1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • October 3, 2021 at 6:22 PM
    • #4,181
    Quote from mitkko
    Quote from tollway

kolega parica

cijenim vas i poštujem, ali nekako mi kontradiktorne dvije stvari

1. skratio sam pola bulka, dakle vjerujem u njega.... ako vam pozicija atpl bila tako velika i/ili tako enormo narasla pa ugrožava portfelj, onda ok. pošto imate kvalitetan portfelj i pretpostavljam poprilično velik, pa vam rast atpl predstavlja nekakav disbalans i izaziva nesigurnost, mudro je kratiti.

osobno nikad ne prodajem dionicu u koju vjerujem.

a zatim velite... 2. podebljao poziciju u jadroplovu.... nije đavo nego je vrag... meni tako zvuči, i zato ne razumijem!!! znam da ste znalac i iskusan igrač.. jedino što mi pada na pamet je da jadroplov ima puno veći potencijal rasta!!?? dakle, 2022. atpl npr na 1000, a jdpl.... koliko? 200? 250? 300?

osobno imam obadva papira koja sam kupio u omjeru 70:30 i na sadašnjim cijenama čine točno 33% dioničkog portfelja. atpl porasla 127%, jdpl (kupljen mj i pol kasnije) 105%. s time što mi brojke, kao i starost flote, govori puno više u prilog atpl. zato sam i izabrao takav omjer.

Display More

Često kada netko uspoređuje ATPL i JDPL čujem argument kako je ATPL bolja jer ima mlađu flotu, ili kako će ATPL ove godine brutalno zaraditi.

Jel mi može netko te argumente pojasniti?

Naime, ako vjerujemo da će dry bulk općenito kao gospodarska grana rasti - a pretpostavljam da vjerujemo jer zbog toga i kupujemo dionice bulkera - zašto netko misli da će ATPL brutalno zarađivati a JDPL neće?

Druga stvar je starost flote. Zašto je to otegotna okolnost? 10 i 15 godina stari brodovi vode po istim vozarinama. Čak ovim starijim brodovima trenutno više raste cijena jer su jeftiniji a imaju jednaki potencijal ostvarivanja prihoda pa im je P/E povoljniji.

Brodar koji ima stariju flotu ima niži NAV u apsolutnom iznosu te nešto veće operativne troškove zbog većih troškova dokovanja. Sa druge strane, brodar koji posluje na spotu (odnosno kratkoročnom time charteru) trenutno ubire vrhnje pa su mu i prihodi u relativno veći. Sve ove karakteristike se jasno vide i vrednuju kroz financijske i druge pokazatelje - recimo P/NAV, P/E, EV/EBITDA i ostale.

Display More

Nekoc davno na inom forumu smo imali nekakve "fer omjere" pa se govorilo npr atpl je 3x ulpl ili 7x jdpl 8)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • October 3, 2021 at 6:26 PM
    • #4,182

Da se nadovežem na prethodni post, evo za primjer usporedba P/E parametra za ova dva brodara.

Disclaimer: Za ATPL sam pretpostavio da će ove godine imati neto dobit 160M kn - koliko sam uspio popratiti vidim da je to nekakakv konsenzus na ATPL temi - to znači cca 55M u Q3 i još 60M u Q4. Moj detaljan izračun dobiti za JDPL možete vidjeti na toj temi.

JDPL

P/E (2021) = 1,55

ATPL

P/E (2021) = 4,81

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• bbkk0000
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    636
    • October 3, 2021 at 6:35 PM
    • #4,183
    Quote from mitkko
    Quote from tollway

kolega parica

1. skratio sam pola bulka, dakle vjerujem u njega.... ako vam pozicija atpl bila tako velika i/ili tako enormo narasla pa ugrožava portfelj, onda ok. pošto imate kvalitetan portfelj i pretpostavljam poprilično velik, pa vam rast atpl predstavlja nekakav disbalans i izaziva nesigurnost, mudro je kratiti.

a zatim velite... 2. podebljao poziciju u jadroplovu.... nije đavo nego je vrag... meni tako zvuči, i zato ne razumijem!!! znam da ste znalac i iskusan igrač.. jedino što mi pada na pamet je da jadroplov ima puno veći potencijal rasta!!?? dakle, 2022. atpl npr na 1000, a jdpl.... koliko? 200? 250? 300?

osobno imam obadva papira koja sam kupio u omjeru 70:30 i na sadašnjim cijenama čine točno 33% dioničkog portfelja. atpl porasla 127%, jdpl (kupljen mj i pol kasnije) 105%. s time što mi brojke, kao i starost flote, govori puno više u prilog atpl. zato sam i izabrao takav omjer.

Display More

Često kada netko uspoređuje ATPL i JDPL čujem argument kako je ATPL bolja jer ima mlađu flotu, ili kako će ATPL ove godine brutalno zaraditi.

Jel mi može netko te argumente pojasniti?

Naime, ako vjerujemo da će dry bulk općenito kao gospodarska grana rasti - a pretpostavljam da vjerujemo jer zbog toga i kupujemo dionice bulkera - zašto netko misli da će ATPL brutalno zarađivati a JDPL neće?

Druga stvar je starost flote. Zašto je to otegotna okolnost? 10 i 15 godina stari brodovi voze po istim vozarinama. Čak ovim starijim brodovima trenutno više raste cijena jer su jeftiniji a imaju jednaki potencijal ostvarivanja prihoda pa im je P/E povoljniji.

Brodar koji ima stariju flotu ima niži NAV u apsolutnom iznosu te nešto veće operativne troškove zbog većih troškova dokovanja. Sa druge strane, brodar koji posluje na spotu (odnosno kratkoročnom time charteru) trenutno ubire vrhnje pa su mu i prihodi u relativno veći. Sve ove karakteristike se jasno vide i vrednuju kroz financijske i druge pokazatelje - recimo P/NAV, P/E, EV/EBITDA i ostale.

Display More

Moje mišljenje.najveci problem h

jdpl je vlasnik. ovaj dokap je .onda bio malo nategnut ( subjektima procjena). Ali bojim se alternative.. nemam dionice jdpl

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • October 3, 2021 at 7:30 PM
    • #4,184
    Quote from mitkko

ako je išlo na mene.... nigdje nisam napisao da samo atpl zarađuje. moj omjer je samo iz razloga što za atpl znamo malo, a o jadroplovu još manje! pogotovo nakon ove p....arije sa dokapom. po meni jdpl omogučuje veći potencijalni povrat, ali je i rizik veći.

pitao sam paricu za pojašnjenje.... prodaje, a vjeruje u nju, te kupuje jdpl! nekako mi malo.... neobično.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • October 3, 2021 at 7:44 PM
    • #4,185
    Quote from tollway
    Quote from mitkko

ako je išlo na mene.... nigdje nisam napisao da samo atpl zarađuje. moj omjer je samo iz razloga što za atpl znamo malo, a o jadroplovu još manje! pogotovo nakon ove p....arije sa dokapom. po meni jdpl omogučuje veći potencijalni povrat, ali je i rizik veći.

pitao sam paricu za pojašnjenje.... prodaje, a vjeruje u nju, te kupuje jdpl! nekako mi malo.... neobično.

Tvoj post me samo podsjetio na to pitanje, zato sam ga citirao. Često čujem takve argumente pa sam uputio općenito pitanje.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • October 3, 2021 at 7:58 PM
    • #4,186

Atpl ima bolje upravljenje, da dry bulk nije poletio atpl bi prezivjela jdlp ne bi.

Jdpl-u ide razvodnjavanje kapitala, atpl nema naznaka.

Atpl se brine da bude tu i za 20 godina, ja jdpl nisam siguran.

Zato je premija na cijenu.

Kada se sistemski rizici jdpl maknu, cjenovno se mogu pribliziti jedni drugima.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • October 3, 2021 at 8:18 PM
    • #4,187

Čitam i vidim da ima tu radkapa ko u priči koje će otpast putem prema 1000 kn. Zasada bih se zadržao na ovih 1000 kn. Deplasirano mi je zasada spominjati još više cijene jer one mnogima u ovom trenutku izgledaju SF, isto kao što se cijena od 500 kn činila SF prije godinu dana.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • October 3, 2021 at 8:28 PM
    • #4,188
    Quote from mitkko
    Quote from tollway

Tvoj post me samo podsjetio na to pitanje, zato sam ga citirao. Često čujem takve argumente pa sam uputio općenito pitanje.

Moj razlog za izbjegavanje JDPL-a nije to da li je upitno hoće li brutalno zaraditi po dionici (mislim da to nije upitno ni mnogim drugima koji se nisu odlučili ući u poziciju) , nego koliko će od te zarade na kraju godine stvarno otpasti na moje eventualne dionice odnosno koliko će se razvodniti postojeći kapital u dokapu. P/E izgleda super po trenutnim projekcijama, ali dok se ne utvrdi konačno na koji broj dionica ćemo dijeliti tu dobit (a postoji još uvijek volja za dokapom) radije sam išao 100% u ATPL od dry bulka... Malo sigurnosti u ionako volatilnom sektoru meni ne škodi, opuštenije pratim kretanje cijene.

pinball
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    185
    • October 3, 2021 at 8:56 PM
    • #4,189
    Quote from mitkko

Da se nadovežem na prethodni post, evo za primjer usporedba P/E parametra za ova dva brodara.

Disclaimer: Za ATPL sam pretpostavio da će ove godine imati neto dobit 160M kn - koliko sam uspio popratiti vidim da je to nekakakv konsenzus na ATPL temi - to znači cca 55M u Q3 i još 60M u Q4. Moj detaljan izračun dobiti za JDPL možete vidjeti na toj temi.

JDPL

P/E (2021) = 1,55

ATPL

P/E (2021) = 4,81

Display More

Jeste možda radili izračun za ULPL?

Hvala unaprijed :thumbup:

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • October 3, 2021 at 9:13 PM
    • #4,190
    Quote from tollway

kolega parica

Display More

Kolega, sjedi 5...in media res

Da kratio sam ATPL i dokupiljivao JDPL za u pola manje novca te na taj nacin smanjivao ukupnu izlozenost brodarima...

Zasto sam to napravio?

1. Zato jer JDPL ima sve brodove na spotu i punim kapacitetima participira u trenutnim vozarinama (npr. Solinu je 04.09 istekao kratkorocni TC, bas me zanima po koliko sad vozi😉😉😉)

2. Ocekujem da ce JDPL u q3 imati dobit 20mil kn, sto ekstrapolacijom na godisnjoj razini daje P/E 1,3...sto je ekvivalent kvartalnoj dobiti ATPL od 180 mil kn...a u q4 ocekujem barem 25 mil kn (ako ne bude sr.anja) sto daje P/E 1...trenutni MCAP ATPL je 6,5x veci od JDPL, a dobit ce im biti samo 3x veca a i dug im je duplo veci...

3. Sto duze traje bull to bi JDPL trebao sve vise konvergirat ka ATPL jer ima cijelu flotu na spotu, a u zadnjih mjesec dana dogodilo se suprotno...nevjerojatno mi je da se JDPL trzio po 65kn na obavijest da Tankerska ulazi kroz dokap i da sad nakon sto je dokap propao, a vozarine skocile i dalje mozes kupovat po 65kn...pa sad imaju dvostruko manje dionica nego kad je izasla obavijest o ulasku tankerske...svi fundamenti su dvostruko bolji nego na taj dan, a cijena ista...kuzim da je drzava problem i cijela prica oko dokapa je stvorila negativno ozracje...ali to je ono sto trazim, dionica u negativnom sentimentu, a fundamenti fantasticni (s trendom poboljsanja)...to je za mene bila vanserijska prilika..izaci ce q3, proci ce vrijeme i zaboravit ce se dokap...trenutno mi kupnja JDPL nije nista rizicnija od sudjelovanja u dokapu jer u dokapu bi dobili drugu seriju dionica i ne bi mogli trgovat s njima...cak se sad opustenije osjecam

4. U sljedecih nekoliko mjeseci ocekujem barem dvostruko veci prinos JDPL od ATPL...jer ga, unatoc drzavi, smatram poprilicno podcijenjenim u odnosu na ATPL

5. Zbog manje izlozenosti bulku i u ocekivanju bombasticnih izvjestaja trenutno sam all in...odnosno upogonio sam vjecnih 20% kesa koje sam uvijek imao kao protutezu riziki i volatilnosti brodara...sad mi taj kes vec mlati pare (ATGR 1460kn, ADRS 408kn, ERNT 1680kn i RIVP 28,8kn) i dize prinos

6. Ma zato jer sam trejder, koliko god se trudio bit dugorocni ne mogu...volim kapitalizirat i gotovo...uzet lovu, prespavat i sutra u nove pobijede

Ma zivila burza i razlicitost...

Svim kolegicam i kolegama, od srca zelim ogromne prinose...sretni i veseli bili!!!

• Burza2021
    Student
    Reakcija primljeno
    72
    • October 3, 2021 at 10:45 PM
    • #4,191

Razlika između ap i jdpl je vlasništvo kod ap se vlasnička struktra zna a kod jdpl što će biti?

Što ako jdpl preuzmu "rođe" hoće li onda mali biti razvodnjeni i rastureni?

E to je bitno između ove dvije.

Lp

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • October 3, 2021 at 11:08 PM
    • #4,192
    Quote from Sheriff

Atpl ima bolje upravljenje, da dry bulk nije poletio atpl bi prezivjela jdlp ne bi.

Jdpl-u ide razvodnjavanje kapitala, atpl nema naznaka.

Atpl se brine da bude tu i za 20 godina, ja jdpl nisam siguran.

Zato je premija na cijenu.

Kada se sistemski rizici jdpl maknu, cjenovno se mogu pribliziti jedni drugima.

Slazem se sa svime sto si napisao, samo sto sam ja iz svega toga izvukao potpuno suprotni zakljucak - kako je takva stecajusa odlicna prilika za ulaganje.

Naime, ako vjerujes u rast dry bulk trzista, gdje ces naci bolji potencijal od dionice koja se trguje po stecajnoj cijeni, sto je tada naravno bilo opravdano jer je firma bila jednom nogom u grobu. Cijena takve dionice moze biti niza samo u slucaju stecaja, ali u slucaju da vozarine uistinu porastu takva dionica ce ostvariti puno veci prinos od dionice neke druge stabilnije firme. Jednostavno, kada vozarine porastu ce svima biti dobro, ali startne pozicije nisu svima iste - puno veci potencijal je u stecajusi, koja btw. sve brodove ima na spotu, sto je uz ovako visoke vozarine idealno. Uz sve to, firmu je drzava bila sanirala, banka bila otpisala dugove... idealno.

Gdje ce za 20 godina biti ATPL ili JDPL me stvarno trenutno ne brine, ne planiram dionicu drzati vjecno, kao uostalom niti nijednu drugu dionicu.

Ovaj rizik razvodnjavanja sam maloprije detaljno iskomentirao na temi JDPL. Po meni je ova dionica na ovim razinama "risk free" ulaganje, koliko god to neko ulaganje moze biti.

Kada se sistemski rizici maknu, bit ce kasno za ulaganje, vrhnje ce vec biti pobrano.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • October 3, 2021 at 11:17 PM
    • #4,193
    Quote from mitkko
    Quote from Sheriff

Kada se sistemski rizici maknu, bit ce kasno za ulaganje, vrhnje ce vec biti pobrano.

Svakakve karakteristike se mogu prišiti ZSE, ali brzina u reakciji tržišta na novonastale promjene i nije jedna od njih po mom dosadašnjem iskustvu. Pogotovo ako se usporedi sa stranim burzama...

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • October 3, 2021 at 11:25 PM
    • #4,194
    Quote from Philidor
    Quote from mitkko

Svakakve karakteristike se mogu prišiti ZSE, ali brzina u reakciji tržišta na novonastale promjene i nije jedna od njih po mom dosadašnjem iskustvu. Pogotovo ako se usporedi sa stranim burzama...

Pa zato je i volimo...najsporija (i zbog toga meni najbolja) burza na svijetu...

