1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SPAN (SPAN d.d.)

• LodeRunner
  • May 26, 2021 at 12:21 PM
  • Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • December 5, 2022 at 8:31 PM
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Infinity

Zanimljiv tajming događanja …promjena otkupa,otpuštanje 40 000 kom koliko otprilike imaju Slovenci….

Nasapunali su nas?

Čemu takva turska sila da proda? Po dogovorenoj cijeni tolika količina, kad je market išao 242kn ili koliko?

I tko je kupio?

Vjerojatno svijestan da će se načekati doći na red, s tim da bi i cijena mogla dosta popustiti Slovenskim napadima jednostavno je iskorištena prečica 🙄.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • December 5, 2022 at 9:09 PM
    Quote from Infinity
    Quote from Yieldchaser

Čemu takva turska sila da proda? Po dogovorenoj cijeni tolika količina, kad je market išao 242kn ili koliko?

I tko je kupio?

Vjerojatno svijestan da će se načekati doći na red, s tim da bi i cijena mogla dosta popustiti Slovenskim napadima jednostavno je iskorištena prečica 🙄.

Poduzetnik je, ali očito nije investitor. Naravno, on sa svojom imovinom u okviru zakona radi što hoće, ali nama nije baš ugodno to gledati i nije baš na ruku ugledu vodstva. Svejedno, ne vjerujem da će se to negativno odraziti na cijenu, a znamo i zašto.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • December 5, 2022 at 9:41 PM
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Infinity

Poduzetnik je, ali očito nije investitor. Naravno, on sa svojom imovinom u okviru zakona radi što hoće, ali nama nije baš ugodno to gledati i nije baš na ruku ugledu vodstva. Svejedno, ne vjerujem da će se to negativno odraziti na cijenu, a znamo i zašto.

Za pretpostaviti je da je kupnja namijenjena trezoru ?? …ako je kupac spreman progutati sljedeći blokić od cca 40k po većoj cijeni od 235 onda nema zime.

Bude li kupac(ci) škrtav mogli bi u rikverc.

Ja san bia spreman čekati Slovence da se ispušu…pretpostavlja san da su bili njihovi blokovi te otvoren put u pobjede.

Kako mi je dosta tog nejasno oko ovih raznih akcija koje se dogadaju u krug od dokapa naprid ja san 2/3 ispustia .Računajući ako je clan nadzornog zadovoljan po 235 (doduš velika količina) da bi meni bilo mudro utrziti dio po 262 dio pa posli kako bude 🙄

Draže bi mi bilo da su SLO out….gleda bi dokupiti jer nisam ni ima veliku količinu…

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • December 5, 2022 at 10:36 PM
    Quote from Infinity
    Quote from Yieldchaser

Za pretpostaviti je da je kupnja namijenjena trezoru ?? …ako je kupac spreman progutati sljedeći blokić od cca 40k po većoj cijeni od 235 onda nema zime.

Ja san bia spreman čekati Slovence da se ispušu…pretpostavlja san da su bili njihovi blokovi te otvoren put u pobjede.

Kako mi je dosta tog nejasno oko ovih raznih akcija koje se dogadaju u krug od dokapa naprid ja san 2/3 ispustia .Računajući ako je clan nadzornog zadovoljan po 235 (doduš velika količina) da bi meni bilo mudro utrziti dio po 262 dio pa posli kako bude 🙄

Draže bi mi bilo da su SLO out….gleda bi dokupiti jer nisam ni ima veliku količinu…

Display More

Vjerojatno je kompanija kupila, da.. Tko zna kakav je uopće bio temeljni sporazum..cijena je 235kn, ali moguće je da si je Kotur pridržao neka prava i sl.

Moguće da je bilo još blokića danas..

Nije toliko ni loše da je kompanija racionalna s cashom. Ja sam uvijek pobornik toga da prije ulazi u share buyback kad je dionica podcijenjena, nego kad je skupa. Ali sve ove cijene su sasvim oke za otkup..čak i po 300kn.

Ovo po teoretskih 500kn je više neki "luft" za 2 godine u budućnosti, iako sumnjam da se cijena može uduplati u par godina. U pet je moguće, uz 15% rasta godišnje, sa ili čak bez dividende. Sve, naravno, ovisi o tome koliko će rasti. Nadajmo se da neće biti širenja svinjarija i na Moldaviju, itd.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • December 5, 2022 at 11:05 PM
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Infinity

Vjerojatno je kompanija kupila, da.. Tko zna kakav je uopće bio temeljni sporazum..cijena je 235kn, ali moguće je da si je Kotur pridržao neka prava i sl.

Moguće da je bilo još blokića danas..

Nije toliko ni loše da je kompanija racionalna s cashom. Ja sam uvijek pobornik toga da prije ulazi u share buyback kad je dionica podcijenjena, nego kad je skupa. Ali sve ove cijene su sasvim oke za otkup..čak i po 300kn.

Ovo po teoretskih 500kn je više neki "luft" za 2 godine u budućnosti, iako sumnjam da se cijena može uduplati u par godina. U pet je moguće, uz 15% rasta godišnje, sa ili čak bez dividende. Sve, naravno, ovisi o tome koliko će rasti. Nadajmo se da neće biti širenja svinjarija i na Moldaviju, itd.

Display More

Svašta je tu moguće.,. možda ih vrate Koturu 😅

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 5, 2022 at 11:37 PM

ima li neki određeni market cap koji span mora prijeći da bi dosadašnji mirovinci ili neki novi mogli više uložiti u dionicu?......ili ta prića nema nikakve veze sa market capom i jednostavno tu ne vide potencijal "leta na mjesec" kao na dalekovodu, đuri, viru, agrokoru i ostalim genijalnim ulaganjima koja su odradili pa im je potencijalnih x2 kroz koju godinu malo a ako iznenade sposobnošću i više........ ili "rodbina" polako dolazi do keša pa je svaki dan niskih cijena dobar dok se firma sama ne odlući donjeti program otkupa dionica koji daje naslutiti da će i oni kupovati za "đžaba" ako već ima?......velik rizik u ovom sektoru na trenutnim valuacijama ne vidim a i s obzirom na sektor (možda sam u krivu) a dobar potencijal vidim i samo ako ovako nastave dok u slućaju 2-3 koraka naprijed vidim ogroman potencijal za rast cijene (vjerovatno sam u pravu)........

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • December 6, 2022 at 7:04 AM

Cekajte Hugh, konstantno nas uvjeravate kako se ne isplati ništa kupovati jer ide gloom doom i smak svijeta i sad kad ste kupili Span zazivate fondove, mirovine, duha svetog i ne znam koga još da podmetnu jer im je ovo prilika života?

Ja ne vidim razlog zašto bi oni sad trebali braniti ili pumpati cijenu bilo čega. Nije dionica na 20% fer vrijednosti-a nego na dosta visokim razinama. Mirovinci trenutno imaju mnogo veći problem da ispeglaju krivulju prinosa na bondovima, a ne da se bave “berbom višanja” i probirom kako vi to zamišljate. Jer zašto onda ne bi kupovali i Jadroplov, Atlantsku ili neku drugu firmu, manje volatilnu, a koja posluje i “živi” na inozemnim tržištima?

Ja mislim da je njima Span pomalo izvan fokusa jer je još uvije nevelika firma, ai RH im je izvan fokusa jer niti oni sami ne znaju predstavljati li nam recesiju ili tek blaže usporavanje. I zato uglavnom ništa ne kupuju već vjerojatno tamo gdje postoji dostatna likvidnost ili im je ulaganje zanimljivo iz nekog posebnog ili nazovimo ga “drugog” razloga, malo balansiraju i tu i tamo podmetnu ledja. Mislim da će to tako biti još neko vrijeme.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • December 6, 2022 at 11:19 AM

Stvar je u tome da dionice s visokim ROCE predstavljaju dobar odabir i kad imaju neki normalni P/E i P/FCF, a kud kad su im ta dva pokazatelja niža. Primjerice - ERNT je dobar izbor na normalnome P/E i oniskome P/FCF, a SPAN je bolji izbor. Plus što je to i dalje omanja kompanija, a često ono što je manje ima jači potencijal za narasti.

Kod takvih dionica nemam toliko pritiska oko egzaktne cijene po kojoj ih kupujem. Da se radi o manjemu ROIC, tj. još bolje spomenutome ROCE - onda je cijena jako bitna i želim ju pribaviti dirt cheap.

Naša burza nažalost ne nudi mnoge prilike, ali kad nam se ukažu ti "znakovi na putu", to ne bi trebalo ignorirati.

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • December 6, 2022 at 11:38 AM
    Quote from Yieldchaser

S. Plus što je to i dalje omanja kompanija, a često ono što je manje ima jači potencijal za narasti.

Kada kompanija prestaje biti omanja?

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • December 6, 2022 at 11:43 AM
    Quote from LeoNT
    Quote from Yieldchaser

S. Plus što je to i dalje omanja kompanija, a često ono što je manje ima jači potencijal za narasti.

"kad je veca od omanje " :S

Pravilnik o dozvoljenim ulaganjima i dodatnim ograničenjima ulaganja obveznog mirovinskog fonda

Zakon o obveznim mirovinskim fondovima - Zakon.hr

Ak nekog zanima .

Edited once, last by havi: Merged a post created by havi into this post. (December 6, 2022 at 11:48 AM).

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • December 6, 2022 at 2:02 PM
    Quote from LeoNT
    Quote from Yieldchaser

Zakon ima svoje termine, ali kad pričamo u burzi, iskustveno je prilično lagano razlučiti veće od manjega. Nemamo realne potrebe biti cinični. HT je za hrvatske prilike stvarno velik s 5.000 zaposlenih pa i ERNT s 3.500 zaposlenih. SPAN i dalje nije tako velik. Puno je izglednije da će oni više rasti i do 2027. uduplati market cap, nego ERNT. Iako ERNT na barem 300 eura u budućnosti, sa sadašnjim promijenjenim okolnostima u istočnoj Europi.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 7, 2022 at 10:30 AM
    Tri sektora u Hrvatskoj bit će najveći dobitnici Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om
    www.poslovni.hr

IT sektor jedan od 3 najveća dobitnika......

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • December 7, 2022 at 11:19 AM
    Quote from Muzakus
    Quote from nascar

Dobar rast cijene i prometa danas. Ima još prostora do 175000 komada.

A ima još prostora i za cijenovni rast.

Naime iz programa otkupa, i rezerviranih sredstava razvidno je da SPAN uprava smatra kupnju dionice do 500 kn fer cijenom.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Po računici da su 2 + 2 četiri ne radi se o 500 kn po dionici. Ako podijelimo 87.500.000,00 Kn sa 175 000 dionica to je 500 što je samo prosjek. Da bi se potrošila ta svota, a dionice su sada nekih 260 kn što je manje od 500 kn trebali bi kupovati i po 700 kn otprilike. Ovisno koliko se dionica proda i po kojoj cijeni ispod 500 kn. A ta cijena je na veliko nerealna. Tako da se u vezi te svote predviđene za otkup dionica mora raditi o načem drugom.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 7, 2022 at 2:53 PM

Komentar SPAN-a na javnoj raspravi o novom zakonu oporezivanja extra profita na linku:

Uključi se u e-Savjetovanja!
    Komentiraj i sudjeluj u stvaranju boljih propisa
    esavjetovanja.gov.hr

Span d.d. 01.12.2022 15:26

Privatni sektor, koji bi bio obuhvaćen dodatnim poreznim opterećenjem širenjem opsega Uredbe, se već ove godine suočio sa šokovima na tržištu koje je nosila rekordna inflacija, visoki troškovi energenata i drugi vanjski faktori. Uvođenje dodatnog poreznog opterećenja, koje ima financijski učinak na gospodarstvo na samom kraju tekuće godine, ne dovodi do pravednosti u raspodjeli tereta ranije spomenutih negativnih okolnosti, već dovodi do ozbiljnih negativnih posljedica ne samo za poduzetnike, nego za gospodarstvo u cijelosti. Ovaj namet definitivno će ograničiti mogućnost korekcija plaća u privatnom sektoru, što će za posljedicu imati i smanjivanje raspoloživog dohotka te buduće manje punjenje državnog proračuna iz segmenta poreza na dohodak. Učinak je višestruk jer će se ujedno smanjivati osobna potrošnja i gospodarska aktivnost.

Uvođenje ovakvog poreza, točnije uvedene kriterije za oporezivanje, smatramo neopravdanom diskriminacijom srednjih i velikih poduzetnika te kažnjavanje uspješnih poduzetnika koji uvelike doprinose rastu hrvatskog BDP-a. Cilj Uredbe Vijeća (EU) 2022/1854 od 6. listopada 2022. o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije (u daljnjem tekstu: „Uredba“) je oporezivanje profitne marže koja je rezultat nepredvidivih kretanja na energetskim tržištima, a ne redovnog poslovanja i/ ili organskog rasta kao što je slučaj u hrvatskom prijedlogu Zakona o dodatnom porezu na dobit. Nadalje, smatramo da je donošenje ovog Zakona u suprotnosti s ciljevima Zakona o poticanju ulaganja (NN 63/2022) te njegovim prethodnicima kojima je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Uredba (EU) br.651/ 2014, a kojima su poduzetnici koji su ispunili zakonske kriterije dobili pravo na umanjenje propisane stope poreza na dobit u budućim poreznim razdobljima. Cilj odnosno svrha Zakona o poticanju ulaganja je da se, kroz poticanje ulaganja, potakne gospodarski rast Republike Hrvatske te izgradnja međunarodno konkurentnog, transparentnog i atraktivnog sustava potpora za ulaganja pravnih i fizičkih osoba u Republici Hrvatskoj, a što je u suprotnosti s očekivanim učincima prijedloga Zakona o dodatnom porezu na dobit koji takva ulaganja u suštini destimulira. Naime, s jedne strane ranije doneseni Zakon o poticanju ulaganja (NN 63/2022) te njegovi prethodnici koji kroz različite vrste potpore (uključujući i porezne potpore) nastoje potaknuti ulaganja, a s druge strane, prijedlogom Zakona o dodatnom porezu na dobit planira se uvesti dodatno porezno opterećenje za poduzetnike koji su, zbog izvršenih ulaganja, ostvarili umanjenja porezne stope za naredna porezna razdoblja. Dakle, poduzetnici koji su ostvarili pravo na umanjenje porezne obveze prema Zakonu o poticanju ulaganja (NN 63/2022) te prethodnim zakonima o poticanju ulaganja zbog poticanja gospodarskog rasta, sada se suočavaju s donošenjem Zakona o dodatnom porezu na dobit koji pobija sve pozitivne učinke i svrhu ranije donesenih zakona o poticanju ulaganja.

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • December 7, 2022 at 9:52 PM

Uff.. Ljut je ko pas Nikola..

Intervju u Čajanci, zajedno s Miloložom i Grčićem

‘Ovaj porez nisu smislili stručnjaci za ekonomiju, već za otimačinu. Davanje siromašnima ne postoji...‘
    U Čajanci su o porezu na ekstraprofit govorili dvojica uspješnih poduzetnika i saborski zastupnik SDP-a
    www.jutarnji.hr
  • hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 7, 2022 at 10:41 PM
    Quote from Mcvily77

https://www.jutarnji.hr/globus/politik…ostoji-15283937

ima zašto i bit....vjerovatno će im uzet lovu ni krivima ni dužnima .......sa druge strane dobro je da će opet ostati dovoljno za 5-10 kn divke nagodinu a da i firmi opet ostane dosta keša........nek dobit još dodatno naraste nagodinu (a s obzirom na cijenu dionice i fundamente ni ne mora) plus plan otkupa dionica koji su vjerovatno i donjeli iz razloga što se ide punom brzinom naprijed i to je super......iz krize koju najavljuju nagodinu za svijet, izaći će još jaći što će malo firmi uspjeti u 2023.......

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • December 7, 2022 at 10:44 PM

Što se mene tiče, ni ne moraju isplaćivati divku. Lijepo je ako isplate, ali otkup vlastitih dionica je još bolji.

• Mcvily77
    Student
    Reakcija primljeno
    201
    • December 7, 2022 at 11:48 PM
    Quote from hugh
    Quote from Mcvily77

https://www.jutarnji.hr/globus/politik…ostoji-15283937

ima zašto i bit....vjerovatno će im uzet lovu ni krivima ni dužnima .......sa druge strane dobro je da će opet ostati dovoljno za 5-10 kn divke nagodinu a da i firmi opet ostane dosta keša........nek dobit još dodatno naraste nagodinu (a s obzirom na cijenu dionice i fundamente ni ne mora) plus plan otkupa dionica koji su vjerovatno i donjeli iz razloga što se ide punom brzinom naprijed i to je super......iz krize koju najavljuju nagodinu za svijet, izaći će još jaći što će malo firmi uspjeti u 2023.......

Pisao sam već na temi o tome, Firma planira. I to se planira dugoročno, gdje će biti za 5 godina, kakvo se tada očekuje tržište, trendovi, i što je potrebno da se taj plan ostvari. To planiranje uključuje i cash, akvizicije (kako firmi tako i osoblja).

I onda ti ovi uzmu 11 milki i poremete sve. :) To njega najviše uzrujava, ne to što će izgubiti pare, nego što mu bacaju balvane pod noge. Daleko od toga da će se prilagoditi, al tko kaže da neće opet slijedeće godine lupiti po džepu.

Evo recimo, razmišlja se o kampusu, jer smo u Zagrebu na dvije lokacije. Nema još detalja, al ak se npr. planiralo realizirati za dvije-tri godine, vjerujem da će to biti pomaknuto dalje da se mitigira taj keš koji će biti izbijen s računa (bar bih ja tako napravio)

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • December 8, 2022 at 5:31 PM
    Quote from josip100

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…1118312e3e9.pdf

175 000 dionica - 87.500.000,00 Kn

Prema napisanome u Obavijesti Span vjerojatno nije ni obavezan otkupiti te dionice. Tko će ih znati zašto su im treba ti novci na tome mjestu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 9, 2022 at 2:16 PM

Ne vidim ni jednu toču gdje bi span bio izuzet od plaćanja ovog poremećenog poreza:

Ovo je konačni prijedlog novog poreza na dobit
    VLADA je sa sjednice uputila u saborsku proceduru konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit, koji donosi i određene izmjene u odnosu na nacrt zakona…
    www.index.hr

Dujmović se pokajao što je akvizirao i što je time povećao dobit i sada će ga država kazniti zbog toga.

Uz to, po$ro se po hrvatskom potencijalu za privuć investitore, dolazi nam euro, idemo u šengen ali odjednom nametneš suludi retroaktivni porez. Znači investicijski gledano, otjerao je potencijalne strane investitore od hrvatske kao sa u$ranim štapom.

Nama je ovime na burzi izbio lovu, nama je kroz mirovinske fondove također ovime izbio lovu, nama i svima koji uplaćuju u mirovinske fondove a masa nepismenih ljudi vidim podržava ovu otimačinu, masa neukih, plitkih i priglupih...

Nastavak u idućem komentaru koji će biti izbrisan jer sam ljut i biti ću neugodan...

Edited once, last by Roki: Merged a post created by Roki into this post. (December 9, 2022 at 2:21 PM).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago