Kolega Havi, stvarno mi je žao da ste slicno ko vecina hrvatskih brokera i portfolio managera pogrešno skužili poslovni model Spana. Vjerujte kolegu Mcvilliyu77 koji radi tamo i nemojte se previse svadjati s njim i drugima. Nema smisla jer ako ne vjerujete kolegu, onda rezultati Spana sami reflektiraju da niste u pravu. Ova prica da je Span zavisan samo od MS je pocela u momentu kad su svi iz finansijske industrije prodali dionice brzo po prvom skoku cijene od IPO. A svaki kvartal do sada i jos par kvartala koji slijede svi se drze za glavu. I glavobolja ce biti svaki kvartal jaca.
SPAN (SPAN d.d.)
-
-
-
Don’t kill the messenger!
Nisam ja ništa kolega mooji pogrešno shvatio. Ja sam jako dobro shvatio sve sto je trebalo shvatiti. Ukljucujci i manipuliranje cijenom i analizama i povezanim osobama. To je u najmanju ruku nemoralno, a teže kvalifikacije neću ni spominjati. Uprava Spana je sigurno dobro upoznata sa svime, no oni mudro šute ili barem dio njih. Nemojte ovdje patronizirati o vrijednosti jer su glavninu dionica koje su sad free float prodali upravo inicijalni vlasnici iz redova uprave i NO. Oni sigurno nisu prepoznali vrijednost jer nemaju kao pojma o onome sto rade?
Možda su vam oni mogli reci koliko se za Span nudilo prije SPO-a i od koga. Vjerujem da bi se iznenadili glede nesrazmjera tadašnjih i današnjih cijena dionice. Zato, ne vrijeđajte razum i procjene ponajprije tih ljudi, industry insidera!
Span odnosno njegova uprava je napravila izvrstan posao, al ne pretjerujete sa procjenama i ocjenama jer jasno je da je cijena mnogo brže rasla od fundamenta. Mislim, možda i nije, al za to bih ja ipak konzultirao stručnije od vas jer vi očito vidite samo potencijale (lijepe stvari), dok o rizicima mudro šutite. Ili ih naprosto ne razumijete.
-
U poslu s jakim principalima, cesto si pod pritiskom ekskluziviteta jer se stite od konkurencije. Zato je dobro SPAN u da je mala kompanija. S druge strane MS nema najveci market share u cybersecurity, ali zato ima najveći rast. Ako je SPAN dobio posao za Crnu Goru u cybersecurity reklo bi se da je i MS zainteresiran da to bude njihovo, a ne, recimo, Cisco. Opasnost za SPAM je ovisnost o MS, ali ja ne vidim nista lose u tome biti vezan za najveceg. Zna li se sto vise o dobrom poslu u Crnoj Gori ?
-
Déjà vu...tako su i ameri kupovali rivp kada su slovenci izašli na dnu, a naši mirovinski fondovi nijemo promatrali, možda i zbog povrijeđenog ponosa, tada su NB-u bili redovne mušterije kod različitih prozivki. I sada mi se čini da su stranci namirisali krv, a naši OMF izlaze. I naravno, nitko ne bu za to odgovarao, kao što nitko nije odgovarao za kupovinu THNK na 12000 početkom 2008, nitko nije odgovarao za korneriranje ISTT itd...dalo bi se tu štošta nabrojati.
-
Span je u takvom poslu gdje je u cijelom svijetu P/E sulud, ali po kriterijima vani on jos ima jako puno prostora za rast.
Mislim da je danas AI i sve sto se veze uz njega kao i devedesetih .com.
Mozda nisam u pravu, vrijeme ce pokazati.
-
Span-ov Ekobit zapoceo prodavat i softwear u Brazilu bankama i osiguravateljima
-
U poslu s jakim principalima, cesto si pod pritiskom ekskluziviteta jer se stite od konkurencije. Zato je dobro SPAN u da je mala kompanija. S druge strane MS nema najveci market share u cybersecurity, ali zato ima najveći rast. Ako je SPAN dobio posao za Crnu Goru u cybersecurity reklo bi se da je i MS zainteresiran da to bude njihovo, a ne, recimo, Cisco. Opasnost za SPAM je ovisnost o MS, ali ja ne vidim nista lose u tome biti vezan za najveceg. Zna li se sto vise o dobrom poslu u Crnoj Gori ?
Nista se ne zna jos. Za sad postoje samo fotografije sa ministrom, i da je veliki projekt crnogorske vlade digitalizacija i cybersecurity. Imaju tamo probleme sa Rusima zbog želje ulazka u Nato vec neko vrijeme.
-
Mislim Crna gora je dio Nata, to sam htjeo reci, I Rusi stvarajo probleme stalno. Narocito sada kad je vlada pro evropska.
-
Montenegro's state infrastructure hit by cyber attack -officialsGovernment digital infrastructure in Montenegro has been hit by an "unprecedented" cyber attack and timely measures have been taken to mitigate its impact,…www.reuters.com
I 3 riječi
-
Halo Span, pomozi Slovencima 😀
Kibernetski napad na ministrstvo za zunanje in evropske zadeveMinistrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZZ) je bilo tarča kibernetskega napada. Kot so sporočili, so v fazi izvajanja varnostnih ukrepov in ocenjevanja…www.rtvslo.si -
-
"Kao glavni izazov i dalje vidim zapošljavanje i zadržavanje kvalitetnog kadra. Potreba korisnika za digitalnim uslugama sve je više, dok IT-jevaca na tržištu rada jednostavno nema dovoljno."