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • October 3, 2021 at 11:48 PM
    • #4,195
    Quote from Parica
    Quote from Philidor

Pa zato je i volimo...najsporija (i zbog toga meni najbolja) burza na svijetu...

Apsolutno. Zse je puz golac. Cekas da vanka skoci 30% pa vidis da je na zse ni makac. Onda uletis pa jos mjesec dana gledas u cudu zasto ne raste, nadokupis... Taman dodes u WTF fazu pa krene raketa.

Long live zse :*

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 4, 2021 at 1:33 AM
    • #4,196

Vidim rasprava se zakuhtala oko nasih miljenica pa da malo i ja ukljucim mozak s nekim svarima o kojima sam ja razmisljao vec prije kad sam usporedjivao.Vec prije sam rekao da Jdpl je volatilnija dionica s tim i dionica s vecim rastom, a i padom kad stvari se okrenu nenadano, iman i nje nesto jer smatram da vrijedi nesto vise da ne ispadne da sad s ovim sta cu sad napisat radim neku kontru jednoj strani pa da krenem malo s nekim drugim stvarima o kojima vidim da se ne prica na drugi nacin, naime vidim stalno se trenutno spominje neka usporedba p/e i sta je jeftinije cak me cudi da eminente kolege podljezu takvim usporedbama bez uzimanja drugih u obzir, prvo nije mi jasno otkad se dvije kompanije iz istog sektora usporedjuju na taj nacin tim parametrom preko zarade nakon poreza kad je opce pravilo da se takve usporedbe rade preko EBITDA kad je zarada u pitanju mislim svi to znate, a odlucili ste to u potpunosti zanemarit i nitko da to spomene bas cudno, a zna se zbog cega se to radi na takav nacin i zbog cega ne mozemo tako usporedjivat iako tema moze bit dulja ali zadrzat cu se na najbitnijem ?.

Sad da malo stavimo u kontekst dosadasnje polugodisnje rezultate cisto radi bolje vizualizacije

JDPL 1H EBITDA 24 538 (dobit 3,3 mil, amortizacija 8,8mil) (godisnja amortizacija cca 17mil)

ATPL 1H EBITDA 106 203 (dobit 45,6 mil, amortizacija 33,6mil)(godisnja amortizacija cca 67mil)

Sad vidljivo za 1H da je Atpl ostvarila 4 puta vecu EBITDA, ako stavimo u kontekst DWT koji je za 3 puta veci od JDPL ocito je da je ostvarila bolju zaradu u tom razdoblju, medjutim gledajuci samo dobit razlika je drasticnija, sad nije ovo razlog zbog cega sam spomenio ovo nego da potegnem ovo pitanje EBITDA i zarade naime do sad je poznato da je JDPL redovitije uskladjivala vrijednost svojih brodova pa sa samim tim i njezina amortizacija se trebala prilagodjavat zadnji put na nize i zato cesce njezina zarada moze predstavljat iskrivljeno gledanje ako se usporedjuju dvije kompanije sta konstantno radite, sta u konkretnom slucaju s obzirom da je JDPL umanjila svoju imovinu nedavnije dovodi do prikazivanja vece dobit od ATPL i zato ta usporedba preko dobiti je iskrivljena, sad kada sam objasnio poantu gdje u startu grijesite idemo na drugi korak.

Naime vidljivo gore u zagradama da je trenutno godisnja amortizacija JDPL 17 mil dok kod ATPL 67 Mil odnosno kod ATPL 4 puta veca za 3 puta vecu flotu po DWT sta vezano za predhodno objasnenje govori da ako usporedjujemo dvije kompanije moramo uzeti u obzir da JDPL usporedno s ATPL ima manju amortizaciju jer je uskladila svoje brodove na nizu vrijednost i sad ako ste mislili da je to sve sta iman rec na to idemo na taj drugi korak druga cinjenica.

Znamo da JDPL ima 15 godina staru flotu knjizenu u vrijednosti 325mil dok ATPL ima 10 godina staru flotu knjizenu u vrijednosti 1,2mlrd, poznato nam je da brod ima svoj vijek trajanja taj vijek se najcesce krece oko 25 godina sad iz toga zakljucujemo da je JDPL neki ostatak uporabe postojecih brodova jos 10 godina dok kod atpl je to jos 15 godina sta iz toga zakljucujemo, kod JDPL 325mil dijeljeno sa 17 dobijemo 19,1 godinu, dok kod ATPL 1,2mlrd dijeljeno 67mil dobijemo 17,9 godina amortizacije, sad iz ovoga je ocito da jos dodatna cinjenica da JDPL i ATPL nemaju istu politiku amortizacije, ATPL po ovome amortizira svoje brodove puno brze nego to radi JDPL i ne radi se o maloj razlici, ako cemo ici usporedjivat da na isti nacin vode amortizaciju prvo s obzirom da je JDPL flota starija 5 godina amortizacijski izracuna bi treba biti 5 godina manje od ATPL, a ne kao u ovom izracunu godinu vise, sta nam to znaci recimo da uzmemo u obzir tih 5 godina manje i stavimo JDPL amortizaciju u kontekst s ATPL znaci oko 12,9 godina na imovinu od 325 dobijemo da bi usporedna amortizacija na godisnjoj bazi bila 25,2mil, a ne 17mil sa trenutno vodjenim knjigovodstvenim stanjem imovine i sad kad na to dodam jos da je JDPL radila umanjenje vrijednosti i da u odnosu na ATPL ima nesto nizu usporedivu vrijednost (ne znam tocno koliko trenutno pretpostavio sam neki postotak) dolazimo vrlo lako da bi godisnja amortizacija kod JDPL trebala bit 30mil + da bi se zarade mogle usporedjivat i sad s obzirom da se ocekuje za 3Q 20mil dobit i prijasnjih 3,3mil u polugodistu dolazimo da je usporediva ocekivana zarada 10,3 mil koju ce JDPL ostvarit pa onda taj P/E nije vise u takvim omjerima kakvim ga prezentirate u korist JDPL, a i ocito je besmisleno na taj nacin usporedjivat vidljivo iz kojih razloga, a i ocito zbog cega se dionice istih sektora nekad trze po razlicitim P/E i da je nekad P/E 4 jeftiniji od P/E 2 barem trenutno jer nije sve tako jednostavno ovo je samo dijelic primjera razlicitog knjizenja, ne ulazim sad u predvidjanja to je za drugu temu, drugi put cu se osvrnut na jos nesto nisam ni ocekiva da ce mi ovo oduzest ovoliko vremena kasno je valjda nisam sta falio siguran sam da ima onih sa budnim ocima koji ce odma skocit ako sam taknuo u osinje gnjezno :P .

Ps. mittko kako si reka neki dan

Kolega, nemoj da sada i tebe moram ispravljati ;)

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • October 4, 2021 at 7:48 AM
    • #4,197
    It’s the real thing: Coke sources handy bulkers as container choices run dry - Splash247
    Coca-Cola becomes the latest global mega brand to decide to switch from regular liner choices for crucial deliveries, instead opting to move just over 60,000…
    splash247.com

Jel netko već stavio da se Coca Cola prebacuje s kontejnera na hendije?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 4, 2021 at 9:11 AM
    • #4,198

U svakom slucaju, odlicni su u ATPL, JDPL, a bome i ULPL.... na kraju ce se sve to iznevilirati kroz koju godinu kad $$$$ napune racune, sad neka ce skupiti vie, neka manje 😀

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • October 4, 2021 at 9:47 AM
    • #4,199

Finiširanje pred izvješća za q3. Volim kad se već viđeni obrasci na zse tako predvidljivo ponavljaju.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • October 4, 2021 at 10:09 AM
    • #4,200

Tko kaze da Bitcoin i Dry bulk ne mogu skupa ruku pod ruku 8o :/

Rudari bitcoina kupili cijelu elektranu na ugljen za svoje potrebe
    Dok velik dio svijeta planira kako prijeći na čistu energiju rudari koji zarađuju na bitcoinu ne osvrću se pretjerano na ugljični otisak svojeg poslovanja i…
    www.bug.hr

P.S. Sve je to ponuda i potraznja :P

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 6 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt