1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SPAN (SPAN d.d.)

• LodeRunner
  • May 26, 2021 at 12:21 PM
  • Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • September 28, 2021 at 3:11 PM
    Quote from Miro
    Quote from Moller

sačekajmo da krenu s izvještajima, da vidimo u kojem smjeru će se to odvijati, mislim da ste uzeli (poslužili se MIrinim) malo povelike multiple za branšu, ali dobro, valjda će netko jednoga dana i to platiti,

imamo mi i previše primjera gdje brojke pokazuju jednu vrijednost, a tržište sasvim drugačije to cijeni, koliko se ja sjećam, niti jedan IPO se nije održao na početnoj cijeni, a negdje čak ni firma nije opstala, tako da naše tržište ima očito neki poseban model vrednovanja,

možda se jednoga dana skloni ovaj branič na 200 pa se onda ima vidjeti što to stvarno jeste, jer očito je da je neko državno-privatno partnerstvo, jer i neki njihovi poslovi su vezani za državu

okladu toga tipa ne bih prihvatio, jer imam nekakav drugačiji pristup pomaganja potrebitima

Nisu to moje multiple nego javno dostupne od strane Damodorana, odnosno one koje se deriviraju sa američkog tržišta,.. s početka ove godine. Sve piše u disclaimeru.

Osobno se ne vodim pričama s placa, al zanemarimo li to da niste do sada napisali niti komentirali niti jedan broj iz izvješća ili prospekta već pišete kao i većina plac-analitičara po feelingu, rotkivca je preskupa, a krastavci premali za tu cijenu, bilo bi dobro da promjenite model ponašanja i komentiranja jer ovdje smo radi ozbiljne analize, ulaganja i procjena, a ne radi doskočica, pošalica i sličnih trivija koje se ovdje mnogo češće mogu pročitati od ozbiljne i konstruktivne rasprave. Činjenica da je SPAN društvo koje su iz garaže pokrenuli neki tamo dečki davnih dana i to sada burzovno vrednovali, daje im za pravo da nisu slizani sa ovima ili onima i da svoj uspjeh i uspjeh svoje firme prvnestveno mogu zahvaliti sebi i svojim nastojanjima da dostignu postavljene ili zacrtane ciljeve. I to je najveći uspjeh ove priče i ovog IPO-a, uz činjenicu da su sada prispustili unutra i dio ulagača koji su spremni dugoročno ostati uz firmu, uz uvjet da se njezin poslovni rast nastavi i u budućnosti. Vremenom, uz rast, doći će i bolji rezultati i toliko željena viša stopa profitabilnosti. Ufamo se.

Ne treba pljucati po svemu na burzi, nego se ponekad ili uvijek treba staviti u kožu ili cipele onih koji su stvorili ta ulaganja i dugo godina radili da postignu uspjeh i stvore vrijednost. Najlakše je sve apriori pokopati i napisati ne valja, ne vrijedi i nema tu budućnosti ni štofa. Jer nisu sva ulaganja, a bome niti ulagači isti.

Display More

bez namjere da umanjim uspjeh vlasnika, koji su samim izlistanjem postigli veliki uspjeh, te na bilo koji način osporim mogući rast cijene dionice, samo bih želio da se uzme u obzir sva različitost nas kao ulagača, što je i sam izdavatelj napomenuo u prospektu

"Svakog ulagatelja koji razmatra mogućnost kupnje i prodaje, odnosno stjecanja i otuđenja
    Dionica, upućuje se na potrebu i poželjnost vlastitog ispitivanja, ocjene i prosudbe svih podataka
    o činjenicama, rizicima, trendovima, procjenama i predviđanjima koji se odnose na Izdavatelja,
    Dionice i poslovno okruženje. Izdavatelj također upućuje ulagatelje da prema vlastitoj procjeni i
    potrebi te o vlastitom trošku zatraže potreban savjet ovlaštenih pravnih, poreznih, financijskih
    i drugih savjetnika."

ja za sada ne kupujem i ostavljam mogućnost da svi ostali kupe više, pa nije li to dovoljno, a vrijeme će pokazati da li će ova priča krenuti prema nekim višim razinama

