Ajme koji omjer kupnje i prodaje.
Dobro izgleda i 50 nije daleko.
Ajme koji omjer kupnje i prodaje.
Dobro izgleda i 50 nije daleko.
Oćekivana rast Cloud Service industrije u 2023
Uzeo sam jucer iz znatiželje popis dioničara SPANa.
1757 dioničara ukupno.
Za top 100 trebate oko 1050 komada (nekako mi se činilo da više treba)
Za top 200 trebate 514 komada
Više od pola dioničara ima 100 ili manje dionica
Hrpa (15+) fondova, banaka, mirovinskih fondova, firmi u top 100 ili blizu.
I Bakić je unutra kao što je i rekao.
https://zse.hr/hr/revizija-dionickih-indeksa-2595/2595
Evo Span ulazi u Crobex10 i sad ce i ETF morat kupovat.
Ja vjerujem da su oni i potakli ovaj rast
Ako je tako, tek je poćelo.
https://zse.hr/hr/revizija-dionickih-indeksa-2595/2595
Evo Span ulazi u Crobex10 i sad ce i ETF morat kupovat.
Ne bih rekao da su krenuli kupovati, prema tome bi Adpl trebali prodavati a cijena adpl u zadnjih nekoliko dana raste..
20. ožujka mora ETF na Hrvatsku, koji ima benchmark CRO10 imat u fondu toliko dionica SPAN-a koliko je težina Spana u indexu. ETF za razliku od obićnih fondova mora replicirat indeks.
20. ožujka mora ETF na Hrvatsku, koji ima benchmark CRO10 imat u fondu toliko dionica SPAN-a koliko je težina Spana u indexu. ETF za razliku od obićnih fondova mora replicirat indeks.
Meni sta poznata dva ETF-a na Hrvatsku, sa jednim se trguje na Frankfurtski burzu, a drugi je od Intercapitala. Mozda su neki jos na regiju CEE, gdje je Hrvatska ukljucena ko dio regije.
Al to ne znaci da InterCapital mora kupovati dionice SPAN-a. On ih može i posuditi da bi netirao pozicije. Znaci, u ETF-u se ne nalazi hrpa dionica sastavnica indeksa. Slično je i sa OTP koji uopće ne trackira indeks iako se zove indeksni fond. On doduše kupuje dionice iz Crobexa, al ne replicira niti usklađuje pozicije prema težinskim udjelima.
Nemojte zaboraviti i da je InterCapital MM na vecini dionica za koje ima u 7CRO ukljucujuci i SPAN. To mu omogucuje puno lakse manevriranje i odrzavanje ETFa kao i osjetno manje troskove za isti. Esencijalno moze posudjivati sam od sebe bez ikakvih troskova.
Dobro jutro spanovci! Netio kupuje sve sta se nudi i ne pita za cijenu..
mene baš zanima do koliko ovaj SPAN može rasti. nekako sam se početkom godine nadao da može do 50€ do kraja godine. sad više ne znam što očekivati, a da bude u realnim okvirima
Za mjesec ipo dana nas čeka vjerojatno dobar kvartal a očekujemo i najavu dividende. To će odrediti ritam trgivanja
Netko se preplašio jećer najave plaćanja početkom travnja ekstra poreza a nije pročitao da SPAN ne mora od toga poreza platiti ništa.
Span iskoristio poreznu olakšicu
Među potencijalnim obveznicima dodatnog poreza figurirala je informatička tvrtka Span, no zahvaljujući statusu korisnika poticajnih ulaganja ova tvrtka je izbjegla porezne škare. Premda joj je ostvarena dobit prije oporezivanja od 49 milijuna kuna višestruko veća od četverogodišnjeg prosjeka, Span neće platiti dodatni porez jer ima pravo na umanjenje poreza primjenom stope kojom se umanjuje i obveza poreza na dobit prema propisu o poticanju ulaganja.
Display MoreSPAN ne plaća porez na 'ekstraprofit'. Iz FI:
"Člankom 15. istog Zakona detaljnije su pojašnjeni obveznici dodatnog poreza na dobit a koji su stekli status korisnika poticajnih mjera u skladu s propisom
o poticanju ulaganja. Prema tom članku obveznik dodatnog poreza na dobit svoju obavezu umanjuje primjenom stope kojom se umanjuje i obveza poreza na dobit prema propisu o poticanju ulaganja u istom poreznom razdoblju.
Društvu je navedenim potporama omogućeno oslobađanje poreza na dobit dva puta:
2015. godine u iznosu od 50% te 2022. godine u iznosu od 50%. Više detalja o dobivenim olakšicama se nalazi u poglavlju „Odgođena porezna imovina". Sukladno navedenom Društvo ima oslobođenje plaćanja dodatnog poreza na dobit u iznosu od 100%."A u PM
Neće bit sretni u Vladi kako su ih izigrali.
To je onaj prijedlog Spanov koji je usvojen, da se stopa poreza na ekstra profit umanji za stopu ostvarnenih poticaja (smanjenja dobiti)
X umanjen za 100% = 0
Netko se preplašio jećer najave plaćanja početkom travnja ekstra poreza a nije pročitao da SPAN ne mora od toga poreza platiti ništa.
Span iskoristio poreznu olakšicu
Među potencijalnim obveznicima dodatnog poreza figurirala je informatička tvrtka Span, no zahvaljujući statusu korisnika poticajnih ulaganja ova tvrtka je izbjegla porezne škare. Premda joj je ostvarena dobit prije oporezivanja od 49 milijuna kuna višestruko veća od četverogodišnjeg prosjeka, Span neće platiti dodatni porez jer ima pravo na umanjenje poreza primjenom stope kojom se umanjuje i obveza poreza na dobit prema propisu o poticanju ulaganja.
Da, pisalo se o tome par strana prije
A čuj, kako ono kažu: dok se nekome smrkne, drugome svane
Ne znam da li ste vidjeli novu analizu Span 2022 Q4, pa niste komentirali jer je toliko slaba za tržišnu cijenu dionice ili šta ? Barem znamo sada zašto cijena pada.Vrijednost je smanjena iz 65 EUR na 51 EUR po dionici.
Oćekivanja za 2023 po njima: EBITDA -30 %
neto dobit -55%
EBITDA i neto dobit bi došli na razinu iz prošle godine opet tek 2025.
Ja u to teško vjerujem ali vidjet ćemo ko je u pravu, kad budu vani brojke za Q1 2023
Evo i analiza
ima li Span kakve poveznice, dosta se ljuljuška
Mozda nema direktne veze, ali cijeli IT sektor ce sada malo usporiti dok se ne vidi tocno tko tu koga...
ima li Span kakve poveznice, dosta se ljuljuška
Ne vjerujem.
Nije startup, a kolko znam ni klijenti nemaju veze s ovim.
Al kao što kolega kaže, treba vidjeti posredno dal ima kakve poveznice.
A uostalom, kad banka tako rokne, onda zavlada panika uzduž i popreko