ATPL i TPNG ove godine imaju predispozicije biti iznenađenje na Zse.
More mi je ove godine bb.
ATPL i TPNG ove godine imaju predispozicije biti iznenađenje na Zse.
More mi je ove godine bb.
Svakako je savjet za Ingru bio top 😂
Bas malo pratim forum u zadnje vrijeme, meni se čini da je tu puno kockara ali onih okorjelih, ili pukovnik ili pokojnik 😂😂
Ti isti kockari vec tjednima slusaju kako ce dionica pasti 7,6,5,4kn,...
Daj da i to vidimo.
ERNT
PODR
I malo KODT
ERNT
PODR
I malo KODT
slažem se za prve dvije.. ali ne sa vremenskim horizontom.. to je prije nekog vremena bio BB.. sad više nisam toliko siguran
podravka na 300 i nešto i ernt na recimo 1200
1. ATPL
2. TPNG
3. OPTE
slušao sam jučer intervju s Vanđelićem i lik nam je svjesno ili nesvjesno, otkrio što možemo očekivati u vezi građevinskog sektora.
1. osiguran je novac koji je osiguran (ako troškovi budu veći od osiguranih sredstava, onda imamo problem).
2. još uvijek rastu cijene "robe" potrebne za obnovu (ako nastave i dalje rasti, kod građevinara ćemo imati margin squeeze, pogotovo ako se ugovori fiksna cijena, a vjerojatno hoće, jer se nema viška para).
3. "fali" radnika (vidi broj 2., osobno ne vjerujem da fali radnika već je, ako uzmemo u obzir situacije 1. i 2., hrvatski radnik jednostavno preskup, tj. neće za Gazde Paje ostati koliko su si zacrtali "dignuti" na obnovi, pa se sve više priča o uvozu radnika).
4. pohlepa (ako uzmemo u obzir situacije 1-3, ekipica i dalje inzistira da se sve obnavlja u cigli i betonu, iako je puno brža (a vjerojatno i bolja) priča da se samostalne kuće obnavljaju po sistemu energetski učinkovitih montažnih objekata, jer očito procjenjuju da im je ovo "zuba" što misle "dignuti" na obnovama blokova zgrada nedovoljno).
ono što bi u građevini moglo dobro proći je upravo projektiranje i nadzor, koje je, više manje, neovisna priča o svemu navedenome.
a ono što bi moglo razvaliti su upravo brodari (i transport općenito), jer sve treba prevesti iz točke A do točke B, a tržište je prethodno napravilo finu "čistku" na tom polju, tako da će njihove marže ostati netaknute ili mogu samo rasti dok se na tržištu ne ukaže značajan porast flote.
stoga, po meni, trenutni best buy su brodari, a za ovo sve ostalo treba pratiti kako se ponašaju cijene sirovina (za svaku industriju ono što treba da se konačan proizvod i napravi, te kako će to utjecati na marže).
ja osobno ne "pijem" ovaj fondovski reflation trade za koji vidim da mnoge veseli, nego radije biram nešto od čega su oni miljama daleko, a macro situacija je i više nego povoljna.
stoga evo liste:
1. svi brodari (svak neka procijeni koji mu najviše paše)
2. Optima (zbog prodaje)
3. IGH (pod uvjetom da su napokon "pročistili" bilancu i više nemaju negativan book value)
4. HT (za sve koji vole Divku)
disclaimer: ovo ostalo što nije navedeno po meni nije best sell, nego best hold, jer ako fondići nešto guraju onda nema smisla bacati papire, ali tu morate znat da je potencijalni upside onoliki do koliko ga ekipica hoće nagurati (jbg., ja nemam uvid u njihove "knjižice", pa onda tu ništa pametno ne mogu savjetovati, osim da gledate TA) 🤷
honorable mention: VLEN (ako im znatno ne skoči cijena repro materijala, i ovo je odlična prilika).
piratski pozdrav
Jos pod brojem 3.uz IGH treba dodati Ingru koja bi "mogla" imati vodecu ulogu.
Dosta je cistija po bilanci od IGH, zajedno prolaze PSN.
Iako smatram da IGH kad jos rijesi senior dug nece imati teret na leđima, i lakse ce funkcionirat.
međurezime nakon 70 dana sa 167 na....
ovih dana 194,195 hmm...
sve pri instaliranom ogromnom sidru kojeg drži lanac koji je svakim danom ruzinaviji,tanji,fragilniji...
a katapult se špana već duuugo,jaaaako.....
hoće li "nnništa pooosebnooo"
piratski pozdrav
Display Morethe best buy ATPL
dry bulk jedan od rijetkih sektora koji nije još doživio oporavak puno se toga godinama odgađa raznim crnim labudovima,ispucani su i sad je prilika da se posebice u startu zaradi "brza i laka" lova,ne postoji takva ali fig. of sp. jer
peer grupa je već odmakla >50%.
nakon nekoliko godina opet sam izrazito bull na dry bulk,neka ostane zabilježena današnja zadnja 167 jer očekujem atpl u top5 dionica po prinosu u 2021 sa značajnim izgledima da će se i u 2022 nastaviti trend ili nedaj bože u najgorem slučaju nadoknaditi 2021.
nemudrim držim neparticipiranje makar sa najminimalnije mogućim udjelom portfelja jer može bitno unaprijediti avg.
sretno vam i sa vašim boljim prilikama,trebalo bi ih biti za sve u sljedeće 2-3g.
neka nam slatke muke bude usporedba čije su bile bolje.
rezime sljedi
p.s.
ima rizika da nema nebi bilo tako jeftino i tako potencijalno profitabilno,opširno na temi atpl
držim da idu vremena kada treba biti pohlepniji nego inače
možda griješim,nebi bilo....
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis…na-eura-1087503
Gotovo je,nama su ga ukrali i sad dobro prodali.
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…rujuce-15065381
Hoce li koji nasi građevinari imati koristi, odavno ovoliko novaca nije bilo u igri.
Trenutno je izgleda najbolje kupiti kontejner banana u Luci Ploče!
I prodavat pomalo ovima na burzi.
.
hahaha
samo ovi na burzi izgleda ne jedu banane nego šmrkaju
Vidim da je preporuka naišla na odobravanje tehničkog a i fundamentalnog odjela i da se kao takva prihvaća uz malu nadopunu tehničara da se kod dobavljača banana traži ojačačnje stropa jer su psi provalili pod, te da se prodaja proširi na Gornji Grad i Prekrižje!
.
hahaha
samo ovi na burzi izgleda ne jedu banane nego šmrkaju
ima li kakvo istraživanje dr. Šmrkomana uništava li coronu
Struka je provjerila i kaže da uništava sve živo a diže mrtve!
.
I dok mi ovdje mudrujemo i smišljamo Best Buy ovi u vrtiću u Zaprešiću trguju na velko i malo!
Kažu da čak i vagu imaju ali cijenu nisu otkrili jer vrijedi zakon ponude i potražnje.
.
Best buy? Mozda svasta, a opet mozda nista.
Eto ja cu isprobati novi tip businessa, preprodaja automobila. Racunam to raditi po principu spusti cijenu sto nize kod kupnje i prodaj sto vise dok su cijene bezrazlozno visoke.
Eto krecem ovih dana pa javim kako ide posao. Moj cilj je ubiti 2 prosjecne place svako 2mj. Dobra stvar, na dobit se ne placa porez, tj. placate porez samo 5% kod kupovine.
Bolje 5% nego 12% pa jos prirez. Ove godine sam masno dao drzavi.
Da ne bi netko krivo pomislio ovo nije lagan posao, pronaci kvaltetno auto ispod cijene. Srecom dobar sam trgovac pa ce se valjda trud isplatiti kod prodaje.
Kriza je i to treba iskoristiti. Nekima je hitno potrebna lova, a nekima dobar auto.
U svakom slucaju to je posao od kuce, doduse imate i 2x po par sati terena.
Display MoreBest buy? Mozda svasta, a opet mozda nista.
Eto ja cu isprobati novi tip businessa, preprodaja automobila. Racunam to raditi po principu spusti cijenu sto nize kod kupnje i prodaj sto vise dok su cijene bezrazlozno visoke.
Eto krecem ovih dana pa javim kako ide posao. Moj cilj je ubiti 2 prosjecne place svako 2mj. Dobra stvar, na dobit se ne placa porez, tj. placate porez samo 5% kod kupovine.
Bolje 5% nego 12% pa jos prirez. Ove godine sam masno dao drzavi.
Da ne bi netko krivo pomislio ovo nije lagan posao, pronaci kvaltetno auto ispod cijene. Srecom dobar sam trgovac pa ce se valjda trud isplatiti kod prodaje.
Kriza je i to treba iskoristiti. Nekima je hitno potrebna lova, a nekima dobar auto.
U svakom slucaju to je posao od kuce, doduse imate i 2x po par sati terena.
Eh, rodjeni ste mesetar😅
Moze se sigurno zaraditi, ali ako ste dobar poznavatelj automobila jer netko ne zna sto prodaje. Kao i trgovanje antikvitetima.
Jos se bolje moze zaraditi restauracijom malih brodova i glisera. Tko zna.
Znaci nema prilika na ZSE, pa se u aute ide?🙃