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • September 30, 2021 at 10:01 AM
    Quote from LeoNT

7.10. FIMA organizira webinar na temu SPANovog IPOa.

Panelisti:

Nikola Dujmović - osnivač i predsjednik Uprave Spana

Tomislav Gračan - član Uprave Zagrebačke burze

Velimir Šonje - direktor i osnivač, Arhivanalitika/Ekonomski Lab

Vlatko Kesegić - investicijski savjetnik, FIMA Vrijednosnice

Milan Horvat - direktor, FIMA Plus - moderator

Svakako će biti priče o planovima, a možete i postavljati pitanja ako vas nešto dodatno zanima. Ako vas zanima SPAN kao investicija, mislim da bi vam bilo korisno odvojiti sat vremena za ovo.

Prijavite se na:

https://us02web.zoom.us/webinar/regist…eR5Gt0HHJgxcNRQ

Display More

Videopoziv na webinar:

• Tibro
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • September 30, 2021 at 2:10 PM

stigo polugodišnji report

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • September 30, 2021 at 2:11 PM

stigao izvještaj odmah se udara po asku.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 30, 2021 at 2:55 PM

Ovako nabrzinu...na godisnjoj razini

P/E 26

EV/EBITDA (sa ukljucenim IPO) 8,3

P/S 0,5

Dug - skoro pa nepostoji, neto dug je 4mil kn (bez 100mil kn iz IPO)

Osim toga, najvecu stopu rasta ostvarili su u razvoju softwera i cloud i cyber uslugama koje su usluge vece dodsne vrijednosti.

Takoder, vecina novozaposlenih (45; +9%) zaposlena je u segmentima s visokom dodanom vrijednošću.

Sve u svemu, odlicno, rast prihoda, rast profitabilnosti, rast zaposlenih i pad udjela HR trzista u poslovnim prihodima (na 3. mjesto iza Ukraine i Slovenije)...

Bravo SPAN!!!

• pikolito
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    300
    • October 1, 2021 at 11:59 AM

moram nešto spomenuti, Dujmović se pokazao kao superkorektan lik, od alokacije malima do nemuljanja sa fi, nisam uplatio i boli me propuštena zarada, ali se čovjeku stvarno nema što za reći, kada bi ovakvih primjera bilo više zse bi bila bolja...

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • October 1, 2021 at 6:36 PM

Da, Nikola je legenda :)

Čitam po forumu neko vrijeme, pa rekoh ajd da malo dobijete perspektivu Spana iznutra.

Zaposlen sam tamo sad već 4 i pol godine i od prvog dana sam oduševljen firmom i ljudima koji ju vode i na koji način su je posložili. Da se razumijemo, Span nije korporacija u kojoj si samo broj i kojoj je na interesu samo dobit na kraju godine već je dosta okrenuta prema radnicima i zadovoljstvu istih. Iz perspektive ulagatelja to ne zvuči ohrabrujuće, ali dugoročno osigurava stabilnost firmi, jer kompleksnost posla koji se radi (barem u support dijelu) je takav da ne bi trpio preveliki flow radne snage.

Osim kratkoročnih ciljeva koji se razmatraju na skupštinama, na kraju svake godine se postavlja i strategija za slijedećih 5 godina. Npr. Zadnje što znam da je bilo u planu za 5 godina 2019, je da dostignemo 1000 zaposlenih i prihode od X kn (iskreno ne sjećam se o kojoj se brojci radilo).

2017 kad sam došao, na kraju godine smo prebacili 300Mkn prihoda i 300 radnika, znači po polugodišnjem izvješću smo u 4 godine više nego duplo tržili.

Plan za izlazak na burzu je bio ljeto 2020, međutim upetljala se korona, te je sve odgođeno. Na kraju se ispstavilo da nam je ta Korona kriza donijela više koristi nego štete. Iako su se u startu projekti zamrzavali kao na traci, ispostavilo se da puno naših klijenata uopće nije imalo preduvijete za rad od kuće i na daljinu, tako da se tu otvorili novi projekti i fokus se bacio na to. Na kraju smo završili s duplo više ugovorenih projekata jer su se i ovi stari pokrenuli kad se situacija stabilizirala.

Povjerenje radnika u upravu i firmu je pokazao ESOP. Prije same objave da izlazimo na burzu smo već svi znali za to. Imali smo nekoliko web sesija u kojoj je detaljno sve objašnjeno kako funkcionira. Također anketu u kojoj smo se izjasnili koliko planiramo uložiti u dionice. Po onome kaj je Nikola rekao, taj interes je poduplan, i opet nije bilo dovoljno. 35-40% manje se na kraju dobilo. Po brzinskoj računici, prosječno je svaki radnik bio spreman kupiti za cca 50.000 kn dionica.

Ono na kaj bi trebali pripaziti eventualno, je ugovor s McDonaldsom. Naime isto je praktički katalizator rasta Spana. Prije nego smo ga dobili (oko 2011-2012) je bilo 70ak zaposlenih. Iako se u međuvremenu "ulovilo" još par jačih igrača, i dalje nam je najvažniji korisnik (primjerice u mojem timu otpada nekih 60% posla na McD). Ono što je dobro je da im većina kritičnih procesa mora proći kroz Span i da smo ih navikli na naš support, tako da bi to stvarno trebali biti tektonski poremećaji da se odluče na tako drastičnu promjenu).

Napomenuo bih i što je netko primjetio već, 70ak % prihoda je izvana i nismo ovisni o Hrvatskim firmama, navlačenjima sa kašnjenjem plaćanja, i sl.

Mogao bih sad drobiti još toga, al tko če to čitati :D

Ne znam koliko vam to sve pomaže, ali eto, mi svi u unutra i imamo povjerenje u upravu i da će i dalje raditi za dobrobit firme i svih nas i da će Span i dalje rasti kao i do sada.

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • October 1, 2021 at 11:12 PM

Mcvily77

Hvala na info. Svaka čast za SPAN. No osvrnuo bih se na nešto što mozda i nema baš veze sa span dionicom. Činjenica je, imate Mc Donald's.. no ipak.. sigurno ste ga dobili i zbog ponude koju ste dali.. uvjeren sam da to radi neka njemačka ili američka firma i da taj posao rade zaposlenici iz USA ili DE da bi posao bio skuplji.. primjer: objavili smo oglas ljetos da tražimo nekoga na LinkedInu: i ko se javio ? Niti jedan Hrvat . Sve ljudi turska Pakistan Iran , Indija... Svi kojima je HR još dobra ... A niti jedan Hrvat.. ---- > i zaključak je da je u Hrvatskoj još uvijek jeftina radna snaga.

Pa koliko je prosjek plaće neto u SPANu ? 12k kn ?

To je mozda 20% više od njemačkog minimalca.. a znamo da su u IT sektoru ogromne plaće tj da je jedan od najplaćenijih..

No svejedno svaka čast za SPAN!

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • October 2, 2021 at 12:25 AM
    Quote from dionicar

Mcvily77

Hvala na info. Svaka čast za SPAN. No osvrnuo bih se na nešto što mozda i nema baš veze sa span dionicom. Činjenica je, imate Mc Donald's.. no ipak.. sigurno ste ga dobili i zbog ponude koju ste dali.. uvjeren sam da to radi neka njemačka ili američka firma i da taj posao rade zaposlenici iz USA ili DE da bi posao bio skuplji.. primjer: objavili smo oglas ljetos da tražimo nekoga na LinkedInu: i ko se javio ? Niti jedan Hrvat . Sve ljudi turska Pakistan Iran , Indija... Svi kojima je HR još dobra ... A niti jedan Hrvat.. ---- > i zaključak je da je u Hrvatskoj još uvijek jeftina radna snaga.

Pa koliko je prosjek plaće neto u SPANu ? 12k kn ?

To je mozda 20% više od njemačkog minimalca.. a znamo da su u IT sektoru ogromne plaće tj da je jedan od najplaćenijih..

No svejedno svaka čast za SPAN!

Kolko nas plaćaju, u to ne ulazim, imamo ljude koji su zaduženi za financije i odgovaraju za iste. Da smo puno jeftiniji od indijaca koji su bili protukandidat tada, sumnjam (btw, ti isti indijci su i onaj dio koji su imali ugovoreno, izgubili ove godine i zamjenjeni su drugima, jedan manji dio toga je došao nama na support)

To za plaće stalno slušam, kao male za sektor, meni neugodno zna biti.. Složili smo se mi malo s više staža i više firmi u CV-u, nije Span za mlađariju i prvi posao ako misle ostajati u HR. Idi radi par godina kod prosječnog HR poslodavca, pa onda dođi i usporedi :)

Ovo za US,DE stoji, al nitko iz Spana ne odlazi van raditi za minimalac i ne možeš uspoređivati uvjete tu i vani.. primjer, imamo par Amera u uredu u US, ne znam kolke su im plaće, al su sigurno prilagođene njihovom standardu i daleko veće nego naše u HR.

• Skribi
    Početnik
    Reakcija primljeno
    25
    • October 2, 2021 at 9:12 AM

Kakva je politika dividendi u spanu..zna li tko??

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • October 2, 2021 at 6:29 PM
    Quote from Skribi

Kakva je politika dividendi u spanu..zna li tko??

Postavili smo to pitanje na internim prezentacijama prije IPOa. Ovisno o odluci uprave i poslovnim rezultatima će biti ili ne biti dividende.

S obzirom koliko su se svi napalili oko burze i svega, osobno mislim da će bar neku simboličnuu isplatiti.

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • October 18, 2021 at 9:23 AM
    Dionice SPAN-a kupilo tek 860 građana. To govori sve o tome kako Hrvati štede
    Građani i dalje radije ulažu u nekretnine, čak i u vrijeme kad prosječne cijene u Zagrebu dosežu i do 5000 eura za kvadrat
    www.jutarnji.hr

O Spanu, ali ustvari o svemu. Da ne zaboravimo gdje živimo.

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • October 18, 2021 at 1:26 PM

Prvi dio webinara o SPANovom IPOu:

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • October 18, 2021 at 5:19 PM

nakon dva-tri dana intenzivne trgovine, na drugom forumu su SPAN preimenovali u SPAM!

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • October 19, 2021 at 3:13 PM
    Quote from tollway

nakon dva-tri dana intenzivne trgovine, na drugom forumu su SPAN preimenovali u SPAM!

To su ovi kaj HRT prate :D

SPAN na burzi prikupio 101 milijun kuna

Dole lijevo na slici :)

• nalet
    Student
    Reakcija primljeno
    57
    • October 28, 2021 at 10:05 PM

Čekamo izvješće... Očekujem rast zarade :)

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • October 29, 2021 at 2:02 PM

još jedna strogo kontrolirana dionica na ZSE?

izvješće vrlo dobro, cijena ne mrda

ili su svi mali su prodali, a sad im skupo?

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • October 29, 2021 at 3:00 PM

Imam feeling da svi čekaju na obaraču :)

Objavljeno izvješće na zse, koga zanima

• nalet
    Student
    Reakcija primljeno
    57
    • October 29, 2021 at 5:48 PM

Vrlo dobro izvješće

Span u devet mjeseci prihod povećao za trećinu, a neto dobit za tri puta
    Dok su troškovi, među inim za IPO, smanjili operativnu dobit za 5,5 mil.kn, tržišna vrijednost tvrtke veća 58 mil. na 401 mil. kuna
    novac.jutarnji.hr
  • nalet
    Student
    Reakcija primljeno
    57
    • November 5, 2021 at 11:50 PM

Šef ide u penziju kad dionica dođe na 1000kn :)

Nikola Dujmović na CISEx Friday otvoreno o tome zašto su izabrali Zagrebačku, a ne Londonsku burzu
    Kroz dokumentarac i izvrsnu panel raspravu, CISEx Friday predstavio nam je poseban trenutak u povijesti hrvatskog IT-ja - prvi izlazak jedne hrvatske IT…
    www.netokracija.com

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago