ATLN (Excelsa nekretnine d.d.)

 • Dionica je malo van fokusa od kada više nije na burzi, ali čini se da joj slijedi finale. Za one koji nisu pratili prije malo više od godine dana je nuđen otkup po pravičnoj nakladi od 191,81 kn. I to malo nakon što je Erste DMF u bloku ušao sa 30000 komada po 195. Bez njih prosjek bi bio 180 kn, a da su računali ona tri mjeseca dok ih je grad blokirao i tada proglasili delistiranje mogli su i po 160 delistirati. Tu su skupili 7,5% koje su u 11. mjesecu poništili. Na HITA OTC je odmah pala na 130-140, i onda zbog korone po ljetu je prošlo još petstotinjak komada po 100-110. Već neko vrijeme je visilo 173 komada na prodaji po 140 kn. Prije par dana je spušteno na 120 kn i dok sam razmišljao uzeti šezdesetak ili ne danas ujutro su kupljeni. Kada sam stigao doma dočekalo me u kasliću objašnjenje - Lukšići opet nude 191,80 po dionici. Netko će se danas - sutra kada mu dođe poštar osjećati strašno glupo.

  I sada je pitanje što Lukšići žele reći sa time. Nekako sumnjam da tu cijenu nude samo iz dobrote svoje duše, vrlo su blizu 95%, ako otkupe od države na 94,63%. Knjigovotstvena vrijednost je vjerojatno ispod 100 kn. 2019 je bio EPS 7 kn snižen zbog problema sa koncesijom, 2018 i 2017 je bio oko 10. 2020 će vjerojatno biti katastrofa budući da je Dubrovnik imao nikakvu szonu, nisu ni otvarali žičaru do 6. mjeseca negdje. Nakon dvije relativno pristojne ponude bojim se da bi na squeez outu ponudili manje i da nam ovako pružaju časnu odstupnicu. Sviđa mi se firma i htio sam ostati dugoročno dok kapa dividenda, ali sada mi počinje izgledati kao prevelik rizik.

  Ima li još njihovih dioničara ovdje? Nekih pametnijih mišljenja od moga?

 • Pa barem su pošteni i jako fer! Ponudili su ATL cijenu na kojoj nitko nije na gubitku! Svaka im čast i veliki naklon do poda! Da se barem ovi iz solarisa ugledaju na njih.

 • Zanima me mogu li oni uopce i ponuditi nizu cijenu u squeezeoutu od ove u ponudi ako provedu squeezeout u sljedecih godinu dana?


  Vidim da se u Zakonu o preuzimanju dionickih drustava kod pravicne naknade u squeezeoutu referira na Cijenu odredenu u ponudi za preuzimanje, sto je clanak 16. tog zakona.

  A u tom clanku pise:

  (2) Cijena u ponudi za preuzimanje ne može biti niža od najviše cijene po kojoj su ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički stekli dionice s pravom glasa u razdoblju od jedne godine prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.


  A buduci da pravo na squeezeout imaju u roku 3 mjeseca od ponude za preuzimanje, prema ovome ne moze cijena u sqeezeoutu biti niza od ove po kojoj ce sada steci dionice (191,8).

  Ima li netko da je siguran oko ovoga pa mi potvrdi?

 • ima u istom zakonu o istiskivanju malih dioničara

  čl. 45

  to se inače može napraviti po zakonu o preuzimanju ... i po zakonu o trgovačkim društvima a u prvom slučaju je povoljnije za male

  bez ocjena molim

 • Zakon o preuzimanju dioničkih društava se odnosi samo na društva čije dionice su uvrštene na uređeno tržište, piše u članku 2 Zakona. Tako da se ne primjenjuje u ovom slučaju koliko razumijem.

 • ima u istom zakonu o istiskivanju malih dioničara

  čl. 45

  to se inače može napraviti po zakonu o preuzimanju ... i po zakonu o trgovačkim društvima a u prvom slučaju je povoljnije za male

  Da al u clanku 45 kaze

  (5) Pravičnom naknadom iz stavka 1. i 2. ovoga članka smatra se cijena određena u ponudi za preuzimanje

  Pa sam zato citirao taj Clanak 16. o ponudi za preuzimanje koji onda valjda objasnjava cijenu kod squeezeouta takoder.


  Ali nisam znao da i u ZTD-u isto pise o iskistivanju, a kao sto kazete taj nije povoljniji za male jer nema neke zastite, samo pise da glavni dionicar odreduje iznos otpremnine uzimajuci u obzir prilike drustva. Kako shvacam, prema tome zakonu onda mogu ipak ponuditi i manju cijenu.

  Ne kazem da ce oni ici s nizom cijenom, samo me zanimalo za inace kako stvari stoje. Ty na info

 • Pa oni su dio ozbiljne grupe očito se ne zele ciganiti i zele prikupiti 100% vlasništva i to je to.


  Oni nisu dužni objaviti nikakve obvezne već samo dovorovoljnu ponudu.


  Vjerojatno ne bi ponudili manje u squeezu, al vjerojatno neće ni vise pa se isplati pokupiti lovu i zahvaliti se na suradnji.

 • I onda kaj?


  “Sutra” ti unesu neku nekrentinu po procjeni i naprave s njome dokap ili ga samo najave i eto ih preko 95%. Kad igraju fer i pošteno nije dobro, a kad te istisnu za čvarke onda su krivi Hanfa, burza, Borg, i tko zna ko sve ne.


  Pa nek je upside još 20%, to ćeš lakše negdje drugdje zaraditi nego u firmi u kojoj ovisiš o volji i ponašanju najvećeg dionicara.

 • E da susvi vlasnici imali odnos prema dioničarima kao Lukšić i Rusković, burza bi bila mnogo bolja. Tu sam se osjećao sigurno i dobro sam zaradio na ovoj dionici

  Upravo tako, kolega .... lijepo smo zaradili .... to što netko misli da su trebali otkupiti po 200, 300 ili neznam koliko .... nek se zapitaju da li bi oni ponudili toliko.

  Nego, mene zanima druga stvar, molim da mi pojasni tko je upućen. Dionice je otkupljivala Excelsa nekretnine d.d. i kao takve trebale su završiti kao trezorske dionice Excelse. Lukšić je u tom trenutku imao koliko se sjećam cca 89% Excelse. Sada odjednom ima 92,76%. Na koji način je stekao te trezorske dionice, obzirom da se u prvih 10 nema trezora na popisu, da li ih je kupio od trezora i ako je po kojoj cijeni? Ako ih nije kupio, nisu li time oštećeni svi oni dioničari koji su ostali unutra nakon otkupa ? Ispravite me ako sam u krivu. Nemam više ATLN ....

 • Trezorske dionice su poništene.

  Slažem se s da su Luķšići ovo odigrali gospodski i omogučili nam još jednom izlaz po ATH.

  Kupio sam dionice nakon glasanja na skupštini po 170, a njima prodao one koje sam držao do tada, al sad je vrijeme za reči zbogom ATLN i nek je sa srećom.

 • Trezorske dionice su poništene.

  Slažem se s da su Luķšići ovo odigrali gospodski i omogučili nam još jednom izlaz po ATH.

  Kupio sam dionice nakon glasanja na skupštini po 170, a njima prodao one koje sam držao do tada, al sad je vrijeme za reči zbogom ATLN i nek je sa srećom.

  Tx kolega. Nisam pratio jer sam izašao.

 • s obzirom na sva događanja u 2019. vezano za koncesiju i 2020. neposlovanje žičare uslijed corone (dakle vrlo mizeran prihod), stvarno su ispali đentlmeni. ako ste čitali poziv na GS i FI za 2019. bilo je i najavljeno daljnje otkupljivanje dionica. upravo sam neki dan razmišljao da pošaljem upit mailom što se pod time misli, kad ono... vidim što je xdado napisao. nisam bio u mogućnosti potegnuti do DU na GS i glasati, ali sada unatoč svim spomenutim događanjima.... super poštena ponuda.


  dado

  kada si dobio ponudu? kod mene još ništa?

 • Na koji način će se transakcije provoditi?Dobio sam obavijest ali je jako kratka i općenita.Hoće li se Interkapital postaviti na bidu sa cijenom 191,2kn a mi ćemo prodavati preko svojih brokera ....