikad docekati od vas da mozemo tako nesto procitati kao prognozu?

Sada je puno jednostavnije dati prognozu za tankerase/produktase nego u studenom.

I nedavno ste se opet pohvalili da ste prodali tpng.

nekad u buducnosti cemo napraviti analizu tog poteza.

Voljela bi da ne kupite ali cini se da mi se zelja nece ispuniti. ;(

Trenutno su vozarine vrlo volatilne jer su okolnosti takve.

Pokusavate stvarati deluzije na dnevno-tjednim oscilacijama.

Zasto ne objavite prosjecne vozarine za sire promatrano razdoblje?

Koji je trend?

Display More

Ajde molim te demantiraj nesto od ovog sto sam napisao pa onda mozemo dalje razgovarati. Sta je od navedenog netocno?

Display More

informirajte se prije kako nebi sirili "deluzije".

Pyxis Tankers Inc. - Overview - Company Summary

PXS ima 5 modernih produkt tankera PXS nije prodao nedavno 2 tankera vec 2 small tankera koji nisu core.

Prije toga su prodali jedan stari produkt tanker.

Po mojom prognozi iz studenog

Da su "nafta i tankerasi odlican izbor u 2022."

Ste na dan 31.12. mogli kupovati

PXS po 0,49 a prodavati ga 07.03. Po 1,0$

To je zarada od >100% na samo 70 dana.

Ako ne prihvacate ovu cinjenicu vi ste taj koji zivi u "deluziji".

STNG i ASC sestre produktasice su isto ostvarile veliki rast u prva 2-3 mjeseca.

Nadam se da ce te ostati u deluziji jos godinama kako bi sto vise propustili.

Tankeri TPNG ne voze po vozarinama kojima sirite deluzije.

Dokaz sa objavom rezultata za 1Q.

Kada su tankerasi u pitanju zivite u proslosti.

Promatrajmo sto nosi buducnost. :saint:

Tankers tipped as 2022’s best buy - Splash247
    Tankers are tipped by a host of analysts as this year’s best ship investment in terms of vessel appreciation. While the sector has been in the doldrums for a…
    splash247.com

|

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • March 18, 2022 at 9:10 AM
    Quote from brajakica
    Quote from mitkko

Ajde molim te demantiraj nesto od ovog sto sam napisao pa onda mozemo dalje razgovarati. Sta je od navedenog netocno?

informirajte se prije kako nebi sirili "deluzije".

http://www.pyxistankers.com/overview/compa…ry/default.aspx

PXS ima 5 modernih produkt tankera PXS nije prodao nedavno 2 tankera vec 2 small tankera koji nisu core.

Prije toga su prodali jedan stari produkt tanker.

Po mojom prognozi iz studenog

Da su "nafta i tankerasi odlican izbor u 2022."

Ste na dan 31.12. mogli kupovati

PXS po 0,49 a prodavati ga 07.03. Po 1,0$

To je zarada od >100% na samo 70 dana.

Ako ne prihvacate ovu cinjenicu vi ste taj koji zivi u "deluziji".

STNG i ASC sestre produktasice su isto ostvarile veliki rast u prva 2-3 mjeseca.

Nadam se da ce te ostati u deluziji jos godinama kako bi sto vise propustili.

Tankeri TPNG ne voze po vozarinama kojima sirite deluzije.

Dokaz sa objavom rezultata za 1Q.

Kada su tankerasi u pitanju zivite u proslosti.

Promatrajmo sto nosi buducnost. :saint:

https://splash247.com/tankers-tipped-as-2022s-best-buy/

|

Display More

Moglo se PXS kupiti i po 1,0$ pa danas roniti 40%. Koliko je dugo bio na taj 1 USD i koliko je danas? Napumpali su ga u 1 dan kao i OP pa nazad dole, tako se to radi sa brodarskim shitcoinima.

Meni osobno ne smeta ni drukanje kolegice ni reklama TPNG, ok je kad se razgovara o stranim tankerašima pa pričamo o STNG, INSW, OET itd.... ali neko se može navući drukom na ovakve dionice poput piksija a to može biti opasno, jako opasno. Nebi volio da se neko na ovakve jeftine drukove zaj..e, eto.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 18, 2022 at 9:14 AM

Pardon, nisu prodali tanker, vec tanker, small tanker.

Eto, ovo moje pisanje te barem nagnalo da malo procitas nesto o toj firmi o kojoj bezglavo pises... my mission here is done : )

I slazem se sa tvojom mantrom - moramo biti generali buducnosti! Doci ce vrijeme tankera i treba ih imati na radaru.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • March 19, 2022 at 9:14 AM

u 2022. STNG je usao sa 12,81$

Zadnja 19.23$ +50% u 3 mj.

Gdje je ona exelica sa shipping targetima za 2022? :/

Tko je imao hrabrosti i ostalog a tko nije za upisati svoje prognoze? :)

@mintzmyer

If you ain’t mega long $STNG, you’re wrong. $25 ‘fair value estimate.’ Could do $40+ if market turns up hard.

Ima i onih koji vjeruju joakimu koji druka na pad tankerasa.

Zakasnio je sa ukrcajem kao neki nasi shitping "strucnjaci" koji vise vole gledati u kristalnu kuglu proslosti i hvaliti se sa prodajom kada treba kupovati? =O ;(

Ali kada se joakim uskoro ukrca biti ce nestasica raketa ;( :saint:

Demolition tankera napreduje u 2022. Jos bolje od odlicne 2021.

We are approacing to the perfect storm very fast.

Soon you will have perfect opportunity to buy much more expencive shipping tanker stocks.

Tko je reko? 🐰 :saint:

Files

IMG_20220319_090040.jpg 96.14 kB – 0 Downloads
  • brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • March 21, 2022 at 8:54 AM

Povecanje tonmilja za tankerase.

bloomberg.com/news/articles/2022-03-21/cheap-russian-urals-crude-is-finding-willing-buyers-in-india

Bloomberg - Are you a robot?

Demand is still heating up! According to GasBuddy data, weekly (Sun-Sat) US gasoline demand rose 3.3% from the prior week and was 4.8% above the four week rolling average to the highest since the week of 8/8

Foreign Minister Sergei Lavrov says Russia never betrays Iran and does not pursue selfish interests in the reinstatement of the 2015 nuclear deal despite a possible boost to world oil supplies

Files

IMG_20220321_085937.jpg 101.69 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt