Generali fond opet skuplja.
U prilogu, izvještaj za kraj 6. mjeseca. SPAN je ispod 10% (9.21) pa imaju prostora za mali dokup.
Generali fond opet skuplja.
U prilogu, izvještaj za kraj 6. mjeseca. SPAN je ispod 10% (9.21) pa imaju prostora za mali dokup.
Treba biti oprezan jer bi i tu moglo biti kao u USA, gdje se dogodio veliki pad zbog loših izvješća tech kompanija.
Tu je 1.kvartal bio loš, a prognoze su bile da će cijela 2023. biti upola lošija od 2022.
Q2 2022:
Prihodi: 29.5 miliona
Dobit: 1 milion
Samo GT tarkvara ce pridonijeti za Q2 ove godine (procjene prema dostupnim podacima):
Prihodi: cca 7 miliona
Dobit: cca 0.35 miliona
Znaci cca 35% proslogodisnjih rezultata za Q2 ce biti pokriveno samo sa rezultatima GT Tarkvara.
Mislim da će Q2 2022 biti značajno premašen.
Teško da će biti bolji, 1.kvartal je bio lošiji za -20%
Članovi uprave su početkom mjeseca prodali nekoliko tisuća dionica, tako da ne znam da očekuju dobre rezultate.
Ukratko jako loše s obzirom na cijenu dionice i očekivanja. Konsolidirani pad dobiti -32%, pad dobiti matičnog društva -61%.
Mislim da nema panike oko cijene dionica. Deja VU.
Spekulanti prodaju, dugorocni kupuju. Vlasnicka struktura ce se jos vise utvrditi, onda dodje jos Trezor da malo pokupi za ESOP i nagrade upravi, i opet cijena tamo gdje je vec bila.
Business as usual sve dok ne pocinju radit novi zaposleniki na novim projektima. Tada ne bude vise pada EBITDA u izvjestajima
Prihodi q2/q1 2023 + 55 %
kaj se tiče kratkoročnog/srednjoročnog kretanja cijene, sad se sve svodi na to isplati li se kladiti protiv braće...ja ne bih
Kako je Kostolany pisao- Na izboru ljepotice ne gledaj djevojke, gledaj žiri
Ni ja se ne bih ovdje kladila na pad cijene, bez obzira na loš kvartal
kaj se tiče kratkoročnog/srednjoročnog kretanja cijene, sad se sve svodi na to isplati li se kladiti protiv braće...ja ne bih
Ako su braca takvi mestri, zasto nisu kupovali nakon izvjesca? Pa cak dam i ja naucio da se span proda prije i vrati nakon objave
Ako su braca takvi mestri, zasto nisu kupovali nakon izvjesca? Pa cak dam i ja naucio da se span proda prije i vrati nakon objave
a joj da, zaboravio sam da na forumu nitko ne gubi ...da ti odgovorim na pitanje, žele količinu i briga ih za par % gore dole, hoće li biti u pravu, to ćeomo tek vidjeti, bili su na HMST i KRAS sa ovakvim dizanjem cijene, ali to ne mora niš značiti
Možda angažiraju Livakovića da im brani? 😅
Prihodi ocekivani, dobit puno manja od ocekivane.
Suma sumarum:
"Rast troškova osoblja iznosi 3.578 tisuća eura, a rezultat je većeg broja zaposlenih u segmentu IT usluga s visokom dodanom vrijednošću. Prosječan broj zaposlenih u Grupi u promatranom razdoblju 2023. godine iznosi 810, dok je prethodne godine prosječan broj zaposlenih u Grupi iznosio 636. "
"Društvo Span d.d. u 2022. godini započeo je novi investicijski ciklus zapošljavanjem stručnjaka u segmentu usluga s dodanom IT vrijednošću što dovodi do rasta troškova plaća kao glavnog pokretača pada EBITDA-e u prvom polugodištu."
Ovdje se radi o normalnom investicijskom ciklusu, ulaganje u IT radnu snagu, obrtaj uloženog kapitala u dobit biti će sigurno brži od primjerice Adrisovog ulaganja u luksuzni hotel u Splitu.
Jednostavno receno ako ne bi zaposlili 200 novih IT inzenjera (koji su došli direktno iz fakulteta) i koji vec dobivaju plaću (a ne rade još puno i ne nose jos novce) dobit bi bila dvostruko veca ko prosle godine. 12 mjeseci vježbe je sad proslo, pa bi se mogao sad voz povući polako na gore. I u svim analizama 2024 EBITDA puno poskoči.
IT sektor je prošao svoj zenit. U budućnosti će biti puno lakše izgubiti novce, nego ih zaraditi u toj branši. Svi očekuju daljnji veliki rast, a to je teško ostvarivo. Treba biti oprezan, klađenje na Pivce je ipak klađenje.
IT sektor je prošao svoj zenit. U budućnosti će biti puno lakše izgubiti novce, nego ih zaraditi u toj branši. Svi očekuju daljnji veliki rast, a to je teško ostvarivo. Treba biti oprezan, klađenje na Pivce je ipak klađenje.
Ovo je vrlo općenito i time pogrešno. IT sektor ima još jako puno ispred sebe, on na neki način “proždire” druge sektore - sve postaje IT, ovisno o IT-u.
U Hrvatskoj je jedini pravi (pomalo skrivani, kontroverzni, koji se svuda nastoji prešutjeti iz ovih ili onih razloga) problem IT sektora: plaće.
Iz nekog razloga naš IT nije baš najjefkasnije organiziran, ili nema “pricing power” prema svojim kupcima/klijentima (iz povijesnih razloga možda, kako je nastao dobrim dijelom kao outsource biznis) pa ima znatan problem prebaciti na cijene svojih proizvoda/usluga eventualno značajnije povećanje troškova rada.
Zbog toga imamo situaciju da je danas doslovno pola svih zaposlenika u našim IT firmama (po nekom mom anegdotalnom iskustvu) jednom nogom vani. Masovno su nezadovoljni plaćama (iako su među najvišima u državi, nekoliko puta veće od hrvatskih prosječnih plaća, ali džabe to kad se oni uspoređuju s međunarodnim tržištima gdje imaju alternativu za zaposlenje) i samo gledaju kad će koji dati otkaz čim vani nađu nešto što im se svidi raditi za promjenu (često remote iz Hrvatske), jer domaći poslodavci jednostavno ne mogu to matchati, pet puta bi bankrotirali da daju plaće kakve njihovi radnici traže.
Kad sam pročitao ovo izvješće, prvo sam pomislio da su to povišice 30 % u prosijeku, onda vidim kažu - to je povećanje broja zaposlenih 😀
Ja sam inače jako bullish na IT sektor, i vjerujem da Hrvatska mora moći naći u tome svoje prilike, jer imamo mi neke dobre firme, neku povijest u tome, ali nisam još skroz siguran kako točno dalje, tko će raditi u tim firmama, nekakvi “Nepalci” (tj. Indijci u ovom slučaju) ili ćemo ipak kako ovdje kažu u segmentu usluga s “visokom dodanom vrijednošću“ ipak uspjeti naći svoje mjesto pod suncem, s domaćom radnom snagom.
ova iznenadna smrt je dodatno pogurala papir prema dolje
Pitanje hoće li netjak i drugi buraz nastaviti istim smjerom