Posts by Cold

  Ispada da jamstva nisu 900 milijuna, vec oko 500 i da je tu brojku od 900 BDO nekak nespretno izrazio.

  I tih oko 500 vecinom se odnosi na banke kazu.

  Izasao poziv za GS.

  Dobit bomba od 288 milijuna kuna, ali nije predlozena dividenda.

  Ali cisto sumnjam da nece uskoro doci i protuprijedlog za isplatu.

  Dividenda se ne smije isplaćivati ako postoji zadržani gubitak.

  Na razini drustva imaju 38 milijuna zadrzanog gubitka, ali 447 milijuna dobiti, iz tog se lako pokrije gubitak i ostatak se moze isplatiti.

  Dajte shvatite da je tih 295M samo racunovodstvena dobit, ispravak knjigovodstvene vrijednosti brodova, to nije cash koji bi se mogao isplatiti.

  Jasno je to meni, samo govorim da s racunovodstvene strane ce se zadrzani gubitak pokriti i imaju dovoljno "racunovodstvene" dobiti za isplatu, a casha na racunu ima preko 100 milijuna kuna u svakom slucaju.

  zanima me je li mogu isplatiti dividendu ako nemaju zadržane dobiti jer ja je ne vidim,dobit imaju ali nije zadržana,koliko je treba pacati da bude zadržana i da može dividenda,pitam za ozbiljno jer ne znam


  da se razumijemo,u dionici sam jer očekujem dividendu,volim omastiti brk,inače gibam,gibam

  Dividenda se ne smije isplaćivati ako postoji zadržani gubitak.

  Na razini drustva imaju 38 milijuna zadrzanog gubitka, ali 447 milijuna dobiti, iz tog se lako pokrije gubitak i ostatak se moze isplatiti.

  Mislim da da


  Zakon o preuzimanju dioničkih društava - Zakon.hr

  članak 2


  Pevex nije niti izbliza toliko zanimljiv, a i da se proda firma potencijalni kupac nije u nikakvoj obvezi da otkupi i dionice manjinskih dionicara. Naravno, pod uvjetom da dionica ostane u postojećem režimu trgovine.

  Ovaj boldani dio, jel to možda zato što dionica nije izlistana na burzi?

  Znači li to da onaj zakon koji nalaže da u trenutku kada pređeš 25% vlasništva dužan si dati ponudu ostalim dioničarima vrijedi samo za izlistana d.d?

  e ova logika. Pa onda je Optimu trebalo zadužiti za još milijardu kuna i EV bi bio 1639 milijuna. Zar ne !

  U ugovoru pise da 100 % optime bez dugova ( tj kada je kupe dugovi nece postojati ) kupca kosta 639 miliona. kuna. Ne pise nista o garanciji vracanja dugova itd. Naveli su EV, koja je 5 EBITDA, kao cijenu koju placaju. Ali da je po vasem to bi bilo odlicno. Onda bi cijena koju bi isplatili po dionici bila vise od 9 kuna.

  Kako je to knjigovodstveno odrađeno? Novac mora imati nekakav tok. Ne može kupac pokloniti novac za vraćanje duga. Evo primjera Imam firmu koja je dužna pola milijuna kuna i vrijedi oprema i klijenti 250.000 kuna. EV je 750.000 kn ali ja neću dobiti 750.000 kn nego npr 50.000 kn za firmu. U scenariju da ja kao vlasnik potražujem pola milijuna onda bi bio zadovoljan da dobijem 10.000 kuna i da mi novi kupac GARANTIRA vraćanje mojih 500.000. Ne znam kako bi bilo moguće da mi kupac plati odmah 510.000 kuna a da se firmi OTPIŠE DUG. Što bi rekao knjigovođi ? "Tamo smo platili vlasniku pa ovdje knjiži oprost duga,"?

  Ako imate firmu kojoj oprema i klijenti (to jest core poslovanje) vrijede 250 onda vam je i EV 250 jer enterprise value predstavlja vrijednost operating asseta firme. Kad bi na to imali dug od 500, implied equity value bi vam bio u minusu, pa je malo nerealan scenarij.


  Kod preuzimanja EV je podloga za izračun cijene koje će dobit dioničari (equity value, koji se racuna kao enterprise value - net debt), a nakon sto plati equity value kupac ili preuzme na sebe dugove ili ih odmah otplati ovisno kako su postavljeni kreditni aranzmani, sto znaci da ga akvizicija prakticki ukupno kosta koliko je EV.

  Kad se prodaje, zasto skuplje kad moze jeftinije, i kad se kupuje, zasto jeftinije kad moze skuplje?

  Ogromnom vecinom upravlja strah.

  A zasto su onda na burzi?

  A što da Vam kažem......to je burza.......a takvi su na burzi da rezvesele one druge koji rade suprotno......

  Mudro.. to često padne u zaborav da je svaka kuna dobiti, nečija kuna gubitka :)

  U kratkom roku.

  U dugom roku je kuna dobiti nečija kuna oportunitetnog gubitka.

  Da se ispravim, sad sam provjerio i ustvari je u Q4 2020 bila takva ubrzana amortizacija, i nakon toga 2 kvartala s normalnom amort od 5.5 milijuna, tako da bi se ipak slozio da bi i sljedeci kvartali trebali ici po 5,5 osim ako ne bude novog povecanja vrijednosti dokova

  Koliko sam ja skontao amortizira se isključivo materijalna imovina, najmanji rok za takvu amortizaciju je dvije godine elektronika npr.?! Troškovi do 3500 kuna otpisuju se jednokratno,tj, oni se ne amortiziraju?! Zemljišta i šume se ne amortiziraju, iako su materijalna imovina.


  Ovde vidim da je materijalna imovina porasla sa 274 na 282 milijuna, a kvartalna amortizacija je porasla sa 5,5 miljuna kuna na 11 milijuna kuna, ja bi rekao da su oni taj rast vrijednosti dokova jednokratno amortizirali, te da će sljedeći kvartal amortizacija opet ići po 5,5 milijuna kuna.

  A nije li i u Q2 vec bila ta 'ubrzana' amortizacija? Kako je onda jednokratna