PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

 • "Vujnovčev PPD, javna je tajna, produžena je ekspozitura moćnog ruskog plinskog diva Gazproma u Hrvatskoj. Ili, u prijevodu, Putinovih geostrateških interesa na Balkanu. Nemojmo se zavaravati, Vujnovac je samo eksponent tih interesa. I ništa više.

  Prije otprilike dvije godine PPD i Gazprom potpisali su desetogodišnji ugovor o isporuci plina u Hrvatsku, kojim se ruska kompanija obvezala Hrvatskoj isporučiti milijardu prostornih metara tog energenta godišnje.

  Struka procjenjuje kako je riječ o ugovoru teškom između 200 i 250 milijuna eura godišnje, za deset godina to je čak 2,5 milijardi eura, odnosno gotovo 20 milijardi kuna. Ugovor pokriva oko dvije trećine hrvatskih potreba za uvoznim plinom i zemlju čini još ovisnijom o Gazpromu.

  Rusi su PPD-u dali desetogodišnji ugovor, što je neuobičajeno u tom biznisu, jer su time željeli dodatno pritisnuti Hrvatsku da odustane od projekta gradnje LNG terminala na Krku. Taj terminal forsiraju Amerikanci, ali i Europska unija. Jedni jer žele Europi prodati što više svojeg ukapljenog prirodnog plina, a drugi jer žele smanjiti ovisnost o ruskom plinu.

  LNG terminal se gradi i nema nikakve sumnje da će vrlo brzo profunkcionirati. No, taj plin je skup, po nekim procjenama 20-ak posto skuplji od ruskog plina. Tko će pokriti razliku u cijeni, nitko živ ovog časa ne zna.

  Jedno je sigurno: LNG terminal na Krku politički je, a ne ekonomski projekt. U hipotetskoj krizi poput ukrajinske u kojoj je dio Europe nakratko bio ostao bez ruskog plina, takvi terminali služe kao moćna pregovaračka pozicija. Bez njih, Putin može što god poželi. S njima, nešto manje.

  Kad je o ruskom igraču PPD-u riječ, valja svakako podsjetiti i na činjenicu da su ta tvrtka i INA, koja je u rukama Mađara, postali većinski vlasnici Petrokemije, strateške tvrtke za proizvodnju mineralnih gnojiva. Petrokemija je posve ovisna o plinu i to je za državu bio jedini izlaz jer su dugovi bili nepodnošljivi."

  (Izvor: https://jajce-online.com/2020/…u-dakle-preuzeli-agrokor/)


  Iz FI za Q3/2019:

  Obveze prema dobavljačima su se u Q3/2019 prepolovile u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Podsjećam da je Petrokemija potpuno ovisna o plinu te da se veći dio obveza prema dobavljačima odnosi upravo na plin. Dakle, obveze prema dobavljačima su se smanile sa 310 mil kn na 157 mil kn.

  Za Q3/2019 je iskazana neto dobit u iznosu 121 mil kn, a rezultat za isto razdoblje prethodne godine bio je gubitak u iznosu 343 mil kn. U iskazanoj dobiti za Q3/2019 veći dio (gotovo 80%) se odnosi na posljednji kvartal. S obzirom na nisku cijenu plina, da je oprskbljivač i vlasnik tvrtke te na sve ispred navedeno, očekujem da se trend nastavi te da posljednji kvartal 2019. godine bude u najmanju ruku kao i ovaj prije njega. Dakle, daljnje smanjenje obveza prema dobavljačima te porast dobiti.


 • Mislim da ce firma biti stabilna u duzem vremenskom periodu. To ne duguje PPDu ili bilo kojem od vlasnika nego najvise niskoj cijeni plina u svijetu koja je dosla kao narucena novim vlasnicima i koja ce neko vrijeme potrajati.


  Pozitivno je sto ce se to ocito iskoristiti za unapređivanje same tvrtke, tako da bude profitabilna i u periodu skupljeg plina.


  4Q izvjestaj ce biti dobar, ali mislim da ce 1Q za 2020 biti jos bolji jer je plin dodatno pojeftinio u 1. i 2. mjesecu.


  Radujem se izvjestaju...

 • Bas me zanima kakvi ce biti fundamenti kada se iscisti ovaj posljednji kvartal 'stare' Petrokemije.


  Mislim da ce biti jako dobri pokazatelji pogotovo sto se tice bilance. Petrokemiji je bio problem kreditiranje banaka, no mislim da je to proslost i da ce firma napokon stvarno prodisati i doci na radar sirem spektru investitora.

 • Bas me zanima kakvi ce biti fundamenti kada se iscisti ovaj posljednji kvartal 'stare' Petrokemije.


  Mislim da ce biti jako dobri pokazatelji pogotovo sto se tice bilance. Petrokemiji je bio problem kreditiranje banaka, no mislim da je to proslost i da ce firma napokon stvarno prodisati i doci na radar sirem spektru investitora.

  Ako promotrite posljednje FI izvješće (Q3/2019), primjetit ćete da su već reprogramirali više od 100 mil kn kratkoročnih obveza (prešli su u dugoročne) te su kratkoročne obveze prema bankama neznatne u odnosu na ukupno zaduženje. Mislim da briga, što se ovog tiče, više nemaju.


  Koliko vidim skoncentrirali su se na buduće investicije i plasman na tržište, što je jako dobro.

  http://hr.n1info.com/Biznis/a4…an-poslovni-rezultat.html

  "Iduće godine će nam glavni zadaci biti da s vlasnicima dogovorimo konačni dizajn Petrokemije, od proizvodnje, prodaje i distribucije do investicija. Kada to učinimo, počinje višegodišnje investicijsko razdoblje, koje će osigurati stabilno poslovanje."

 • Admin

  Changed the title of the thread from “PTKM ( PETROKEMIJA d.d.)” to “PTKM (PETROKEMIJA d.d.)”.
 • Vjerojatno ce PODR biti par desetaka miliona bolja sto se tice dobiti za 2019., ali nakon Q1, PTKM ce prestici PODR u dobiti kada se gleda TTM. (twelve trailing months odnosno posljednjih 12 mjeseci)

 • HEP je smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto


  https://www.24sata.hr/news/hep…et&utm_source=novilist.hr

  Nema ovo veze sa PTKM. Ptkm osigurava plin potpuno drugacijim mehanizmima i u njih nije ukljucen HEP. PTKM je vezan za cijenu plina na spot trzistima (spominje se CEGH u izvjestajima) i sreca da je tako jer ovo pojeftinjenje koje spominje HEP je smijesno.


  CIjena plina na CEGH je danas oko 10 eura/MWh a prije godinu dana je bila oko 18.5. U prvom kvartalu prosle godine, znaci uz cijenu plina od 18.5, je PTKM imala neto dobit bez jednokratnih stavki 54 miliona kuna.


  Ove godine, prvi kvartal bi mogao biti stvarno odlican jer nece biti tih jednokratnih stavki (vezano uz otpremnine radnicima), a plin je 40-50% jefitniji.


  https://www.cegh.at/en/exchange-market/market-data/

 • Postala Petrokemija kao paladijum, nitko ne želi jeftino prodati. Nije da trenutno vrijedi 74 kune ali takvo je stanje na tržištu, očekuje se da će vrijediti i više. Stari dioničari koji su preživjeli razna cijepanja dionice još uvijek su u debelim minusima a novi koji su ulazili na stečajnoj cijeni nakon cijepanja ne rastavljaju se lako od imovine. Kako izgleda ako se ovako nastavi poslovati do kraja ove godine bit će i trocifrena brojka. Jedna od najljepših priča iz prošle godine je Petrica!

 • https://lider.media/lider-inte…petrokemiji-janafu-130004


  Novi CFO, preko Siemensa, Ine u Petrokemiju:


  https://www.linkedin.com/in/ju…und%C5%BEi%C4%87-87625b7b
  Politicari se hvale PTKM pričom:


  https://www.glasistre.hr/hrvat…as-jos-mnogo-posla-622467


  'Treba napomenuti kako je Petrokemija bila žila kucavica Kutine, a opstala je zahvaljujući novom partneru, ulaganjem 600 milijuna kuna i provedenim restrukturiranjem. To je jedan od najvećih uspjeha kriznog upravljanja ove Vlade velikim gospodarskim subjektima. Zasluga pripada i vama na lokalnoj razini, koji ste omogućili da se taj projekt provede"' rekao je Plenković.

 • Kako ih nije sram? Proćerdali su milijarde narodnog novca kroz Petrokemiju a sada se hvale poklonjenom firmom i spletom povoljnih okolnosti oko pada cijene plina. Tu nema i s od sposobnosti političara. Bagra nesposobna, kradljiva i lažljiva! Hvale se svojom nesposobnošću!