-
Da.
U zadnji godini i pol zaposlili su preko 400 novih zaposlenika (nešto su jih dobili sa Ekobitom), a očigledno nije dovoljno tolike su potrebe. Poduplirali su staff i još traže.
Ovi novi če tek ove godine početi da nose prihode, edukacija i trening traje prvo 6 mjeseci.
Ako pogledamo na njihovu web stranicu u ovom momentu traže : 13 inženjera i sistemskih administratora, 5 softwear developera, 5 konzultanta/project managera i jednog računovođu (toliko para treba brojat, treba još jednog )
Zaposlenike tražijo za urede u Baku (Azerbejdžan), Kiev (Ukrajina), Chisinau (Moldova), Zagreb, Ljubljana i čak Chicago (USA)
-
Nitko ne komentira današnje trgovanje, ili se nema vremena!?
Pokupio još 230 komada neka se nađe!
-
Ne znam sto bih mislio o ovakvom trgovanju.
Kupaca ocito ima. Barem jedan ili vise jakih koji skupljaju i koji procjenjuju da im je ovaj ulaz dugoročno ok.
Prodavatelja ima barem 2 veca koje vidimo iz top 10, ali ne udaraju po bidu. U cetvrtak su prodali gotovo pola trgovane kolicine.
Rekao bih da je vecina investitora ovdje dugorocno i zato je prodaja takva kakva je.
Kako god, cijena raste, a koliko je odrzivo vidjet cemo uskoro.
Kvartalni izvjestaj je za 2 tjedna.
-
Slovenac samo krati jer mu probija 10 % u fondu (UCITS pravila max 10% u jednoj dionici). To mu je najjaca pozicija u fondu
-
BTW iza onog kibernetskog napada na Ministarstvo za vanjske poslove Slovenije i jos par, prosli tjedan stoje Kinezi.
Kitajski odtisi na kibernetskem napadu na MZEZZazvonili so vsi alarmi. V eni izmed evropskih držav so preiskovalci odkrili in takoj tudi zasegli dva sumljiva internetna strežnika. Takrat se je začela…www.24ur.com -
Sad me vec svrbi dobit, a i mislim da raste malo prenaglo. Mozda se zaigram pa pola prodam na 60 i pricekam nize.
Nekada od mene trajnog ulagaca 😁
-
Sad me vec svrbi dobit, a i mislim da raste malo prenaglo. Mozda se zaigram pa pola prodam na 60 i pricekam nize.
Nekada od mene trajnog ulagaca 😁
poznavajući forumsku logiku, ova bi se izjava mogla interpretirati kao - danas sam prodao pola, možda i sve, pa bi sada da padne ...šalu na stranu, tako i onako naše piskaranje ovdje neće imati utjecaja. IMHO su neki strejnđeri zaključili da je ovo jeftino u odnosu na valuacije na njihovim marketima i ulaze bez da kompliciraju, isto kao svojedobno na rivp ameri, ili da povučemo paralelu još dalje u prošlost, kao što je svojedobno SKAGEN kon-tiki ulazio u svašta na našem marketu početkom 2000ih, kada smo se počeli pridruživati globalnim tokovima kapitala. Danas je sigurno motiv i euro, schengen i polarizacija svijeta, točnije multipolarnost iz kojeg i hr počinje imati neke koristi...
Uostalom, već se vidjelo, ako se na ovoj bari želi skupiti količina ili preuzeti firma, cijena se u pravilu mora dosta dići, pogledajmo KRAS
-
IMHO su neki strejnđeri zaključili da je ovo jeftino u odnosu na valuacije na njihovim marketima i ulaze bez da kompliciraju, isto kao svojedobno na rivp ameri (...)
Ako su zaključili, ne znam jesu li zaključili da je i likvidnost ista kao na njihovim marketima?
Usput, koji Ameri na RIVP? Nisam bio u điru. Što je bilo s njima? -
IMHO su neki strejnđeri zaključili da je ovo jeftino u odnosu na valuacije na njihovim marketima i ulaze bez da kompliciraju, isto kao svojedobno na rivp ameri (...)
Ako su zaključili, ne znam jesu li zaključili da je i likvidnost ista kao na njihovim marketima?
Usput, koji Ameri na RIVP? Nisam bio u điru. Što je bilo s njima?pa priča je išla - slovenci su prodali (tad se zvao korf) na cca 30 kn(prije splita), ulazi Biblija, ulazi Bakić, američki fond nakon njih to skuplja kao da ne postoji sutra...ali ima tome možda i 10ak godina, trebalo bi ići na poslovni forum i tamo pogledati kronologiju...pitanje upućeno svima: jesam ja nešto pobrkao ili je stvarno bilo tako? - za Bilbiju i Bakića sam ziher, mislim da je nakon njih agresivno dizao cijenu taj američki fond, ali baš jak robusan rast na velikim prometima, ovako kao span u posljednje vrijeme
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun