Sve su to nagadanja, ali strah je uvijek bio veliki faktor! Tko proda sretan je a tko kupi jos sretniji
SPAN (SPAN d.d.)
-
-
-
Ne znam da li ste vidjeli novu analizu Span 2022 Q4, pa niste komentirali jer je toliko slaba za tržišnu cijenu dionice ili šta ? Barem znamo sada zašto cijena pada.Vrijednost je smanjena iz 65 EUR na 51 EUR po dionici.
Oćekivanja za 2023 po njima: EBITDA -30 %
neto dobit -55%
EBITDA i neto dobit bi došli na razinu iz prošle godine opet tek 2025.
Ja u to teško vjerujem ali vidjet ćemo ko je u pravu, kad budu vani brojke za Q1 2023Evo i analiza
Pogledao sam tu analizu. Jako konzervativno.
Toliko konzervativno da su za 2023. Stavili dividendu manju (0.19 eura) nego sto moze biti po dividendnoj politici (20-50% dobiti)
Dobit je oko 3.3eura po dionici, prema tome je dividenda u rasponu 0,66 - 1,65 eur.
Isto tako rast profitabilnijeg dijela poslovanja su stavili na nekih 8%, dok je ove godine bio nekolio desetaka %.
Vrlo konzervativno, mislim da ce SPAN odraditi bolje.
-
Al to ne znaci da InterCapital mora kupovati dionice SPAN-a. On ih može i posuditi da bi netirao pozicije. Znaci, u ETF-u se ne nalazi hrpa dionica sastavnica indeksa. Slično je i sa OTP koji uopće ne trackira indeks iako se zove indeksni fond. On doduše kupuje dionice iz Crobexa, al ne replicira niti usklađuje pozicije prema težinskim udjelima.
Danijel Delač, član uprave brokerske kuče InterCapital na Linkedin :
Ulazak Span u Crobex10tr indeks i implikacije na 7CRO ETF. Indeksni ETF vs Indeksni investicijski fond, slicnosti i razlike.
Neki dan je Zagreb Stock Exchange objavio da je Span usao u crobex10tr indeks. Sto to znaci u praksi iz perspektive ETFa koji prati navedeni indeks, a kojim upravlja InterCapital Asset Management (ticker na ZSE je 7CRO)? Znaci da navedeni ETF mora nakon ulaska nove dionice u indeks koji prati uvrstiti tu dionicu u svoj portfelj tj kupiti ju na burzi. Koliko? Onoliko % fonda koliki % cini Span po novom u indeksu koji je banchmark fonda. Sto je veca ukupna imovina ETFa, vise mora kupiti dionice. To je one off event koji se dogadja kada dionica udje u indeks. Obrnuta je logika kada dionica ispadne iz indeksa. A u medjuvremenu pasivni ETF samo kupuje manjak ili prodaje visak dionica u portfelju, sukladno rastu ili padu svoje ukupne imovine. -
Al InterCapital je istovremeno i Market maker sto znaci da aktivno posudjuje dionice. On ih mora dugorocno uskladiti, ali to ne radi na dnevnoj razini tako da kupuje i prodaje na burzi. Zamisli situaciju da netko napuca pet vodećih stockova za 10% u indeksu istovremeno? Obzirom na ograničenu likvidnost koliko bi indeksni trebao kupovati (do koje cijene) da uskladi fond?!
A i ne vjerujem da je Delac to tako rekao ili napisao kako si ti interpretirao. Vidljivo je da si stalno aktivan i da navlačiš bespotrebno ljude pričom na temi. I bez tebe i tvojih upisa bi dionica rasla ili padala ako treba rasti ili padati. I ja imam dionice, al ohladi malo.
-
Al InterCapital je istovremeno i Market maker sto znaci da aktivno posudjuje dionice. On ih mora dugorocno uskladiti, ali to ne radi na dnevnoj razini tako da kupuje i prodaje na burzi. Zamisli situaciju da netko napuca pet vodećih stockova za 10% u indeksu istovremeno? Obzirom na ograničenu likvidnost koliko bi indeksni trebao kupovati (do koje cijene) da uskladi fond?!
A i ne vjerujem da je Delac to tako rekao ili napisao kako si ti interpretirao. Vidljivo je da si stalno aktivan i da navlačiš bespotrebno ljude pričom na temi. I bez tebe i tvojih upisa bi dionica rasla ili padala ako treba rasti ili padati. I ja imam dionice, al ohladi malo.
Copy paste sam uradio sa njegovog profila.
Ako neko napuca istovremeno pet vodećih stockova za 10% u indeksu istovremeno, a ETF nema onaj dan uplata/izplata, ETF ne treba radit nista. Jer je to pasivni fond.
-
Pa kad je pasivni čemu onda uskladjivanje?
ETF nema nikada uplata isplata ETF je stock koji se kupuje na burzi. I ako je netko kupio ETF, on je defacto kupio košaricu stockova u odredjenim omjerima s odredjenim težinama. Sutra da se iz ovog ili onog razloga ETF treba likvidirati sto bi onda ulagaci dobili? Thin air?
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ICAM/COI-ICAM-80d5adddec31f50bc72d4a56245793fd.pdf
-
Nema isplata/uplata u parama na njihov račun u tradicionalnom smislu, nego uplate/isplate rade tako da Market Maker na berzi kreira nove jedinice. Kad neki veći novi investitor želi “uplatiti” MM mu kreira dionice i novi investitor kupi te dionice. Obratno kada izadje, mora dogovorit sa MM da mu jih otkupi i poništi. Zato je broj izdanih dionica (kapital) kod ETF variabilna kategorija. Mali investitor moze direktno od MM kupiti na burzi, a veliki mora dogovarat cijenu i kolicinu sa MM. Kad neko veliki ulazi (UPLATA), MM mu kreira i proda dionice na burzi i sa tim parama kupuje sve dionice replicirano po indeksu. I obratno kad neki veliki izlazi (ISPLATA). ETF za ove pare proda dionice iz portfelja na burzi.
A uskladjivanje se radi samo kad se promjeni underlying indeks. To ce bi sada 20.3. (najkasnije). Adpl out, Span in.
Ako se sutra ETF likvidira, drustvo koje upravlja ETF mora prodati sve dionice iz fonda i pare isplatiti dionicarima (investitorima).
Sve ovo valja za mali ETF (a la 7CRO), koji nije likvidan. Kod likvidnih na zapadu mogu i veliki investitori kupit na burzi od drugih investitora. Ne trebaju MM da jim kreira. Ali kod nas je situacija specificnija.
-
Gledao sam Prospekt ETFova nedavno:
"Pod-fondom se upravlja pasivnim načinom upravljanja kroz po uzorku replicirajuću indeksnu strategiju
na način da Društvo imovinu Pod-fonda ulaže, kada je riječ o ulaganju u dionice, isključivo u dionice
koje se nalaze u sastavu indeksa CROBEX10tr ili planiraju biti dodani u navedeni indeks. Pod-fond se
prilagođava promjenama u definiciji ili sastavu indeksa CROBEX10tr. Ova strategija ne mora dovesti do
ulaganja u svaku sastavnicu indeksa u indeksom točno određenim omjerima već ista može uključivati i
druge tehnike optimizacije kojima Društvo kao upravitelj Pod-fonda nastoji postići potrebnu izloženost
indeksu."
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…ebe23f6defc.pdfZnaci ne moraju u stopu pratiti sastav i omjere u CROBEX10tr.
Koliko ADPLa ima 7CRO ETF? Prema izvještaju za siječanj:
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…513719538d7.pdf
Ukupna imovina: 3.8 miliona eura od toga 1.43% u ADPL, odnosno oko 55k eura.Ispada ekvivalent oko 1100 komada SPAN. Nije nesto. Ali kao sto, pise, ne moraju pratiti indeks.
-
Verovatno ce bit na kraju nesto veča utjež jer ima Span oko 15 % veču free float tržišnju kapitalizaciju od ADPL.
-
Cijela stranica rasprave o kupovini etfa kao da mora kupiti 100 000 komada, pa tih 1000 se protrguje na nelikvidni dan
-
-
Novo partnerstvo i nova nagrada :
[SPAN AWARDS]
Span je prošle godine postao partner ugledne tvrtke Saviynt, globalnog lidera na polju pametnih rješenja vezanih uz upravljanje identitetima, a već ove smo osvojili i njihovu nagradu! U Londonu, na konferenciji Saviynt partnera i korisnika nagrađeni smo za “Fastest transaction in 2022“, odnosno za najbrže sklopljen ugovor. Sa Saviynt alatima i platformom radimo na implementaciji rješenja na području identiteta, pristupa i nadzora, a ova nam je nagrada još jedna potvrda da je Saviynt napravio dobru odluku kada nam je ukazao povjerenje. Veselimo se budućoj suradnji!
Izvor : Linkedin
-
Dolaze pare za biznis.
IMF staff reaches agreement with Ukraine for $15.6 bln programThe International Monetary Fund said on Tuesday it had reached a staff-level agreement with Ukraine for a four-year financing package worth about $15.6…www.reuters.com -
Gledali smo od početka godine kako 'Slovenac' prodaje, a sada mu fali dionica pa kupuje
-
Nema stajanja, samo širenje:https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/SPAN/COI-SPAN-dab746bd21f4023793cf0a7cbc177a37.pdf
"Obavijest o potpisanom ugovoru o kupnji 100% udjela u društvu GT Tarkvara. Span je s prodavateljem trgovačkim društvom Fairway
d.o.o., Tallinn, Estonija potpisao ugovor o kupnji 100% udjela u društvu s ograničenom odgovornošću GT Tarkvara, Tallinn, Estonija.
Procijenjena vrijednost transakcije iznosi 11.377.457,00 eura pri čemu je dio kupoprodajne cijene koji ovisi o poslovnim rezultatima
društva GT Tarkvara d.o.o. u 2023. i 2024. godini podložan usklađenju. Riječ je o vodećem estonskom društvu za licenciranje i
upravljanje softverskom imovinom s više od 25 godina iskustva. Najnovija Spanova akvizicija ostvarena je svega godinu dana nakon
preuzimanja domaćeg softverskog društva Ekobit.
Preuzimanje GT Tarkvare potvrđuje stratešku usmjerenost na daljnji rast i širenje na nova tržišta. Zemlje Baltika i Skandinavije izrazito
su digitalno napredne te pokazuju rastuću potrebu za dodatnom ekspertizom u područjima Clouda i Cyber Securityja, u kojima je
Span međunarodno prepoznatljiv." -
Ako ja gledam dobro, GT Tarkavara je mala kompanija na razini cca 5 mil eura prihoda godišnje. I placena je očito vise od 11 mil eura. Otuda mora da ima nešto jako vrijedno u ‘pipelineu’ jel ako nema, onda ova kupovina i ne izgleda bas dobra. Želim reci, sve te manje kupovine mogu biti i ćorak, jer značajno ne doprinose rastu cijelog SPAN-a osim ako imaju tehnološki nešto jako zanimljivo ili trzisnu poziciju za natprosječan rast.
-
Ako ja gledam dobro, GT Tarkavara je mala kompanija na razini cca 5 mil eura prihoda godišnje. I placena je očito vise od 11 mil eura. Otuda mora da ima nešto jako vrijedno u ‘pipelineu’ jel ako nema, onda ova kupovina i ne izgleda bas dobra. Želim reci, sve te manje kupovine mogu biti i ćorak, jer značajno ne doprinose rastu cijelog SPAN-a osim ako imaju tehnološki nešto jako zanimljivo ili trzisnu poziciju za natprosječan rast.
To je samo za zadnji kvartal.
Koliko vidim, za 2022, prihod je oko 17 miliona eura:
🟢 GT TARKVARA OÜ (10235193) - Overview @ Inforegister.eeForecast turnover 2023 ~ 79 716 977 EUR and Balance sheet volume 13 598 894 EUR; Reputation score: and Credit score: Reliablewww.inforegister.ee -
To je samo za zadnji kvartal.
Koliko vidim, za 2022, prihod je oko 17 miliona eura:
Na estimated, kad prebaciš na taxed, ispada cca 28M, ovak od oka:
Koja je razlika uopće? Ja bih rekao da su ovi oporezovani ukupni prihodi, al zakaj onda imaju estimated za prošlu godinu i dalje ?
-
u drugom dijelu dokumenta ustvari piše razlog preuzimanja:
„Ovom akvizicijom Span ulazi na tržište Estonije, jedne od digitalno najrazvijenijih zemalja Europe. Ekspertiza i tržišna pozicija GT
Tarkvare u kombinaciji s našim naprednim cloud i cyber security uslugama odličan su temelj za daljnji rast i razvoj poslovanja na
tržištima sjeverne Europe,“, izjavio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.
GT Tarkvara pouzdan je partner najvećim tvrtkama u softverskoj industriji poput Microsofta, Adobea, Veritasa, Citrixa, Symanteca,
VMWarea i drugih. Bilježe kontinuirani rast prihoda tijekom godina, fokusirani su na projekte vezane uz digitalnu transformaciju,
cloud i kibernetičku sigurnost. Uz privatni sektor, snažno su pozicionirani i u javnom i obrazovnom sektoru.
„Span i GT Tarkvara vodeći su Microsoftovi partneri koji ovim preuzimanjem udružuju svoje dugogodišnje znanje i iskustvo. Veseli
me što će naši postojeći klijenti sada imati pristup naprednim cloud i cyber security uslugama temeljenim na Spanovu višegodišnjem
iskustvu rada s velikim, globalnim tvrtkama“, izjavio je Taivo Remmelgas, vlasnik i član Uprave GT Tarkvare. -
Ma to je isto ko i Span. Brzo je raslo s 2021. na 2022. samo da i nastavi tako. Ali ako je mil EUR prihoda placen 0,4 do 0,6 onda niti integrator odnosno Span ne vrijedi više od tog raspona. Naravno pod uvjetom da je struktura odnosno marže pojedinih dijelova poslovanja - slične prihode .
-
Plaćanje očito ide u ratama, a iznos ovisi i o poslovanju u ovoj i slijedecoj godini:
"Procijenjena vrijednost transakcije iznosi 11.377.457,00 eura pri čemu je dio kupoprodajne cijene koji ovisi o poslovnim rezultatima
društva GT Tarkvara d.o.o. u 2023. i 2024. godini podložan usklađenju"Otvoreno je novo trziste, firma se širi i mislim da Uprava ne bi napravila ovu akviziciju da ne vide korist od toga.
Meni je ovo odlicno...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k