ma ne pitam za delistirane, s njima se mogu slikat
nego s ovima koje su jos uvijek tu, tipa slpf
ma ne pitam za delistirane, s njima se mogu slikat
nego s ovima koje su jos uvijek tu, tipa slpf
ima netko savjet što napraviti s davno kupljenim dionicama plaćenim 3 puta više nego što su trenutno?
prije nego netko pita, da, čuo sam za stop loss al mi nije radio gumb za prodaju
Nekada davno bio sam mlad i kupio dionice Podravke,platio oko 70-80 kn,ne sjećam se baš cijene toćno, 500 komada i to mi je bilo prvo ulaganje u dionice.Nakon toga prodao sam po 115kn sve i uložio u Riječku banku,ne sjećam se koliko je to bilo to dionica,nakon nekog vremena to je bilo lijepo poraslo i onda se desila ona kriza u banki i dionica je pala skoro pa na ništa,uglavnom izgubio sam nekih virtualnih 200000 kn.Nakon toga nisam više od 10g.ništa uložio u dionice.
kad me se već spominje, evo da malo objasnim svoje poteze.
prije sam bio pretjerano oprezan i zbog toga sam zaradio manje nego što sam mislio, jer sam koristio previše "osigurača".
s druge strane, počeo sam gledati više indikatora i onda po tome testirati svoj portfelj.
objasnio sam i koje indikatore gledam:
1. tehničku analizu,
2. odnos drvo/zlato,
3. kako se trejda,
4. kako portfelj reagira kad sve burze padaju,
5. što radi Kina,
6. ima li nekih nestabilnosti (sistemskih rizika) u svijetu koje se mogu preliti na burze.
ono što sam zaključio temeljem navedenog sam i napisao i povukao poteze za koje ja mislim da su ispravni, što ne znači da ću i biti u pravu, ali sa svakim novim znanjem koje steknem pokušavam s portfeljem testirati neke "teze", pa gledam kako se ponaša.
ako ste vi zadovoljni sa svojim načinom ulaganja i ako mislite da ja "bulaznim", onda se držite svojih "teza" ako vam iste daju rezultat.
najbitnije je da sa svojim portfeljem imate miran san, a ja ga imam 🤷
Display MoreNa ovom forumu (i na TK) ucestvuje "krema" hrvatskog drustva, ljudi velikog znanja i kapitala, majstori svoga posla (ne nuzno investiranja), uspjesni ljudi, pa rekao bih i znatno stariji ljudi on nas...
Nije problem u razlicitom misljenju, vec u prezentaciji istog i Vasem stavu i odnosu prema drugim kolegama...
Iskazite malo vise postovanja, jer ovi ljudi to zasluzuju...nije ovo birtija...
Mozda nije birtija al cu pozvat jednu da nazdravimo
I zato braco, pijme ga
dok ne puk.....ne
BALON
u ovoj šali dali ste zapravo jako dobar savjet za trgovanje.......a to je da treba pratiti trend i ovisno o strategiji trgovanja i riziku koji je osobno svako od nas spreman prihvatiti, prilagođavati se........oni koji aktivnije trguju češće na temelju pračenja tržišta rade te prilagodbe dok oni koji trguju rijetko, imaju manje potrebe za tim nakon što su odradili "domaću zadaću" i "zauzeli poziciju".......
moje iskustvo je da je ključ ne zauzeti poziciju iz koje se od drveta ne vidi šuma.
iako pesimizmus croatizmus je jedan gen koji često navlači baš na takvo zauzimanje pozicije
uvijek se može naći i razlog Za i PROTIV pa...
ipak uvijek postoji jedan ili više izrazito jakih argumenata pa ih nebi trebalo brojčano poništavati slabijim argumentima.
zato se i u praksi nekad pokaže primjer da je 1 jaki nadjačao veći broj drugih,slabih ako ih se je ispravno klasificiralo.
puno jakih ZA ili svi argumenti ZA i još da čeka samo NAS se u praksi ne nalazi,osim na kremenko marketima kao što je ZSE.
gdje i investitori koji pale na kremen mogu zaraditi brutalno ako baš nisu iz kategorije "najnevjernije tome" ili iz kategorije
"pesimizmus croatizmus" koji tako dugo ponavljaju sami sebi da je predobro da bi bilo istinito dok ne postane istina da je prekasno?
što kroz povijest ali i blisku povijest primjera nemali broj.
i dalje ZSE je po kriteriju poželjnosti jedan od meni poželjnijih marketa.
pogledajte kremenko paljenje primjerice na dry bulku?
3-6 mjeseci nakon peer grupe koja kao i naši bulkeri posluju na istom svjetskom tržištu,u potpunosti oslobođeni HR svega što ide u paketu?
a to koliko su mali ZSE investitori iskoristili ovo što im je bilo "nacrtano" mjesecima time will tell kada će trebati se pohvaliti prinosima u budućnosti
dojma sam da je značajnu večinu toga pokupila nekolicina velikih igrača.
ako ne griješim i u budućnosti nastavak čitanja SŽJ, žalopojki kako zse ne valja,ne pruža prilike,,,,,,,
a sve popraćeno širenjem pesimizma,depresije.....
volio bi da griješim i da me se demantira pa makar u sljedećih nekoliko godina kada sljede veliki temelji za podići ljestvicu optimizma kroz dugo neviđene stimuluse i svime što će stići u paketu.
Display MoreNa burzi se uvijek može izgubiti novac. Čak i u rastećem tržištu.
Priča o malom ulagaču. Why You Win or Lose, Fred. C. Kelly
Evo kako se ponaša prosječan mali ulagač, na tržištu koje raste.
Kupuje vrlo malo i bojažljivo na niskim cijenama, ali kako cijena raste dobiva na samopouzdanju i kupuje sve više. Uzme mali profit, ali kako vidi da cijena još uvijek raste biva mu žao što je prodao i nadoknađuje prodano kupnjom po malo višoj cijeni. Ovoga je puta odlučan zaraditi više, ali čeka predugo i viđa da cijena pada.
Pad cijene mu se čini kao kupnja na popustu, pa kupuje sve više da popravi prosjek.
Cijena još uvijek pada, i naš se mali ulagač sada već jako prestraši, i prodaje sve na dnu, čak i za manje od onog po što je kupio.
Ovo sam prepisala iz knjige za naše mlade kolege. Pametni uče na tuđem iskustvu. Ne moraju na svom.
Kako kaže Crumarix, nema na forumu više čistih djevica. Svi smo ga već, i to više puta
Ovaj opisani mali ulagač ko guska u magli. Nažalost, opis takvog trgovanja u realnosti je svojstven mnogima. Previše strepnje, previše uzbuđenja, premalo matematike. Srećom, najjednostavnija matematika kaže - u rastu je logično kupovati pakete za iste iznose love na svakih nešto postotaka rasta, a ne ih povečavati kao u trendu pada. Ovdje ne ostaješ zatrpan gomilom dionica i presušenog brokerskog računa.
takvim sistemom trgovine, izgleda da si se dragi kolega, duboko zakopao u nekim papirima.
Display MoreNa burzi se uvijek može izgubiti novac. Čak i u rastećem tržištu.
Priča o malom ulagaču. Why You Win or Lose, Fred. C. Kelly
Evo kako se ponaša prosječan mali ulagač, na tržištu koje raste.
Kupuje vrlo malo i bojažljivo na niskim cijenama, ali kako cijena raste dobiva na samopouzdanju i kupuje sve više. Uzme mali profit, ali kako vidi da cijena još uvijek raste biva mu žao što je prodao i nadoknađuje prodano kupnjom po malo višoj cijeni. Ovoga je puta odlučan zaraditi više, ali čeka predugo i viđa da cijena pada.
Pad cijene mu se čini kao kupnja na popustu, pa kupuje sve više da popravi prosjek.
Cijena još uvijek pada, i naš se mali ulagač sada već jako prestraši, i prodaje sve na dnu, čak i za manje od onog po što je kupio.
Ovo sam prepisala iz knjige za naše mlade kolege. Pametni uče na tuđem iskustvu. Ne moraju na svom.
Kako kaže Crumarix, nema na forumu više čistih djevica. Svi smo ga već, i to više puta
jedan od najpoznatijih malih ulagača-gubitnika:
QuoteAmong the many popular investment anecdotes, there is this one about how renowned scientist Isaac Newton lost a packet in the so-called "South Sea bubble" of 1720. To add insult to injury, Newton had initially made a profit on that stock by cashing out in time, before greed got the better of him.
nitko nije imun na to, ljudska psihologija
Display MoreKrajnje jednostavno, ako imaš dovoljno love.
1. Kupiš dionicu. Ako počne padati, kupuješ na svakih 10 % pada cijene. Svaka nova kupnja je za 66 % kuna veća (fibonaci), tako ti je prosjek ulaza uvijek negdje blizu trenutne cijene dionice na tržištu i uopće te ne dira do kuda će padati. Potrebno je dosta love, ili kupnja u malim startnim paketima koji padom cijene ipak postupno postaju sve veći. Ovisno o tome do kuda će cijena padati i prisiljavati te da kupuješ. Kad okrene u rast, gotovo odmah si u plusu i prodaješ prvo mali paket, pa sa svakim porastom cijene 10 % prodaješ sve veće pakete uvećane za 66 % (fibonaci). Na taj način, najveću količinu dionica prodao si uvijek pri vrhu dosegnute cijene dionice u trendu rasta. Kad okrene padati, opet obrazac kupnje s početka teksta.
2. Ako dionica krene rasti nakon što si kupio paket, na svakih 10 % rasta kupuješ dionica za isti iznos novca kao prvi paket. Ne isti broj dionica, nego isti iznos novca. Na taj način povečavaš svoj portfelj dionice koja je u rastu i sa svakim paketom si u novom većem plusu, a tvoj prosjek ulaza je uvijek niži od trenutne cijene dionice na tržištu jer je uvijek negdje na sredini između cijene prve i cijene zadnje kupnje.
Tko ima dosta love na raspolaganju i shvatio je napisano, ova skalinada gore-dole nema da omane. ATPL je bila idealna za to zadnjih mjesec dana.
Naravno, najljepše i najunosnije je punu količinu kupiti na najnižoj cijeni i sve prodati na najvišoj cijeni. Tko to zna i može i ima muda sa većom količinom love ući na točno nekoj cijeni i izaći na točno nekoj cijeni, neka zanemari ovaj post.
Razmisljao sam o ovom i zakljucio da ovako ne bih nikad radio..
1. Ako je inicijalni ulog npr.5% portfelja i 100kom...nakon pada od 40% trebas pokupovat dodatnih 1.757kom i ta ti pozicija onda cini 88% portfelja, sto znaci da 88% portfelja imas u "padajucem nozu" i da daljnji pad ne mozes pratit...
Problem je onda i mogucnost izlaska sa tolikom kolicinom kao i mogucnost da firma propadne ili potone i pogubio si sav kapital...
Nemojte ovo shvatit kao napad vec konstruktivnu kritiku...
Bravo Parica! Čisti Martingale. To je kocka.
Kocka je za kiki-riki ulagače. Nažalost, na zse ih ima na lopate. Za one koji imaju lovu i znaju što rade, nije. Ali avaj.
S Martingale money managementom je samo pitanje kad više neće imat lovu.
Kad kockaš i izgubiš, nemaš vište ništa. Kupnjom dionica, imaš ih i čekaš povoljniji trend. Tako da to uspoređivati sa martingale je velika bedastoća.
zato čekamo povoljniji trend npr na jmnc
zato čekamo povoljniji trend npr na jmnc
Ajd malo ozbiljnosti. Ne prljaj temu ak nemaš ništ pametnog za napisati. Po tvom rezonu, nitko nikada više ništa na burzi ne bi trebao kupovati jer su se dogodile Jamnica, Ledo i sl. Ma bravo!
Ovdje se ne piše o tome što ne treba kupovati, nego modus operandi, način i strategije kako tko trguje.
Kocka je za kiki-riki ulagače. Nažalost, na zse ih ima na lopate. Za one koji imaju lovu i znaju što rade, nije. Ali avaj.
Na koji iznos mislite da prelazi s kikirikija na ozbiljne ulagače.
Na koji iznos mislite da prelazi s kikirikija na ozbiljne ulagače.
kada iznos prijeđe onaj koji niste spremni kikiriknuti,
usput, ima li kakav savjet, kakvu strategiju zauzeti kod Vira, jer se i tamo provlače neke cake
@ Moller
Cijena šečera na svjetskim tržištima raste od kraja travnja. No, Viro posluje loše, pa mu i cijena pada zadnjih par dana. Ali book mu je deset puta veći od trenutne cijene.
Izračunaš skalinadu od 20 kuna prema dolje i prema gore i kreneš kupovati.
@ Moller
Cijena šečera na svjetskim tržištima raste od kraja travnja. Viro posluje loše, pa mu i cijena pada zadnjih par dana. Ali book mu je deset puta veći od trenutne cijene.
ma pratim, ali već sam nakupovao, što da radim u tom slučaju, da prodajem
U tom slučaju pitaj Paricu. On zna što ćeš ako si se nakrcao do grla po bitno višoj cijeni i nemaš više para. Nisi pazio.
@ Moller
Cijena šečera na svjetskim tržištima raste od kraja travnja. No, Viro posluje loše, pa mu i cijena pada zadnjih par dana. Ali book mu je deset puta veći od trenutne cijene.
Kako znamo da će ovo ostati na kraju balade s obzirom da je vrag u detaljima. jer ovako to ispada ziher za zaradit lipe pare,a nitko neće da ga pipne.